«Το πράσινο σημειωματάριο»: Έξι ιστορίες ανθρώπων που θεραπεύουν το πρόβλημά τους λέγοντας την αλήθεια

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ 30.7.2021 | 18:59

ADVERTORIAL

Από το μπλογκ με τον αφοπλιστικά ειλικρινή τίτλο Mummy was a secret drinker στο αυτοβιογραφικό βιβλίο «The Sober Diaries: How one woman stopped drinking and started living» και από κει στο μυθιστόρημα «Το πράσινο σημειωματάριο»: αυτή είναι η μέχρι τώρα συγγραφική πορεία της Clare Pooley, η οποία κατάφερε, μετά την επίπονη προσπάθειά της για απεξάρτηση από το αλκοόλ, να στραφεί με επιτυχία στη συγγραφή.

 

Με μια φαινομενικά τέλεια, ινσταγκραμικού τύπου ζωή, καριέρα στον χώρο της διαφήμισης και μια όμορφη οικογένεια, ο κόσμος της άρχισε να καταρρέει όταν προσπάθησε να συνδυάσει τη δουλειά με την ανατροφή των παιδιών της. Τελικά παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στην οικογένειά της, αλλά κατέληξε καταθλιπτική και αλκοολική. Η ίδια αναφέρει πως ένας τυχαίος συνδυασμός στοιχείων της προσωπικής της ζωής κατά τη διάρκεια μιας καθημερινής δραστηριότητας την έκανε να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματός της και να παραδεχτεί κάτι που μέχρι τότε απλώς την προβλημάτιζε: «Είμαι αλκοολική».

 

Διατηρώντας τη συνήθεια που είχε από μικρή να κρατάει ημερολόγιο, ξεκίνησε το μπλογκ Mummy was a secret drinker, γράφοντας, με ψευδώνυμο στην αρχή, ιστορίες από τα έργα και τις ημέρες της ως αλκοολικής, γεγονός που την έφερε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είχαν επίσης κάποιου είδους εθισμό. Το γράψιμο ήταν η θεραπεία της και η αίσθηση της κοινότητας που άρχισε να αναπτύσσεται ανάμεσα σε όλους εκείνους που μοιράζονταν τις ιστορίες της τη βοήθησε να απομακρυνθεί από το αλκοόλ και να στραφεί στη συγγραφή βιβλίων. Όπως έχει πει και η ίδια σε συνέντευξή της, «δεν μπορώ να διαχωρίσω το fiction από το non fiction, ποτέ δεν θα μπορούσα να γράψω μυθιστόρημα αν δεν κρατούσα ημερολόγιο».

 

Η αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ως συντάκτριας του μπλογκ ενίσχυσε την προσπάθειά της για απεξάρτηση και την πεποίθησή της ότι η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι δυνάμεις απελευθερωτικές. Έτσι, πέρασε στη συγγραφή του βιβλίου «The Sober Diaries: How one woman stopped drinking and started living», όπου καταγράφει έναν χρόνο από τη ζωή της, κατά τη διάρκεια του οποίου προσπαθεί να κόψει το ποτό, αλλά ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού.

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο: Βρίσκοντας το νόημα της ζωής μέσα από τη συγγραφή

 

Το επόμενο βήμα ήταν το «Πράσινο σημειωματάριο», στο οποίο λίγο πολύ συνοψίζει και εξελίσσει όσα της δίδαξαν η περιπέτειά της και η αλλαγή κατεύθυνσης στη ζωή της. Η βασική ιδέα για τη συγγραφή του ήταν η εξής: «Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;». Αυτό γράφει ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος εβδομήντα εννέα ετών, μαζί με την αλήθεια για τη δική του ζωή, στο ανοιχτοπράσινο τετράδιο με τον τίτλο «Το Πείραμα της Αυθεντικότητας» που αφήνει στο καφέ της Μόνικα.

 

Εκείνη ζει μια ζωή που δεν την ικανοποιεί και, διαβάζοντας την ιστορία του, αποφασίζει να βρει έναν τρόπο ώστε να βγάλει τον άντρα από τη μοναξιά του. Παράλληλα, προσθέτει την ιστορία της στο τετράδιο και το αφήνει σε κάποιο τυχαίο σημείο. Εκεί το βρίσκει ο Χάζαρντ, που είναι εθισμένος στα ναρκωτικά, από τα οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί ακόμη. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίζει να βοηθήσει τη Μόνικα να βρει την ευτυχία. Τελικά, το τετράδιο αλλάζει διαδοχικά χέρια, μεταμορφώνοντας τη ζωή έξι ανθρώπων.

 

Πρόκειται για ένα σύγχρονο, σπονδυλωτό θα μπορούσαμε να πούμε, μυθιστόρημα, στις σελίδες του οποίου αποκαλύπτονται οι ενδόμυχες αλήθειες και οι επιθυμίες των ηρώων του. Οι άνθρωποι αυτοί θα έρθουν κοντά και θα δέσουν τις ζωές τους με έναν τρόπο που θα τους αλλάξει για πάντα. Ένα βιβλίο για την αυθεντική και αληθινή ζωή, για την πραγματική αξία της ανθρώπινης επαφής, που αποδεικνύει ότι τα απλά πράγματα είναι εκείνα που έχουν σημασία. Συγκίνηση, χιούμορ, άρωμα Λονδίνου και κινηματογραφική αύρα που θυμίζει κάτι από τις ταινίες «Love actually» και «Αμελί» συμπληρώνουν τους λόγους που το «Πράσινο σημειωματάριο» θα πρέπει να μπει στη λίστα με τα καλοκαιρινά –και όχι μόνο– αναγνώσματά σας.

 

Ένα έργο που θα λατρέψουν όλοι, ένα βιβλίο αισιόδοξο, που αντιμετωπίζει με συμπόνια τους ήρωες και είναι σίγουρο ότι μπορεί να «μιλήσει» σε όλους. Το «Πράσινο σημειωματάριο» αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 29 χώρες.

Οδηγός Βιβλίου