Ο μεγάλος έρωτας της Σιμόν ντε Μποβουάρ για τον Αμερικανό συγγραφέα Νέλσον Όλγκριν έγινε μυθιστόρημα

Το «Μεσημέρι στο Παρίσι, πρωί στο Σικάγο» του Ντάγκλας Κάουι μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κριτική

Ένα βιβλίο για τον μεγάλο έρωτα που έζησε η Σιμόν ντε Μποβουάρ με τον Αμερικανό συγγραφέα Νέλσον Όλγκριν, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κριτική. Το μυθιστόρημα του Ντάγκλας Κάουι «Μεσημέρι στο Παρίσι, πρωί στο Σικάγο», έρχεται να φωτίσει μάλλον άγνωστες πτυχές της ζωής της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέως, διανοούμενης και  φεμινίστριας, που υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφος του υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ.

 

Ένα παγωμένο βράδυ του Φεβρουαρίου του 1947, η Σιμόν ντε Μπωβουάρ συναντά στο Σικάγο τον συγγραφέα Νέλσον Όλγκριν και αυτός προσφέρεται να της δείξει την πόλη. Μετά από αρκετές περιπετειώδεις ώρες στα καταγώγια, τα καμπαρέ και την αστυνομία, οι δυο τους επιστρέφουν στο διαμέρισμα του Όλγκριν. Εκεί ανάβει η σπίθα ενός πάθους που θα διαρκέσει για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

 

Η σχέση τους φουντώνει στη διάρκεια των πρώτων μεθυστικών μηνών που θα περάσουν μεταξύ Παρισιού και Σικάγου. Μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα που ζουν χώρια. Εκεί βρίσκουν χώρο η αγωνία, τα αντιφατικά συναισθήματα, παλιοί και νέοι εραστές, το γράψιμο, η πολιτική, τα τυχερά παιχνίδια.

 

Όλα αυτά θα κλονίσουν τον ήδη εύθραυστο και αντισυμβατικό δεσμό τους και θα δοκιμάσουν την αφοσίωσή τους αναδεικνύοντας το μυθιστόρημα του Κάουι σε μια σπουδή για το τι σημαίνει να αγαπάς και να αγαπιέσαι από τον σωστό άνθρωπο τη λάθος στιγμή.

 

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 2016, έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές: «Ο Κάουι παρουσιάζει με αφοπλιστικό τρόπο και με φρέσκια ματιά τα ιστορικά γεγονότα», έγραψε ο Guardian, ενώ οι Times του Λονδίνου σημειώνουν ότι «ο τρόπος γραφής του Κάουι έχει μια αντισυμβατική γοητεία».

 

Ο Ντάγκλας Κάουι γεννήθηκε το 1977 στο Έλμχερστ του Ιλινόι και από το 1999 ζει μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει μελετήσει την αμερικανική ποίηση και πεζογραφία του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα το έργο του Νέλσον Όλγκριν. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Owen Noon and the Marauder» (2005), «Sing for Life: Tin Pan Alley» (2013) και «Sing for Life: Away, You Rolling River» (2014).

 

Info:

Douglas Cowie, «Μεσημέρι στο Παρίσι, πρωί στο Σικάγο»

Μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης

Εκδόσεις Κριτική

Οδηγός Βιβλίου
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.