El Sobrero: Η άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου

Οι πραγματικές διαστάσεις του αθλήματος μέσα από 45 γνωστές και άγνωστες ιστορίες, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

ADVERTORIAL

Το ποδόσφαιρο τώρα τελευταία έχει απασχολήσει πολύ την επικαιρότητα και δυστυχώς όχι για την θετική του πλευρά. Η βία και οι εκδηλώσεις χουλιγκανισμού μέσα και έξω από τα γήπεδα είναι μια θλιβερή πραγματικότητα και η πρόσφατη δολοφονία του νεαρού Άλκη στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ακριβώς την άσχημη τροπή που έχει πάρει η κατάσταση, επισκιάζοντας την ομορφιά του συγκεκριμένου αθλήματος και όσα καλά έχει να προσφέρει ο αθλητισμός γενικότερα.

 

Αυτή την πλευρά έρχεται να φωτίσει η νέα κυκλοφορία των εκδόσεων Διόπτρα με τίτλο «Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο», που σκοπό έχει να ταξιδέψει τους αναγνώστες, οπαδούς και μη, στον κόσμο του ποδοσφαίρου, εξετάζοντας παράλληλα την κοινωνιολογική διάστασή του και υπενθυμίζοντας τους λόγους που το έκαναν δημοφιλές και συγκινεί με τόσο αυθεντικό τρόπο όσους το ακολουθούν.

 

«Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο»: To ποδόσφαιρο αλλιώς

 

Πρόκειται για ιστορίες από είκοσι διαφορετικές χώρες της ομάδας «El Sombrero», μιας παρέα «ρομαντικών» ποδοσφαιρόφιλων που αποφάσισαν να γράφουν όσα έλεγαν και κουβέντιαζαν μεταξύ τους, χωρίς να υποψιάζονται την απήχηση που θα είχε η ιδέα τους. Έτσι απλά λοιπόν, από μία ιδέα, δημιουργήσαν το ομώνυμο μπλοκ. Παραπάνω από δέκα χρόνια μετά, η διάσημη πλέον ομάδα, κάνει τον απολογισμό της: «Από μια σελίδα στο blogspot που έγινε για εμάς και τους φίλους μας, σε ένα δικό μας site και στη συνέχεια στην εποχή των social media, κανείς μας δεν περίμενε ότι τόσα χρόνια μετά θα βρισκόμασταν ακόμα εδώ. Κόσμος ήρθε, κόσμος έφυγε, χιλιάδες άρθρα και σχόλια γράφτηκαν…».

 

Ο τίτλος, «El Sombrero», μπορεί να ξενίζει αρχικά, αλλά η εξήγησή του είναι απολύτως συνυφασμένη με το άθλημα: «Όταν ένας ποδοσφαιριστής «τσιμπάει» τη μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός ανυποψίαστου αντιπάλου και την ξαναπαίρνει περνώντας την από πίσω του. Σύμφωνα με τους Λατινοαμερικάνους, ο όρος προέρχεται από το περίγραμμα που σχηματίζεται από την πορεία της μπάλας στον αέρα και την πορεία του παίκτη γύρω από τον αντίπαλό του. Το σχήμα ενός “σομπρέρο”!». Και αυτό δεν είναι το μόνο λατινοαμερικάνικο στοιχείο. Τα ονόματα κάποιων συντακτών (duendes, Ramon Llul) και ένας ικανός αριθμός ιστοριών λατινοαμερικάνικης προέλευσης δείχνουν την αγάπη της ομάδας για τη χώρα με την τόσο μακρά ποδοσφαιρική παράδοση.

 

Το βιβλίο δεν καταπιάνεται καθόλου με τεχνικά θέματα, ορολογία και κανόνες ποδοσφαίρου. Oι ιστορίες που περιλαμβάνει είναι αυτοτελείς, καθεμία ξεχωριστή, άλλες άγνωστες και άλλες ίσως να έχουν ειπωθεί με κοινός τους παρονομαστή το ποδόσφαιρο και η αγάπη γι’ αυτό. Γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά 22 μαντράχαλοι που κυνηγάνε μια μπάλα σε κάτι χορτάρια.

 

«Ο γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο»: To ποδόσφαιρο αλλιώς

 

Έτσι, ο αναγνώστης θα διαβάσει για ποδοσφαιριστές, τη βάση του αθλήματος, από θρύλους και ανθρώπους που υπηρέτησαν με πάθος το δικό τους πάθος μέχρι τους πιο χαλαρούς και μποέμ και εκείνους που έφτασαν να χαρακτηριστούν ως τα «κακά παιδιά» του αθλήματος. Βεβαίως, από μια τέτοια συλλογή δεν θα μπορούσαν να λείπουν κείμενα αφιερωμένα σε κάποιες ξεχωριστές ομάδες, είτε συλλόγους είτε εθνικές ομάδες. Εφόσον το βασικό συστατικό του ποδοσφαίρου είναι ο ίδιος ο κόσμος που το παρακολουθεί, η ομάδα καταπιάνεται με τον οπαδισμό, από διαφορετική σκοπιά κάθε φορά. Ποιος είναι ο οπαδός που σκότωσε το ίνδαλμά του; Ποιος έχασε τα πάντα, εκτός από την αγάπη του για το ποδόσφαιρο; Ποιος τελικός αγώνας κλόνισε τη δικτατορία; Τι δουλειά έχει ένα δένδρο μέσα στο γήπεδο και ποιος τόλμησε να κάνει τάκλιν στον Πάμπλο Εσκομπάρ; Εσύ, θα τολμούσες;

 

Και επειδή από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο με την καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, η θεώρηση του αθλήματος δεν θα ήταν πλήρης χωρίς ιστορίες για το πώς επηρεάζει σημαντικά κι άλλους τομείς της ζωής, εμπλεκόμενο με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με σημαντικά πολιτικά γεγονότα και λειτουργώντας είτε ως μέσο επιρροής είτε ως μέσο εκμετάλλευσης. «Το ποδόσφαιρο είναι αλληλένδετο με την κοινωνία. Μπορεί να την επηρεάσει, να την αλλάξει, μπορεί όμως και να χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό και έχει ανάγκη από ανθρώπους που θα το υπηρετούν με αγάπη».

 

Με άλλα λόγια, ο «Γύρος του κόσμου με ένα σομπρέρο» δεν αφορά, ούτε αναφέρεται μονάχα σε όσους είναι φαν του ποδοσφαίρου, αλλά και σε όσους απλώς το γνωρίζουν, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι όπου είκοσι δύο τύποι κυνηγάνε ιδρωμένοι μια μπάλα, τρέχοντας πάνω-κάτω σ’ ένα γήπεδο, ενώ οι οπαδοί βρίζονται και χειροδικούν, αλλά κάτι πολύπλευρο και απολαυστικό που αξίζει την προσοχή και τον χρόνο μας.

 

 

Οδηγός Βιβλίου