Ο κορυφαίος κοινωνιολόγος Luc Boltanski έρχεται στην Αθήνα

Θα μιλήσει για μια νέα οικονομία βασισμένη κυρίως στην εκμετάλλευση του παρελθόντος

Το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο κύκλος «Σύγχρονη σκέψη» στο πλαίσιο της θεματικής «Πώς μπορεί η ιστορία να φωτίσει το μέλλον;» προσκαλούν τον κορυφαίο κοινωνιολόγο Luc Boltanski  να μεταφέρει την κριτική του άποψη και την καινοτόμο προοπτική του για μια νέα οικονομία βασισμένη κυρίως στην εκμετάλλευση του παρελθόντος.

 

Ο Luc Boltanski θα μιλήσει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 19.00, στο Auditorium Theo Angelopoulos με θέμα «Εμπορευματοποίηση του παρελθόντος και οικονομία του πλουτισμού». Τη συζήτηση θα συντονίσει η κοινωνιολόγος Χαριτίνη Καρακωστάκη.

 

Ο Boltanski που, για τριάντα χρόνια, διερευνά τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της νεωτερικότητας, αναδεικνύει μια ιστορική αλλαγή που παρατηρείται το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα στη δυτική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, μια αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ο πλούτος.

 

Η μεταβολή αυτή χαρακτηρίζεται, αφενός από την αποβιομηχανοποίηση και αφετέρου από την αυξημένη εκμετάλλευση ορισμένων πόρων, οι οποίοι, αν και δεν είναι απολύτως καινούργιοι, έχουν αποκτήσει μια χωρίς προηγούμενο σημασία.

 

Προσεγγίζοντας και συνδέοντας τομείς που συνήθως εξετάζονται ξεχωριστά όπως, οι τέχνες, η κουλτούρα και το εμπόριο αντικών, η δημιουργία ιδρυμάτων και μουσείων, η πολιτική ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο τουρισμός, ο Luc Boltanski, αποδεικνύει ότι αυτές οι διαφορετικές δραστηριότητες στηρίζονται όλες στην εκμετάλλευση του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ανακάλυψη ενός παρελθόντος στο οποίο δίνουμε καινούργια αξία.

 

Στηριζόμενος στις αναλύσεις που έχει ήδη αναπτύξει στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Enrichissement. Une critique de la marchandise» (Gallimard, 2017) που έγραψε σε συνεργασία με τον Arnaud Esquerre, ο Boltanski επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα κύρια χαρακτηριστικά μιας οικονομίας και μιας κοινωνίας πλουτισμού.

 

Από τη δεκαετία του '70, ο Luc Boltanski εκπονεί ένα φιλόδοξο και πρωτότυπο έργο κοινωνιολογίας, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και πολυσυζητημένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Συνεργάστηκε με τον Pierre Bourdieu μέχρι το 1984, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογίας. Δημιούργησε το 1985 την Ομάδα Πολιτικής και Ηθικής Κοινωνιολογίας της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι (EHESS) και του CNRS, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1992 και στην οποία συνέχισε να διεξάγει έρευνες μέχρι το 2012. Σήμερα είναι μέλος του διεπιστημονικού Ινστιτούτου για τα κοινωνικά θέματα (IRIS, EHESS-CNRS) και ομότιμος καθηγητής στην EHESS.

 

Το έργο του Luc Boltanski εστιάζει στους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της νεωτερικότητας, βασισμένο στις σημαντικές αναλύσεις του για την εμφάνιση της κοινωνικο-επαγγελματικής κατηγορίας των στελεχών το 1982. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του είναι το «Le Nouvel Esprit du Capitalisme» που δημοσιεύθηκε το 1999.

 

Η μελέτη αυτή, η οποία εξετάζει τους ιδεολογικούς μετασχηματισμούς του καπιταλισμού στον απόηχο του Μάη του 1968, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία διεθνώς.

 

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις το βιβλίο του «H επέκταση του πεδίου της Δεξιάς» που έγραψε μαζί με τον Arnaud Esquerre. Η μετάφραση και το επίμετρο είναι της Χαριτίνης Καρακωστάκη.

 

Info:

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Auditorium Theo Angelopoulos

Σίνα 31, Αθήνα. Τηλέφωνο:  210 3398600

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, 19.00

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

Οδηγός Βιβλίου
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.