Το Public Συντάγματος υποδέχεται το φθινόπωρο σημαντικούς συγγραφείς από το εξωτερικό

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά αγαπημένους συγγραφείς από το εξωτερικό και να συνομιλήσει για τα βιβλία τους

LIFOTEAM 30.8.2019 | 15:36

Για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το Public δίνει τη δυνατότητα στο βιβλιόφιλο κοινό να γνωρίσει από κοντά τους αγαπημένους του συγγραφείς από το εξωτερικό και να συνομιλήσει για τα βιβλία τους. Σημαντικοί συγγραφείς όπως ο Γάλλος Εντουάρ Λουί, ο Ελληνοαμερικανός Νίκολας Χρηστάκης και η Αμερικανίδα Madeline Miller έρχονται στην Ελλάδα και στο Public Συντάγματος για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων που θα συζητηθούν.

 

Πιο συγκεκριμένα το Public θα υποδεχτεί τους:

 

Εντουάρ Λουί – 10 Σεπτεμβρίου

Ο Εντουάρ Λουί γεννήθηκε στη Γαλλίας το 1992, και σπούδασε κοινωνικές επιστήμες. Το «Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ» είναι το πρώτο του βιβλίο, και προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και μεταφράστηκε σε πάνω από είκοσι γλώσσες. Το 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά του «Ιστορία της βίας» και το 2018 το τρίτο, «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου». Tα δύο πρώτα κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις Αντίποδες.

 

Η παρουσίαση των βιβλίων του θα πραγματοποιηθεί στο Public Συντάγματος στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα συνομιλήσει με τον Δημήτρη Παπανικολάου (καθηγητή πανεπιστημίου) και τον Κωστή Καρπόζηλο (ιστορικό, διευθυντή των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στο Public Café Συντάγματος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.


Madeline Miller – 1 Οκτωβρίου

Η Madeline Miller μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια, και πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στα Λατινικά και τα Αρχαία Ελληνικά, τα οποία και διδάσκει. Επίσης, έχει σπουδάσει στη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ, με ειδικότητα στην προσαρμογή και τη μεταφορά κλασικών μύθων στη σημερινή εποχή.

 

Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Το Τραγούδι του Αχιλλέα», κυκλοφόρησε το 2012 και έλαβε το βραβείο Orange Prize for Fiction και χαρακτηρίστηκε ως Bestseller βιβλίο από την New York Times. Έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι πέντε γλώσσες, και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το δεύτερο μυθιστόρημα της έχει τον τίτλο «Κίρκη», και έχει λάβει πολλές θετικές κριτικές, έχει χαρακτηριστεί από αρκετές εφημερίδες και περιοδικά ως βιβλίο της χρονιάς και έγινε αμέσως νούμερο ένα bestseller της New York Times.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Public Συντάγματος την 1η Οκτωβρίου και ώρα 19.00. Με τη δημοσιογράφο θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Αναστασία Καμβύση.

 

Τέσσερις Ισπανοί ποιητές στο Public – 9 Οκτωβρίου

Mε αφορμή την κυκλοφορία των δίγλωσσων βιβλίων «Ανθολογία νέων Ισπανών ποιητών» (μτφρ. Άτη Σολέρτη, 2018) και «Ανθολογία νέων Γαλικιανών ποιητών» (μτφρ. Τερέζα Πάρδο, 2019), τέσσερις ποιητές από τη νέα γενιά (Luna de Miguel Santos, Laia López Manrique, Gonzalo Hermo, Lara Dopazo Ruibal) έρχονται από την Ισπανία να παρουσιάσουν τα έργα τους και τις ανθολογίες που τα περιλαμβάνουν και κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βακχικόν, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Public Συντάγματος. Θα συντονίσει η ανθολόγος και μεταφράστρια, Άτη Σολέρτη.

 

Θα απαγγείλει η ηθοποιός, Ευμορφία Αναστασίου. Με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά. Συνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Τοπική Κυβέρνηση της Γαλικίας, Εκδόσεις Βακχικόν και Public Συντάγματος.

 

Νικόλας Χρηστάκης – 15 Οκτωβρίου

Ο Νικόλας Χρηστάκης, γεννήθηκε το 1962 και είναι Ελληνοαμερικανός καθηγητής κοινωνικής και φυσικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (φέρει τον τίτλο «καθηγητής Sterling», ο υψηλότερος ακαδημαϊκός βαθμός στο Yale), όπου κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής. Τα προηγούμενα χρόνια διεξήγαγε έρευνα και δίδαξε επί πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

 

Το 2009, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Το βιβλίο του, «Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας», σε συνεργασία με τον James Fowler, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και στην Ελλάδα μεταφράστηκε από τις εκδόσεις Κάτοπτρο. Έχει βραβευθεί ως το «Βιβλίο για μια Καλύτερη Ζωή», έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, και έλαβε πολύ καλές κριτικές σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

 

Το βιβλίο «Προσχέδιο: Οι εξελικτικές ρίζες της καλής κοινωνίας» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου 2019, ενώ η ελληνική έκδοση μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάτοπτρο. Τα σχόλια της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ για το έργο αυτό είναι εκθειαστικά και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα βιβλίο για το οποίο ο Bill Gates έκανε εκτενή και εκθειαστική αναφορά μέσα από το blog του προτείνοντάς το στους επισκέπτες του ως «Ένα εκπληκτικό και ευανάγνωστο βιβλίο, γεμάτο αισιοδοξία για το είδος μας».

 

Η παρουσίαση του βιβλίου του θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη στις 15 Οκτωβρίου και ώρα 19.00. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν η δημοσιογράφος, Μαριλένα Αστραπέλλου και ο καθηγητής της Παντείου, Γιώργος Ευαγγελόπουλος.

Οδηγός Βιβλίου