European LiFO

Τσιχανόφσκαγια: «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την απολυταρχία πιο δραστήρια»

Sviatlana Tsikhanouskaya: «Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την απολυταρχία πιο δραστήρια» Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESSS
0

Να ενισχύσει τη φωνή του λαού της Λευκορωσίας παρότρυνε την Ευρώπη η ηγέτης των δημοκρατικών δυνάμεων της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, σε ομιλία της προς του ευρωβουλευτές την Τετάρτη.

Η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια ξεκίνησε την ομιλία της ανατρέχοντας στην αποτρόπαια καταστολή του καθεστώτος της Λευκορωσίας κατά διαδηλωτών και διαφωνούντων μετά τις προεδρικές εκλογές νοθείας του Αυγούστου του περασμένου έτους. Μίλησε για όλους όσοι έχουν φυλακιστεί, στοχοποιηθεί ή ακόμη και σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας, όπως ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski, ο μπλόγκερ Raman Pratasevich, η πολιτική ακτιβίστρια Maria Kalesnikava, ο καθηγητής τέχνης Raman Bandarenka, οι δημοσιογράφοι Daria Tchultsova και Katsiaryna Andreeva, η αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων Krystsina Tsimanouskaya και πολλοί άλλοι, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε μια ευθεία ερώτηση στους ευρωβουλευτές: «Έστω ότι αυτή η καταχρηστική εργαλειοποίηση των μεταναστών θα σταματήσει με κάποιον τρόπο. Πιστεύετε υποθέτετε ότι οι καταχρήσεις και οι απειλές του καθεστώτος πέρα από τα σύνορά του θα σταματήσουν εκεί;» Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι περιμένει να αυξηθούν η διακίνηση ναρκωτικών και άλλων λαθραίων εμπορευμάτων, οι στρατιωτικές προκλήσεις, ακόμη και τα πυρηνικά ατυχήματα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ανάγκη για στρατηγική τριών σημείων έναντι της Λευκορωσίας

Η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια τόνισε επίσης ότι το δημοκρατικό κίνημα της Λευκορωσίας δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει πολύ περισσότερο την Ευρώπη, ότι οι ευρωπαϊκές εκφράσεις αλληλεγγύης και ανησυχίας πρέπει τώρα να μετατραπούν σε συγκεκριμένη δράση, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει προληπτική δράση όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με απολυταρχικά καθεστώτα.

Σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι κυρώσεις λειτουργούν. Συνεχίστε να εφαρμόζετε μια συνεκτική πολιτική κυρώσεων. Οι κυρώσεις διασπούν τις ελίτ, καταστρέφουν τα συστήματα διαφθοράς και διαιρούν τους ανθρώπους στο στενό περιβάλλον του Lukashenka», υπογράμμισε.

Ζήτησε επίσης από την Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη προς τις δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας. «Ας μην ξεχάσουμε τους Λευκορώσους πολιτικούς κρατούμενους και ας βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σήμερα, όχι μόνο η δημοκρατία στη Λευκορωσία αλλά και η δημοκρατία στην Ευρώπη εξαρτάται από το κατά πόσον θα πορευθούμε μαζί στο δρόμο αυτό», κατέληξε.

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο: H γεωπολιτική κατάσταση αυξάνει την σημασία των Ευρωεκλογών

European LiFO / Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο πριν τις κάλπες - Τι ωθεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν - Τι ανησυχεί τους Έλληνες, πού δίνουν σημασία

Οι κρίσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ αυξάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές - Ποια προβλήματα ιεραρχούν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ως τα βασικότερα
THE LIFO TEAM
ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

European LiFO / ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

Την ώρα που τουλάχιστον 20.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης
THE LIFO TEAM