Ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάνιελ Μέντελσον μιλά για τον Καβαφικό Όμηρο στην Αθήνα

Ο συγγραφέας του «Μια Οδύσσεια» και του «Περιμένοντας τους βαρβάρους», καλεσμένος του Αμερικανικού Κολεγίου

Ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάνιελ Μέντελσον θα είναι ο φετινός προσκεκλημένος του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών στο πλαίσιο των ετήσιων διαλέξεων Κίμων Φράιαρ.


Η εικοστή τέταρτη διάλεξη της σειράς, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 19:00, στον χώρο της Βιβλιοθήκης John S. Bailey του Κολεγίου, έχει θέμα «Cavafy's Homer» (Ο Καβαφικός Όμηρος) και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Μέντελσον είναι μεταφραστής και μελετητής του Καβάφη.


Η σειρά διαλέξεων Κίμων Φράιαρ ονομάστηκε στη μνήμη του ελληνοαμερικανού ποιητή και μεταφραστή Kimon Friar, ο οποίος κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος. Η διάλεξη του Ντάνιελ Μέντελσον πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αττική Παράδοση και τις Εκδόσεις Πατάκη.

 

Ο Ντάνιελ Μέντελσον γεννήθηκε το 1960 στο Long Island. Είναι συγγραφέας και κλασικός φιλόλογος, καθώς και ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς της εποχής μας. Σπούδασε αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία στα πανεπιστήμια της Βιρτζίνια και του Πρίνστον, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και, από το 2006, είναι καθηγητής στο Bard College.

 

Οι κριτικές για τους «Χαμένους» ήταν διθυραμβικές και το βιβλίο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Ο Ντάνιελ Μέντελσον έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, τα οποία εκδόθηκαν το 2009 σε δύο τόμους, με δική του εισαγωγή και σχόλια. Ζει στο Hudson Valley της Νέας Υόρκης.


Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μια Οδύσσεια» (2018) και «Περιμένοντας τους βαρβάρους» (2016) από τις Εκδόσεις Πατάκη, και οι «Χαμένοι» από τις Εκδόσεις Πόλις.


Η Τίνα Μανδηλαρά γράφει για το βιβλίο «Μια Οδύσσεια» στη LiFO: «Η Οδύσσεια του Μέντελσον έχει ως κεντρικό άξονα το γνωστό έπος του Ομήρου, γύρω από το οποίο ξετυλίγονται οι παράλληλες αφηγήσεις, οι παρεκτροπές και οι ζωές των ανθρώπων που αγαπήθηκαν και που μέσα από το ταξίδι πήραν το δικό τους μάθημα ζωής.

 

Φτωχική Ιθάκη, προφανώς, δεν υπάρχει, στον βαθμό που τα δώρα της παραμένουν πλούσια για όλους όσοι θέλουν να τα δουν και να τα ανακαλύψουν.


Αυτό το μάθημα πήρε ως καλός μαθητής ο Μέντελσον, καθώς, μελετώντας ενδελεχώς την Οδύσσεια, αναζήτησε την terra incognita του εαυτού του (τη δική του Ιθάκη) μέσα από τη σχέση με τον πατέρα του, αποκαλύπτοντας παράλληλα στους αναγνώστες τη βαθύτερη και ουσιαστική πτυχή του ομηρικού έπους: αυτή της αυτογνωσίας».


Info

Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών, Βιβλιοθήκη John S. Bailey

Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, 19:00

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά

Είσοδος ελεύθερη

 

Οδηγός Βιβλίου