Αυτά τα πλακάτ διαμαρτυρίας της ΕΡΤ στο Σύνταγμα είναι απαράδεκτα

Αυτά τα πλακάτ διαμαρτυρίας της ΕΡΤ στο Σύνταγμα είναι απαράδεκτα Facebook Twitter
53

Κυκλοφόρησαν αυτές οι φωτογραφίες στα social media από τις διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Εικόνες προσωπικοτήτων που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον πολιτισμό της Ελλάδας πάνω στα πλακάτ των διαδηλωτών. Ανάμεσα τους η Μελίνα Μερκούρη, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Δεν μου αρέσει καθόλου που κάποιοι οικειοποιούνται την εικόνα νεκρών για να περάσουν το μήνυμα τους. Μπορεί το όνομα αυτών των ανθρώπων να συνδέθηκε(και) με την ΕΡΤ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κάποιοι το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την εικόνα τους, για να περάσουν το οποιοδήποτε μήνυμα.

Έτσι όπως τους χρησιμοποίησαν είναι σαν να μοιράζουν κομματάκια την εικόνα τους στα πεινασμένα για σλόγκαν πλήθη. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκουν σε κανέναν και ανήκουν σε όλους μας. Δεν έχεις το δικαίωμα να περιορίζεις με αυτό τον τρόπο μέσα στα στενά πλαίσια μιας διαμαρτυρίας το έργο τους. Δεν έχεις το δικαίωμα να βροντοφωνάζεις «Είναι μαζί μας» χωρίς να ζουν. Δεν μπορεί να αποκτάς τέτοιο δικαίωμα πάνω τους λες και είσαι η μήτρα που τους γέννησε και τους ανέδειξε.

Διότι ο καθένας από αυτούς έχει την δική του ιστορία, τον δικό του Γολγοθά, τους δικούς του δαίμονες που πάλεψε για να αφήσει στο τέλος το στίγμα του μέσα στο χρόνο. Μόνος του και παλεύοντας κατάφερε ότι κατάφερε.

«Προκαλούν δέος τα πλακάτ», «Οι μεγαλύτερες μορφές της τέχνης δίνουν το «παρών» στο Σύνταγμα» γράφουν κάποιοι. Το μόνο δέος που προκαλούν είναι εξαιτίας της έλλειψης φαντασίας αυτών που διαμαρτύρονται. Όσο για το «παρών» αυτών των ανθρώπων είναι καθημερινό για όσους θέλουν να ανακαλύψουν το έργο τους. Διότι πάνω από όλα αυτοί οι άνθρωποι υπήρξαν το έργο τους και όχι η εικόνα τους.

53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σχόλια

3 σχόλια
Κύριε Μακρή απορώ με την σκέψη σας. Οι περισσότεροι απο αυτούς που είναι πάνω στα πλακατ είτε σας αρέσει είτε Οχι έχουν περάσει κ έχουν παρουσιάσει και δβμιουργήσει το ´Εργο τους μέσα στα στούντιο της ΕΡΤ. Μάλλον αδιάφορο και ασύνδετο αυτό για Εσάς με την όλη δράση κ αντίδραση. Καλύτερα να βρείτε διαφορετικούς τρόπους να δείξετε την αντίθεση σας με την όλη στάση του λαού παρά με αυτά τα 'Αστοχα Άρθρα!
Εγώ καταλαβαίνω οτι ειναι φωτογραφίες απο το πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ (που απειλείται). Θεωρώ οτι κάνουν πολυ καλα που προβάλλουν και αυτη την πλευρά της ΕΡΤ, την πολιτιστική, ειναι το δυνατό τους σημείο, η καλύτερη πλευρά της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.
Τότε η ΕΡΤ αποτελούσε κρατικό μονοπώλιο. Κανένας ιδιώτης δεν θα μπορούσε να προβάλει τις συγκεκριμένες προσωπικότητες στο δικό του μέσου αφού αυτό δεν υπήρχε. Μερικούς από αυτούς έχουμε πάντως προλάβει να τους δούμε και σε ιδιωτικά μέσα (π.χ. Θεοδωρακη στο skai http://youtu.be/9SlNBi96HUw ) - δεν νομίζω πως αυτό σημαίνει κάτι για τα συγκεκριμένα κανάλια - ούτε νομίζω πως θα μας άρεσε αν τα κανάλια τους χρησιμοποιούσαν για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς. Αλλά μιλάμε σαφώς για cherry picking. Στην ΕΡΤ δεν έχουμε δει μόνο τους συγκεκριμένους - έχουμε δει και τον Μαστοράκη να ανακρίνει φοιτητές του πολυτεχνείου (http://youtu.be/_efyl0ZmeXA ) ή ακόμα πιο πρόσφατα την Δρούζα να διαφημίζει φραπελιές και τσιφτετελούδες να λικνίζονται σε εκπομπές του Παπαδόπουλου.