Η ιστορική δήλωση του Γιώργου Σεφέρη στο BBC για τη Χούντα.

Facebook Twitter
7

Ο Γιώργος Σεφέρης στο στούντιο του BBC τη στιγμή που διαβάζει τη δηλωσή του. Από το ντοκιμαντέρ του Άρη Φατούρου This is London. 1939-2005. The Begging and the End.

 


Η δήλωση του Γιώργου Σεφέρη με φόντο τα "επίκαιρα" της Χούντας.

 

 

 

7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
πρωτα απο ολα,τιμαμε τον αγωνα των ανωνυμων που παρατησαν οικογενειες,δουλειες,σπουδες και ειτε φυλακιστηκαν-βασανιστηκαν,ειτε σκοτωθηκαν,μη εξαργυρωνοντας τον αγωνα τους με προνομια.Ολοι οι αλλοι,ας ακολουθησουν με σκυμμενο το κεφαλι.Υπαρχουν βεβαια και αυτοι που διαβαζαν,δουλευαν,εφυγαν στο εξωτερικο εκεινη την εποχη.Δεν ειχαν το θαρρος να παρουν καθαρη θεση.Τους τη σπαει η σημερινη μερα,γιατι τους θυμιζει την σταση που κρατησαν.Αυτοι ειναι που σαρκαζουν την σημερινη γιορτη,φλυαρωντας απο δω και απο κει.
Για τον Σεφέρη, οι λέξεις έχουν βάρος. Όπως σε όλο το έργο του, έτσι και στη στάση του κατά της Χούντας. Ο Σεφέρης ξέρει πως το να πεις κάτι μία φορά, είναι συχνά πιο ηχηρό απ' το να το επαναλαμβάνεις διαρκώς. Ίσως δεν είναι παράδειγμα αγωνιστικότητας, είναι όμως παράδειγμα συνέπειας. Η εύκολη κριτική ορισμένων είναι λέξεις χωρίς βάρος, που περνάνε και χάνονται, ενώ το έργο εκείνου μένει.
για την δικτατορία, εκείνη του Μεταξά, που τον διόρισε πρέσβη στην κορυτσά, είχε κάνει κάποια δήλωση;τον απρίλη του 68, πάντως, είχε σηκώσει σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού του.καλά είναι λοιπόν, να προσέχετε ποιανού τις δηλώσεις βάζετε ως παράδειγμα αντιφασιστικού αγώνα.
[Η δήλωση του Σεφέρη κατά της δικτατορίας](http://bit.ly/10ju33R):> Τώρα ξαναγυρίζω στὴ σιωπή μου. Παρακαλῶ τὸ Θεὸ νὰ μὴ μὲ φέρει ἄλλη φορὰ σὲ παρόμοια ἀνάγκη νὰ ξαναμιλήσω».Δύο χρόνια σιωπή. Δύο λεπτά σπάσιμο της σιωπής. Δυόμισι χρόνια σιωπή. Θάνατος.Α, ναι: και το «Ἐπὶ ἀσπαλάθων».