«Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους»: Πώς να ξεδιαλύνετε όσα σας μπερδεύουν και να μάθετε όσα δεν ξέρετε

Αν η γεωγραφία δεν είναι το αγαπημένο σου σπορ αλλά θέλεις να αποκτήσεις γνώσεις, αυτό το βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα μπορεί να σου δώσει μία καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει σε τούτο τον πλανήτη.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ 21.12.2021 | 17:18

Υπάρχουν χώρες που έχεις ακουστά αλλά δεν υπάρχουν πια; Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσες να περιγράψει ως κουλ, η γεωγραφία όμως σίγουρα δεν είναι από τα πρώτα που θα σου έρχονταν στο μυαλό. Βέβαια, τα πάντα είναι θέμα οπτικής και τοποθέτησης και αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει η επιτυχία της ομάδας που διαχειρίζεται τη σελίδα του Facebook με την ονομασία «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Σκοπός της είναι να ξεφύγει από το στενό και πολλές φορές βαρετό πλαίσιο της γεωγραφίας ως σχολικού μαθήματος και να μας μάθει τις βασικές της αρχές, «για να φαινόμαστε κι εμείς κουλ».

 

Η λογική της ομάδας στηρίζεται στην αγάπη για τη γνώση γενικά και στην προσπάθεια να αντιστρέψει τον τρόπο που λειτουργεί η παραδοσιακή διδασκαλία, η οποία συνήθως σκοτώνει την περιέργεια, αντί να την ενισχύει. Κάπως έτσι, τον Αύγουστο του 2019 εμφανίστηκε στο Facebook η σελίδα «Η Γεωγραφία είναι πολύ κουλ», όπου αρχικά ανέβαιναν διαφόρων ειδών πληροφορίες για τον κόσμο με ένα twist, έναν φρέσκο και ιδιαίτερο τρόπο, με χιούμορ, ως γνώσεις πραγματικά ενδιαφέρουσες που βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα και όχι ως κάτι στεγνό, αποκλειστικά προορισμένο για εξέταση και βαθμολόγηση. Ο τίτλος στο φόντο της σελίδας δίνει το στίγμα: «ΝΤΟΝΤ ΜΠΙ ΑΓΕΩΓΡΑΦΗΤ. ΜΠΙ ΓΕΩΓΡΑFIT!

 

Η απήχηση που είχε η σελίδα ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις ‒απευθυνόταν σε ένα περιορισμένο, «ψαγμένο» κοινό‒ έτσι, προς έκπληξη όλων, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της αριθμεί περίπου 300.000 followers, έχοντας καταφέρει μέσα σε αυτό το διάστημα να γίνει η πιο επιδραστική εκπαιδευτική κοινότητα του ελληνικού ίντερνετ. Μάλιστα, από τότε έχουν δημιουργηθεί δεκάδες αντίστοιχες κοινότητες βασιζόμενες στο επικοινωνιακό φορμάτ της «Γεωγραφίας» και είναι χιλιάδες οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που χρησιμοποιούν πλέον υλικό από τη σελίδα για τους μαθητές και τα παιδιά τους.

 

 

Η γεωγραφία… αλλιώς

 

 

Μια ματιά θα σας πείσει. Για παράδειγμα, καθώς σκρολάρετε, θα συναντήσετε ποστ που σας δίνει συμβουλές για το «Πώς να το παίξετε πολυταξιδεμένοι κοσμοπολίτες, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε καν εκτός συνόρων» ‒ συγκεκριμένα, λέγοντας πως πήγατε στο Εξωμβούργο της Τήνου, που εύλογα παραπέμπει σε «κάποιο από τα -βούργα της Ευρώπης, που ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΟΛΟΙ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ (βάζω σε λινκ παλιότερο ποστ για τα -βούργα, με μνημονικό κανόνα για να μην τα ξαναμπερδέψετε ποτέ!)». Σε μια άλλη σειρά ποστ βρίσκουμε μια πρωτότυπη αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Πρωτοχρονιά: «Όπως ίσως να έχει πάρει το μάτι σας, φέτος #ΗΠΑ_ΝΑ_ΜΕΤΡΗΣΩ_ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ κάνοντας μία 50ήμερη γεωγραφική αντίστροφη μέτρηση μέχρι το 2022, με ένα ποστ-αφιέρωμα για κάθε πολιτεία των ΗΠΑ κάθε βράδυ…».

 

Η δράση όμως της ομάδας δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο στο Facebook και εξαπλώθηκε και στον χώρο των βιβλίων έχοντας ήδη στο δυναμικό της τρία βιβλία.  Στην παρούσα φάση ξεχωρίσαμε το βιβλίο -που μας τράβηξε και από τον τίτλο- «Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους». Αν η γεωγραφία δεν είναι το αγαπημένο σου σποτ αλλά θέλεις να αποκτήσεις γνώσεις, αυτό το βιβλίο μπορεί να σου δώσει μία καλύτερη εικόνα σχετικά με το τί συμβαίνει σε τούτο τον πλανήτη.  Εδώ η ομάδα συνεχίζει στο ύφος της σελίδας του Facebook, πιάνει τα πράγματα από την αρχή και τα βάζει σε μια σειρά χωρίς να πελαγώσεις. Ξεκινάει με τα βασικά, δηλαδή τις ηπείρους, τους ωκεανούς και τις χώρες, λύνει συχνές απορίες και παρεξηγήσεις και κλείνει με ένα κεφάλαιο γεμάτο έξυπνες και ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όλα αυτά μέσα από κατατοπιστικούς χάρτες και διαγράμματα. Αν θέλεις να μάθεις «ποια είναι η διαφορά μεταξύ Αγγλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Μεγάλης Βρετανίας;», «γιατί, αφού η Κασπία Θάλασσα έχει γύρω γύρω ξηρά, δεν είναι λίμνη» και «γιατί δεν βρίσκεις την Τσεχοσλοβακία στο Google Maps;», αλλά και αν το Καρπενήσι είναι νησί ή η Καραϊβική κράτος, τότε ήρθε η ώρα να βρεις όλες αυτές απαντήσεις.

 

Γιατί αν δεν γνωρίζεις σχεδόν τίποτα για τον κόσμο, πώς γίνεται να τον αγαπήσεις και ν’ αρχίσεις να νοιάζεσαι; Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο dioptra.gr.

 

 

Οδηγός Βιβλίου