«Ο δολοφόνος είναι νεκρός»: Το καινούργιο αστυνομικό του John Verdon

Μία ακόμα πρόκληση που ο ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ δεν θα αφήσει αναπάντητη, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

ADVERTORIAL

Πώς καλύπτει κανείς την απόσταση που χωρίζει την ιδιότητα του στελέχους σε διαφημιστική εταιρεία από αυτήν του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων; Μάλλον με ευκολία, αν είσαι ο John Verdon, και με μεγάλη επιτυχία τελικά, όπως απέδειξε η πορεία του ‒ με μια δεκαετή ενδιάμεση στάση στην ξυλουργική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία του στη διαφήμιση τον βοήθησε κυρίως εκθέτοντάς τον στη δυναμική ομάδων όπου συναντιούνταν άνθρωποι με διαφορετικές ατζέντες, άλλοτε κρυφές κι άλλοτε φανερές, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παρακολουθήσει έξυπνους ανθρώπους να προσπαθούν να πείσουν άλλους έξυπνους ανθρώπους να κάνουν αυτό που τους ζητούσαν. Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύτηκε στη συγγραφή συγκρουσιακών διαλόγων.

 

Οι λογοτεχνικές του επιρροές συμπλήρωσαν το κομμάτι της τεχνικής αλλά και της έμπνευσης, αντλώντας και από κλασικά βιβλία αλλά και από πιο σύγχρονα. Το «Σκυλί των Μπάσκερβιλ» του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, όπως λέει ο ίδιος, «περιέχει όλα τα βασικά στοιχεία της διάθεσης, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της πλοκής (…) ο Ρέτζιναλντ Χιλ, το κομψό στυλ, τη συνοχή του ύφους και την περιγραφή έξυπνων ανθρώπων και ο Arnaldur Idridason τον τρόπο που μπλέκει τη φύση των εγκλημάτων που διερευνώνται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ντετέκτιβ στην προσωπική του ζωή».

 

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο θρυλικός πια πρωταγωνιστής της σειράς των βιβλίων του John Verdon, Ντέιβιντ Γκάρνεϊ, ο συνταξιούχος Νεοϋορκέζος αστυνομικός, που κάθε φορά αναγκάζεται να αναλάβει δράση εκ νέου, εμπλέκοντας με κάποιον τρόπο στην εκάστοτε υπόθεση και την πολύπλοκη σχέση με τη γυναίκα του. Η εσωστρέφεια, η αναλυτική σκέψη με έντονη την τάση για υπερβολή, το ενδιαφέρον για τον εντοπισμό μοτίβων και η αναζήτηση των αιτίων που θα εξηγήσουν το γιατί και το πώς της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι βασικά χαρακτηριστικά του Γκάρνεϊ, που μοιράζεται με τον «δημιουργό» του, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. Πλέον κατέχει κεντρική θέση στον τρόπο που ο συγγραφέας οργανώνει το υλικό του. «Όταν ξεκίνησα να γράφω, το βιβλίο ακολουθούσε περισσότερο την πλοκή, αλλά από τη στιγμή που άρχισα να καταλαβαίνω την ουσία του τρόπου εργασίας, με καθοδηγούσε περισσότερο ο ντετέκτιβ. Η ιστορία σταδιακά απηχούσε όλο και πιο πολύ την ίδια μου τη ζωή. Όσο προχωρούσα συγγραφικά, διαπίστωνα ότι μεγάλα κομμάτια της εμπειρίας και της ζωής μου εισχωρούσαν σε αυτήν τη διαδικασία». Κάπως έτσι περιγράφει ο Verdon τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κύρια, πλέον, ασχολία του.

 

«Ο δολοφόνος είναι νεκρός»: Το καινούργιο αστυνομικό του John Verdon

 

Στην Ελλάδα ο συγγραφέας είναι γνώριμος, εφόσον οι εκδόσεις Διόπτρα έχουν φροντίσει να μας τον συστήσουν μέσα από έξι τίτλους που έχουν γίνει ήδη μπεστ-σέλερ: «Σκέψου έναν αριθμό», «Κράτα τα μάτια σου κλειστά», «Άσε το διάβολο ήσυχο», «Ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει», «Η λίμνη των λύκων» και «Ο λευκός ποταμός φλέγεται».

 

Το Ο δολοφόνος είναι νεκρός είναι το καινούργιο μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τον ίδιο οίκο, σε μετάφραση Βαγγέλη Γιαννίση. Σε αυτό παρακολουθούμε τον τρόπο που η ζωή στην ειδυλλιακή κοινωνία του Λάρτσφιλντ συνταράσσεται όταν το πλουσιότερο και ισχυρότερο μέλος της, ο Άνγκους Ράσελ, δολοφονείται στην έπαυλή του στο Χάροου Χιλ. Από την προκαταρκτική εξέταση του DNA προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν ως ένοχο το κακό παιδί της περιοχής, τον Μπίλι Τέιτ ‒ και όλοι γνώριζαν το μίσος που έτρεφε για τον Ράσελ. Μόνο που κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς ο βασικός ύποπτος σκοτώθηκε την προηγουμένη του φόνου, πέφτοντας από τη στέγη της εκκλησίας. Μάλιστα, επ’ αυτού κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση, καθώς το συμβάν είναι επίσημα επιβεβαιωμένο από ιατροδικαστή. Ωστόσο, εξίσου αναμφισβήτητη είναι και η ανακάλυψη της αστυνομίας που, φτάνοντας στο νεκροτομείο, διαπιστώνει ότι το φέρετρο του Μπίλι έχει παραβιαστεί από μέσα και ότι το πτώμα αγνοείται.

 

Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ακολουθεί μια σειρά φόνων που δοκιμάζει τη συνοχή της κοινότητας, ενώ ταυτόχρονα οι πωλήσεις όπλων και οι θεωρίες συνωμοσίας εκτοξεύονται και οι δεισιδαιμονίες εξαπλώνονται. Στην άλλοτε ειδυλλιακή πόλη μαζεύονται πλέον όσοι αναζητούν την περιπέτεια: κυνηγοί ζόμπι, τηλεοπτικοί παραγωγοί και κήρυκες της Αποκάλυψης, που ανακοινώνουν το τέλος του κόσμου. Από αυτή την κατάσταση ο Γκάρνεϊ θα κληθεί να βγάλει άκρη, όχι μόνο αντιμετωπίζοντας έναν φόνο αλλά αποκαθιστώντας την τάξη σε μια πόλη που καταρρέει ανεξέλεγκτα.

 

Και σε αυτό το βιβλίο βρίσκουμε τα χαρακτηριστικά που είναι οικεία σε όσους έχουν ξαναδιαβάσει τον John Verdon και θα εκπλήξουν ευχάριστα όσους δεν τον ξέρουν: δαιδαλώδεις γρίφοι, εκρηκτικό σασπένς και πολυεπίπεδοι χαρακτήρες σε συνδυασμό με αιχμηρό κοινωνικό σχολιασμό, την ατμόσφαιρα των κλασικών νουάρ αστυνομικών και την απόλαυση των whodunit μυστηρίων.  Εδώ όμως ο συγγραφέας δίνει ένα παραπάνω twist, το στοιχείο του αδύνατου εγκλήματος, μη αφήνοντας στο κοινό του άλλη επιλογή από το να τον ακολουθήσει μέχρι το τέλος.

 

John Verdon

Ο δολοφόνος είναι νεκρός

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 584

Οδηγός Βιβλίου
 
 
 
 
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ