Μια νέα έκδοση με το μοναδικό ελληνικό χειρόγραφο που βρέθηκε ανάμεσα στους «κυλίνδρους του Άουσβιτς»

Ο συγγραφέας του, Μαρσέλ Νατζαρή, ήταν από τους ελάχιστους επιζώντες της ομάδας των Ζόντερκομάντο

Το βιβλίο «Μαρσέλ Νατζαρή, Χειρόγραφα 1944-1947: Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζόντερκομάντο του Άουσβιτς», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, θα παρουσιαστεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, στις 19:00.


Ο Μαρσέλ Νατζαρή ήταν από τους ελάχιστους επιζώντες της ομάδας των Ζόντερκομάντο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Η Ειδική Ομάδα Εργασίας «Ζόντερκομάντο» αποτελούνταν από κρατούμενους που είχαν επιφορτιστεί, εκτός των άλλων, με την «προετοιμασία» των θαλάμων αερίων.


Ο Νατζαρή αποτύπωσε τις εμπειρίες του σε επιστολικής μορφής χειρόγραφο, το μοναδικό γραμμένο στα ελληνικά από τα συνολικά εννέα που βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο των κρεματόριων του στρατοπέδου, γνωστά ως «κύλινδροι του Άουσβιτς».


Το κείμενο αυτό βρέθηκε τυχαία το 1980, εξαιρετικά δυσανάγνωστο, αποκρυπτογραφήθηκε και δημοσιεύεται στην έκδοση που παρουσιάζεται στην εκδήλωση, σχεδόν πλήρες και αποκατεστημένο.


Η έκδοση περιλαμβάνει και δεύτερο χειρόγραφο που ο Νατζαρή έγραψε μετά την απελευθέρωσή του, και, μεταξύ άλλων, καταγράφει την αντιστασιακή δράση του, καθώς και τη συμμετοχή του μαζί με άλλους Έλληνες Εβραίους στην εξέγερση των Ζόντερκομάντο τον Οκτώβριο του 1944 στο Άουσβιτς.


Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Πάβελ Πολιάν, Ιστορικός, ο Αλεξάντρ Νικιτιάεβ, Τεχνικός εικόνας, υπεύθυνος για την ψηφιακή επεξεργασία των χειρογράφων, ο Αντρέας Κίλιαν, Ερευνητής και η Νέλλυ Νατζαρή, κόρη του συγγραφέα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Κακουριώτης.


Οι ομιλητές Πάβελ Πολιάν, Αλεξάντρ Νικιτιάεβ και Αντρέας Κίλιαν θα μιλήσουν στα Αγγλικά χωρίς διερμηνεία. Για την καλύτερη παρακολούθηση, τα κείμενα των ομιλιών τους θα διανεμηθούν στο κοινό μεταφρασμένα στα Ελληνικά.


Info

Ελληνοαμερικανική Ένωση

Μασσαλίας 22, Αθήνα. Τηλέφωνα: 210 3680052, 210 3680047

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 19:00

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Βιβλίου
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.