Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σχετικά τις πληροφορίες για Θεία Κοινωνία σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα.

 

«Η 1η Μαΐου είναι ημερομηνία-στόχος για τη χαλάρωση μέτρων στις ΗΠΑ» «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός. 

 

Νωρίτερα, και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα, μετά από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και απεικονίζουν ιερέα να κοινωνεί πολίτες στο Κουκάκι.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι φωτογραφίες είναι σημερινές και δείχνουν ένα ιερέα στον ναό του Αγίου Νικόλαου της περιοχής, να προσφέρει Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα της εκκλησίας. Το ζήτημα πήρε έκταση και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», περίοικοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους, καλώντας τον ιερέα να σταματήσει, αλλά εκείνος φέρεται να αποκρίθηκε ότι η πρακτική του ήταν «νόμιμη».

 

Με ανακοίνωσή της, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπογραμμίζει δε ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:


«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.»