Ο διακεκριμένος Γάλλος ανθρωπολόγος Μωρίς Γκοντελιέ μιλά για τη σημασία του φαντασιακού στο Μέγαρο Μουσικής

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για τη φύση του συμβολικού στη δημιουργία των κοινωνιών και στην ύπαρξη των ατόμων

Το Μέγαρο Μουσικής υποδέχεται την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 19:00 τον παγκοσμίου φήμης ανθρωπολόγο Μωρίς Γκοντελιέ, ομότιμο καθηγητή στην ΕΗΕSS (Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες) και κάτοχο χρυσού μεταλλίου έρευνας του CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), ο οποίος θα παρουσιάσει τη διάλεξη «Το φανταστικό, το φαντασιακό και το συμβολικό».

 

Τον καθηγητή θα προλογίσει ο Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

 

Η διάλεξη εντάσσεται στον κύκλο «CNRS. Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης» που συνδιοργανώνουν το Μέγαρο, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το εξέχον ερευνητικό ίδρυμα, δίνοντας έμφαση στους πραγµατικούς εξερευνητές του αιώνα µας, σε αυτούς που ανιχνεύουν τη ζωή στο απειροελάχιστο, που ανατρέχουν στον χρόνο, που εξερευνούν τα όρια του σύµπαντος, που µετατρέπουν την πολυπλοκότητα του κόσµου σε εξισώσεις.

 

Ο διακεκριμένος Γάλλος επιστήμονας, ένας από τους κορυφαίους επικεφαλής του τομέα της γαλλικής ανθρωπολογίας, θα αναφερθεί στις θέσεις του που εμπεριέχονται στο ομότιτλο με τη διάλεξη βιβλίο του και θα προσεγγίσει το διττό ερώτημα: ποια είναι η φύση και ποια η σημασία του φαντασιακού και του συμβολικού στη δημιουργία των κοινωνιών και στην ύπαρξη των ατόμων;

 

Εάν καθετί φαντασιακό είναι φανταστικό, καθετί φανταστικό δεν είναι φαντασιακό. Το φαντασιακό αναφέρεται σε δύο διακριτούς τοµείς: στην Τέχνη και στα παιχνίδια αφενός, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και στους πολιτικούς μύθους αφετέρου.

 

Ο άνθρωπος, με την ικανότητά του να φαντάζεται, μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Στους μύθους ή στις θρησκείες, για παράδειγμα, αυτό που είναι φανταστικό δεν συλλαμβάνεται ποτέ ούτε βιώνεται ως φαντασιακό από εκείνους που πιστεύουν σε αυτό. Αυτό λοιπόν το φανταστικό, πιο πραγματικό από το πραγματικό, είναι υπέρ-ρεαλιστικό.

 

Ενώ ο Λεβί-Στρως υποστηρίζει ότι «το πραγματικό, το συμβολικό και το φανταστικό» είναι «τρία ξεχωριστά επίπεδα», ο Mωρίς Γκοντελιέ δείχνει αντιθέτως ότι το πραγματικό δεν λειτουργεί ξεχωριστά από το συμβολικό και το φανταστικό.

 

Τα τελετουργικά, τα αντικείμενα λατρείας και οι ιεροί τόποι μαρτυρούν την πραγματικότητα και συνεπώς την αλήθεια της ύπαρξης των θεών, των πνευμάτων ή του Θεού για ένα μέρος της Ανθρωπότητας. Το συμβολικό είναι αυτό που επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζουν αυτό που σκέφτονται και αυτό που κάνουν.

 

Info

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282333

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, 19:00

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

Οδηγός Βιβλίου
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.