Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει την εκδήλωση «Σκύλος, λύκος, τσακάλι», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 19:30 στο αίθριο του Goethe-Institut Athen.

 

Ο Behzad Karim Khani είναι καλεσμένος στο Goethe-Institut Athen, όπου θα διαβάσει από το μυθιστόρημά του «Σκύλος, λύκος, τσακάλι» και θα συνομιλήσει με τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για την καταγωγή, τη μετανάστευση και τη συγγραφή.

 

Στο συναρπαστικό και άκρως ποιητικό ντεμπούτο μυθιστόρημά του, ο Behzad Karim Khani γράφει για τις περίπλοκες μοίρες επαναστατών, μικροαπατεώνων και μαχαιροβγαλτών και συνθέτει έναν δικό του ήχο, όπου η μελαγχολία της ιρανικής πεζογραφίας ακούγεται μαζί με τη σκληρότητα της αφροαμερικανικής ραπ: γρήγορα, καθηλωτικά και γεμάτα ενέργεια.

 

Ο Σαάμ και ο μικρότερος αδελφός του Ναρίμ είναι ακόμα παιδιά όταν αναγκάζονται να φύγουν από το Ιράν με τον πατέρα τους, αφού η μητέρα τους εκτελείται κατά τη διάρκεια των αναταραχών της ιρανικής επανάστασης. Οι τρεις τους καταλήγουν στο Neukölln στο Βερολίνο. Ο πατέρας τους, που έχασε ένα πόδι σε μια απόπειρα δολοφονίας, είναι αριστερός διανοούμενος. Στη Γερμανία βρίσκει καταφύγιο σε ένα είδος εσωτερικής μετανάστευσης. Ενώ ο ίδιος γίνεται οδηγός ταξί, οι γιοί του ακολουθούν πολύ διαφορετικούς δρόμους: Ο Ναρίμ πηγαίνει στο γυμνάσιο, ενώ ο Σαάμ, στην πραγματικότητα ευαίσθητος και ευφάνταστος, μπλέκει με τους λάθος ανθρώπους από την πρώτη του κιόλας μέρα στο σχολείο, και εξελίσσεται σε έναν βίαιο κακοποιό που τελικά καταλήγει στη φυλακή.

 

«Έχω αποδώσει στους χαρακτήρες μου κάτι», λέει ο Karim Khani, «που δεν κάνουμε συχνά όταν έχουμε μυθιστορήματα αυτού του είδους. Και αυτό είναι μια εσωτερικότητα: ότι αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή ενεργούν λογικά, έχουν μια ευφυΐα, μπορούν να σκέφτονται ανεξάρτητα. Γιατί αυτό είναι που βλέπω και στον δρόμο: μια έξυπνη προσαρμοστικότητα – όχι σε ό,τι ορίζεται ως πλειοψηφία στη γερμανική κοινωνία, αλλά στην πραγματικότητα».

 

Περισσότερα για τους δύο συγγραφείς

 

«Σκύλος, λύκος, τσακάλι»: Δημόσια ανάγνωση & συζήτηση
Behzad Karim Khani

 

Ο Behzad Karim Khani γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1977. Η οικογένειά του κατέφυγε στη Γερμανία το 1986 – όχι όμως στην πρωτεύουσα, αλλά στην περιοχή του Ρουρ, όπου ο Karim Khani έμαθε γρήγορα γερμανικά και κατάφερε να εισαχθεί σε γερμανικό Γυμνάσιο μετά από μόλις έναν χρόνο. Ήρθε σε σύγκρουση με το νόμο, αλλά κατάφερε να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει ιστορία της τέχνης και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ στο Μπόχουμ. Στο Βερολίνο, ο Karim Khani ήταν ένας από τους συνιδρυτές του Bar 25 στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στους χώρους του οποίου και έζησε για ένα διάστημα. Από το 2012 έως το 2022 διηύθυνε το Lugosi Bar στο Kreuzberg, ενώ παράλληλα εργαζόταν επίσης ως σεναριογράφος, δοκιμιογράφος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Το ντεμπούτο μυθιστόρημά του Hund, Wolf, Schakal [Σκύλος, λύκος, τσακάλι], που εκδόθηκε από τον εκδοτικό Hanser-Verlag το 2022, έγινε μπεστ σέλερ. Ο Karim Khani προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Βραβeίο Ingeborg Bachmann 2022 και ήταν υποψήφιος για το λογοτεχνικό βραβείο aspekte. Τον Σεπτέμβριο του 2022 έλαβε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στο Harbour Front Literature Festival.

 

«Σκύλος, λύκος, τσακάλι»: Δημόσια ανάγνωση & συζήτηση
Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

 

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στη Χιμάρα της Αλβανίας το 1988 και ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία τριών ετών. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2013 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα. Το διήγημά του Καρδιές για φάγωμα γυρίστηκε σε ταινία μικρού μήκους. Η πεζογραφία και η ποίηση του Γκέζου έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, ρωσικά, ρουμανικά, σερβικά, τουρκικά, αλβανικά), ενώ το μυθιστόρημά του Η λάσπη (εκδόσεις Μελάνι) μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία. Με το Χάθηκε Βελόνι (εκδόσεις Μεταίχμιο) ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2022. Σήμερα ζει στη Λακωνία.

 

Πληροφορίες

Γλώσσα: γερμανικά, ελληνικά, με ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη

Δημόσια ανάγνωση & συζήτησηΣΚΥΛΟΣ, ΛΥΚΟΣ, ΤΣΑΚΑΛΙ 

Hanser Verlag

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Facebook Event

 

Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14–16, 10672 Αθήνα

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, 19:30

 

Οδηγός Βιβλίου