Κοροναϊός: Μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουτάλι, δηλώνει η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας

Κοροναϊός: Μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουτάλι, δηλώνει η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
18

Καταιγισμό ερωτήσεων για την θέση της Ιεράς Συνόδου, η οποία αψηφώντας προκλητικά την επιστήμη, ανακοίνωσε σήμερα πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με τη θεία κοινωνία, δέχθηκε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Μετά την ενημέρωση που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και η Αλεξία Σβώλου από το LiFO.gr, ζήτησαν επίμονα από τους επιστήμονες να τοποθετηθούν σχετικά με την ανακοίνωση, η οποία έχει προκαλέσει και διχάσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

«Ο ιός μεταδίδεται και με το σάλιο και μεταδίδεται και με το κουταλάκι», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της επιτροπής, η οποία ωστόσο δεν τοποθετείται επισήμως απέναντι στην εκκλησία καθώς δεν θέλουν να «θίξουν το θέμα πίστης».

Όσοι συμμετέχουν στην επιτροπή, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισαν σήμερα πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν χώρους με πολύ κόσμο, όπως είναι οι εκκλησίες.

Ισχυρή σύσταση έγινε για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.


Τονίστηκε επίσης η Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.

Μεταξύ των μέτρων, είναι και η αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα. Αυστηρή θα είναι η και η τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.


Από τις ευπαθείς ομάδες, και ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε σε αυστηρό ύφος, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει ανευθυνότητα, και ζήτησε όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και υπευθυνότητα από όλους για τον περιορισμό της διασποράς, η οποία θα πλήξει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Ελλάδα
18

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
400 χρόνια περίπου από την καταδίκη του Γαλιλαίου για το ηλιοκεντρικό σύστημα, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έρχεται να αναφωνήσει:Και όμως, μεταδίδεται!
Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει.Δουλειά της πολιτειας είναι να παίρνει μέτρα. Ετσι οπως και οι εκκλησίες υπάγονται σε μελέτες στατικής κτλ αντίστοιχα ισχύει και για τη θεία κοινωνία.
Mολις παρακολουθησα δηλωση Ελβετιδας επιδημιολογου σε ξενο καναλι οπου στην ερωτηση γιατι νομιζει οτι ο ιος διαδιδεται με τετοια ταχυτητα στην Ιταλια, απαντησε οτι ενας βασικος λογος ειναι οτι λογω υπογεννητικοτητας η Ιταλια εχει μεγαλο πληθυσμο ηλικιωμενων και γι αυτο ο ιος κανει θραυση.Μαντεψτε ποια χωρα εχει το ιδιο και χειροτερο προβλημα μεγαλου αριθμου ηλικιωμενων λογω υπογεννητικοτητας!Αν μεσα σε ενα μηνα δεν ειμαστε σε χειροτερη κατασταση απο την Ιταλια με αυτα τα καθυστερημενα μυαλα που υπαρχουν σ'αυτη τη χωρα θα ειναι θαυμα!
Στον χάρτη εδώ:https://en.wikipedia.org/wiki/Ageing_of_Europe#/media/File:Europe_population_over_65_2008-2018_01.svgβλέπουμε τα εξής:2008ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών20-22% Ιταλία και Γερμανία18-20% Ελλάδα(και χάριν συγκρίσεως 16-18% Ελβετία)2018ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών>22% Ιταλία20-22% Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία, Κροατία, Πορτογαλία, Λετονία, Φιλανδία(και χάριν συγκρίσεως 18-20% Ελβετία)με μία πρόχειρη ματιά μόνο Βοσνία-EΕρζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Λουξεμβούργο, Ουκρανία και Λευκορωσία, δεν έχουν αλλαγή προς τα πάνω στην γήρανση του πληθυσμού τους μέσα σε αυτήν τη δεκαετία.και στο γραφικό εδώ:https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Population_structure_and_ageingβλέπουμε την ποσοστιαία αύξηση στον πληθυσμό ηλικίας 65 και άνω μεταξύ των ετών 2008 και 2018
Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν πεθάνει στην Ιταλία είναι 81 έτη! Τα στοιχεία είναι από επίσημη έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 5/3:https://www.iss.it/web/guest//comunicati-stampa/-/asset_publisher/fjTKmjJgSgdK/content/id/5286166Υ.Γ. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει αλλά αν διαδίδει ψευδείς ειδήσεις υπάρχει η δικαιοσύνη ... για όλους τους άλλους εκτός από το ιερατείο!
Για το θέμα γίνεται πολή συζήτηση, κατά κανόνα βασισμένη σε λογικοφανείς υποθέσεις (όπως πχ, αν κάποιος έχει μολυσματική ασθένεια, δεν είναι λογικό να πάνε τα μικρόβια στο δισκοπότηρο;) ή σε ιδεολογίες (χριστιανοί, άθεοι κλπ). Και δώστου παθιασμένα κείμενα κλπ.Το θέμα έχει εξεταστεί επιστημονικά σε πολλές μελέτες. Μια μετα-μελέτη (δηλαδή ανασκόπιση πολλών μελετών) με τίτλο Infections associated with religious rituals έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί εξετάζει τελετές διαφόρων θρησκειών. Σχετικά με τη μετάληψη το αποτέλεσμα είναι:All studies concluded that the risk of spreading disease cannot be excluded but is extremely low.ΚαιIn conclusion, there is experimental evidence suggesting that sharing a communion cup contaminates the wine and cup. However, there has never been a documented case of illness caused by sharing a chalice reported in the literature.Η μελέτη είναι διαθέσιμη χωρίς συνδρομή στο σύνδεσμο:https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(13)00187-2/fulltext
Baron von SternbergΚατ' αρχήν η μελέτη από το 2013 είναι στα αγγλικά και βέβαια, είναι δύσκολο στην ελληνική κοινωνία να την διαβάσει, ούτε να διερευνήσει ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ.Η ελληνική κοινωνία βασίζεται στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ ενημέρωσή της από ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.Και χρησιμοποιεί και τον κοινό νου και καταλήγει να φυλάει τα ρούχα της. ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.Και βέβαια, η Ιερά Σύνοδος αποφαίνεται για ένα επιστημονικό θέμα, χωρίς επίκληση καμίας επιστημονικής μελέτης, αλλά θρησκευτικές μεταφυσικές δοξασίες. Θα έλεγα, ας μην το ταλαιπωρούμε άλλο. Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΟΥΤΕ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΥ (τονίζω το "πραγματικά").
Αν και εκτιμώ την προσπάθεια απάντησης με επιχειρήματα επιστημονικά (και σε έκανα upvote) δυστυχώς κάνεις λάθος. Όταν διαβάζουμε κάτι πρέπει να μην διαβάζουμε μόνο αυτό που θέλουμε και αυτό που μας συμφέρει. Γι'αυτό κατέβασα τη μελέτη από το link.Η φράση "extremely low" αναφέρεται μόνο σε συγκεκριμμένες μελέτες του 1967. Στην επόμενη παράγραφο όμως λέει για μελέτες το 1993 με συμπέρασμα: "They concluded thatindividual cups (challicles) should be used to eliminate infectionrisk".Παρακάτω στο κείμενο, το 1998, ο CDC έκανε μελέτη: They concluded that it is probably safe to participate in services where a common cup is used, with the caveat that any member of the congregation with active respiratory illness or open labial or mouth sores abstain from partaking.Δηλαδή με την υποσημείωση ότι αν έχεις πνευμονική ασθένεια π.χ. κοροναϊό δεν πρέπει να συμμετέχεις. Άρα ο κίνδυνος υπάρχει. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ο νέος ιός είναι για πολλούς τελείως ασυμπτωματικός, δηλαδή δεν είναι κάποιος πολύ άρρωστος ώστε να μην πάει στην Εκκλησία.Το τελικό συμπέρασμα είναι αυτό που γράφεις οπότε και οι κραυγές για χριστιανο-ταλιμπάν είναι εξίσου υπερβολικές και αγνοούν ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια Έλληνες μετέχουν στην θεία κοινωνία και δεν έχει καταγραφεί πότε κάποιο λοιμώδες ξέσπασμα στον πληθυσμό. Ίσως έχει να κάνει με το ασήμι, το κρασί και το πολύ μικρό χρόνο επαφής με το κουτάλι. Απλά δεν ξέρουμε με ακρίβεια και οι μελέτες κρατάνε μια "πισινή" που λέμε.Παρόλα αυτά σήμερα μιλάμε για φαινόμενο "black swan". (επεξήγηση: όταν πρώτη φορά βλέπεις κάτι δεν μπορείς να το κρίνεις με βάση την προηγούμενη εμπειρία π.χ.η φράση "όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί"/"ανακάλυψη μάυρων κύκνων στην αποίκηση της Αυστραλίας")Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη μόλυνση και η υπεύθυνη στάση είναι η αποχή από τη θεία κοινωνία για λίγο καιρό. Νομίζω και οι άγιοι Πατέρες θα συμφωνούσαν και πραγματικά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έκανε ή Εκκλησία και το μεσαίωνα ακόμη ως πρόληψη π.χ. από τη λέπρα.
Η προσφορά της θείας ευχαριστίας αποτελεί κέντρο και αιτία της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας ήδη από τις (πολύ-πολύ) πρώτες χριστιανικές κοινότητες.Η Εκκλησία, εν ολίγοις, είναι πρωτίστως «ευχαριστιακή κοινότητα».Κατόπιν τούτων δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ διακοπή/«αναστολή» εκ μέρους της Εκκλησίας για τους λόγους που υπονοείτε παρά μόνον σε περιόδους βίαιης καταστολής- διωγμών κλεισίματος ναών όπως π.χ. πρόσφατα σε Αλβανία ή την πρώην σοβ. ένωση.
Συμφωνώ σ'αυτά που γράφεις (και σε έκανα και εγώ upvote). Και προφανώς συμφωνώ ότι όποιος φυλάει τα ρούχα του κλπ. Το σχόλιό μου είχε την έννοια ότι δεν πρέπει να σχηματίζουμε άποψη βασιζόμενοι μόνο σε ιδεολογίες, ή και σε λογικοφανή επιχειρήματα, όταν κάποια πράγματα έχουν μελετηθεί.Όσο για την ενημέρωση από επίσημο Ελληνικό φορέα: Θεωρώ ότι τα μέχρι τώρα μέτρα (και η ενημέρωση από επισήμους Ελληνικούς φορείς, πχ πρύτανης του ΕΚΠΑ) είναι τραγικά ανεπαρκή. Εύχομαι να αποδειχθεί ότι κάνω λάθος.
Φερόμενος 10.3.2020 | 12:36Όλες αυτές τις ημέρες εκτοξεύονται βάναυσες και βαθύτατες προσβολές για τους χριστιανούς και το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Και είμαι σίγουρη ότι όλοι οι συγγράφοντες ξέρουν τη σημασία του Μυστηρίου για την Εκκλησία (όχι τη βαθύτερη σημασία που γράφεις εσύ, αυτό είναι κάτι παραπάνω από κβαντική φυσική). Δεν ξαφνιάζομαι τόσο για την επίθεση, ο επιφανειακός αντικληρικαλισμός και αντιχριστιανισμός είναι "τρέντι" και ταυτίζεται με την "πρόοδο". Με ξαφνιάζει όμως που αυτή η βιαιότητα της επίθεσης βάζει στο στόχαστρο και τους ηλικιωμένους, τους οποίους επίσης προσβάλλουν βάναυσα: αγράμματοι, τα έχουν χαμένα είναι ίσως τα πιο λάιτ που έχω διαβάσει. Δεύτερον, αυτή η επίθεση κάνει όλους αυτούς τους επικριτές να μην καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν. Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά, γιατί επικροτούν πανηγυρικά τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής και κράζουν την Εκκλησία της Ελλάδας, όταν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα ίδια και στις δύο περιπτώσεις (η πρώτη Ορθόδοξη Εκκλησία που έλαβε αυτά τα ίδια μέτρα είναι η ελληνορθόδοξη Εκκλησία Νότιας Κορέας).Υ.Γ Πόσοι άραγε θα διαβάσουν την εξαιρετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσογαίας;Καλό κουράγιο σε όλους γιατί έχουμε μπει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και εσωτερικά λόγω ιού και εξωτερικά λόγω γείτονα.
Και εγώ δεν κατάλαβα προς τί η προτίμηση στον Αμερικής...Κατ ουσίαν λέει το ίδιο. Και ο Μεσογαίας λέει το ίδιο απλώς επιπλέον σταματά τις μεσοβδόμαδες ακολουθίες στη Μ.Σαρακοστής. Και η Ρωσία και η Κύπρος το ίδιο λένε. Και προσωπικά, χαίρομαι.
@Φερόμενος 11.3.2020 | 13:46 Προσωπικά, μου αρέσει η ανακοίνωση του Μεσογαίας, γιατί:1. Χρησιμοποιεί απλή γλώσσα (και όχι κάποια αρχαϊζουσα στην οποία συνήθως γράφονται οι ανακοινώσεις ΔΙΣ και Μητροπόλεων, αλλά το θέμα δεν είναι της παρούσης)2. Ξεκαθαρίζει και δεν αφήνει περιθώρειο αμφιβολίας για το ποιος είναι υπεύθυνος να λάβει μέτρα και ποια είναι η στάση της Εκκλησίας.Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου να πανηγυρίζουν για αυτή την επιστολή όσοι τα έχουν βάλει με την Εκκλησία αυτές τις ημέρες.Αυτό που προσπαθώ να εξακριβώσω και δεν τα έχω καταφέρει, είναι αν πράγματι το Πατριαρχείο Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να κοινωνούν με ατομικά κουταλάκια.Και ναι, χαίρομαι κι εγώ που η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ενιαία στάση σε όλο τον κόσμο.Αλλά ακόμη και στους δοκιμαζόμενους φίλους μας και ετερόδοξους αδελφούς μας, τους Ιταλούς, ο Πάπας ζήτησε από τους κληρικούς του να προσφέρουν την κοινωνία στο σπίτι. Εδώ, όσοι κουνούν το δάχτυλο θα μας πουν ότι οι καθολικοί κοινωνούν διαφορετικά. Αλλά η ουσία είναι ότι και οι υπόλοιποι χριστιανοί δεν απέχουν της κοινωνίας εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας.
Μετα απο 100.000 κρούσματα και παγκόσμια έλλειψη σε μάσκες και αντισηπτικά, ειναι λίγο σουρεαλιστικό να ειναι πρωτοσέλιδο/πρωτη ειδηση το οτι εαν βάλεις στο στόμα σου κουτάλι που εχει βάλει φορέας του ιου εχεις μεγάλη πιθανότητα να κολλήσεις. δεν είναι? οσο τζεντερ φλουιντ και σαλάτα με κινοα και να κάνουμε, εδω ειναι Βαλκάνια.
Βέβαια, ισχύει αυτό που είπαμε ήδη, για δυνητική επέμβαση εισαγγελέα.Χρειάζεται η Εκκλησία να σέβεται την υπόλοιπη κοινωνία - όχι κατ' ανάγκη Χ.Ο.στο σύνολό της -, καθώς και τον δημόσιο προϋπολογισμό.