4 διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Αφιέρωμα στον μεγάλο οραματιστή με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον θάνατό του

Ο Ρήγας Βελεστινλής αποτελεί μια πολυσχιδή προσωπικότητα του νεότερου ελληνισμού. Συγγραφέας, πολιτικός οραματιστής και επαναστάτης είναι σήμερα περισσότερο γνωστός ως Ρήγας Φεραίος, παρότι ο ίδιος δεν υπέγραφε ποτέ με αυτό το όνομα.

 

Με αφορμή τα 220 χρόνια από το θάνατό του, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, ο χώρος όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα, έχει ετοιμάσει έναν κύκλο τεσσάρων διαλέξεων, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου οραματιστή και εθνομάρτυρα.


Στόχος των διαλέξεων είναι να προσεγγίσουν το εύρος της ανατρεπτικής φυσιογνωμίας του Ρήγα Βελεστινλή, ξετυλίγοντας το στρατηγικό επαναστατικό του σχέδιο για την κατάκτηση της ελευθερίας των Ελλήνων και αναδεικνύοντας την επικαιρότητα του πολιτικού του οράματος για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους.

 

4 διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
Η Χάρτα του Ρήγα


Η πολιτεία του Ρήγα, η οικουμενική κοσμόπολη και το νεότερο κράτος: Μια συγκριτική αποτίμηση

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, 18:30-20:30

Σε ποιον βαθμό η «πολιτεία» του Ρήγα εκφράζει τις συνταγματικές αναζητήσεις του νεότερου κόσμου; Πώς διαφοροποιείται από αυτές; Μήπως αποτελεί μια ουτοπική επινόηση που ανάγεται στις προσωπικές ιδεολογικές αναζητήσεις του;

 

Ο Γεώργιος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην πρύτανης του Παντείου, θέτει ερωτήματα και δίνει απαντήσεις με αφετηρία και πυρήνα την «Ελληνική Δημοκρατία» του Ρήγα Βελεστινλή.


Χάρτα της Ελλάδος: Αποχαιρετισμός στο γένος

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, 18:30-20:30

Ο Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και Διευθυντής Σπουδών στην École pratique des hautes études (Sorbonne), μιλά για την Χάρτα του Ρήγα, τον περισσότερο γνωστό και σχεδόν τον μόνο σχολιασμένο ελληνικό χάρτη της Ελλάδας.

 

H εκδοτική τόλμη του εγχειρήματος, η εμφάνιση του έργου έπειτα από αιώνες ελληνικής χαρτογραφικής σιωπής, οι μνημειώδεις διαστάσεις του και ο εικονογραφικός του πλούτος, το γεγονός ότι συνδέεται με την πατριωτική και επαναστατική δράση του Ρήγα, ο μαρτυρικός θάνατος του χαρτογράφου λίγους μήνες μετά την αποπεράτωση της έκδοσης, όλα αυτά καθιστούν το έργο εθνικό κειμήλιο.

 

Το εκδοτικό πρόγραμμα του Ρήγα Βελεστινλή

Τετάρτη 14 Μαρτίου, 18:30-20:30

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διερευνά τη λογική του Διαφωτιστικού προγράμματος του Ρήγα Βελεστινλή και τον τρόπο που αυτή αναδεικνύεται μέσα από τις εκδόσεις τεσσάρων βιβλίων του, δύο επαναστατικών φυλλαδίων, τριών χαρτογραφικών έργων και του μονόφυλλου της προσωπογραφίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

Ο Ρήγας και ο κύκλος της Βιέννης

Τετάρτη 21 Μαρτίου, 18:30-20:30

Το όνομα του Ρήγα βρίσκεται μπροστά σε ένα σύνολο εκδόσεων και δράσεων, και η Βιέννη είναι το πλέον ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μιας συμπαγούς ελληνικής παροικίας, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της «πνευματικότητάς» της.

 

Ποιος ήταν ο κύκλος του Ρήγα, όμως, και ποιες οι συνθήκες εκείνες που ενθάρρυναν την ελεύθερη σκέψη και δράση; Η Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου «Άγιος Κύριλλος & Άγιος Μεθόδιος» του Βελίκο Τίρνοβο της Βουλγαρίας, αναζητά τις απαντήσεις.

 

4 διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

 

Info:

«Ρήγας Βελεστινλής: Ο μεγάλος οραματιστής»

Κύκλος τεσσάρων διαλέξεων. Τετάρτη 21, 28 Φεβρουαρίου, 14, 21 Μαρτίου

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Λεωφόρος Αμαλίας 56. Τηλέφωνο: 210 3713000

Είσοδος Ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]

 

Οδηγός Βιβλίου
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.