Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε Facebook Twitter
8

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε Facebook Twitter

 

[...] Αργότερα κάποιος μου είπε πως εκείνο που ένιωσα του θύμιζε στιγμές από βιβλίο του Τολστόι: ήρωες που λειτουργούν χωρίς συνειδητή σκέψη, βυθισμένοι ολότελα στα πάθη της στιγμής. Άρχισα να χορεύω χασάπικο, μάτια κλειστά και χέρια απλωμένα, ενώ όλοι οι θεοί της Ελλάδας σίγουρα χαμογελούσαν από ψηλά [...].

 

Απόσπασμα από τον πρόλογο, στον οποίο η Γιάννα, παραδομένη στην ολυμπιακή μέθεξη της Τελετής Λήξης, με ένα πρόχειρο ταγιέρ, ρίχνει γυροβολιές αλά Zorba the Greek στις κερκίδες του ΟΑΚΑ.

[...] Παραπονιόμουν έντονα για κάτι που θεωρούσα βέβαιο χάσιμο του πολύτιμου χρόνου μου. «Κάποτε θα έχω στο σπίτι μου υπηρέτες και δεν θα κάνω τέτοιες δουλειές» ήταν η επωδός μου [...].

 

Η νεαρή Γιάννα επιστρατεύει όσο κουράγιο της απομένει και επαναστατεί για τις δουλειές του σπιτιού.

[...] Ο Θόδωρος φάνηκε να το διασκεδάζει με το αστείο μου. Μου είπε, στα ελληνικά, να γυρίσω μαζί του στο ξενοδοχείο, όπου –με διαβεβαίωσε– ότι είχε εξαιρετικά τούρκικα λουκούμια στο δωμάτιό του [...].

 

Η Γιάννα νοσταλγεί το πρώτο, αθώο φλερτ με τα λουκούμια.

[...] Η γιαγιά μού δίδασκε ότι, άμα έβανες ρακή με λίγο μέλι και ξερά σύκα, έφτιαχνες ένα σιρόπι που σου γιάτρευε κάθε βήχα. Λειτουργούσε, όμως, και ως χωνευτικό. Κι άμα έτρωγες πατάτες και καρύδια όταν έπινες, μας έλεγαν, δεν μεθούσες ποτέ [...].

 

Αναμνήσεις από ένα πραγματικό χωριό, πολλά χρόνια πριν από τα πυροτεχνήματα του ολυμπιακού.

[...] Παράγγειλε το μεσημεριανό –une salade Cote D' Azur, filet Café de Paris et pommes frites–, χωρίς καν να με ρωτήσει τι ήθελα [...].

 

Η Γιάννα σημειώνει πως ο άντρας ο σωστός παίρνει πρωτοβουλίες από το πρώτο ραντεβού.

[...] Ο προπάππους μου ήταν δυστυχής που το όνομα της γενιάς του θα έσβηνε, αφού δεν είχε αποκτήσει αγόρια. Εξήγησε, λοιπόν, στον παππού μου πως ο γάμος με την κόρη του θα είχε την ευλογία του, φθάνει να δεχόταν να πάρει ο ίδιος το δικός της επώνυμο –Δασκαλάκης– ως δικό του [...].

 

Η Γιάννα ιχνηλατεί το παρελθόν ενός επιθέτου παντός καιρού και τύπου.

[...] Ο Θόδωρος κι εγώ ασχολούμασταν εδώ και πολλά χρόνια με φιλανθρωπικές δράσεις – όμως είχαμε κάνει την επιλογή της ιδιωτικότητας και της ανωνυμίας. Δεν μας ταιριάζει η πρακτική των συνεισφορών σε πλήθος μεγάλων φιλανθρωπικών διοργανώσεων [...].

 

Η Γιάννα αποκαλύπτει σε στυλ 'Τραβάτε με κι ας καλίω" τις ανώνυμες φιλανθρωπικές δράσεις της που δεν χρειάζεται κανείς να μάθει.

[...] Επιπλέον, με «στρίμωχναν» οι δύο Έλληνες που ήταν μέλη της ΔΟΕ, από τους οποίους κανείς δεν χάρηκε ιδιαίτερα όταν βρέθηκα μαζί τους.  Προβληματικότερος όλων ήταν ο Λάμπης Νικολάου, αμετανόητος κουτσομπόλης, που συνεχώς έσπερνε αναστάτωση. Ο άλλος ήταν ο Νίκος Φιλάρετος, που αργότερα, στην τελική συνεδρίαση της ΔΟΕ για την ανάθεση των Αγώνων, είχε φορέσει στο πέτο την καρφίτσα της... «Στοκχόλμης 2004»! Με τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις του εχθρούς; [...]

 

Η Γιάννα επιβεβαιώνει το κλίμα ομόνοιας των Ελλήνων, καθότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν υπόθεση όλων μας (ιδίως την ώρα του λογαριασμού).

Buzz
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Όπως βλέπω το Yanna-bashing είναι ένα σπορ που συνεχίζει να έχει πέραση εδώ στη lifo. Προφανώς βρήκαμε τον αποδιοπομπαίο τράγο για όλη την έλλειψη μέτρου που μας χαρακτηρίζει ή μήπως θεωρούμε ότι ένας υπερφίαλος και μεγαλομανής άνθρωπος δεν μπορεί να είναι εξαιρετικός μάνατζερ (λες και υπάρχει πετυχημένος μάνατζερ που να μην έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά). Ξεχνάμε μάλλον ότι την εποχή εκείνη ένα σωρό διαμορφωτές της κοινής γνώμης επέμεναν ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα που ήρθε ο λογαριασμός, όλοι θυμήθηκαν το κόστος.Φαντάζομαι βέβαια ότι αν η κυρία είχε μείνει στην Ελλάδα και βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο κάποιας τράπεζας, κάποιου οργανισμού κινητής τηλεφωνίας ή κάποιου ευαγούς ιδρύματος που διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις θα έβρισκε τρόπο να "προλαβαίνει" τυχόν αρνητικά δημοσιεύματα. Ως outsider στο οικονομικό και μιντιακό σύστημα παραμένει εύκολος στόχος.
πόσο δικιο εχεις ειδικα στην 2η παραγραφο?!!!δεν θα μπω στο τριπακι να την υποστηριξω. οποιος ομως θελει να εχει αποψη ας διαβασει ολοκληρο το βιβλιο και οχι αποσπαματα παραγραφων αυτου, και ας ενημερωθει επισης και για την πορεια και τις αρμοδιοτητες ολων οσων αναμειχθηκαν στη διοργανωση των αγωνων.
να ευχαριστησω το lifo γιστι φιλοξενησε το σχολιο μου.Αντιστοιχα μεγαλος και γνωστος διαδικτυακος τοπος , δυο φορες με λογοκρινε οταν εγραψα τα ιδια κατω απο αρθρο που την εκθειαζε.
γιατι την θεωρουμε πετυχημενη? για τους υπερκοστολογημενους Ολυμπιακους? με τα ξενα κολλυβα? Η Γιαννα κινειται απο τρελλη εγωπαθεια (βλεπε ατσαλακωτη και πανακριβη εμφανιση, λιφτινγκ κλπ) και επιδειξιομανια (μην ξεχνατε οτι κατα την διαρκεια δεξιωσης της κοντεψε με τα βεγγαλικα της να καψει το παρακειμενο αλσυλιο).Συγγνωμη αλλα εχει παψει να εντυπωσιαζει το προτυπο της γυναικας που με ευπορες "πλατες" (που δεν εκρυψε ποτε αλλωστα) ανελειχθηκε , πετυχημενα ,εν μερει, στο εργο της και ολοκληρωτικα στην αυτοπροβολή της. Αυτο το κιτς περιτυλιγμα ειναι δειγμα της μπουρζουαζιας που μας εφερε εδω, σε συνεργασια με τους πολιτικους μας. Και ναι , υπαρχουν καλυτερα αποσπασματα αλλα και χειροτερα επισης (οπως εκεινα στα οποια κομπαζει γιατι φορωντας μινι και ερχοντας ωραια ποδια τραβαγε την αντρικη προσοχη) .Οποια κενοτης να το καταγραφεις κιολας στο βιβλιο σου ...ειλικρινεια λενε καποιοι, ναι, αλλα δεν παυει εστω κι ετσι να φανερωνει τεραστια ματαιοδοξια κι εγωπαθεια. το βιβλιο εχει την επιφανεια να το εκδοσει με δικα της εξοδα , οχι για τα κερδη που μπορει να φερει φυσικα, αλλα για να προωθησει τα πολιτικα και άλλα συμφεροντα της.Εχει περασει καιρος απο τους Ολυμπιακους , αρα της λειπει η ενασχοληση με το ατομο της προφανως
Εγώ πάντως διάβασα το βιβλίο και διαφωνώ με την απαξίωση. Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας έμειναν στην ιστορία και όλοι είχαμε συγκινηθεί τότε με το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και των Ελλήνων. Όμως αν τους αγώνες δεν τους είχε αναλάβει ένας ισχυρός χαρακτήρας σαν τη Γιάννα δεν θα είχαν συμβεί ποτέ ... Προς τι η μιζέρια και οι κακίες; Το βιβλίο περιέχει πολύ περισσότερα θετικά αποσπάσματα ...
Πρέπει να ναι τόσο δύσκολο να είσαι η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάλη.. ο εγωκεντρισμός στο μεγαλείο του.Σοβαρά τώρα δεν μπορώ να καταλάβω ποιος πήγε κ έδωσε λεφτά για το βιβλίο της. Βλέπω οτι είναι στα ευπώλητα μεγάλων βιβλιοπωλείων και λέω δεν μπορεί το βάζουν επίτηδες μπας και ξεγελαστεί κανένας. Διαβάζοντας τα παραπάνω αποσπάσματα αυτού του "έπους"(γιατί πως αλλιώς χαρακτηρίζεις το έργο μιας φιγούρας παρμένης απο ψυχοδράματα του Τολστόι) με κάνει να αγανακτώ. Οκ το καταλάβαμε Γιάννα μου ήσουν κορίτσι με ταπεινή καταγωγή απ το χωριο "φτιαγμένη" για την μεγάλη ζωή.Καλοπαντρεύτηκες, μεγαλοπιάστηκες έφαγες και συ ότι μπόρεσες. Αλλά προκαλείς άσχημα εκτός κ αν το βιβλίο γράφτηκε αποκλειστηκά για το ξένο κοινό που δεν ξέρουν καν τι είναι η μούτζα.