ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Στο σημερινό ‘Α μπα’: η λάμψη του Στέμματος

Στο σημερινό ‘Α μπα’: η λάμψη του Στέμματος Facebook Twitter
37
Λόγω της Χριστουγεννιάτικης άδειας, το σημερινό Α,μπα μεταδίδεται σε επανάληψη.
Η πρώτη δημοσίευση των ερωταπαντήσεων αυτών έγινε σαν σήμερα πριν από ακριβώς ένα χρόνο! (Τα σχόλια διατηρούνται αυτούσια - Αλλάξατε γνώμη σε κάτι από τότε;)

===

Πώς είναι δυνατόν χώρες που θεωρούνται προηγμένες και προοδευτικές να συντηρούν με τόσο πάθος το θεσμό της βασιλείας (π.χ. Αγγλία, Ολλανδία): Είναι δυνατόν όχι μόνο να δέχονται κ σήμερα τα προνόμια αυτών των ανθρώπων, αλλά να τίθενται και υπέρ αυτών (βλ. μίντια και ο πανικός για κάθε πλευρά της ζωής τους;). Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι τα απόνερα φθάνουν και στην Ελλάδα όταν π.χ. διαβάζουμε για το φόρεμα της Κέιτ.. δηλαδή ήμαρτον.
Θα ήθελα να ακούσω την εξήγησή σου για το φαινόμενο.
υ.γ. καταλαβαίνω ότι είναι μέρος της ιστορίας τους, αλλά και πάλι δυσκολεύομαι σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες να καταλάβω την ύπαρξη του φαινομένου...

Το καταλαβαίνεις λες, αλλά τελικά δεν το καταλαβαίνεις, γιατί την καμπούρα των άλλων την βλέπουμε πιο εύκολα από τη δική μας. Για προσπάθησε να εξηγήσεις σε έναν Άγγλο, Ολλανδό, γιατί η εκκλησία έχει ένα μέρος της Ελλάδας δικό της, λειτουργεί ως κερδοσκοπική επιχείρηση, δεν πληρώνει φόρους στο κράτος, και πληρώνουν οι πολίτες τους μισθούς των παπάδων. Για πες τους ότι είναι μέρος της ιστορίας μας – αυτό θα το καταλάβουν, ή θα κάνουν ότι το καταλαβαίνουν, γιατί θα δυσκολευτούν πολύ να κατανοήσουν γιατί συνεχίζουμε να συντηρούμε αυτή την κατάσταση.


Όπως ένας Άγγλος θα χρειαζόταν όχι απλώς να διαβάσει ένα βιβλίο ιστορίας, αλλά να κατανοήσει την ελληνική ψυχή, ας πούμε, για να καταλάβει τον ρόλο της εκκλησίας και την εξουσία που ασκεί στην κοινωνία, έτσι και για σένα δεν αρκεί μια επιδερμική ανάγνωση της βασιλείας σε αυτές τις χώρες, γιατί το πάθος που έχεις εντοπίσει δεν είναι ανεξήγητο και συγκυριακό. Δείχνει προσπάθεια για αυτοπροσδιορισμό, παράδοση, ταύτιση με σύμβολα, την ιδέα του ανήκειν σε μια ομάδα, όλα πολύ σημαντικά για την συνοχή μιας κοινωνίας. Άλλοι θέλουν τιάρες και άμαξες, άλλοι θέλουν να πετάνε σταυρούς μέσα στα νερά, τα έθνη χρειάζονται θρύλους και μύθους, αλλιώς είναι υπογραφές σε χαρτιά, και για υπογραφές σε χαρτιά κανείς δεν θα πάει να πολεμήσει. Το πόσο εξωφρενικοί είναι οι μύθοι έχει να κάνει και με το πόσο ανάγκη για αυτοπροσδιορισμό έχει κάθε χώρα, πόσο αδύναμοι αισθάνονται οι πολίτες της σε σχέση με τους γείτονες και την παγκόσμια κατάσταση. Ως Έλληνες είναι κάπως κωμικό να κοροϊδεύουμε τους βασιλιάδες των άλλων, κυρίως αν δεν καταλαβαίνουμε με τι παθιαζόμαστε οι ίδιοι.


Φυσικά, είναι άδικο να τσουβαλιάζουμε όλους τους Άγγλους με αυτόν τον τρόπο. Όπως υπάρχουν πολλοί Έλληνες που δεν συμφωνούν με τα προνόμια της εκκλησίας, έτσι υπάρχουν και πολλοί Άγγλοι που δεν αντέχουν την βασιλική οικογένεια, και αρκετοί επώνυμοι που εκφράζονται σχετικά δημόσια με έντονο τρόπο – κάτι που στη χώρα μας είναι ακόμα μεγάλο ταμπού.


Εκτός και αν δεν θεωρείς ότι η Ελλάδα είναι προηγμένη και προοδευτική χώρα στο παγκόσμιο χάρτη. Σε αυτή την περίπτωση, όλη η απάντηση μου ακυρώνεται.

37

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ