Πού είσαι, Γιάννη;

Πού είσαι, Γιάννη; Facebook Twitter
2

Πού είσαι, Γιάννη; Facebook Twitter
MONOCHROME SET


Μέσα στις γιορτές αποφάσισα να κάνω ένα μεγάλο tour στη νυχτερινή Αθήνα μόνος μου. Χωρίς κανέναν να με παρασύρει σε hip μέρη, χωρίς φίλους, γνωστούς και σειρήνες σε εγρήγορση. Μόνο με το ένστικτο στο on και την πόλη μπροστά από το κλείστρο της κάμερας του iPhone. Από το φουτουριστικό «ηλεκτρονικό» φετινό δέντρο της πλατείας Συντάγματος που έχει διχάσει τα social media (ο συγκάτοικος είπε ότι μοιάζει να βγήκε από ασιατική μεγαλούπολη, το Τόκιο ή το Χονγκ Κονγκ ας πούμε) μέχρι το γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη, όπου κατέβηκα για να δω το Αλεξάντερπλατς, τη νέα δουλειά της ομάδας Κανιγκούντα, βασισμένη (χαλαρά) στο μυθιστόρημα του Άλφρεντ Ντέμπλιν (εξαιρετική δουλειά, αν εξαιρέσεις τον ολίγον εκνευριστικό διδακτισμό της) και από εκεί σε ένα καταπληκτικό ολοκαίνουριο tapas & wine bar ονόματι Harvest, στη γωνία Αιόλου και Ευριπίδου, η βραδιά ήταν βγαλμένη από την παλιά, αγαπημένη Αθήνα.

Πού είσαι, Γιάννη; Facebook Twitter
HARVEST

Στο Harvest ο κόσμος έτρωγε μετά μανίας Favada (baby λευκά φασόλια σιγομαγειρεμένα, με λουκάνικα chorizo και καπνιστή πάπρικα), tortilla με αυγά ποσέ και μαύρη τρούφα και pimientos depicillo με μπακαλιάρο και γαρίδα, πίνοντας κρασί σε ποτήρι, με υπόκρουση Morrissey και David Byrne. Είναι ενθαρρυντικό το ότι στην Αθήνα της κρίσης ανοίγουν τέτοια μαγαζιά, με στιβαρό concept, (σούπερ) καλές τιμές και γενναιόδωρη λογική (χωρίς να ξέρουν την ταυτότητά μου, μου έφεραν να δοκιμάσω τέσσερα διαφορετικά κρασιά για να αποφασίσω ποιο μου αρέσει – μου έφεραν και δωρεάν τρία πιατάκια με πεντανόστιμα tapas). Χίλια kudos στους ιδιοκτήτες, που δεν έχω ιδέα ποιοι είναι (αυτό προς γνώση και συμμόρφωση κάποιων ιδιοκτητών που πιστεύουν σε φαντάσματα και ότι η LifO και η παρούσα στήλη άγονται και φέρονται, ανάλογα με το αν τις κερνάνε ποτά ή όχι...). Επίσης, είναι τρομερή μαγκιά να παίζεις στις δύο τα ξημερώματα ένα Σάββατο βράδυ με τιγκαρισμένο μαγαζί (από κόσμο που περιφανέστατα ήταν «αλλού») το «Second Waltz» του Σοστακόβιτς από τον Andre Rieu, μετά Wim Mertens και στη συνέχεια Philip Glass από το σάουντρακ του The Hours (που όσο περνάνε τα χρόνια εδραιώνεται επιτέλους στη συνείδηση όλων μας ως μία από τις πιο σπουδαίες ταινίες όλων των εποχών). Στο Faust της Καλαμιώτου όλα αυτά, που αποδεικνύει ότι τα DJ sets «συναισθηματικής εκτόνωσης» που ευαγγελίστηκε o DJ Dear Quentin πριν από μερικά χρόνια, τολμώντας να εμφανίζεται στα μπαρ της Αθήνας ως μία μεταμοντέρνα drag queen (πέρα από τα δεδομένα στερεότυπα των gay bars), έχτισαν σχολή και απελευθέρωσαν τους όψιμους DJs από τον βραχνά των συγχρονισμένων bpms και των άψογων αλλαγών. Πήγα και στο Wild Rose που άνοιξε πανηγυρικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, DJ DEAR QUENTIN αναβιώνοντας το «θρυλικό» μαγαζί της δεκαετίας του '90, στην ίδια στοά της Πανεπιστημίου 10, στο ίδιο υπόγειο, στο ίδιο σημείο όπου η αθηναϊκή ιστορία έχει αφήσει τα γραμμάτιά της στα καλά χρόνια του nightlife της πόλης. Τότε που άλλοι έγραφαν rave χιλιόμετρα κουμπωμένοι με «έκσταση» στα Οινόφυτα και άλλοι βουτούσαν στη mainstream ανασφάλεια ενός ροκ κλαμπ του Συντάγματος. Τότε που δεν υπήρχαν διαχωριστικές γραμμές – όλοι μαζί κάναμε τις τρέλες μπροστά από τους τσολιάδες στο Σύνταγμα. Οι Μερσέντες, οι Βαρελάδικο, οι Wild Rose, οι Avant Garde, οι πάντες. Πάντως, το νέο Wild Rose, που είναι ίδιο με το παλιό, είναι το μαγαζί που επιτέλους μας θύμισε πώς ήταν ακριβώς τα παλιά ωραία κλαμπ της δεκαετίας του '90. Υπόγεια, σκοτεινά, με μουσική τέρμα που σε ξεκουφαίνει και με έναν περιρρέοντα, χαμένο ερωτισμό. Τα κλαμπ αυτά που τότε δεν υπόκεινταν σε κανέναν φυλετικό διαχωρισμό οι πρώιμοι indie-άδες πήγαιναν μετά τις συναυλίες των Monochrome Set στο An Club και οι όψιμοι σκυλάδες μετά τον Λε-Πα της παραλιακής. Ένα οικουμενικό crossover. Κάτι που έχουμε ξεχάσει και το Wild Rose μας ξαναθύμισε. Αλλά θέλουμε τον Γιάννη Νένε πίσω στο αθηναϊκό clubbing. Αυτός μπορεί να το επαναπροσδιορίσει, πνευματικά και ουσιαστικά. Πού είσαι, βρε Γιάννη;

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια