Ο Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε με το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας

Για το λογοτεχνικό και μεταφραστικό του έργο

Α.Μ. 15.5.2014 | 14:09

Ο Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε με το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας

 

Ο Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε με το Σταυρό του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Σε πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου στην κατοικία του Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δρα Πέτερ Σόοφ, ο έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε με τον Σταυρό της Αξίας Α' Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Για πρώτη φορά η εξέχουσα αυτή διάκριση, που απονέμεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, απονεμήθηκε από την Πρεσβεία της στην Αθήνα.


Ο Σταυρός της Αξίας Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας καθιερώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1951 από τον πρώτο Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τέοντορ Χόις.


Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, το 1937, από αρμένιο πατέρα και ελληνίδα μητέρα ο Πέτρος Μάρκαρης φοίτησε από το 1949 σε αυστριακό γυμνάσιο. Στη δεκαετία του ΄50 σπούδασε Οικονομικά στη Βιέννη και τη Στουτγάρδη.


Ο Πέτρος Μάρκαρης καταφέρνει να αποτυπώνει συσχετισμούς και αντιφάσεις στο πλαίσιο των τριβών που παρατηρούνται στις ελληνογερμανικές σχέσεις με παιγνιώδη και παραστατικό τρόπο. Στις ιστορίες του, ειδικά σε εκείνες με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χαρίτο, διασκεδάζει, διδάσκει και ενημερώνει τον αναγνώστη, για τον τρόπο που η καθημερινότητα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, άλλαξε λόγω της κρίσης.


Ο κύριος Μάρκαρης μετέφρασε τον «Φάουστ» του Γκαίτε και άλλους σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Μαζί με τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο άφησε τη σφραγίδα του στο νέο ελληνικό κινηματογράφο. Το 2008 ανακηρύχθηκε σε Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (EKEBI).