Η επίθεση στη Μανωλάδα και ένα κουφάρι γεμάτο σκουλήκια

Facebook Twitter
10

 Αμερικανιές...

Η άγρια επίθεση εις βάρος αλλοδαπών εργατών στην Μανωλάδα δείχνει πως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αυτούς τους ανθρώπους: Ως όντα κατώτερα. Υπάνθρωπους.

Η βεβαιότητα ότι είσαι ανώτερος από τον εργάτη-αλλοδαπό δεν είναι δημιούργημα των τωρινών κοινωνικών συνθηκών και οικονομικών δυσκολιών. Αυτό που κάνουν οι δυσκολίες είναι να πετάνε την μάσκα. Δεν δημιουργούν τέτοιες αντιλήψεις απλά ξεσκεπάζουν τις ήδη προϋπάρχουσες. Το φαγωμένο από τα σκουλήκια κουφάρι το κουβαλάς μέσα σου. Το μόνο που συμβαίνει τώρα είναι ότι βλέπουν οι πάντες αυτό που κουβαλούσες τόσο καιρό. Αυτό οδήγησε και το χέρι αρκετών στη νεοναζιστική ψήφο. Εξέφρασαν αυτό που πάντα πίστευαν και το κάλυψαν με ένα σωρό δικαιολογίες για «ανεργία, ληστείες, εγκληματικότητα κ.τ.λ».

 

 

Ακόμα και στη χτισμένη από αλλοδαπά χέρια λαμπερή Αθήνα του 2004 το «φαγωμένο από σκουλήκια κουφάρι» έκανε την εμφάνιση του. Όχι με καραμπίνες κα πισώπλατα χτυπήματα αλλά με την απόκρυψη εργατικών ατυχημάτων αλλοδαπών που περνούσαν στα ψιλά γράμματα. Με τα φτηνά μεροκάματα των ξένων χεριών και με την ακόμα πιο φτηνή αποτίμηση της «ζωής του ξένου» το νερό κύλησε στο αυλάκι.

 

Και να τώρα 2013. Μια επίθεση που θυμίζει περισσότερο Κου Κλουξ Κλαν. Έχει τόση «αμερικανιά» αγαπητέ αυτή η επίθεση που αυτή την φορά δεν μπορείς να κατηγορήσεις «τους τρελούς Αμερικάνους, που κουβαλάνε και στην τουαλέτα το όπλο». Αυτή την φορά στην χώρα σου τα όπλα σηκώνονται και πυροβολούν ανθρώπους σαν να είναι σπουργίτια. Εκτός και αν δεν μπορείς να το δεις επειδή τα θύματα δεν ήταν Έλληνες. Εκτός και αν χωρίζεις τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους. Εκτός πια και αν νομίζεις ότι ο ρόλος του θύτη σου πάει μια χαρά. Για εσένα δεν υπάρχει γιατρειά. Τα σκουλήκια θα συνεχίσουν να τρώνε το κουφάρι που κουβαλάς μέσα σου.

10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

10 σχόλια
"Η άγρια επίθεση εις βάρος αλλοδαπών εργατών στην Μανωλάδα δείχνει πως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αυτούς τους ανθρώπους: Ως όντα κατώτερα. Υπάνθρωπους."Υπερβολες. Οι μισοι Ελληνες κατηγορουν τους αλλους μισους οτι ειναι δολοφονοι. Πριν ηταν η Μαρφιν, τωρα η Μανωλαδα. Αν λιμπιστικατε τη Γιουγκοσλαβια, συνεχιστε."Για εσενα δεν υπαρχει γιατρεια". Ξανασκεψου το. Δηλαδη; Ενταξει την εβγαλες τη χολη σου, δικαιωσες τα πιστευω σου και τωρα περιμενεις τον Εμφυλιο να εξαφανισει τους κακους;
Αριστερή υποκρισία για τον αιώνιο λαϊκισμό .Βγήκαν και οι διαδικτυακοί wannnabe γραφίστες με τα μπόικοτ μπανερς κατά της μανολάδας για να δώσουν λύση λες και ο πωλητής που θα δώσει τη φράουλα δεν μπορεί αντί για μανολάδα να γράψει φασολάδα πορτοκαλάδα ή οτιδήποτε άλλο .Που σουν αριστερά όταν πέφτανε αλβανοί από τις ταράτσες του καλατράβα ? που σουν αριστερά όταν διάφορα ξενοδοχεία της κρήτης προσλαμβάνουν κροάτες σλοβάκους τσέχους (λόγο γλώσσας) για 5-6 μήνες και με 400 ευρώ ?Συνειδητοποιεί κανείς ότι εδώ έχουμε δύο παραβιάσεις ? μια ανθρωπιστική/εργασιακή και μια μεταναστευτική ,ή και εδώ ο αντιφασιμός είναι ο φασισμός του αδύναμου ?Μας έχει τρολλάρει ασύστολα η χα και βλέπουμε σίστες παντού ,αυτά τα τουφέκια υπήρχαν από το 90 ,ανέκαθεν δε η μανολάδα και τα πέριξ ήταν καμιά 100ρια χρόνια πίσω .κάφροι υπήρχαν πριν το ιούλιο του 2012 ,με τέτοιες συμπεριφορές χάνεται το παιχνίδι γιατί η διόγκωση του φασισμού μόνο κέρδη έχει για την ακροδεξιά ,σύμφωνα με τα μμε θα πρέπει να υπάρχουν καμιά 5αρα μύρια νεοναζιστές στην Ελλάδα ,αυτή η λογική λοιπόν πείτε μου ,θα ξυπνήσει τον αντιφασισμό του καθενός μέσα του ή θα ενθαρρύνει τις κρυφοσίστες να εκδηλωθούν ? Δώστε για πλάκα σε μια δημοσκόπηση 20% στην χα να δείτε αέρα μετά και ακρότητες .Έχει χαθεί επικίνδυνα το παιχνίδι ,ρατσισμός υπήρχε ανέκαθεν στην Ελλάδα ,άλλο όμως ο αμόρφωτος νταβατζής αυταρχικός έμπορας κι άλλο ο νεοναζιστής που άμα στραβώσει κιολας θα σου σκάσει το λιμπουκα στο λικεφα χωρίς προειδοποίηση . Υπάρχουν εκεί έξω σκληρότερες φασιστικές ιδέες από 3 καραμπινιέρι κι αν γίνει η μαλακία δεν θα μας σώσει κανένα μπάνερ κανένα παμε καμιά πορεία .
Μπράβο κ. Μακρή, είναι έτσι ακριβώς!Το χειρότερο είναι πως κάνουμε σαν να μην ξέρουμε τι γίνεται.Κι από την άλλη η κυβέρνηση κόπτεται για την εικόνα της χώρας που τριγυρνάει στα κανάλια του κόσμου. Προσέξτε: την Εικόνα, όχι το ότι είμαστε ήση σε φάση αποσύνθεσης!!!
Πολύ καλό το άρθρο σας κ. Μακρή. "Η άγρια επίθεση εις βάρος αλλοδαπών εργατών στην Μανωλάδα δείχνει πως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου αυτούς τους ανθρώπους: Ως όντα κατώτερα. Υπάνθρωπους." Ακριβώς αυτό!
Δεν είμαι υπέρ της θανατικής ποινής, αλλά μερικές φορές νιώθω τόσο μεγάλο τον πειρασμό να κάνω μια εξαίρεση, όπως γι' αυτούς τους άθλιους πάντρε παντρόνε.(Πάντως κύριε Μακρή η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σε σημείο φυσικής επίθεσης και εξόντωσης έχει "λαμπρή" παράδοση και δεν είναι τόσο πρόσφατη όσο η Κου Κλουξ Κλαν.)
Ειμαι απο κεινους που δεν κατηγορησαν ποτε τους "τρελους αμερικανους" για τα χαλια μας. Κατηγορω μονιμως εμας του ιδιους. Δεν μας φταιει κανενας αμερικανος που εχουμε το πιο ακραιο ναζιστικο κομμα της Ευρωπης στην βουλη και μαλιστα Τριτο σε ψηφοφορους. Κατι τετοια εμετικα πριστατικα ειναι που δειχνουν το επιπεδο μας. Γιατι ο συντηρητισμος, ο εθνικισμος και ο σωβινισμος ειναι πρωτιστως θεμα ελλειψης κουλτουρας.Και λυπαμαι, αλλα φοβαμαι οτι μας χαρακτιριζει περισσοτερο η κουλτουρα του καφρου απο εκεινην του πολιτισμενου!
"Αυτό που κάνουν οι δυσκολίες είναι να πετάνε την μάσκα. Δεν δημιουργούν τέτοιες αντιλήψεις απλά ξεσκεπάζουν τις ήδη προϋπάρχουσες."Πάρα πολύ σωστό και εύστοχο σχόλιο. Και γιατί άραγε πέφτουν οι μάσκες; Γιατί τα αρρωστημένα πιστεύω του καθενός που ντρεπόταν και ο ίδιος να παραδεχτεί έως πρότινος, απέκτησαν μέχρι και θέση στην Βουλή και διατυμπανίζουν νούμερα εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών. Λιγοστό το μίσος που δημιουργήθηκε τελευταία, πολύ περισσότερο αυτό που προϋπήρχε. Βρήκε άλλοθι και απελευθερώθηκε. Ίσως αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο.