Οι νικητές του φετινού αλλά και περσινού Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη παρέλαβαν τα βραβεία τους σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 9 Νοεμβρίου.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το ετήσιο Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το 2008, επιβραβεύοντας πρωτοβουλίες που προωθούν την αλληλεγγύη, την ευρωπαϊκή συνεργασία και τις κοινές αξίες της Ένωσης. Η φετινή τελετή απονομής ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς το βραβείο απονεμήθηκε στους νικητές τόσο του 2020 όσο και του 2021. 

 

Για λογαριασμό της Ελλάδας, με το Βραβείο για το 2020 τιμήθηκε η ΜΚΟ «Συμβίωση» ενώ για το 2021, το βραβείο απονέμεται στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ).

 

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για τις ΜΚΟ «Συμβίωση» και «ΕΛΕΠΑΠ» - Η τελετή απονομής
Η τελετή απονομής για τα βραβεία του 2021 - Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η Συμβίωση τιμήθηκε για τις δράσεις της Σχολής Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα που έχει ιδρύσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και η προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών.

 

Η ΕΛΕΠΑΠ από την πλευρά της έχει περιθάλψει περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητική αναπηρία (εγκεφαλική παράλυση, ορθοπεδικές και νευρολογικές παθήσεις) υποστηρίζοντας τα σε κάθε βήμα εξέλιξης ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους. 

 

«Με το Βραβείο αυτό αναγνωρίζεται το έργο και η πολυετής προσφορά της ΕΛΕΠΑΠ προς την κοινωνία για 84 και πλέον χρόνια. Η διάκριση αυτή για την ΕΛΕΠΑΠ αποκτήθηκε επάξια, ύστερα από εισήγηση του Έλληνα Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριου Δημήτρη Παπαδημούλη» σημειώνει σε ανακοίνωση η οργάνωση.

 

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για τις ΜΚΟ «Συμβίωση» και «ΕΛΕΠΑΠ» - Η τελετή απονομής
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

«Οι νικητές μας μπορεί να μην είναι διάσημοι ή άτομα με εκατομμύρια ακόλουθούς στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά κάθε νικητής αποτελεί απόδειξη ότι οι αληθινοί ήρωες μπορούν να είναι καθημερινοί άνθρωποι που νοιάζονται αρκετά ώστε να κάνουν κάτι το αξιοσημείωτο», δήλωσε η Ντίτα Χαρανοζοβά, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής επιλογής του το βραβείου.

 

Σημειώνεται ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να προτείνουν έναν άλλο πολίτη, ομάδα πολιτών ή οργάνωση για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Το Βραβείο απονέμεται σε έργα που προάγουν τη στενότερη σύνδεση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, τη διασυνοριακή συνεργασία και την προώθηση του ευρωπαϊκού πνεύματος και αξιών.