ΤO BIBΛΙΟ Η Ιστορία έχει πρόσωπο – Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary έρχεται να φωτίσει με έναν ξεχωριστό τρόπο τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Η έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος περιλαμβάνει 125 άγνωστα και ανέκδοτα μέχρι σήμερα σχέδια με 320 μοναδικά πρόσωπα από το λεύκωμα του Benjamin Mary (1792-1846).

 

i istoria exei prosopoΟ Mary, o πρώτος Βέλγος διπλωμάτης στην Ελλάδα και ζωγράφος, μέσα από τη διεισδυτική ματιά του αποτύπωσε τις προσωπογραφίες αγωνιστών, πολιτικών, ιερωμένων, λογίων και καθημερινών ανθρώπων των μέσων του 19ου αιώνα. Ανέδειξε γνωστά και άγνωστα πρόσωπα που έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας, ζητώντας συχνά από τους εικονιζόμενους να υπογράψουν οι ίδιοι τις προσωπογραφίες. Επίσης, η παρατηρητικότητά του κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνέλευσης του 1843- 1844 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σειράς σχεδίων συλλαμβάνοντας μια μοναδική ιστορική στιγμή. 

 

Το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου απέκτησε πρόσφατα το λεύκωμα και, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, δημιούργησε έναν καλαίσθητο τόμο ιστορικής σημασίας, ως συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πρώτο μέρος οι συνεργάτες της έκδοσης αναλύουν τα χαρακτηριστικά του λευκώματος ως τεκμηρίου, την ιστορική περίοδο, ενώ καταγράφεται η ζωή και η καλλιτεχνική πλευρά του διπλωμάτη B. Mary. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι προσωπογραφίες και στο τρίτο μέρος παρατίθενται βιογραφικά σημειώματα των προσώπων που απεικόνισε ο Mary.

 

Η Ιστορία έχει πρόσωπο: Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary
Ιωάννης Μακρυγιάννης. Σχέδιο του Benjamin Mary. Συλλογή Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου.
Η Ιστορία έχει πρόσωπο: Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary
Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων. Σχέδιο του Benjamin Mary. Συλλογή Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου.
 

 

Η επιστημονική επιμέλεια και ο συντονισμός της έρευνας είναι της Χαρίκλειας Γ. Δημακοπούλου.

Έρευνα και κείμενα: Ιφιγένεια Βογιατζή, Μαρία Γιουρούκου, Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου, Δήμητρα Κουκίου, Leonora Navari, Γιώργος Τζεδόπουλος.

Η έκδοση κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και online στο www.adventuresa.gr

Οδηγός Βιβλίου