Ο Σεμπάστιαν Φίτζεκ τοποθετεί το νέο του μυθιστόρημα στο κλειστοφοβικό περιβάλλον ενός αεροπλάνου

«Η Θέση 7Α»: το νέο εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ από τον Γερμανό σούπερ σταρ του crime

LIFOTEAM 12.4.2019 | 11:01

Ο περιορισμένος εσωτερικός χώρος ενός αεροπλάνου, οι συγκεκριμένες κινήσεις που επιτρέπει και η εγγενής κλειστοφοβία που προκαλεί σε πολλούς δημιουργούν από μόνα τους μια συνθήκη ιδανική για τη δημιουργία ενός εθιστικού ψυχολογικού θρίλερ.


Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν η ιδέα και η υλοποίηση ανήκει στον μάστορα του ευρωπαϊκού αστυνομικού μυθιστορήματος, τον Βερολινέζο σούπερ σταρ Σεμπάστιαν Φίτζεκ.


Μετά την απόλυτα επιτυχημένη πορεία των πρώτων δύο ιστοριών του που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας («Το Δέμα» και η «Η Θεραπεία»), ο Φίτζεκ είναι πλέον ένας από τους αγαπημένους και του ελληνικού κοινού.


Και μιλάμε για ένα είδος δύσκολο, καθώς οι φαν του αστυνομικού μυθιστορήματος είναι πολυάριθμοι, «ψημένοι» σε αυτό και ιδιαίτερα απαιτητικοί, ενώ υπάρχουν παράλληλα λαμπροί ενεργοί εκπρόσωποί του στη σύγχρονη εκδοτική κίνηση.


Οι εκδόσεις Διόπτρα μόλις κυκλοφόρησαν ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του συγγραφέα, το τρίτο του κατά σειρά βιβλίο στα ελληνικά, με τον απειλητικό τίτλο «Η Θέση 7Α» (Flugangst 7A).


Μερικά από τα στοιχεία της γραφής του Φίτζεκ που ήδη έχουμε αγαπήσει είναι εδώ: συνεχείς ανατροπές, κοφτό ύφος και σχεδόν κινηματογραφική πρόζα που ενισχύεται από την παράλληλη αφήγηση υπό την οπτική διαφορετικών προσώπων, κατάδυση στην τραυματισμένη ψυχοσύνθεση ανθρώπων ικανών για τις χειρότερες πράξεις.


Εξάλλου, όπως έχει δηλώσει ο συγγραφέας σε παλιότερη συνέντευξή του στη LiFO, «δεν είμαι αναγκασμένος να αντιμετωπίζω τους κατά συρροή δολοφόνους και τους ψυχοπαθείς ζωντανά και με χρώμα».


Στη «Θέση 7Α», ένας διάσημος ψυχίατρος (ο Φίτζεκ θέτει ξανά, μετά τη «Θεραπεία» τον πρωταγωνιστή του σε αυτό το λειτούργημα, επιλογή που σίγουρα του παρέχει ανεξάντλητες δυνατότητες στην ανάπτυξη του κεντρικού χαρακτήρα του και στην εξέλιξη της δράσης) ταξιδεύει από την Αργεντινή στη Γερμανία για να επισκεφθεί την ετοιμόγεννη κόρη του.


Έχει παθολογική φοβία για τα αεροπλάνα, αλλά αποφασίζει να την αντιμετωπίσει για χάρη του παιδιού του.


Να όμως που ο φόβος του, αν και παράλογος, αποδεικνύεται καθ' όλα βάσιμος.


Στην ίδια πτήση επιβαίνει ένας παλιός ασθενής του, με τον οποίο πρέπει να «συνεργαστεί» για να επιχειρήσουν μια εντελώς απονενοημένη ενέργεια, αλλιώς η ζωή της κόρης του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.


Δεν έχει κανένα νόημα να αποκαλύψουμε το παραμικρό από την πλοκή ενός εντελώς pageturner μυθιστορήματος που, ούτως ή άλλως, καθηλώνει από τις πρώτες σελίδες, από έναν συγγραφέα που έχει πουλήσει ήδη περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα σε 29 χώρες.


Όσοι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Σεμπάστιαν Φίτζεκ από την προηγούμενη δουλειά του, σίγουρα διαβάζουν ήδη τη «Θέση 7Α». Οι υπόλοιποι ας προετοιμαστούν για ένα μυθιστόρημα που δεν θα τους επιτρέψει να το αφήσουν από τα χέρια τους μέχρι την τελευταία αράδα.

 

Info

«Η Θέση 7Α» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στο https://www.dioptra.gr/vivlio/xeni-logotexnia/i-thesi-7a/.

Οδηγός Βιβλίου