«Φάτε τους πλούσιους!..»

«Φάτε τους πλούσιους!..» Facebook Twitter
37

Η πατρότητα της φράσης "όταν ο λαός δεν έχει τίποτα να φάει, θα φάει τους πλούσιους" που έγινε σύνθημα ανατρεπτικό στην πορεία ανήκει λέγεται στον Διαφωτιστή φιλόσοφο Ζαν Ζακ Ρουσώ και, μολονότι το βιοτικό επίπεδο της ανθρωπότητας εμφανίζεται στατιστικά βελτιωμένο στο σύνολο τις τελευταίες δεκαετίες, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων έχει τόσο ανοίξει ώστε δίκαια συγκρίνεται με την προγενέστερη του Ρουσό και του Διαφωτισμού φεουδαρχική περίοδο: Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν σήμερα όσα φράγκα έχει ο μισός πληθυσμός του. Όσο απλουστευτικό κι αν ακούγεται το σύνθημα «είναι το 1% - είμαστε το 99%», σίγουρα δεν το λες αβάσιμο. Κάπου 7,6 τρισ. δολάρια από προσωπικό πλούτο αναπαύονται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, ποσό που αν φορολογούνταν θα απέφερε πάνω από 190 δισ. δολάρια ετησίως σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Ανάμεσα στους «μπαταχτσήδες» βρίσκονται και 188 από τις 201 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διεθνώς σύμφωνα με στοιχεία της Oxfam, ενός συνασπισμού ΜΚΟ με αντικείμενο την καταπολέμηση των πολιτικών της φτωχοποίησης. Και επειδή οι προς ώρας ταξικοί νικητές είθισται να γράφουν όχι μόνο την ιστορία αλλά και την κυρίαρχη ηθική, όπως επίσης το κυρίαρχο περί δικαίου, νόμου και τάξης αίσθημα, επόμενο είναι να επιχειρούν μια οργουελική αντιστροφή των παραπάνω όρων.


Το σκάνδαλο με τα Paradise Papers όπου εμπλέκεται ένα σεβαστό κομμάτι της διαπλανητικής ελίτ –πολιτικοί, επιχειρηματίες, ηγέτες κρατών, τραπεζίτες, αστέρες του θεάματος κ.λπ.–, της οποίας η ταξική συνείδηση και αλληλεγγύη αποδεικνύεται εντέλει στενότερη και διεθνιστικότερη εκείνης του πόπολου, δεν είναι φυσικά το μόνο του είδους, δεν είναι το πρώτο, δεν θα είναι καν το τελευταίο. Μόλις πέρσι μιλάγαμε για το αντίστοιχο σκάνδαλο των Panama Papers, οι αποκαλύψεις για τα οποία στοίχισαν μεταξύ άλλων τη ζωή μιας δημοσιογράφου στην κατά τα άλλα φιλελεύθερη και σούπερ δικαιωματική Μάλτα. Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι συνυφασμένοι με την ίδια τη φύση και τη λειτουργία του κυρίαρχου οικονομικοπολιτικού συστήματος: Συσσωρεύει ο άλλος δισεκατομμύρια αφορολόγητα που φτάνουν να ζήσουν πλουσιοπάροχα τον ίδιο και τη φάρα του για πέντε ζωές σε κάποια υπεράκτια τράπεζα και ύστερα σε μέμφεται δίχως την παραμικρή τσίπα από το βάθος της αναπαυτικής του πολυθρόνας ως αποσταθεροποιητικό της οικονομίας παράγοντα επειδή τόλμησες να πάρεις ένα πιτόγυρο δίχως απόδειξη, επειδή διεκδικείς μια εργασιακή αμοιβή για την οποία τουλάχιστον να μην ντρέπεσαι ή επειδή ζεις τάχα πάνω από τις δυνατότητές σου που τις ορίζει ποιος, είπαμε; Μα φυσικά εκείνος που έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι.

Συσσωρεύει ο άλλος δισεκατομμύρια αφορολόγητα που φτάνουν να ζήσουν πλουσιοπάροχα τον ίδιο και τη φάρα του για πέντε ζωές σε κάποια υπεράκτια τράπεζα και ύστερα σε μέμφεται δίχως την παραμικρή τσίπα από το βάθος της αναπαυτικής του πολυθρόνας ως αποσταθεροποιητικό της οικονομίας παράγοντα επειδή τόλμησες να πάρεις μια τυρόπιτα δίχως απόδειξη.


Δεν είναι καν ζήτημα κάποιων διεφθαρμένων κυβερνήσεων, επιχειρήσεων ή προσώπων: το όλο σύστημα είναι δομημένο σε αυτή τη βάση γι΄αυτό και ποτέ κανείς δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις ή μνημόνια στο Λουξεμβούργο, τα Νησιά Κέιμαν, το Μπελίζ, τη Σαμόα, το Γιβραλτάρ, τη Νήσο Μαν, το Βανουάτου κ.λπ., κι αν κάποια μέτρα παίρνονται κάποτε για το κυνήγι του βρόμικου χρήματος είναι καθαρά για τα μάτια του κόσμου. Εάν οι προύχοντες του πλανήτη το ήθελαν πραγματικά θα επέλυαν το ζήτημα των offshore σε χρόνο dt όπως κάνουν όταν νιώθουν ότι πραγματικά απειλούνται, έτσι όμως θα αυτοακυρώνονταν αφού ο καπιταλισμός και ειδικά η αναρχομηδενιστική, «καζίνο» εκδοχή του είναι απόλυτα σύμφυτος με την αισχροκέρδεια. Το διεθνές κατεστημένο αποδεικνύεται παρά ταύτα ειλικρινές, έστω κατόπιν εορτής. Καθώς έληγε η θητεία του, ο Γερούν γερά κι αβίαστα ομολόγησε ότι στη διάρκεια της ελληνικής –και όχι μόνο– κρίσης προτεραιότητα δόθηκε, εννοείται, στη διάσωση των κύριων υπεύθυνων γι΄αυτή τραπεζών οι οποίες και επέπλευσαν χάρη στα (κλεψιμέικα) χρήματα των φορολογούμενων, κάτι που αν το έλεγα π.χ. εγώ θα χαρακτηριζόμουν ΑΝΤΑΡΣΥΑς, Ρουβίκωνας ή νοσταλγός του Γιάνη.

«Φάτε τους πλούσιους!..» Facebook Twitter
«Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τι άλλο να φάνε, θα φάνε τους πλούσιους», είχε λέει πει όχι κάποιος Εξαρχειώτης «μπάχαλος» αλλά ο γκραντέ Διαφωτιστής Ζαν Ζακ Ρουσό.

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ της Διεθνούς Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που το αποκάλυψαν τιμώντας με το παραπάνω την ιδιότητά τους, το σκάνδαλο με τα «χαρτιά του Παραδείσου» είναι τεράστιο αφού αφορά ποσό σχεδόν διπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ, η δε φοροαποφυγή υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Μολονότι ωστόσο απατεωνιά μεγατόνων, τα Paradise papers ελάχιστα απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα των διεθνών και των εγχώριων ΜΜΕ. Λίγες οι περιπτώσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα που γίνανε πρώτη είδηση, μια είδηση που γρήγορα στριμώχτηκε στα «ψιλά» όταν δεν εξαφανίστηκε εντελώς. Πολύ περισσότερες ήταν εκείνες που είτε αποσιωπήθηκε ή παρουσιάστηκε υποβαθμισμένη και «λογοκριμένη» ώστε να μη θιχτούν μια σειρά ευνόητα διαπλεκόμενα κρατικά, πολιτικά, επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα. Τα ίδια εγχώρια μέσα που απέφυγαν να ασχοληθούν σοβαρά ή έστω να κατονομάσουν την... ελληνική παροικία των εν λόγω «παραδείσων», μας ζάλισαν τα αμελέτητα με τη «γενικευμένη ανομία» που υποτίθεται επικρατεί στην Αθήνα και την –καθ' όλα σύννομη– άδεια Κουφοντίνα (λες και ήταν η πρώτη πρώην στελέχους της 17Ν), που θεωρήθηκε περίπου κήρυξη πολέμου.

Φυσικά και δεν καταδείχνουν ως «εστία ανομίας» και ροπής προς αυτή την αυξημένη ανεργία και τη διαρκή αποψίλωση αμοιβών και εργασιακών δικαιωμάτων, φυσικά και δείξανε ανάλογη ευαισθησία –μα τι ρωτάς κι εσύ;- την εποχή που τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου αλώνιζαν ανενόχλητα εγκληματώντας στην πρωτεύουσα, όταν αποφυλακίζονταν οι δολοφόνοι του Τεμπονέρα (σήμερα διευθύνει τράπεζα!), του Καλτεζά (αποφυλακίστηκε στα δυόμιση χρόνια και τώρα κηνυγάει το Australian dream) ή όταν λόγω παρέλευσης 18μηνου βγήκε έξω μέχρι κι ο φονιάς του Παύλου Φύσσα, εφόσον το κριτήριο της «ευαισθησίας» τους είναι, όπως άλλωστε και των πολιτικών που τα σιγόνταραν, επίσης α λα καρτ, επίσης ταξικό: Όρος που έναν αιώνα μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση και τρεις δεκαετίες αφότου κατέρρευσε το φαντάσμά της εξακολουθεί να αποτελεί κόκκινο πανί για τις άρχουσες τάξεις που φτάσανε να απαιτούν όχι μόνο να απαγορευτεί οτιδήποτε περιλαμβάνει τον προσδιορισμό «κομμουνιστικός» αλλά και να θεωρείται «κήρυγμα μίσους» οποιαδήποτε αναφορά στην ταξική πάλη. Η οποία μπορεί μορφολογικά να έχει πολύ μικρή σχέση με εκείνη της εποχής που ο Μαρξ συνέγραφε το Κεφάλαιο, μπορεί επίσης να μην εξηγεί επαρκώς το πολύπλοκο φάσμα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι εντούτοις «εκνευριστικά» παρούσα και θα παραμείνει όσο υπάρχουν κοινωνίες με σχέσεις εξουσιαστικές και εκμεταλλευτικές.


Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Elysium (2013), μια εύπορη κι ανάλγητη ελίτ που απολαμβάνει όλες τις οικονομικές και τεχνολογικές χλιδές ζει απομονωμένη και καλά φυλασσόμενη σε έναν πελώριο διαστημικό σταθμό-πόλη, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από μια Γη στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής και οικολογικής καταστροφής – εννοείται δε ότι τυχόν υποψήφιοι «μετανάστες» που δεν πληρούν τα κριτήρια, μόνο ευπρόσδεκτοι δεν είναι! Μόνο που κάποια στιγμή όλα τα τείχη γκρεμίζονται κι όλα τα χειμερινά Ανάκτορα καταλαμβάνονται, ακόμα κι αν είναι... διαστημικά. Η ιστορία εξάλλου έχει δείξει ότι συχνά οι κοινωνικές εκρήξεις συμβαίνουν σε περιόδους φαινομενικής νηνεμίας, απογοήτευσης και παραίτησης. Όσο οπότε οι πλούσιοι παραμένουν μοναχοφάηδες, όσο γεμίζουν ασύδοτα υπεράκτια θησαυροφυλάκια απομυζώντας ανθρώπους και πόρους, μη δίνοντας μήτε του αγγέλου τους νερό και περιγελώντας όσους συνδιαλέγονται καθημερινά με την ανέχεια ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη μοίρα τους, ας μην σοκάρονται αν αύριο βρεθούν εκείνοι στη θέση του κύριου πιάτου. Γιατί πρώτοι οι ίδιοι εργάζονται για την πλήρη ηθική και κοινωνική απονομιμοποίησή τους.

Στήλες
37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Η αντιθεση μεταξυ φτωχειας και πλουτου εχει αιωνοβιες ριζες, καθε προσπαθεια για τη λυση του προβληματος οδηγησαν σε αλλα προβληματα χωρις να βρουν καποια λυση. Ετσι ειναι η παλη μεταξυ δικαιου κι αδικου, μεταξυ αγαπης και μισους, μεταξυ γνωσης κι αμαθειας, μεταξυ πολεμου και διαλογου κι αλλα πολλα που απαρτιζουν αυτο που λεμε κοινωνια-ζωη. Ολοι ξερουν οτι η λυση ειναι το "μετρο" ομως η γνωση δεν ειναι το ιδιο με πραξη, ιδιαιτερα οσο τα κρατη φροντιζουν να σφετεριστουν τις διαφορες για δικο τους "καλο", που ομως ειναι προσωρινο. Συγνωμη για την προσπαθεια εκφρασης σκεψης.
Θα σας φάμε Θα μας φάτε Θα τους φάμεή απλά θα φαγωθούμε;Αν θες να ρυθμίσεις τη διανομή του πλούτου πρέπει να δεις ποιος θα την κάνει:είτε τα εθνικά κράτη είτε διακρατικοί οργανισμοί, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος.Οι διεθνιστές-αριστεροί μισούν τα εθνικά κράτη, οι εθνικιστές-δεξιοί τους διακρατικούς οργανισμούς και στους κεντρώους, οι οποίοι βαίνουν μειούμενοι καθώς είναι πάντα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι σε περιόδους τσίτας, και οι μεν και οι δε κολλάνε τη ρετσινιά του ακροκεντρώου (όπως λέμε νευροήρεμος ή ψηλόκοντος).Τα λοιπά είναι συνθήματα για λαϊκή κατανάλωση. Αλλά ξέχασα ο λαϊκισμός τρέφει και τα δύο άκρα...
Στο σημερινο κοσμο αν θελεις να επιβιωσεις ως Ελλαδα πρεπει να παραγεις πλουτο. Το να το διανεμεις ειναι dead end και first world problems για οικονομιες που οντως παραγουν κατι που καποιος αλλο θελει.
Επειδή απάντησαν αρκετοί στο πρώτο μου σχόλιο (ευχαριστώ), δίνω εδώ μια συγκεντρωτική δευτερολογία, για να μην απαντάω στον καθένα ξεχωριστά.1) @atman "καποια στιγμη να σε γνωρισω με την διαδικασια παραγωγης πλουτου ....". Κάνε το σε παρακαλώ, θα ωφεληθούμε όλοι μας. Πάντως αν θεωρείς το trickle down σαν διαδικασία παραγωγής πλούτου, ευχαριστώ, δεν θα πάρω.2) @Κακιασμένος "Γιατί οι πλούσιοι δίνουν δουλειά στη υψηλή μορψωτικα τάξη. Και αυτοί με τη σειρά τους στους υπόλοιπους. Αν φύγουν να δω τι θα κάνετε μετά. ". Είναι ακριβώς αυτό που έγραψα στο πρώτο μου σχόλιο, σαν τον ορισμό του trickle down. Δυστυχώς, τα λόγια σου αποτελούν πλέον ένα ιερό δόγμα, το οποίο κανένας δεν αμφισβητεί (εκτός από μένα και λίγους ακόμα). Όπως και σε κάθε δόγμα, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αλήθεια των όσων λες. Το πιστεύουν πολλοί, αλλά δεν είναι υποχρεωτικά σωστό.Αν έχεις αποδείξεις για τα παραπάνω λόγια σου, θα χαρώ να τις διαβάσω.3) @Κακιασμένος "συμφωνώ ότι ... δε θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος αλλά όχι όμως και να το έχει συνέταιρο. Ας μειωθεί η φορολογία και ας βγουν οι κρατικές επιδοτήσεις. ". Λάθος. Τεράστιο λάθος. Λάθος επειδή με αυτήν σου την πρόταση ποδοπατάς κάθε έννοια δικαίου και **ισονομίας**. Εγω π.χ. (όπως και εκατονάδες χιλιάδες άλλοι) είμαι μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Πληρώνω ΚΑΙ όλους (μα όλους) τους φόρους που ορίζει ο νόμος, και δεν παίρνω ΚΑΜΜΙΑ απολύτως κρατική επιδότηση.Γιατί δηλαδή ο Σαββιδολατσομελισσανίδης παίρνει ΚΑΙ επιδότηση ΚΑΙ φοροαπαλλαγή ΚΑΙ τα οικόπεδα φιλέτα;Έχουμε φτάσει να διαφωνούμε πάνω στο αυτονόητο. Με ποιά λογική πρέπει να πληρώνουν οι πλούσιοι λιγότερους φόρους από την γιαγιά μου με την σύνταξη του (τέως) ΟΓΑ; Είναι λογικό να πληρώνω εγώ 35% σε φόρους και η Apple / Google / Μπομπολομελισσανιδοσαββίδης 5% ;Δεν δημιουργώ εγώ θέσεις εργασίας; Δεν είμαι καινοτόμος; Δεν είμαι δημιουργικός;Αν μάλιστα μου σκάσεις και 200 μυριάκια ζεστό, κρατικό χρήμα, εκεί να δεις δημιουργικότητα.Οι νόμοι είτε θα ισχύουν για όλους είτε για κανέναν. Η ισονομία είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άλλο φορολογικό δίκαιο για τους "έξυπνους" και άλλο για τα "κορόιδα".4) @atman με το παράδειγμα της taxibeat. Επειδή πάρα πολλοί έχετε πάθει συλλογικό ντουβρουζά με αυτές τις _παρασιτικές_ εταιρείες, ας ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς κάνουν. Ποιά είναι τελος πάντων αυτή η τιτανοτεράστια καινοτομία της taxibeat;Ας αφήσουμε τον διευθυντή της taxibeat να μας εξηγήσει ο ιδιος το επιχειρηματικό του μοντέλο (κος Δανδράκης, δική του δημοσίευση στην σελίδα του στο fb) "...σωστά το καταλάβατε: είναι μόνο η προμήθεια για τη διαμεσολάβηση που παρέχει ανάμεσα σε οδηγούς και πελάτες. "Τι μας αποκαλύπτει ο κος Δανδράκης; Ότι πολύ απλά η εταιρεία του είναι ένας μεσίτης (μόνο η προμήθεια - έτσι λέει). Δηλαδή ένα παράσιτο. Που βρίσκεται η ανάπτυξη; Δηλαδή πριν το taxibeat οι έλληνες έκαναν 100 εκατομμύρια τζίρο στις μετακινήσεις με ταξί, ενώ τώρα με το taxibeat κάνουν 150 εκατομμύρια; Που τα βρήκαν τα παραπανίσια λεφτά οι καταναλωτές; Φύτρωσαν κατοστάρικα στις τσέπες μας μετά την ίδρυση του taxibeat; Που βρίσκονται οι θέσεις εργασίας; Πήρε το taxiebeat 10 υπαλλήλους, αφήνοντας 10 παλιούς ταξιτζήδες άνεργους. Ποιό ακριβώς είναι το όφελος;Και φυσικά η taxibeat και η uber ΔΕΝ είναι φιλανθρωπικές ΜΚΟ. Βγάζουν πολλά ευρώ από την μεσιτεία, τα οποία είτε πληρώνει ο καταναλωτής είτε ο εργαζόμενος. Τα κέρδη τους δεν πέφτουν ως μάννα εξ ουρανού, από κάποιους κακομοίρηδες τα παίρνουν.Καινοτομία; Παραγωγικότητα; Επενδύσεις; Που είναι όλα αυτά; Τι ακριβώς ΠΑΡΑΓΕΙ ένας μεσίτης; Τι αυξήθηκε με όλο αυτό το hype; Τι παράχθηκε που δεν υπήρχε πριν; Ο συνολικός όγκος των μετακινήσεων σίγουρα όχι. Ο συνολικός τζίρος των μεταφορών ούτε. Περιμένω κάποιον να μου δείξει αυτήν την τιτανοτεράστια ανάπτυξη που έφερε η uber. Ελεος, δηλαδή, πρέπει να έχουμε χρεωκοπήσει πάρα πολύ για να ονομάζουμε καινοτομία έναν μεσίτη. Και να απαιτούμε απο το κράτος να τον επιδοτήσει κιόλας (με ευνοϊκή νομοθεσία).Υ.Γ. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες δημιουργικοί άνθρωποι που παράγουν πραγματικά. Όλοι με ένα (κοινό) πρόβλημα: δεν είναι κολλητάρια της κυβέρνησης, μμετζήδες, ιδιοκτήτες ΠΑΕ / ΚΑΕ και λαμόγια. Ο χορός των δισεκατομμυρίων που κατευθύνεται σε εφοπληστές, ΠΑΕτζήδες και μεσίτες εξ αλλοδαπής (uber) θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε μικρές ελληνικές εταιρείες που παράγουν. Με τα μισά λεφτά θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα.Αλλά οι μικρές δημιουργικές επιχειρήσεις δεν δίνουν μίζες σε υπουργούς. Ούτε στηρίζουν κυβερνήσεις μέσω καναλιών. Ούτε κατεβάζουν οπαδικούς στρατούς στους δρόμους. :-(
Harlan το σχόλιό σου είναι λίγο μεγαλύτερο από το πρωτότυπο άρθρο. Μπόρεσα να το διαβάσω μέχρι τα επιχειρήματα σου για την taxibeat. Η taxibeat είναι παρασιτική εταιρία! Το ίδιο να υποθέσω είναι και η google. Απλή διαμεσολάβηση κάνει κι αυτή. Οι μόνοι που πραγματικά παράγουν σ' αυτόν τον κόσμο είναι οι εργάτες και οι αγρότες (εξ ου το σφυρί και το δρεπάνι)
μπερδεψες το trickle down, δηλ δωσε φοροαπαλαγες να τις φανε σε πολυτελη σπιτια στο ΗΒ ή κινεζικα προιοντα, με τις επενδυσεις. Η δε ελληνικες επιχειρησεις σε καθεστως πιστωτικης ασφυξιας και αδυναμιας συσωρευσης κεφαλαιου (λογω βαριων φορων) αδυνατουν να κανουν επενδυσεις και να εκσυγχρονιστουν.Αλλο φοροαπαλαγη για επενδυση αλλο για trickle down.Αγαπητε αντιπροσωπευεις ολη την νοοτροπια του 80 που μας εφερε εδω.ξεκινας απο το "τι ειναι η taxibeat μεσιτης αρα παρασιτο" το οποιο το εχω ξανακουσει στα 80s και ειναι τοσο λαθος οσο και τοτε.Η taxibeat βαζει προστιθεμενη αξια, οπως η google αναμεσα σε σενα και τα αποτελεσματα της αναζητηση σους, οπως η lifo αναμεσα σε σενα και το εργο της παραγωγης του αρθρου.Μονο στην Ελλαδα ενας μεσιτης θα θεωρουνταν "παρασιτο". Αυτα μας φεραν εδω.Η ταξιμπιτ ειναι η μοναδικη εταιρια απο ολες που εχεις στο μαυλο σου (φατναζομαι ερευνητικες που ζουν με λεφτα ΕΕ επιδοτησεων) που οχι μονο προσφερει υπηρεσία αλλα εισαγαγει και χρημα (Περου)Και στο κατω κατω: ετσι δουλευει ο κοσμος οτι εσεις εδω σε αυτη τη μιζερη πνευματικα χωρο θα πατε κοντρα τ ινγεται σε ΟΛΟ τον υπολοιπο κοσμο δεν παιζει.Η με το Σπιρτζη και το μοντελο βορειας κορεας η με τον υπολοιπο κοσμο.
και επειδη δεν καταλαβαινεις φαινεται τι παραγει η taxibeat:μετασχηματιζει μια δυσκολη και δυνητικα επικυνδυνη εμπειρία (αν δεν εχεις μπει σε παλαβο ταξιτζη δεν εχεις χρησιμοποιεις ταξι) σε κατι το οποιο ειναι απλο εχει εμπιστοσυνη και εχει ασφαλεια. αν σου αρεσει τι χρησιμοποιείς. αν οχι οχι.τοσο απλα. Οσο για το οτι τα λεφτα ειναι τα ιδια; θα ισχυε (αδιαφορο ομως για το καταναλωτη) ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΝΕ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.Επαναλαμβανω: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΜΕΣΙΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ.Αν δεν θελεις να γινεις κατω απο τους Ινδους θα πρεπει να παραγεις κατι αλλο. Αυτο ειναι κατι. (πραγματικα αυτο με τους μεσιτες να το δεις. δενν θα ρωτησω τι επαγγελμα κανεις αλλα θα εβλεπες οτι στο συγκχρονο κοσμο χρησιμοποιουνται υπηρεσίες διαμεσολαβησης και οργανωσης ενος "ατακτου" οικοσυστηματος ΠΑΝΤΟΥ.)
"Φύτρωσαν κατοστάρικα στις τσέπες μας μετά την ίδρυση του taxibeat; Πηγή: www.lifo.gr"ολη η νοοτροπια σε μια προταση. Οχι αγαπητε εσυ δεν εκανες τιποτα, και δεν δικαιουσαι να βρεις χρημα στην δικη σου τσεπη, οπως και εγω αλλωστε. Απο που και ως που θελεις χρημα για κατι που δεν παρηγαγες;;;; Και ναι βρηκαν περισοτεροι και καλυτεροι δουλεια οι ταξιτζηδες που τους επιβραβευει ο κοσμος.
@atman ευχαριστώ για τον διάλογο. Αυτήν την φορά θα είμαι σύντομος (προσπαθώ φιλότιμα ;-) )Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον της taxibeat, ούτε κανενός άλλου μεσίτη, όσο σέβονται την ελληνική νομοθεσία και πληρώνουν τους φόρους που πληρώνει ο κάθε ταλαίπωρος πολίτης αυτής της χώρας. Ισονομία ζητάω, είναι παράλογο αυτό; Η μήπως η ισονομία είναι κατάλοιπο των 80s;Ας ιδρύσει όποιος θέλει μια εταιρεία, ας πουλήσει ότι θέλει, όπως θέλει, αρκέι να τηρεί 100% τους ελληνικούς νόμους. Ιδίως τους φορολογικούς, τους περιβαλλοντικούς και τους εργατικούς.Είναι παράλογη η απάιτηση μου;Εκεί που βγάζω φλύκταινες είναι όταν οι κυβερνήσεις κάνουν "δωράκια" στις μεγαλοεπιχειρήσεις με εντελώς σαθρές (και ηλίθιες) δικαιολογίες περί προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και καινοτομίας.Εκτός αν θεωρείς το 153ο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αττική σαν παραγωγική επένδυση. Ή εκτός αν θεωρείς τον κάθε μεσίτη σαν καινοτομία.Και βγάζω ακόμα περισσότερες φλύκταινες, όταν πολίτες/ψηφοφόροι με μυαλό επικροτούν το trickle down (ευφημίζοντας το σε προσέλκυση επενδύσεων) σαν κάτι θετικό.Απλά πράγματα: αν έχεις μια καλή / παραγωγική / καινοτόμα επιχείρηση ΔΕΝ χρειάζεσαι "προσέλκυση επενδύσεων". Όποια επιχείρηση μπορεί να ζήσει μόνο αν καταργήσουμε την ισονομία και της χαρίσουμε προνομιάκια, είναι παρασιτική. Και άχρηστη.Καπιταλισμό δεν θέλουμε; Γιατί ζητάνε σοσιαλισμό; (δηλαδή κρατικά δωράκια)Αν δεν μπορούν να επιβιώσουν επιχειρηματικά τηρώντας τους υπάρχοντες νόμους, τότε να ΜΗΝ επιβιώσουν. Στον καπιταλισμό, οι αποτυχημένες επιχειρήσεις κλείνουν - απλά πράγματα.Τι στον δαίμονα καπιταλισμό έχουμε, αν πρέπει να σας "προσελκύει" το κράτος για να βγάλετε κέρδος;
@harlan ωραια θα ειμαι και εγω λοιπον πολυ συντομος:FUD: Fear Uncertainty and doubt.με λιγα λογια εκστρατεια συκοφαντησης. Θα συμβουλευα να αντιμετωπιζει τους Σπιρτηδες αυτης της χωρας με μεγαλη δυσπιστια.Εκτοξευεις ενα σωρο κατηγοριες, αφου δεν υπαρχει κατι να απαντησεις στα υπολοιπα επιχειρηματα, με το τεκμηριο μαλιστα εκ των προτερων ενοχης. Πολυ προοδευτικο και ισονομικο.Αν ολα αυτα που λες ισχυουν η λυση θα δωθει στα δικαστηρια αλλα, ωστοσο δεν θυμαμαι κανενας σπιρτζης η υπηρεσία να εχει κανει καποια μηνυση. Ξερεις εσυ η απλα διαδίδεις (αθελα δεν λεω) λασπη;Οσο για την προσελκυση επενδυσεων σου υπενθυμιζω ξανα οτι εσυ ζητας νομοθεσια τετοια, η δε ταξιμπιτ ηταν μιας απο τις λιγες ελληνικες επιχειρηματικες ιδεες που δεν χρειαστηκε κανενα νομο "προσελκυσης επενδυσεων"για αυτο το λογο αντιμετωπιζεται σαν εχθρος, θα πρεπει να καταλαβεις οτι οποιασδηποτε δεν τους εχει αναγκη, οποιοσδηποτε μπορει και κανει τη ζωη του ανεξαρτητα απο τις μωροφιλοδοξιες τους, ειναι εχθρος τους. Η ελληνικη αριστερα ειναι ο πατερναλισμος του μπατσου και του παπα fast forward 50 χρονια μετα.Το θεατρο αλλαξε, το εργο παραμενει το ιδιο.
Μόλις ακούσουν οι αριστεροί ότι κάπου στον πλανήτη υπάρχουν μαζεμένα λεφτά, αρχίζουν να τους τρέχουν τα σάλια. Μήπως θα ήταν χρησιμότερο να σκεφτούμε τρόπους για να βγάλουμε δικά μας λεφτά, αντί να κάνουμε όνειρα για το πως θα ξοδεύαμε τα λεφτά των άλλων;
Με αφορμή κάποια από τα νούμερα που αναφέρονται στο κείμενο θα ήθελα να κάνω δυο απλές διαιρέσεις. Αν διαιρέσουμε τα 190 δις έσοδα από την ετήσια φορολογία με τα 7 δις που είναι περίπου ο πληθυσμός του πλανήτη καταλήγουμε σε ένα ποσό 27 με 28 δολάρια ανά έτος για κάθε άνθρωπο. Ακόμη όμως και αν αποφασίζαμε να δημεύσουμε αυτά τα 7,6 τρις και τα μοιράζαμε στα 7 δις των ανθρώπων του πλανήτη θα είχαμε ένα ποσό γύρω στα 1085 δολάρια εφάπαξ για κάθε κάτοικο της γης.Είναι λοιπόν προφανές ότι ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο ποσό θα μας έλυναν το πρόβλημα. Οι οικονομικές και οι κοινωνικές ανισότητες είναι σημαντικές, αλλά εξίσου σημαντικά είναι και άλλα προβλήματα, όπως ο υπερπληθυσμός, για τον οποίο δυστυχώς δεν ακούω και δεν βλέπω να γίνεται καμία σοβαρή συζήτηση.
Ο υπερπληθυσμός είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά ένα οικονομικό άρθρο δεν μπορεί να απαντάει στα πάντα.Τα 1085$ για κάθε άνθρωπο μπορούν να αλλάξουν όλον τον κόσμο. Μην ξεχνάμε, ότι για το 1/5 των ανθρώπων του πλανήτη, τα 1085$ ισοδυναμούν με 1Χ έως 2Χ ετήσιο εισόδημα.Αλλά η ίδια η ισοκατανομή των εισοδημάτων / πόρων θα επιφέρει τόσο κοσμοιστορικές αλλαγές, που τα νούμερα θα είναι εντελώς αδιάφορα.Ισοκατανομή πόρων / εισοδημάτων σημαίνει ότι οι δυτικοί και οι κινέζοι παύουν αυτόματα να καταληστεύουν τον τρίτο κόσμο.Αν όλοι ζούσαμε σαν αμερικάνοι, θα χρειαζόμασταν 12 (δώδεκα) πλανήτες. Αν όλοι ζούσαμε σαν δυτικοευρωπαίοι, πάλι θα χρειαζόμασταν 4.Αν υποχρεωθούμε να ζήσουμε σε εναν πλανήτη, όλοι με ίδιο εισόδημα, τότε όλη μας η ζωή θα αλλάξει άρδην.Τα 4/5 του φαγητού μας το κλέβουμε από τον 3ο κόσμο (είτε καταστρέφοντας το περιβάλλον). Το 1/2 όσων καταναλώνουμε το κλέβουμε από άλλους ανθρώπους. Σε μια ισοκατανομή πλούτου, δεν παίζει ρόλο το αν έχεις 10$ ή 1000$. Παίζει ρόλο αν μπορείς να ζήσεις από αυτά που εσύ παράγεις - χωρίς να κλέβεις αυτά που παράγουν άλλοι.
Επίσης,περί καζινοκαπιταλισμού. Η θεωρία αυτή αντιστρέφει τα πραγματικά αίτια στα οποία ευθύνονται οι καπιταλιστικές κρίσεις,οι νομοτέλειες του δηλαδή,αφού μετατοπίζει το βάρος στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι τράπεζες μπορεί μεν να έχουν σημαντικότατο ρόλο στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου στον καπιταλισμό,δεν παύουν όμως να είναι αυτό: χρήσιμα εργαλεία στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων όσων κατέχουν μέσα παραγωγής. Στην ουσία δηλαδη,αυτό που γίνεται είναι να αθωώνεται ο καπιταλισμός σαν σύστημα,αφού για την κακή μας την μοίρα υπαίτιοι είναι ορισμένοι κακοί διαχειριστές,αναζητούνται λύσεις οι οποίες θα "εξυγιάνουν" τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αφήνοντας άθιχτη φυσικά την ουσία. Πάνω σε τέτοιες θεωρίες πάτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ,όσο και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και κινήσεις,που βλέπανε με συμπάθεια το ενδεχόμενο μιας "κυβέρνησης της αριστεράς". Τα αποτελέσματα των αυταπατων αυτών που σπάρθηκαν με τόση επιμέλεια,τα βλέπουμε.
Σωστά αυτά. Αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας δεν εχει σχέση. Η κρατικίστικη οικονομία των παροχών είτε ψηλά είτε χαμηλά, είναι το σύστημα που μας χρεοκόπησε. Όσοι πλούσιοι και να φορολογηθούν θα χρεοκοπήσουμε και πάλι. Επίσης ο κομμουνισμός δεν απετυχε μόνο λόγω οικονομικών συνθηκών, σλλά ΚΥΡΙΩΣ λόγω σύνθλιψης του ατόμου και οποιασδήποτε ελευθερίας του. Κανένα λογικό έθνος δε θα γυρίσει σε μια απ τις στυγνοτερες δικτατορίες της ιστορίας. Άλλες είναι οι λύσεις. Νοσταλγοί του "ιδεατού" έστω κομμουνισμού είναι εκτός τόπου χρόνου και κυρίως ανθρώπινης ευαισθησίας.
"αναπαύονται σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους"Δεν αναπαυονται.Η εχουν επενδυθει σε παραγωγη, η εχουν γινει ακινητα, οποτε καποιος αλλος τα εχει επενδυσει στην παραγωγη.Η λυση λοιπον ειναι προφανης. Αστα να κυκλοφορουν, μη κυνηγας τη φορολογηση κερδων αλλα φορολογησε το ποιο δυσκολο να κρυφτει, τη γη."ποσό που αν φορολογούνταν θα απέφερε πάνω από 190 δισ. δολάρια ετησίως"κουταμαρες: Απλα θα βρουν αλλο τροπο να τα κρυβουν (πινακες, κρασια, σπανιες εκδοσεις). Ξεχαστε τα τα ευκολα λεφτα. Οι πλουσιοι θα προτιμουσαν να τα καψουν παρα να τα δωσουν σε φορους. Αυτη η ιδεα οτι θα κανουμε κατι απλο και να σου 190 δις ειναι για τις εφημεριδες."Oxfam, ενός συνασπισμού ΜΚΟ με αντικείμενο την καταπολέμηση των πολιτικών της φτωχοποίηση"Κακως, κακιστα, η Oxfam εχει αλλαξει στοχους και αντι να κανει αυτο που εκανε καταπληκτικα, να ανακουφιζει πληθυσμους σε κριση πεινας η λειψυδριας (δημιουργηθηκε για να ανακουφιση την πεινα στην Ελλαδα το '41), τωρα κανει λαικιστικη πολιτικη σαν να ηταν πολιτικο κομμα. Εχει διαβρωθει απο middle-class lefty discontents, που παιρνουν καλους μισθους για να πουλανε επαναστατικοτητα, το ζουμε."η ταξική συνείδηση και αλληλεγγύη αποδεικνύεται εντέλει στενότερη και διεθνιστικότερη εκείνης του πόπολου"Ετσι ακριβως, δεν χρειαζεται αλληλεγγυη οταν προκειται για συλλογικο συμφερον. Αυτοι που συνεργαζονται για το κοινο καλο, προοδευουν. Το "ποπολο" δεν μπορει να συνεργαστει γιατι δεν εμπιστευεται την υποτιθεμενη "αλληλεγγυη" των αλλων. Τα μεγαλα λογια δουλευουν εις βαρος του."Συσσωρεύει ο άλλος δισεκατομμύρια... και ύστερα σε μέμφεται επειδή τόλμησες να πάρεις ένα πιτόγυρο δίχως απόδειξη "Κανεις δισ/χος δεν μεμφεται αλλο φοροφυγα. Ειμαστε με τα καλα μας; Θα κανω δισ/ρια και θα τρωγομαι στο twitter με τον καθε ξεβρακωτο; Να λειπει το βυσσινο!"έτσι όμως θα αυτοακυρώνονταν αφού ο καπιταλισμός και ειδικά η αναρχομηδενιστική, «καζίνο» εκδοχή του είναι απόλυτα σύμφυτος με την αισχροκέρδεια."Απλα για να το καταλαβουμε: αν αυτο ηταν το προβλημα, τοτε να φτιαξουμε εταιρειες που θα ειναι πιο αποτελεσματικες γιατι τα κερδη θα ξαναεμπαιναν επενδυσεις στην παραγωγη αντι να γινονται βιλες και κοτερα και χωρις κερδη δεν θα πληρωναμε και φορους. Κανεις δεν μας εμποδιζει, οι πυλες ειναι ανοιχτες, ολανοιχτες. Εμπρος!"ο Γερούν γερά κι αβίαστα ομολόγησε ότι στη διάρκεια της ελληνικής –και όχι μόνο– κρίσης προτεραιότητα δόθηκε, εννοείται, στη διάσωση των κύριων υπεύθυνων γι΄αυτή τραπεζών "Απο τον Γερουν περιμεναμε; το εγραφε η Financial Times χρονια. Αλλα εμεις οι εξυπνοι περιμεναμε την κριση για να καταλαβουμε πως (μας) δουλευει το συστημα, οταν παιρναμε τα δανεια ηταν ολα καλα κι ολα ωραια."την Οκτωβριανή Επανάσταση"Πραξικοπημα ηταν αγαπητε μου, η επανασταση ειχε γινει μηνες πριν."είναι εντούτοις «εκνευριστικά» παρούσα"Καθολου! Με τετοιο αρχειο βαναυσοτητων που εχει συσσωρευσει, ο κομμουνισμος ειναι οτι καλυτερο μπορουσε να ευχηθει το status quo.
Καθ' όλα σύννομη η άδεια Κουφοντίνα με αλλαγή του νόμου και αντικατάσταση του εισαγγελέα; Αν δηλαδή μια επόμενη κυβέρνηση νομιμοποιήσει τις off shore επίσημα πια, θα είναι σύννομη η μεταφορά χρημάτων και η φοροαποφυγή και άρα όλα οκ;
Τί είναι αυτό που δεν μπορεί να εξηγήσει επαρκώς η ταξική πάλη στις εκμεταλλευτικές κοινωνίες;Τις κύριες ή τις δευτερεύουσες αντιθέσεις;Για παράδειγμα:Έχουμε το φυλετικό ζήτημα στις ΗΠΑ π.χ.,όπου διάφοροι το ανάγουν πρώτα σε πρόβλημα φυλής/θρησκείας/εθνικότητας και όχι σε ταξική καταπίεση που ξεκινάει από τις εποχές που η Αφρική ήταν μια απέραντη αποικία.Έτσι πλέον φτάνουμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τον μαύρο από το Κόμπτον και τον μαύρο που είναι CEO σε πολυεθνική.Για να το φέρω στα δικά μας δεδομένα,οι μικρομεσαίοι ξένοι είναι κακοί γιατί μας παίρνουν τις δουλειές και αποσαθρώνουν τον κοινωνικό ιστό κ.λπ.,αλλά οι πλούσιοι ξένοι είναι καλοί γιατί είναι επενδυτές.
Άμα είναι θρησκευτικό δόγμα αυτό που οδήγησε σε αστικές επαναστάσεις όπως η Γαλλική,καλώς. Εγώ με την ημιμάθεια και την ξεροκεφαλιά δεν μπορώ να κοντραριστώ.
Τι σχεση εχει ο μαρξισμος με την Γαλλικη επανασταση; Η με την Αμερικανικη; Αλλα ειπαμε τη σεβομαι τη θρησκεια του κομουνισμου και "επιστημονικου" μαρξισμου αλλα σε λογικη αντιπαραθεση επιχειρηματων δυσκολευομαι να μπω με ζηλωτες.
Αυτό που έχει σχέση με την Γαλλική επανάσταση είναι η ταξική πάλη. Αυτο για το οποίο έγραψα στο αρχικο μου σχόλιο.Αλλά όπως είπα,ξεροκεφαλιά και ημιμάθεια.Και μια μικρή εμμονή. Makes you lose the point more than once.
Η ταξικη παλη εχει προβλεψει 25 απο τις τελευταιες 5 επαναστασεις, 18 πετυχημενες σοσιαλιστικες κοινωνιες απο τις 2 και 23 προθανατιες κρισεις του καπιταλισμου.
Η ταξική πάλη δεν είναι το μαντείο των Δελφών για να προβλέψει κάτι. Εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν. Το επίδικο θα το κρίνει κάθε φορά ο συσχετισμός δυνάμεων σε μια κοινωνία και η ετοιμότητα του υποκειμενικού παράγοντα.Άλλο το ενα,άλλο το άλλο λοιπόν. Επίσης,για πολλοστή φορά τον όρο της ταξικής πάλης δεν τον εφηύρε ο Μαρξ:«Όσο για μένα - γράφει ο Μαρξ - δε μου ανήκει η τιμή, ούτε ότι εγώ ανακάλυψα την ύπαρξη των τάξεων στη σύγχρονη κοινωνία, ούτε ότι εγώ ανακάλυψα την πάλη ανάμεσά τους. Πολύ πριν από μένα, αστοί ιστορικοί είχαν περιγράψει την ιστορική εξέλιξη αυτής της πάλης των τάξεων και αστοί οικονομολόγοι την οικονομική ανατομία των τάξεων. Ο,τι καινούριο έκανα εγώ, ήταν για να αποδείξω:1. Οτι η ύπαρξη των τάξεων συνδέεται απλώς με ορισμένες φάσεις ανάπτυξης της παραγωγής.2. Οτι η ταξική πάλη οδηγεί αναγκαστικά στη δικτατορία του προλεταριάτου.3. Οτι η ίδια αυτή η δικτατορία αποτελεί μονάχα το πέρασμα στην κατάργηση όλων των τάξεων και σε μια αταξική κοινωνία». (Πηγή: Κ. Μαρξ - Φ. Ενγκελς, «Διαλεκτά Εργα», τ. 1, σελ. 530)
Πες μας 40 νουμερα να παιξουμε τ αλλα 5. Μεσα σ ολα επεσες (not). Μπορεις να περιμενεις 2α παρουσια, πιλαφια, παρθενες, σβησιμο ηλιου και καποια στιγμη να καταρρευσει ο καπιταλισμος. Οχι ψηφισες ε;
Πολύ σωστή ανάλυση.Ένα από τα πιο ύπουλα "εργαλεία" για την αποδοχή αυτών των ανισοτήτων είναι το trickle down economics. Δηλαδή η πεποίθηση ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι επειδή "δίνουν δουλειές στον κοσμάκη", επειδή "αν δεν βρουν εδώ θα πάνε αλλού" και επειδή "πρέπει να κινείται το χρήμα".Ετσι φτάνουμε σε εντελώς άρρωστα φαινόμενα όπως π.χ. η μηδενική φορολόγηση των εφοπ-ληστών (δεν είναι ορθογραφικό), το χάρισμα οικοπέδων-φιλέτων για να γίνουν ποδοσφαιρογήπεδα και βίλες-καζίνο και το ποδοπάτημα κάθε περιβαλλοντικής, φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας.Το trickle down έχει γίνει πλέον απαράβατο δόγμα. Ετσι βλέπουμε φτωχούς να υπερασπίζονται με λύσσα το "δικαίωμα" των πλούσιων να γίνουν πλουσιότεροι. Νομίζουν ότι μόνο αν ο πλούσιος κερδίσει θα έχουν οι ίδιοι να φάνε. Όλη αυτή η φιλολογία για την "προσέλκυση επενδύσεων" είναι ακριβώς αυτό. Δεν είμαι κατά των επενδύσεων. Αλλά - ειδικά στην Ελλάδα - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ επενδύσεις χωρίς κρατική επιδότηση. Θέλω επενδύσεις που να σέβονται 100% τους περιβαλλοντικούς, τους φορολογικούς και τους εργατικούς νόμους. Και που λειτουργούν 100% σε συνθήκες αγοράς. Αν δεν μπορούν οι πλούσιοι να επενδύσουν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, τότε τι την θέλουμε την ελεύθερη αγορά; Η ελεύθερη αγορά, που όλοι ευαγγελίζονται όταν πρόκειται να πετάξουν ανθρώπους στον δρόμο, δεν ισχύει για τους πλούσιους. Για τους πλούσιους ισχύει ο σοσιαλισμός - σώζονται πάντα από το κράτος.Δηλαδή χωρίς δωράκια από το κράτος δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις; Τι στον δαίμονα καπιταλιστές είναι; Συγνώμη, αλλά αν μου σκάσετε κι εμένα 200 εκατομμύρια κρατικό χρήμα, θα σας κάνω κάτι επενδύσεις να γλύφετε τα δάχτυλα σας.Ας κάνουμε μια απλή δημοσκόπηση ανάμεσα σε καθημερινούς ανθρώπους: Τι προτιμάτε; Να χαρίσουμε από 1000 ευρώ σε 200.000 φτωχούς - έτσι χωρίς να έχουν κάνει τίποτα, ή μήπως να χαρίσουμε 200 εκατομμύρια σε έναν πλούσιο για να κάνει επενδύσεις;Είμαι σίγουρος ότι το 90% θα θέλει να τα δώσει στον έναν πλούσιο (εξ αιτίας της ακλόνητης πεποίθησης του trickle down). Ε, δεν είναι να απορείς μετά για τις τερατώδεις ανισότητες.
"Αλλά - ειδικά στην Ελλάδα - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ επενδύσεις χωρίς κρατική επιδότηση. Θέλω επενδύσεις που να σέβονται 100% τους περιβαλλοντικούς, τους φορολογικούς και τους εργατικούς νόμους. Και που λειτουργούν 100% σε συνθήκες αγοράς. Πηγή: www.lifo.gr"μα ακριβως αυτο γινεται γιατι το κρατος παρεμβαινει και ρυθμιζει τα παντα!μη πας μακρια΄.δες το ταξιμπιτ.ο τυπος εφερε 50εκ Ελλαδα (ή οπου θελει να τα φαει)εδωσε δεκαδες με εκατονταδες καλες δουλειες (βαζω και του ταξιτζη μεσα, ειναι καλη δουλεια να αισθανεσαι αυτοεκτιμηση στο χωρο εργασία σου)εφερε λεφτα απο το ... Περου!!!!αλλα ο Σπιρτζης θελει να τον κλεισει. Ε με το κρατος μπαμπουλα πως να δεις επενδυσεις που δεν ειναι κρατικοδιαιτες απο μαφιοζους και οχι επιχειρηματιες;;;;οσο περισοτεροι δηθεν κανονες τοσο μεγαλυτερη διαφορα. τωρα για το αρθρο: η ανεπτυγμενη δυση εχει προβλημα οτι η παραγωγη πλουτου δεν φορολογειτα. (πχ Apple και iKEA) η υποαναπτυκτη κρατικιστικη ελλαδα (και βορεια κορεα) εχει προβλημα οτι μοιραζει τις σαρκες της και δεν ΘΕΛΕΙ να παραχθει τιποτα.Διαλεξτε ποιο προβλημα θελετε να αντιμετωπισετε.
"Θέλω επενδύσεις που να σέβονται 100% τους περιβαλλοντικούς, τους φορολογικούς και τους εργατικούς νόμους. Και που λειτουργούν 100% σε συνθήκες αγοράς" Αυτο θα πετυχει οταν θα εχεις πολιτες που σεβονται 100% τους νομους και εχουν 100% αλανθαστο πολιτικο ενστικτο. Δηλαδη, αφου σβησει ο ηλιος.
"Ας κάνουμε μια απλή δημοσκόπηση ανάμεσα σε καθημερινούς ανθρώπους: Τι προτιμάτε; Να χαρίσουμε από 1000 ευρώ σε 200.000 φτωχούς - έτσι χωρίς να έχουν κάνει τίποτα, ή μήπως να χαρίσουμε 200 εκατομμύρια σε έναν πλούσιο για να κάνει επενδύσεις; Πηγή: www.lifo.gr"καποια στιγμη να σε γνωρισω με την διαδικασια παραγωγης πλουτου η οποια δεν εχει σχεση με το trickle down και τη διαφορα του με την ελεημοσυνη. με σοκαρει που σε σοκαρει. με τετοιες αποψεις να κυριαρχουν δεν ειναι τυχαιο οτι οι ελληνες επιλεγουν να γινουν μεταναστες σε μερη που δεν εχουν ψηφισει ποτε. το δικο τους το τελειωσαν...
Ε γι αυτό δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Γιατί όντως το χρήμα θα πάει αλλού. Και μάντεψε που θα πάνε και οι πολίτες με ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, κτλ). Γιατί οι πλούσιοι δίνουν δουλειά στη υψηλή μορψωτικα τάξη. Και αυτοί με τη σειρά τους στους υπόλοιπους. Αν φύγουν να δω τι θα κάνετε μετά.Θα συμφωνήσω μαζί σας στο ότι η ελεύθερη αγορά δε θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος αλλά όχι όμως και να το έχει συνέταιρο. Ας μειωθεί η φορολογία και ας βγουν οι κρατικές επιδοτήσεις. Και τα 200 εκ. θα πρέπει να ισοκαταμεριστουν σε πλούσιους και φτωχούς ακόμα και αν αυτό σημαίνει 20€ στον καθένα. Ισονομια ισότητα και ελευθερία. Βασικές αρχές αλλά που να τις ξέρετε...
τι λες τωρα ρε φιλε;;; το ονειρο του ελληνα ειναι δουλεια με "εργασιακα δικαιωματα" στο δημοσιο (ψεμα, το μεγαλυτερο bullying φασισμο και τρομο σε χωρο εργασιας το εχω δει στο δημοσιο!!!!) και οταν καταστραφει η οικονομια ας μπει φορους μεταναστη: αν εχεις συγγενη στο εξωτερικο πληρωνεις κεφαλικο φορο, για τα εισοδηματα του αλλου στο εξωτερικο.στο κατω κατω εδω σπουδασε και μεγαλωσε εμεις δεν θα εχουμε μεριδιο;καλο ε. απλα να δειξω πως σκεφτονται και ποιο θα ειναι το (παραμ) επομενο βημα. Ναι αυτα δεν γινονται (το αλλο το ανεκδροτο με τη Ζωη προεδρο βουλης το ζησατε ε;)