Σίγουρα υπάρχουν πλεονεκτήματα στην εργασία από το σπίτι. Βάζεις όποια μουσική θέλεις όσο δυνατά θέλεις. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ανέχεσαι δυσάρεστες συμπεριφορές ή δυσάρεστες οσμές συναδέλφων στο γραφείο. Συγχρόνως όμως πρέπει να αντιστέκεσαι στην Σκύλλα και την Χάρυβδη της απομόνωσης και των αντιπερισπασμών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονται για καιρό από το σπίτι, αρχίζουν να χάνουν την αίσθηση του εαυτού τους και σε κάποιες περιπτώσεις, την αίσθηση της πραγματικότητας ή ακόμα και το μυαλό τους. Ιδού κάποιες στοιχειώδεις συμβουλές για να μην φτάσει κανείς να τρελαθεί στο ίδιο του το σπίτι.

 

Ντύσου σα να πρόκειται να βγεις από το σπίτι

Είναι μεγάλος ο πειρασμός να συρθείς έξω από το κρεβάτι με τις πιζάμες και να ξεκινήσεις την δουλειά στον υπολογιστή. Θεωρητικά, μπορείς ακόμα και να μην σηκωθείς από το κρεβάτι και να εργαστείς από εκεί. Μην το κάνεις. Πρόκειται για μεγάλη παγίδα. Αν παραμείνεις με την περιβολή του ύπνου, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να μπει το μυαλό σου σε παραγωγική / δημιουργική διαδικασία. Ο χρυσός κανόνας για να λειτουργεί η εργασία από το σπίτι είναι ένας: Πρέπει να θέτεις όρια, αλλιώς θα «χαθείς» στον ίδιο σου τον προσωπικό χώρο. Αν δεν προετοιμαστείς με κάποιο τρόπο για τη μέρα, η μέρα δεν θα ξεκινήσει ποτέ.

 

Μην «ανοίξεις» κατά τις ώρες εργασίας στο σπίτι, οτιδήποτε δεν θα άνοιγες (βιβλίο, video game, πορνογραφία) αν δούλευες σε περιβάλλον γραφείου.

 

Διατήρησε έναν χώρο εργασίας στο σπίτι

Μην δουλεύεις από το κρεβάτι ή από τον καναπέ ή από το φουτόν. Γενικά, καλύτερα να μην δουλεύεις από οπουδήποτε διευκολύνεται η ξάπλα. Δεν χρειάζεται να έχεις απαραίτητα κανονικό γραφείο στο σπίτι. Μια καρέκλα και το τραπέζι της κουζίνας είναι αρκετά. Να θυμάσαι ότι αν δουλεύεις από το σπίτι, είσαι πάντα στο σπίτι – συγχρόνως όμως είναι σα να είσαι πάντα στη δουλειά. Πάση θυσία, φρόντισε να αποφύγεις την μετατροπή του σπιτιού σου σε έναν άμορφο χώρο όπου είσαι βρίσκεσαι διαρκώς σε εργασιακό ωράριο αλλά όχι ακριβώς. Δεν είναι ζωή αυτή.

 

Βγες έξω

Αν όχι κάθε μέρα, τουλάχιστον κάποιες μέρες της εβδομάδας, πήγαινε σε κάποιο γειτονικό καφέ, με ή χωρίς το laptop. Ο καθαρός αέρας, η αλλαγή σκηνικού και η ευκαιρία μιας έστω και τυπικής ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, θα σου κάνουν καλό.

 

Μείνε μακριά από την τηλεόραση και άλλους αντιπερισπασμούς

Το άνοιγμα της τηλεόρασης όπως και τα social media, «έτσι, για ένα διάλειμμα», μπορούν να εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό αντιπερισπασμό. Ξεκινάς να χαζέψεις ένα επεισόδιο μιας σειράς και καταλήγεις να κάνεις "binge" ολόκληρη σεζόν. Βασικά, μην «ανοίξεις» κατά τις ώρες εργασίας στο σπίτι, οτιδήποτε δεν θα άνοιγες (βιβλίο, video game, πορνογραφία) αν δούλευες σε περιβάλλον γραφείου.

 

Προσοχή στα σνακ

Η αλήθεια είναι ότι όποιος/α εργάζεται από το σπίτι, είναι δύσκολο να αποφύγει το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα, όση αυτοπειθαρχία κι αν επιδείξει. Η αναζήτηση και η προετοιμασία τροφής μέσα στο σπίτι μπορεί να φάει απίστευτο χρόνο. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να έχει κοντά του πρόχειρο φαγητό που έχει προετοιμάσει στην αρχή της μέρας και κάτι να μασουλάει, κατά προτίμηση υγιεινό (καρότα φερ' ειπείν αντί για πατατάκια).

 

Βρες τρόπο να ξεφορτωθείς την σκιά σου

Μπορεί να γκρίνιαζαν όταν έπρεπε να το κάνουν καθημερινά, έχει αποδειχτεί όμως ότι ένα από τα πράγματα που λείπει περισσότερο σε όσους μετέφεραν το εργασιακό τους σύμπαν από κάποιον εταιρικό χώρο στο σπίτι, είναι η μετακίνηση προς και από την δουλειά. Ναι μεν η παραμονή στο σπίτι σε προστατεύει από την κίνηση, το στρίμωγμα στα μέσα μεταφοράς, τον άστατο καιρό, από την άλλη όμως φαίνεται ότι έχουμε ανάγκη από έναν όσο γίνεται πιο ξεκάθαρο διαχωρισμό του πότε είμαστε στη δουλειά και πότε δεν είμαστε καθώς και από έναν ενδιάμεσο χρόνο αποσυμπίεσης. Αυτό καταργείται όταν εργάζεσαι από το σπίτι όπου όλα μοιάζουν να κινούνται στο ίδιο χωροχρονικό συνεχές. Τρόπος αντιμετώπισης αυτής της συνθήκης όμως, πέραν των ορίων που θέτει κανείς στον προσωπικό του χώρο εν ώρα εργασίας, δεν υπάρχει. Η σκιά σου βρίσκεται διαρκώς πίσω σου και είναι δύσκολο να την ξεφορτωθείς. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πηγαίνεις σε κάποιο γυμναστήριο ή σε κάποια άλλη «εξωσχολική» δραστηριότητα, όχι μόνο για να βγαίνεις από το σπίτι αλλά και για να οριοθετήσεις τον χρόνο εργασίας: θα δουλέψω κανονικά μέχρι την τάδε ώρα γιατί μετά πρέπει να βγω για να κάνω «αυτό» - οτιδήποτε κι αν είναι...

 

Με στοιχεία από το Wired