Μια νευροεπιστήμονας γράφει romance με ηρωίδες που αγαπούν τα μαθηματικά

Τα μυθιστορήματα «Το θεώρημα της αγάπης» και «Η νευρολογία του έρωτα» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα

The LiFO team, 6.7.2023 | 11:23
ADVERTORIAL

 

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και αναζητάς τι να διαβάσεις. Εμείς ανακαλύψαμε μία νέα κατηγορία λογοτεχνίας και θα θέλαμε να τη μοιραστούμε μαζί σου.

Τι είναι τα STEM-romances και γιατί λατρεύουμε να τα διαβάζουμε; (Τα ήξερες;) Πρόκειται για ένα υποείδος της ρομαντικής λογοτεχνίας που εστιάζει στις σχέσεις των χαρακτήρων, οι οποίοι όμως εμπλέκονται σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM).(Μην ανησυχείς δεν πρόκειται να εξεταστούμε στην κβαντική φυσική).

 

Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν μια τέτοια καριέρα, ενώ, όταν το κάνουν, έρχονται αντιμέτωπες με αμφιβολίες, αμφισβητήσεις, υποτίμηση και ένα σωρό ακόμη προβλήματα. Έτσι, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να αγαπάμε αυτές τις ιστορίες. Κινούνται στον χώρο της επιστήμης, έχουν χιούμορ και φυσικά δεν απουσιάζει η ερωτική σχέση. Μπορείς να γίνεις ό,τι εσύ θέλεις.

 

Πλέον μία από τις πιο γνωστές πένες του είδους είναι η Ali Hazelwood. Τι γνωρίζουμε όμως γι’ αυτήν;

 

Το πραγματικό της όνομα…παραμένει κρυφό. Έχει ρίζες από την Ιταλία, έζησε στη Γερμανία και στην Ιαπωνία πριν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει το διδακτορικό της στη Νευροεπιστήμη. Πηγή έμπνευσης λοιπόν… η ίδια της η ζωή. Πρόσφατα έγινε καθηγήτρια, πράγμα που την τρομοκρατεί.

 

Ασχολείται με την επιστήμη του εγκεφάλου και έχει γράψει πολλά άρθρα και ακαδημαϊκά κείμενα πάνω σ’ αυτό το θέμα. Φυσικά εμείς τη γνωρίζουμε κυρίως από τα βιβλία της, που μας έκαναν να ερωτευτούμε τα STEM-romances.

 

Η Ali Hazelwood δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα ασχολούνταν σοβαρά με τη συγγραφή. Έγραφε συνήθως για να αποσυμπιεστεί. Όμως, αντλώντας έμπνευση από τα μικρά καθημερινά πράγματα που της έχουν συμβεί στον ακαδημαϊκό χώρο και στον τομέα των ερευνών όπου δραστηριοποιείται, έπειτα από χιλιάδες διορθώσεις, αλλαγές, αναθεωρήσεις, επιμέλειες, κατάφερε το 2021 να εκδώσει To Θεώρημα της αγάπης, το οποίο βρέθηκε στις λίστες με τα best sellers των New York Times.

 

Μια νευροεπιστήμονας γράφει romance με ηρωίδες που αγαπούν τα μαθηματικά

 

Εργάζεται ως καθηγήτρια και, όταν δεν βρίσκεται στη δουλειά, κάνει τζόκινγκ, τρώει κέικ ποπ ή βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τις τρεις γάτες και τον σύζυγό της.

 

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της «To Θεώρημα της αγάπης» και «Η νευρολογία του έρωτα», τα οποία κέρδισαν αμέσως τις καρδιές των αναγνωστών και έγιναν πολύ γρήγορα best sellers. Και στα δύο οι πρωταγωνίστριες ασχολούνται με το STEM -δηλαδή όπως αναφέραμε και παραπάνω- με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, και τοποθετούνται στον ακαδημαϊκό χώρο.

 

Οι ηρωίδες της Hazelwood είναι δυναμικές, έτοιμες να πολεμήσουν κάθε στερεότυπο και κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο τους λόγω φύλου.(Άλλωστε εν έτει 2023 είναι δυνατόν να κάνουμε ακόμα διακρίσεις λόγω φύλου; Κι όμως δυστυχώς θα απαντήσετε ναι).  Οι ιστορίες της δεν αφορούν απλώς γυναίκες που ερωτεύονται, αλλά τοποθετούνται πάνω σε κάθε επίκαιρο και σχετικό ζήτημα, από τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο έως την ισότητα και την ένταξη ή ακόμα και το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα οι άντρες είναι πιο προνομιούχοι και υπερτερούν, όχι επειδή είναι σωστοί ή πιο έμπειροι, αλλά απλώς επειδή είναι άντρες. (Λες και γεννήθηκες με ένα προνόμιο από την πρώτη μέρα της ύπαρξής σου σε αυτόν τον κόσμο).

 

Ποια είναι τα κύρια συστατικά των βιβλίων της; Η επιστήμη, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και ο έρωτας. Συγκεκριμένα, το enemies-to-lovers, που είναι η αγαπημένη της εξέλιξη στις ιστορίες. Και η κακή επικοινωνία. Εξηγούμε ευθύς αμέσως τι εννοούμε: Ιστορίες που θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν πολύ εύκολα περιπλέκονται περισσότερο απλώς και μόνο επειδή οι χαρακτήρες δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ειλικρινή, ανοιχτή συζήτηση. Κι αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω του παρελθόντος, λόγω λανθασμένων αντιλήψεων ή παλιών συναισθηματικών πληγών. Σταδιακά όμως οι ήρωες εξελίσσονται και μαζί ξεδιπλώνεται και η ιστορία τους.

 

Μια νευροεπιστήμονας γράφει romance με ηρωίδες που αγαπούν τα μαθηματικά

 

Το θεώρημα της αγάπης

Η Όλιβ Σμιθ είναι υποψήφια διδάκτορας Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και δέχεται ως πραγματικότητα μόνο ό,τι μπορεί να υποστηριχθεί από δεδομένα. Ως αποτέλεσμα δεν πιστεύει καθόλου στον έρωτα και στις μακροχρόνιες σχέσεις, παρόλο που η καλύτερή της φίλη, η Αν, είναι μια αθεράπευτα ρομαντική ψυχή.

Θέλοντας να την πείσει ότι είναι καλά και ότι προχωράει στη ζωή της, η Όλιβ λέει ένα μικρό ψεματάκι ότι βγαίνει με κάποιον, και μάλιστα ότι είναι πιο ευτυχισμένη από ποτέ! Όμως η Αν δεν ξεγελιέται εύκολα.

Ως γνήσια επιστήμονας, η Όλιβ πανικοβάλλεται και για να της το αποδείξει φιλάει τον πρώτο άντρα που βλέπει μπροστά της.

Ο άντρας αυτός τυχαίνει να είναι ο Άνταμ Κάρλσεν, ένας από τους πιο απρόσιτους και απαιτητικούς καθηγητές του Στάνφορντ. Παραδόξως, ο Άνταμ συμφωνεί να κρατήσει το μυστικό της και να γίνει κάτι σαν ψεύτικο αγόρι της, αφήνοντας άφωνη την Όλιβ.

Και, όταν σε ένα συνέδριο ένα αναπάντεχο συμβάν βάζει σε κίνδυνο την καριέρα της, ο Άνταμ κάνει πάλι την έκπληξη και την υποστηρίζει.

Ξαφνικά το μικρό τους πείραμα μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Όλιβ ανακαλύπτει ότι το μόνο πράγμα που είναι πιο περίπλοκο από ένα θεώρημα για την αγάπη είναι το να βάλει τη δική της καρδιά στο μικροσκόπιο.

 

Μια νευροεπιστήμονας γράφει romance με ηρωίδες που αγαπούν τα μαθηματικά

 

Η νευρολογία του έρωτα

Η νεαρή νευροεπιστήμονας Μπι Χουνιγκσβάσερ ζει με γνώμονα την απάντηση σε ένα απλό ερώτημα-κλειδί: Τι θα έκανε η Μαρί Κιουρί σε μια ανάλογη περίσταση;

Είναι απόλυτα βέβαιη ότι, αν η NASA αναγνώριζε την ακαδημαϊκή της έρευνα ως καινοτόμα και την όριζε επικεφαλής ενός πρότζεκτ, η Μαρί θα έλεγε «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη.

Προφανώς. Πρόκειται για το απόλυτο «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα» κάθε επιστήμονα.

Όμως η μητέρα της σύγχρονης Φυσικής δεν χρειάστηκε ποτέ να συνεργαστεί με τον Λίβαϊ Γουάρντ.

Ναι, ο Λίβαϊ είναι θεωρητικά γοητευτικός τύπος.

Όμως έχει δείξει ξεκάθαρα τα συναισθήματά του για την Μπι στο πανεπιστήμιο – για κάποιον (ανεξήγητο) λόγο τη σιχαίνεται. Και, όπως έχει αποδείξει πολλάκις η ζωή, οι άσπονδοι εχθροί εργάζονται καλύτερα όταν απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους.

Όμως, όταν ο εξοπλισμός που περιμένει δεν έρχεται ποτέ και το υπόλοιπο προσωπικό στα εργαστήρια της ΝΑSA την αγνοεί, η Μπι βλέπει τον Λίβαϊ να γίνεται σχεδόν σύμμαχός της, να υποστηρίζει την έρευνά της, να είναι ακόμα και ευγενικός μαζί της…

Ξαφνικά οι νευρώνες της Μπι παίρνουν φωτιά, αλλά καμία λογική σκέψη δεν μπορεί να αιτιολογήσει αυτή τη συμπεριφορά! Αργά ή γρήγορα θα καταλάβει ότι η λογική δεν λειτουργεί στον έρωτα και τότε μένει να απαντηθεί ένα μόνο ερώτημα:

Τι θα κάνει η Μπι Χουνιγκσβάσερ;

 

Και οι δύο ιστορίες της συγγραφέως κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα και ελπίζουμε να τις απολαύσεις σε κάποια δροσερή παραλία ή και στο βουνό αν το προτιμάς. Σε κάθε περίπτωση μην ξεχάσεις: Μπορείς να ακολουθήσεις όποιον δρόμο θέλεις.

Οδηγός Βιβλίου