O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης

O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης Facebook Twitter
Τους καλοκαιρινούς μήνες, μια ιδιότυπη βροχή που οφείλεται κυρίως στην Καλντέρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαποτίζει τα φύλλα της αμπελιάς και το έδαφος, με αποτέλεσμα να απαλύνεται το στρες του φυτού.
1

O Πάρις Σιγάλας άφησε τα μαθηματικά για τα αμπελοτόπια της Σαντορίνης και με επιμονή και υπομονή κατάφερε να κατακτήσει τις διεθνείς οινικές αγορές. Αυτή είναι μια πρόσφατη συζήτηση μαζί του:

–Το brand Σιγάλας, από την οικογενειακή κάναβα, κατακτά τις διεθνείς αγορές. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία σας;

Η επιτυχία ποτέ δεν έρχεται τυχαία. Προϋπόθεση είναι το πάθος και η αγάπη γι' αυτό που κάνεις. Στα 25 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου, υπηρέτησα με επιμονή έναν στόχο που ήταν και συνεχίζει να είναι το ποιοτικό κρασί. Η εξάντληση σε ποιότητα του πλούτου της γης. Για να γίνει ένα κρασί υψηλής ποιότητας, χρειάζεται το μεγάλο αμπελοτόπι και η βαθιά γνώση της τέχνης του κρασιού. Είναι, πλέον, γνωστό ότι το αμπελοτόπι της Σαντορίνης είναι μοναδικό και ότι έχει δυναμικό για μεγάλα κρασιά. Με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει είναι πλέον ζήτημα χρόνου να έλθουν τέτοια κρασιά.

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι πανάρχαιος, με πάνω από είκοσι ποικιλίες. Το Ασύρτικο είναι η κυρίαρχη ποικιλία –καλύπτει περίπου το 65% της επιφάνειας– και, επίσης, η πιο ποιοτική.

–Από τις τοπικές ποικιλίες της Σαντορίνης ποια ξεχωρίζετε για τη μοναδικότητά της;

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι πανάρχαιος, με πάνω από είκοσι ποικιλίες. Το Ασύρτικο είναι η κυρίαρχη ποικιλία –καλύπτει περίπου το 65% της επιφάνειας– και, επίσης, η πιο ποιοτική. Τα κρασιά που μπορεί να δώσει είναι μοναδικά, είναι κρασιά ράτσας. Μπορούν να συγκριθούν με τα μεγάλα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα. Στη Σαντορίνη έχουμε μια εξαιρετική αρμονία εδάφους, μικροκλίματος και ποικιλίας. Αξίζει να αναφέρω και την άλλη αυτόχθονη ποικιλία, το Μαυροτράγανο, που ακόμα χρειαζόμαστε χρόνο για να τη μάθουμε και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές της.

–Όλες οι ετικέτες σας είναι αναγνωρίσιμες και εμπορικά πετυχημένες, όμως κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότερο, μας ξαφνιάζετε ευχάριστα με το Νυχτέρι. Ποια η ιδιαιτερότητά του;

Το Νυχτέρι εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την αρμονία «έδαφος-ποικιλία» που προανέφερα. Έτσι ονόμαζαν το λευκό κρασί τους οι Σαντορινιοί. Τέσσερα ήταν τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής οινοποίησής του. Υπερώριμος τρυγητός που δίνει κρασιά υψηλόβαθμα με υπολειμματικά σάκχαρα, μούστος μόνο από το πάτημα των σταφυλιών χωρίς τις πιέσεις, ζύμωση και ωρίμανση σε μεγάλα βαρέλια για τρία χρόνια τουλάχιστον και, τέλος, σφράγισμα των βαρελιών αμέσως μετά τη ζύμωση, με συνέπεια να ωριμάζει το κρασί παρουσία οξυγόνου (διότι με τον χρόνο ελαττώνεται ο όγκος λόγω εξάτμισης). Το αποτέλεσμα ήταν ένα κρασί τύπου σέρι, όπως τα γνωστά κρασιά της νότιας Ισπανίας. Το Νυχτέρι που έβγαλα στην αγορά το 2009 έχει τα τρία πρώτα χαρακτηριστικά, χωρίς όμως η παραμονή του στο βαρέλι να γίνεται με την παρουσία οξυγόνου. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί πολύ ιδιαίτερο, που στην περίπτωσή του η παράδοση χρησιμοποιείται δημιουργικά. Πειραματίζομαι όμως και για ένα Νυχτέρι παραδοσιακό.

O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης Facebook Twitter
Τα κλήματα στην Σαντορίνη ακουμπάνε στην γη και ονομάζονται “κουλούρα”. Πρόκειται για μία αυτοσχέδια τεχνική, προκειμένου να προστατεύονται τα σταφύλια από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες -κυρίως από τους ισχυρούς ανέμους.

–Εκτός από το ηφαιστειογενές έδαφος, τι κάνει ξεχωριστό το μικροκλίμα της Σαντορίνης;
Το ηφαιστειακό έδαφος είναι το κύριο στοιχείο που διαμορφώνει αυτό το σπάνιο και μοναδικό αμπελοτόπι της Σαντορίνης. Το μικροκλίμα παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ιδιαιτερότητά του. Τους καλοκαιρινούς μήνες, μια ιδιότυπη βροχή που οφείλεται κυρίως στην Καλντέρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαποτίζει τα φύλλα της αμπελιάς και το έδαφος, με αποτέλεσμα να απαλύνεται το στρες του φυτού που δημιουργείται το καλοκαίρι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της ξηρασίας. Η φύση εδώ λειτουργεί ιδανικά. Θέλουμε το στρες για την ποιότητα του σταφυλιού, αλλά ταυτόχρονα να μην αναστέλλεται η λειτουργία του κλήματος. Επίσης, τα μελτέμια που έχουμε πριν από τον τρύγο βοηθούν τόσο στην προστασία των σταφυλιών από ασθένειες όσο και στο να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία, που είναι σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα.

–Το καλό κρασί, κύριε Σιγάλα, γίνεται στο αμπέλι ή στο εργαστήριο;

Επιγραμματικά, το καλό κρασί μπορεί να γίνει με τις γνώσεις και την εμπειρία του οινοποιού. Το μεγάλο, όμως, κρασί γίνεται στο αμπέλι. Ο καλός οινοποιός έχει καθήκον να αναδείξει όλον τον πλούτο της πρώτης ύλης. Θαύματα δεν μπορεί να κάνει. Το θαύμα ανήκει στην πολυπλοκότητα της φύσης.

–Πραγματικότητα ή αστικός μύθος ότι το ελληνικό κρασί είναι ακριβό;

Είναι μύθος. Στη διεθνή αγορά έχουμε κρασιά με τιμές που ξεκινούν από τα δύο ευρώ και μπορεί να ξεπερνούν τα δύο και τρεις χιλιάδες ευρώ. Το «ακριβό» ελληνικό κρασί είναι φτηνό σε σχέση με τα αντίστοιχης ποιότητας ξένα κρασιά. Είναι εν μέρει λογικό γιατί το ελληνικό brand υστερεί σε σχέση με τα brands άλλων χωρών που έχουν πολύ μεγαλύτερη παράδοση και χρόνια marketing πίσω τους.

O οινοποιός Πάρης Σιγάλας μας εξηγεί γιατί είναι τόσο σπουδαία τα κρασιά Σαντορίνης Facebook Twitter
Επιγραμματικά, το καλό κρασί μπορεί να γίνει με τις γνώσεις και την εμπειρία του οινοποιού. Το μεγάλο, όμως, κρασί γίνεται στο αμπέλι. Ο καλός οινοποιός έχει καθήκον να αναδείξει όλον τον πλούτο της πρώτης ύλης. Θαύματα δεν μπορεί να κάνει. Το θαύμα ανήκει στην πολυπλοκότητα της φύσης.

–Η εξάσκηση, συνήθως, βελτιώνει τις ικανότητες ενός μαθηματικού. Το ίδιο πιστεύετε ότι ισχύει και για έναν οινοποιό;

Η εξάσκηση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας βοηθάει πολλαπλώς τη γνώση, πολύ περισσότερο όταν έχουμε ως αντικείμενο το κρασί, το οποίο δεν είναι μόνο θεωρητικό.

Τελειώνοντας, σκεπτόμενος τη σύνθετη και αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στο αμπελοτόπι και τον οινοποιό, μου ήλθε η φράση του Φρόιντ: «Όλα συμβαίνουν σαν το πρωταρχικό για την επιτυχία να είναι να πας πιο μακριά από τον πατέρα, και να είναι πάντα απαγορευμένο ο πατέρας να ξεπεραστεί».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Η Σαντορίνη είναι προνομιούχα γιατί έχει ιδιαιτερα ηφαιστειακά εδάφη. Ούτε κλίμα, ούτε τίποτα. Είναι γνωστό ότι σε όλο τον κόσμο, τα καλύτερα κρασιά παράγονται σε σχετικά υγρά μέρη και μάλλον κρύους χειμώνες και χωρίς ζεστά καλοκαίρια. Δείτε που παράγονται τα καλύτερα κρασιά στην Ευρώπη: Ακτή του Ατλαντικού, Γερμανία, Αυστρία, κοιλάδες Βαλκανίων, Βόρεια Ιταλία. Ούτε στη Σικελία, ούτε στην Κυανή Ακτή.Το ίδιο στην Αμερική: Βόρεια Καλιφόρνια και όχι νότια.Στη Νότια Αμερική: Δροσερές κοιλάδες του Ειρηνικού στη Χιλή. Το ίδιο στη Νότια Αφρική και στην Αυστραλία.Οπότε αν πίνετε κάποιο καλό κρητικό ή γενικά νότιο ελληνικό κρασί, να ξέρετε ότι πάνω από τον Όλυμπο έχει κρασιά κλάσεις ανώτερα, ακριβώς λόγω του κλίματος.