Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική;

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter
0

Πόσες φορές λαχταρήσαμε να ξέρουμε καλύτερα κλασική μουσική; Να μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερο τη τζαζ ή την παραδοσιακή μουσική;
Δια βίου μάθηση. Οσο ξεμακραίνουμε,λόγω υποχρεώσεων, τόσο μας λείπει. Οπως και η κατανοητή καθοδήγηση.
Ψάχνοντας να βρω με ποιο τρόπο θα μπορούσα να αναγνωρίζω και να καταλαβαίνω περισσότερα πράγματα, να μάθω λίγο περισσότερα, βρήκα το Ελεύθερο Εργαστήριο Μουσικής Παιδείας. πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση έκανα το σχετκό ρεπορτάζ.
Θα γράψω εδώ, στον πρόλογο το πρώτο συμπέρασμα. Παρόλη την κρίση και τα προβλήματα, ο κόσμος έχει ανάγκη, διψά να έχει την ευκαιρία για να μάθει κάτι περισσότερο.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:
Σήμερα ξεκινούν οι εγγραφές του δεύτερου κύκλου του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας στη Βιβλιοθήκη του μεγάρου Μουσικής, που περιλαμβάνει τις παρακάτω ειδικές θεματικές ενότητες:
• Όπερα και αρχαίοι μύθοι (22,29/01/2014), Εύη Νίκα-Σαμψών, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Σχολής Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Μουσική για τον κινηματογράφο (03,12/02/2014), Χρήστος Γούσιος, Λέκτωρ, Τμήμα Κινηματογράφου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Βυζαντινή μουσική (19, 26/02 & 05/03/2014), Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών
• Εισαγωγή στην ελληνική δημοτική μουσική (12,19,26/03/2014), Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ενας ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει οποιονδήποτε κύκλο θέλει ή και τους 4 ειδικούς θεματικούς κύκλους.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter

Αναζητήσαμε τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, για να μας δώσει μια εικόνα από αυτά που θα ακούσει ένας ακροατής στα σεμινάριά του: 

 

Αυτό το σεμινάριο μπορεί να το παρακολουθήσει και κάποιος που δεν έχει ιδιαίτερη μουσική παιδεία;
O κύκλος των τριών διαλέξεων προτείνει μια γενική γνωριμία με την ιστορική πορεία, τη δομή, το περιεχόμενο και τις λειτουργίες της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Η μουσική παράδοση εξετάζεται ως ενότητα λόγου-μέλους-κίνησης (τραγούδι-μουσική-χορός), σε συνδυασμό με τους συμβολικούς κώδικες που εμπεριέχει και τις λειτουργίες που επιτελεί.

Που δίνετε ιδιαίτερη έμφαση;
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα στοιχεία της προφορικότητας και του αυτοσχεδιασμού, καθώς και στη διασάφηση των όρων: παραδοσιακό, λαϊκό, δημοτικό, φολκλόρ και έθνικ. Με αφετηρία την έρευνα του Σαμουέλ Μπο-Μποβί, σχολιάζεται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής μουσικής παράδοσης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, κι επισημαίνονται συνέχειες και τομές, εξωτερικές επιδράσεις και αμοιβαίες ανταλλαγές, μέσα από τα πολιτισμικά δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Δηλαδή με αυτό τον τρόπο χαρτογραφείται η ελληνική μουσική;
Σκιαγραφείται ο «μουσικός χάρτης του Ελληνισμού», μέσα από τη διάκριση στεριανής και θαλασσινής παράδοσης ως προς τις κλίμακες, τους ρυθμούς, τα μουσικά όργανα και τη μουσικοποιητική δομή, σε συνδυασμό με αντιπροσωπευτικά ηχητικά δείγματα απ' όλες τις περιοχές, τα είδη και τους τύπους ρεπερτορίου.
Τέλος, γίνεται μια ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του ήχου και της μουσικής στο θέατρο σκιών, όπου μέσα από μιαν ιδιαίτερη σύνθεση τεχνών προκύπτει η ελληνική λαϊκή «όπερα».

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για την μουσική; Facebook Twitter

Η μουσική εκπαίδευση μας αφορά όλους.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθύνθηκα στην διευθύντρια της Mουσικής Bιβλιοθήκης του Μεγάρου Στεφανία Μεράκου.
Την αναζήτησα στους χώρους της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μέσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια.

Αν βάζατε ένα δικό σας τίτλο σε αυτά τα σεμινάρια ποιός θα ήταν;
Σκεφτείτε ότι το ευρύτερο πρόγραμμα του Εργαστηρίου θέλει να απαντήσει σε «όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τη μουσική και δεν είχατε την ευκαιρία να ρωτήσετε».
Στους πέντε κύκλους που έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί έχουν πάρει μέρος 820 «σπουδαστές» σε 23 διαφορετικές θεματικές ενότητες και 52 διαλέξεις τις οποίες έχουν δώσει μερικοί από τους διαπρεπέστερους ειδικούς στον τομέα της μουσικής και της μουσικολογίας.

Ποιά είναι τα θέματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς;
Τα θέματα των σεμιναρίων είναι ποικίλα και σχετίζονται με τη βασική ιστορική εξέλιξη της τέχνης της μουσικής από το Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα, την ιστορία της συμφωνίας, τη φιλοσοφία της μουσικής, τη μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, τη μουσική ιστοριογραφία και την ιστορία της ελληνικής μουσικής, την ιστορία των μουσικών οργάνων, τη σύνθεση στον 20ο αιώνα, τη μορφολογία, την ενορχήστρωση και πολλά άλλα.

 Πόσο προσιτά είναι τα θέματα που έχετε επιλέξει σε κάποιον που θα προσπαθήσει να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική παιδεία;

Στον έκτο κύκλο που ξεκινάει το τέλος Ιανουαρίου προσφέρονται τέσσερις ανεξάρτητες ενότητες για πολύ ενδιαφέροντα και δημοφιλή θέματα συγκεκριμένα την όπερα και τους αρχαίους μύθους, η μουσική για τον κινηματογράφο, η βυζαντινή μουσική και η ελληνική δημοτική μουσική, παρουσιάζονται δε από διαπρεπείς εισηγητές.


Η προσφορά του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής και της Βιβλιοθήκης όμως συνεχίζεται και μετά τη διεξαγωγή των σεμιναρίων, αφού ακολουθώντας τους σύγχρονούς τρόπους επικοινωνίας, διαθέτουν τη βιντεοσκόπηση όλων των ομιλιών on demand μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, έτσι ώστε να επωφεληθούν και όσοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια ζωντανά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ