Πέντε καλοκαιρινά αναγνώσματα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Πιστές στο καθιερωμένο ραντεβού τους με το αναγνωστικό κοινό, οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν βιβλία από τις νέες κυκλοφορίες τους που θα σας κρατήσουν παρέα στις διακοπές.

The LiFO team, 14.7.2022 | 12:25
ADVERTORIAL

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι ίδιες κάθε χρόνο για όλους: μπορεί να αλλάξει η παρέα, μπορεί να αλλάξει ο προορισμός. Αυτό που δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ είναι η συνήθεια της ανάγνωσης, που μας συντροφεύει ακόμα και όταν έχουμε αφήσει πίσω μας την καθημερινότητα. Η επιλογή των τίτλων που θα πάρουμε μαζί μας δεν είναι πάντα εύκολη, οι εκδόσεις Μεταίχμιο όμως φρόντισαν να μας βοηθήσουν, προτείνοντας πέντε νέα βιβλία που δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.  

 

Πέντε καλοκαιρινά αναγνώσματα

 

Αν ψάχνετε κάτι πρωτότυπο και ταυτόχρονα αναζωογονητικό και απολαυστικό, τα «Μαθήματα Χημείας» της Bonnie Garmus (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου) είναι η ιδανική επιλογή. Η Ελίζαμπεθ Ζοτ, μια επιστήμονας που απέχει από τον μέσο όρο, αλλά τη δεκαετία του ’60 είναι αδύνατο να ζήσει με τους δικούς της όρους, υψώνει το ανάστημά της στην κακοποίηση που υφίσταται από την επιστημονική κοινότητα, ακολουθώντας τη συμβουλή των συναδέλφων της χημικών, που της έλεγαν ότι η θέση της είναι στην κουζίνα, γίνεται η παρουσιάστρια της πιο δημοφιλούς σειράς μαγειρικής στην Αμερική. Μέσα από αυτήν παραδίδει μαθήματα μαγειρικής, χημείας και ανεξαρτησίας στις γυναίκες. Δεν είναι καθόλου παράξενο που το μυθιστόρημα αυτό πρωταγωνίστησε στην Έκθεση της Φρανκφούρτης το 2020, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 36 χώρες, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη.

 

Πέντε καλοκαιρινά αναγνώσματα

 

Ο ροκ σταρ του αστυνομικού Jo Nesbo επανέρχεται με «Το νησί των αρουραίων» (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη), τη δεύτερη συλλογή ιστοριών του, για να μας υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους θεωρείται μετρ του σασπένς. Μια μεταπανδημική Αμερική με διαλυμένο κοινωνικό ιστό, όπου όλοι προσπαθούν να επιβιώσουν, ένας επιστήμονας που έχει βρει έναν καταστροφέα μνήμης, δυο αδελφικοί φίλοι που ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι, ένας αποξενωμένος γιος με κρυφή ατζέντα που επισκέπτεται τον πατέρα του, ένας ψυχολόγος που τυχαίνει να εργάζεται και ως πληρωμένος δολοφόνος: αυτές είναι οι πέντε ιστορίες που συνθέτουν το νέο βιβλίο του αγαπημένου Νορβηγού συγγραφέα, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον είκοσι εννιά χώρες. Το Mystery Tribune συμπεριέλαβε τη συλλογή στα 17 καλύτερα αστυνομικά, θρίλερ και βιβλία μυστηρίου για τον Οκτώβριο του 2021.

 

Πέντε καλοκαιρινά αναγνώσματα

 

Στο πλαίσιο του αστυνομικού μυθιστορήματος κινείται και η «Καμαριέρα» (μτφρ. Βούλα Αυγουστίνου), το ντεμπούτο της Nita Prose στη λογοτεχνία, με ηρωίδα τη χαριτωμένα εκκεντρική Μόλι Γκρέι. Ο μοναδικός της χαρακτήρας, καθώς και η εμμονική της αγάπη για την καθαριότητα και τη σωστή συμπεριφορά, την κάνουν ιδανική για τη θέση της καμαριέρας σε ξενοδοχείο. Όταν ανακαλύπτει νεκρό έναν πελάτη στη σουίτα του και η ίδια θεωρείται ύποπτη, τα πράγματα περιπλέκονται. Η εξιχνίαση του φόνου μάς δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε ένα μεγαλύτερο μυστήριο, τους ίδιους τους ανθρώπους, καθώς και την αλήθεια, που δεν είναι ποτέ ασπρόμαυρη. Ανάλαφρο και ταυτόχρονα συγκινησιακά φορτισμένο, έγινε μπεστ σέλερ των «New York Times», ενώ αναμένεται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο, με τη Florence Pugh στον κεντρικό ρόλο.

 

Πέντε καλοκαιρινά αναγνώσματα

 

Ο Ηλίας Μαγκλίνης συνεχίζει την αυτοβιογραφική αφήγηση που ξεκίνησε με το «Είμαι όσα έχω ξεχάσει», όπου αφηγήθηκε το βίαιο τέλος του Νίκου Μαγκλίνη, του παππού του, το 1944 και πώς αυτό επηρέασε τον δεκαπεντάχρονο τότε γιο του, αλλά, κυρίως, τη σχέση του αργότερα με τους δικούς του γιους. Πηγαίνει λοιπόν πιο πίσω στον χρόνο, στην περιπέτεια που έζησε ο παππούς του όταν πήγε να πολεμήσει ως κληρωτός στη Μικρά Ασία. Η απόπειρα του Ηλία Μαγκλίνη να ερευνήσει και να συνθέσει τα κομμάτια της εμπειρίας όχι μόνο εκείνου αλλά και όλων των νεαρών της γενιάς του που πήγαν στο μέτωπο αποτυπώνεται στο βιβλίο «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» που συνδυάζει ιστορικά στοιχεία με προσωπικά βιώματα. Ένα επίκαιρο βιβλίο, δεδομένης της επετείου των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες, ειδικά όμως σε όσους ενδιαφέρονται για την Ιστορία και τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

Πέντε καλοκαιρινά αναγνώσματα

 

Aν οι προτιμήσεις σας τείνουν προς την κλασική λογοτεχνία, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας «Το χρονικό μιας οικογένειας», με τίτλο «Το σιντριβάνι ξεχειλίζει», της Rebecca West (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ) ‒ το αρχικό πλάνο προέβλεπε τετραλογία, αλλά η συγγραφέας δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει. Το πρώτο μέρος της σάγκα της εκκεντρικής και ταλαντούχας οικογένειας Όμπρι, που πιστεύει ότι η τέχνη θα τη σώσει από τη φτώχεια, έγινε μπεστ σέλερ μόλις κυκλοφόρησε, το 1956. Ορμώμενη από την ασταθή παιδική της ηλικία, η West απεικονίζει τα όρια μεταξύ ελευθερίας και εξάρτησης, καθημερινού και μυστηριώδους, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή με έμφαση στο γυναικείο βλέμμα ‒ έγινε γνωστή, μάλιστα, αρθρογραφώντας για φεμινιστικά και κοινωνικά θέματα. Εδώ, περισσότερο και από την πλοκή, είναι οι δυνατοί και πειστικοί χαρακτήρες που προκαλούν το ενδιαφέρον, όπως και η σχέση που αναπτύσσουν με αυτούς οι αναγνώστες.

 

Αστυνομικό και κλασικό μυθιστόρημα, επικαιρότητα και ιστορική αφήγηση: η επιλογή είναι μάλλον δύσκολη, αλλά οπωσδήποτε εγγυημένη.

Καλό καλοκαίρι!

 

Οδηγός Βιβλίου