Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, θα γίνει συζήτηση με θέματα από το βιβλίο, με ένα σύνολο καλεσμένων που συνέβαλαν στην έρευνά της. Οι καλεσμένες της περιλαμβάνουν τις Julie Ward, Νάντια Αργυροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου και Ηρακλεία Πέππα (βλ. βιογραφικά παρακάτω).

 

Παράλληλα με την εκδήλωση, η έκθεση με τίτλο Space for Marine Species θα παρουσιάσει βίντεο για το The Hatchery Project με δύο γλυπτικές δημιουργίες από κελύφη στρειδιών, ένα υλικό που η Μαρκέτου χρησιμοποιεί εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική γνώση και τις παραδόσεις αυτόχθονων παραθαλάσσιων κάτοικων απ’ όλη τη γη. Επιπλέον, η έκθεση θα περιλαμβάνει δύο ελεύθερα κρεμασμένα λάβαρα από ανακυκλωμένο υλικό τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα στο project space του Hyper Hypo μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

 

Space for Marine Species της Τζένη Μαρκέτου

 

Το Futuring Waters: A Speculative Manifesto from and for the Waters of Eleusina είναι το αποτέλεσμα μιας δημιουργικής πορείας από ιδέες, αξίες και πεποιθήσεις σε καιρούς συστηματικής περιβαλλοντικής καταστροφής, τεράστιων καταιγίδων, της καταστροφής κάθε μορφής ζωής, της ανισότητας και της βίας. Παρέχει στους αναγνώστες εξαιρετικές εμπειρίες για να ξεπεράσουν προσωρινά το διαχωρισμό ανθρώπου/μη ανθρώπου και να βυθιστούν σε μια σχέση αμοιβαίας ανήκειας. Το βιβλίο προβάλλει την καλλιτεχνική πρακτική της Μαρκέτου στη διαμόρφωση της συλλογικής ευαισθητοποίησης, τη διατήρηση της ταυτότητας και της περιβαλλοντικής μνήμης μέσω των τεχνών, της κοινωνικής δράσης και της παραγωγής γνώσης ως καλλιτεχνικές πρακτικές. Επίσης, αφορά το δυναμικό της τέχνης ως επίδραστική δύναμη στα είδη των κόσμων που θέλουμε να ζούμε.

 

Η Τζένη Μαρκέτου συγκεντρώνει φωνές διεθνών καλλιτεχνών, επιμελητών, φιλοσόφων, επιστημόνων, περιβαλλοντικών ακτιβιστών, ποιητών, αρχιτεκτόνων και υποβρυχίων αρχαιολόγων όπως τους Νικόλας Αναστασόπουλος, Έβα Ανδρονικίδου, Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου, Αριάνα Καλλιγά, Ευάγγελος Κατσανεβάκης, Αρετή Μίζα, Ελένη Ρήγα, Δρ. Μιχάλης Ι. Σκούλλος, Angela YT Chan, Denis Maksimov, Joulia Strauss, Blanca de la Torre και τους πολίτες της Ελευσίνας.

 

Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα του καλλιτεχνικού έργου Mystery 42, Futuring Waters της Μαρκέτου, το οποίο έγινε για λογαριασμό του θεσμού Ελευσίνα Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

 

Space for Marine Species της Τζένη Μαρκέτου

 

Space for Marine Species της Τζένη Μαρκέτου

 

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, 8μμ

Hyper Hypo, Βορέου 10, Αθήνα

Οδηγός Βιβλίου