Οι Κόρες: Ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα πρωταγωνιστήσει στα καλοκαιρινά σας αναγνώσματα

Το νέο συναρπαστικό βιβλίο του Alex Michaelides.

ADVERTORIAL

Τι συμβαίνει όταν η αγγλική παράδοση του αστυνομικού μυθιστορήματος συναντά την ελληνική μυθολογία και την ψυχανάλυση;

 

Την απάντηση δίνει το δεύτερο βιβλίο του Alex Michaelides, «Οι ΚόρεςΟι Κόρες», που οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στο αναγνωστικό κοινό την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, δύο χρόνια μετά τη «Σιωπηλή Ασθενή» του ίδιου, που έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ και κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των New York Times best sellers.

 

Ο μύθος της Άλκηστης που θυσιάζεται για τον άνδρα της, παίρνοντας τη θέση του στον Κάτω Κόσμο, και επιστρέφει μέσα στη σιωπή, τηρώντας παράλληλα μια αινιγματική στάση απέναντι στον άνδρα της, έδωσε την αφορμή για τη «Σιωπηλή Μάρτυρα», τα Ελευσίνια Μυστήρια και το ταξίδι της Περσεφόνης, της κόρης της Δήμητρας, στον Άδη, δίνει την έμπνευση στον Ελληνοκύπριο συγγραφέα για τη συγγραφή της «Κόρης».

 

H διαδικασία της μύησης και η μυστικοπάθεια που περιέβαλλε την κλειστή κάστα των ορκισμένων ακολούθων των Ελευσίνιων μαζί με τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του τελετουργικού τους συνοδεύουν την ομάδα ευνοούμενων φοιτητριών που έχει μαζευτεί γύρω από τον όμορφο και χαρισματικό καθηγητή Αρχαίας Τραγωδίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Έντουαρντ Φόσκα, και είναι γνωστές ως «Κόρες». Η γοητεία του, βέβαια, έχει απήχηση και εκτός του στενού αυτού κύκλου, καθώς λατρεύεται ευρύτερα από τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του αλλά και από το προσωπικό του πανεπιστημίου. Κι αυτή ακριβώς η κατάσταση κάνει πιο δύσκολη τη θέση της Μαριάννας, όταν αποφασίζει να τον στοχοποιήσει ως δράστη των δολοφονιών που συμβαίνουν στο campus του πανεπιστημίου.

 

Τι έχει συμβεί όμως; Μια «Κόρη», φίλη της ανιψιάς της, Ζόι, βρίσκεται δολοφονημένη και σύντομα ακολουθεί ένα ακόμα θύμα, γεγονός που την κάνει να υποπτευθεί ότι κάτι απειλητικό και δυνητικά θανάσιμο κρύβεται πίσω από την ειδυλλιακή ομορφιά των μεσαιωνικών κτιρίων και τις αρχαίες παραδόσεις. Η ίδια, ψυχολόγος με πολύ καλή φήμη, αλλά με πολύ ταλαιπωρημένη προσωπική ζωή, γι’ αυτό καταβεβλημένη, αποκτά εμμονή με τις «Κόρες» και κατά συνέπεια με τον Φόσκα, τον οποίο θεωρεί ένοχο για τους φόνους, μολονότι εκείνος έχει άλλοθι. Παρά τη βεβαιότητά της, το κίνητρο δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα, έστω κι αν ο ίδιος, με την προσήλωσή του στα Ελευσίνια Μυστήρια και στον μύθο της κατάβασης της Περσεφόνης στον Κάτω Κόσμο, καθίσταται τουλάχιστον αμφιλεγόμενος. Στην πορεία, οι επίμονες προσπάθειες της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του καθηγητή θα βγουν εκτός ελέγχου, απειλώντας να καταστρέψουν τόσο την αξιοπιστία της όσο και τις πιο στενές της σχέσεις. Ωστόσο, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αναχαιτίσει την ορμή της, καθώς, σαν άλλη Περσεφόνη, ακολουθεί τη μοίρα της στο σκοτάδι.

 

To θρίλερ που αξίζει να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι.

 

Πέρα από τη μυθολογία, ένα ακόμα στοιχείο, χαρακτηριστικό του Alex Michaelides, είναι ο τόπος όπου επιλέγει να τοποθετήσει την υπόθεση του εκάστοτε έργου του ‒ εδώ το Κέμπριτζ, ένα πανεπιστήμιο που πολλοί γνωρίζουν εξ ακοής, πολύ λιγότεροι όμως το ξέρουν ως τοποθεσία ή το έχουν επισκεφθεί. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη LiFO σχετικά: «Είναι κάτι για το οποίο μπορώ να γράψω πειστικά (σ.σ. έχει σπουδάσει εκεί) και που πολλοί δεν γνωρίζουν. Νομίζω ότι στην ουσία αποτελεί ένα κόλπο για μια καλή αστυνομική ιστορία ή για ένα βιβλίο μυστηρίου, αν λάβεις υπόψη την Άγκαθα Κρίστι και τις απίστευτα εμβληματικές της τοποθεσίες, που ήταν όλες διαφορετικές, όλες κλειστές και ατμοσφαιρικές».

 

Κάποιοι θεωρούν ότι «Οι ΚόρεςΟι Κόρες» ξεπερνούν τη «Σιωπηλή Ασθενή», απαντώντας με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα «πώς συνεχίζεις, όταν έχεις γράψει ένα από τα καλύτερα θρίλερ της προηγούμενης δεκαετίας». Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα εξίσου δυνατό και έξυπνο μυθιστόρημα, που θα προκαλέσει το ενδιαφέρουν όσων έχουν διαβάσει ήδη τον Michaelides.

 

Όσοι δεν τον έχουν διαβάσει, θα έρθουν σε επαφή με ένα δουλεμένο, μοντέρνο και συναρπαστικό μυθιστόρημα, με το γνωστό κινηματογραφικό ύφος του συγγραφέα, του οποίου τόσο η τεχνική όσο και η έμπνευση αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία.

Οδηγός Βιβλίου