Ιερά Σύνοδος: Ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία!

Ιερά Σύνοδος: Ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία! Facebook Twitter
Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
22

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα του κοροναϊού, στην οποία επιμένει πως είναι ασφαλείς όσοι μεταλαμβάνουν

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία», προσθέτει η Ιερά Σύνοδος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού, της εκκλησιαστικής κοινότητος, αλλά και όσων στέκονται με διάθεση κριτικής ή και αντίθεσης έναντι Αυτής, κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του νέου κορωνοϊού (Covid-19), για το οποίο έγκαιρα απεστάλη ήδη Εγκύκλιο Σημείωμα προς τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με σκοπό την συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη διασποράς της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος αυτός ιός.

Η Ιερά Σύνοδος κατά την σημερινή συνεδρίαση Αυτής απεφάσισε και πάλι να απευθυνθεί προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Ορθόδοξο Λαό καί πατρικά να προτρέψει και να επισημάνει τα εξής:

1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του. Προς τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες να συστήσουν στους Εφημερίους, ώστε πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχομένης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15-3-2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

2) Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού: α) Τακτικό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. β) Χρησιμοποίηση αντισηπτικών με οινόπνευμα. γ) Τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. δ) Να γίνεται επιμελής καθαριότητα των επιφανειών και σωστός αερισμός των Ιερών Ναών και των λοιπών εκκλησιαστικών χώρων. ε) Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους. στ) Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα να επικοινωνεί με την τηλεφωνική γραμμή 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.

3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια. Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ελλάδα
22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Διπλή μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού σε 53χρονη στο Ιπποκράτειο

«Είναι από τις λίγες μεταμοσχεύσεις που γίνονται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως γενικότερα, λόγω των ενδείξεων και του βαθμού δυσκολίας» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου
NEWSROOM

σχόλια

19 σχόλια
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρος, τα του θεού τω θεώ και τα του κορωνοϊού τω κορονοϊώ.Η πολιτεία έχει δουλειά. Δόθηκε μια ευκαιρία στην εκκλησία για αυτορρύθμιση και πήγε χαμένη.
Μην το ψάχνουμε και τόσο πολύ. Τα πράγματα είναι απλά.Δυστυχώς, συνταγματικά η ορθόδοξη εκκλησία όχι απλώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους μας αλλά τον θεμέλιο λίθο του. Για να κατανοήσουμε τον εξουσιαστικό και καθόλα διοικητικό και παρεμβατικό ρόλο της εκκλησίας μας, χαρακτηριστική είναι φράση-τίτλος με τον οποίο ορίζεται το σύνταγμά μας και ξεκινάει πριν από όλα τα άρθρα του: «ΣYNΤAΓMA ΤHΣ ΕΛΛAΔAΣ - Εις το όνομα της Aγίας και Oμοουσίου και Aδιαιρέτου Τριάδος». Μετά τα 2 πρώτα άρθρα του τα οποία ορίζουν την μορφή του πολιτεύματος μας ακολουθεί το τρίτο άρθρο το οποίο αμετάκλητα ορίζει και καθορίζει τις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας και λέει τα εξής:«Άρθρο 3. 1. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Εκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Εκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Xριστού• τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ’ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928. 2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. 3. Το κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Εκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.»Από εκεί και κάτω, δηλαδή ΜΕΤΑ από τον ρόλο της εκκλησίας ακολουθεί το τέταρτο άρθρο που ορίζει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα (ενώ λογικά και αυτονόητα θα έπρεπε να προηγείται)!...
Τρανη φανέρωση της αγάπης η μαυροδάφνη με τα κομματάκια του ψωμιού μέσα..μάλιστα.. Κάτι τέτοιες φορές θυμάμαι τον παππού μου ο οποίος ήταν ιερέας και στο τέλος της λειτουργίας έπινε το...κρασάκι για να μην παει χαμένο! Δε με άφηνε ΠΟΤΕ να κοινωνησω με το κοινό κουτάλι. Και όταν ήμουν μικρή τον είχα ρωτήσει για το θαύμα με το άγιο φως που έρχεται μόνο του στην Ιερουσαλήμ και με είχε κατακεραυνώσει! Μα τους ψάχνουν επέμενα. Είδες εσυ να ψάξουν κανέναν και να τον αφήσουν εντελώς γυμνό; η αποστομωτική απάντηση του.. Πέθανε ο παππους,ούτε και ξαναπατήσω σε εκκλησία. Βαθύτατα θρησκευομενος ανθρωπος αλλά με τελειως άλλη θεώρηση του θεού απ’οτι προστάζει το σημερινό παπαδαριο.
Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε (ή μάλλον αν έτσι σας συμφέρει). Και, φυσικά, η Γη είναι επίπεδη και ο ήλιος κινείται γύρω της.Κι όταν η Αδάμ και η Εύα έβγαιναν βόλτα, φρόντιζαν να μην τους πατήσει κανένας δεινόσαυρος που είχε πλαστεί 3-4 μέρες νωρίτερα και δεν είχε καλοσυνηθίσει ακόμα τους κανόνες της κυκλοφοριακής αγωγής...
Η Εκκλησία πολύ καλά κάνει και έχει τη συγκεκριμένη γνώμη. Σε κανονικό κράτος θα έπρεπε να είχαν ήδη ασκηθεί διώξεις, αλλά αυτό δε θα τολμήσει να το κάνει ούτε ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Στην Ψωροκώσταινα, περιμένω απο την "πιο σοβαρή κυβερνηση μετά τη Μεταπολίτευση" έστω μία επίσημη ανακοίνωση. Ακόμα το συζητάνε τα κουστουμαρισμένα παληκάρια που αντικατέστησαν τους επικίνδυνους κατσαπλιάδες, τι ανακοίνωση θα βγάλουν και πόσα ψηφαλακια θα χάσουν???
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα εδώ, ας μιλήσουν οι ειδικοί.Απερίγραπτοι τσαρλατάνοι εκφέρουν επικίνδυνες απόψεις και προσκαλούν τον κόσμο σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πάνω από όλα να μη βγουν τα πρόβατα από το μαντρί.
Ντροπή σου, Ιερώνυμε!Κι αν δεν μπορείς να ελέγξεις τα σκοτάδια της "Ιεράς" Συνόδου σου, ΒΓΕΣ μόνος σου παλικαρίσια ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ και πες την αλήθεια, που γνωρίζεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ποια είναι! Θα σώσεις πολλές ζωές, αν το κάνεις, ακόμα κι αν αυτό στοιχήσει στις σχέσεις σου με το παπαδαριό που μοιάζει να σε άγει και να σε φέρει κατά πώς το συμφέρει! Αν δεν πάρεις θέση προσωπικά, θα είσαι υπόλογος για τη σιωπή σου.
Ανευθυνότητα !Ποιος Θεός "σκοτώνει" τα παιδιά του, μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι του είναι πιστοί ;Όσο τραβηγμένο και αν ακούγεται, αναρωτιέμαι αν πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας.
Είναι φανερό. Όσοι επέστρεψαν από την περίφημη εκδρομή στούς Αγίους τόπους και πάσχουν ή βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα, ΔΕΝ κοινώνησαν και τους τιμώρησε ο Θεός.
Μα ειναι και χαζοι το παπαδαριο. Ειναι που ειναι το ταργκετ γκρουοπ τους η πιο ευαλωτη ομαδα θα τις ξεκανουν και μια ωρα αρχιτερα τις καημενες τις γιαγαδες με το να τους λενε οτι ειναι οκ να πηγαινουν στην εκκλησια. Να δω μετα τι θα κανουν χωρις πελατεια.
Μεχρι κ η Μέκκα εκλεισε , εμεις εδω μην χασουμε την φασουλα μας. Τι να πω. ΑΝ γινει η στραβη να μεινετε σπιτι σας κ να κανετε προσευχες να σας περασει! Φανατισμενοι ειστε δεν ειστε θρησκευομενοι!