—Δεν είμαστε εγκληματίες, πρόσφυγες είμαστε... —Σκάσε μαλάκα!

—Δεν είμαστε εγκληματίες, πρόσφυγες είμαστε... —Σκάσε μαλάκα! Facebook Twitter
30
—Δεν είμαστε εγκληματίες, πρόσφυγες είμαστε... —Σκάσε μαλάκα! Facebook Twitter

Η σελίδα Humans of New York ανήκει στον φωτογράφο και blogger Brandon Stanton και έχει πάνω από 15 εκατ. followers. O δημιουργός της ο οποίος ξεκίνησε να δημοσιεύει πορτρέτα ανθρώπων που συναντούσε στο δρόμο μαζί με τη μικρή τους ιστορία, σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του διαδικτύου. Το πρότζεκτ του είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο και ο ίδιος πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε πως "Οι άνθρωποι της Νέας Υόρκης" θα δώσουν για λίγο καιρό τη θέση τους στους πρωταγωνιστές της ανθρωπιστικής κρίσης που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αντί λοιπόν για αμερικανούς, η σελίδα δημοσιεύει ιστορίες προσφύγων και ξεκίνησε με αυτή του Muhammad ο οποίος ξεκίνησε από τη Συρία με προορισμό την Ευρώπη και μέσω ενός σκάφους διακινητών πραγματοποίησε το ταξίδι από την Τουρκία για την Ελλάδα. Η βάρκα τους έφτασε μέσα από δυνατή κακοκαιρία στην Ελλάδα και εκεί ξεκινά το κομμάτι της αφήγησης που περιλαμβάνει την καταγγελία για τον βασανισμό τους στη χώρα μας. Σήμερα βρίσκεται ασφαλής και νόμιμα στην Αυστρία.

Ξαφνικά δύο τζιπ της αστυνομίας έφτασαν προς το μέρος μας και φρέναραν απότομα. Έκαναν σαν να ήμασταν δολοφόνοι και έψαχναν για εμάς. Έστρεψαν τα όπλα τους πάνω μας και φώναζαν: «Ψηλά τα χέρια». Τους είπα: «Σας παρακαλώ, απλά ξεφύγαμε από τον πόλεμο, δεν είμαστε εγκληματίες!» και μου φώναξαν «Σκάσε, μαλάκα». Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη λέξη: « Μαλάκα, μαλάκα, μαλάκα». Συνεχώς μας αποκαλούσαν έτσι.

—Δεν είμαστε εγκληματίες, πρόσφυγες είμαστε... —Σκάσε μαλάκα! Facebook Twitter

ο νησί που αποβιβαστήκαμε ονομάζονταν Σαμοθράκη. Ήμασταν τόσο ευγνώμονες που είχαμε φτάσει εκεί. Νομίζαμε ότι είχαμε φτάσει στην ασφάλεια. Αρχίσαμε να περπατάμε προς το αστυνομικό τμήμα για να εγγραφούμε ως πρόσφυγες. Ζητήσαμε ακόμη και από έναν άνθρωπο που συναντήσαμε στο δρόμο να καλέσει την αστυνομία για εμάς. Είπα στους άλλους πρόσφυγες να με αφήσουν να μιλήσω γι 'αυτούς, μια και μιλούσα αγγλικά. Ξαφνικά δύο τζιπ της αστυνομίας έφτασαν προς το μέρος μας και φρέναραν απότομα. Έκαναν σαν να ήμασταν δολοφόνοι και έψαχναν για εμάς. Έστρεψαν τα όπλα τους πάνω μας και φώναζαν: «Ψηλά τα χέρια». Tους είπα: «Σας παρακαλώ, απλά ξεφύγαμε από τον πόλεμο, δεν είμαστε εγκληματίες!» και μου φώναξαν «Σκάσε, μαλάκα». Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη λέξη: « Μαλάκα, μαλάκα, μαλάκα». Συνεχώς μας αποκαλούσαν έτσι.

Στη συνέχεια ο Muhammad περιγράφει πως τους οδήγησαν στη φυλακή: "Τα ρούχα μας ήταν βρεγμένα και δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να τρέμουμε. Δεν μπορούσαμε να κοιμηθούμε. Εξακολουθώ να αισθάνομαι το κρύο στα κόκαλά μου. Για τρεις μέρες δεν είχαμε φαγητό ή νερό. Είπα στους αστυνόμους: «Δεν χρειαζόμαστε τροφή, αλλά σας παρακαλώ δώστε μας νερό.» Παρακάλεσα τον διοικητή να πιούμε λίγο και εκείνος είπε πάλι : «Σκάσε, μαλάκα!« Θα θυμάμαι το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου για το υπόλοιπο της ζωής μου. Είχε ένα κενό στα δόντια του, από το οποίο έφτυνε προς το μέρος μας όταν μιλούσε.

Επέλεξε να παρακολουθεί επτά ανθρώπους να υποφέρουν από δίψα για τρεις μέρες, ενώ τον παρακαλούσαν για το νερό. Σωθήκαμε όταν τελικά μας έβαλαν σε μια βάρκα και μας έστειλαν σε έναν καταυλισμό στην ηπειρωτική χώρα. Για δώδεκα ημέρες μείναμε εκεί και μετά συνεχίσαμε περπατώντας προς τα βόρεια.

—Δεν είμαστε εγκληματίες, πρόσφυγες είμαστε... —Σκάσε μαλάκα! Facebook Twitter

Περπατούσαμε για τρεις εβδομάδες. Δεν έφαγα παρά μόνο μερικά φύλλα, όπως ένα ζώο. Πίναμε νερό από βρώμικα ποτάμια. Τα πόδια μου ήταν τόσο πρησμένα που είχα βγάλει τα παπούτσια μου. Όταν φτάσαμε στα σύνορα, ένας Αλβανός αστυνομικός μας βρήκε και ρώτησε αν ήμασταν πρόσφυγες. Όταν του είπαμε «ναι», μου είπε ότι θα μας βοηθήσει. Μας είπε να κρυφτούμε στο δάσος μέχρι το σούρουπο. Εγώ δεν τον εμπιστευόμουν, αλλά ήμουν πολύ κουρασμένος για να τρέξω. Όταν ήρθε το βράδυ, μας φόρτωσε σε ένα αυτοκίνητό και στη συνέχεια, μας οδήγησε στο σπίτι του όπου μείναμε για μία εβδομάδα. Μας αγόρασε καινούρια ρούχα. Μας τάιζε κάθε βράδυ. Μου είπε: «Μην ντρέπεστε. Έχω ζήσει και εγώ πόλεμο  Τώρα είστε η οικογένειά μου και αυτό είναι το σπίτι σας. »

—Δεν είμαστε εγκληματίες, πρόσφυγες είμαστε... —Σκάσε μαλάκα! Facebook Twitter
30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Τζάμπα συνωστίζονται λοιπόν οι πρόσφυγες στα σύνορα με τα Σκόπια. Δεν βλέπουν τι εύκολα που περνά κανείς στην Αλβανία και του φέρονται και με το γάντι;
Έλα τώρα με τα παραμύθια με τους κακούς Έλληνες και τους καλούς Αλβανούς... Μονοδιάστατοι χαρακτήρες και κακογραμμένο σενάριο με plot holes. Επίπεδη σκηνοθεσία και ερμηνείες επιεικώς ερασιτεχνικές. Με ένα Δράκο ίσως να σώζονταν κάπως τα προσχήματα. 3/10
ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΠΕΤΥΧΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΞΕΒΡΑΖΩΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΜΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΤΥΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΜΕΝΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24 ΩΡΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝΕ ΦΑΓΗΤΑ, ΝΕΡΟ, ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΙΤΑΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.. ΝΑ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΥΠΝΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ 3 ΗΜΕΡΕΣ, ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΣΚΟΠΙΑ, ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝΕ ΤΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.. ΝΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΒΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΙΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ.
Στη Σαμοθράκη τους πρόσφυγες δεν τους αναλαμβάνει η αστυνομία αλλά το λιμενικό. Και δεν τους περνάνε "με βάρκα στην απέναντι ακτή" έτσι αόριστα, αλλά τους μεταφέρουν κανονικά με οχηματαγωγό στην Αλεξανδρούπολη.Και όταν τους περάσουν στην Αλεξανδρούπολη, δεν τους αμολάνε να περιπλανιούνται δυο βδομάδες μέχρι να μπουν στην Αλβανία.Και αν φύγουν από την Αλεξανδρούπολη δεν θα πάνε στην Αλβανία - τι να κάνουν εκεί - αλλά πάνε στα Σκόπια.Από παντού μπάζει η ιστορία, ο τύπος που τη διηγείται θα μπορούσε να συμβουλευτεί ένα χάρτη πριν αρχίσει να λέει παπαριές.
Δυσκολεύομαι να το πιστέψω κι εγώ. Απλά έχουμε βρει το "κακοί μπάτσοι, αμόρφωτοι, χρυσαυγίτες, ρατσιστές" επειδή είναι εύκολη τροφή και καταπίνεται εύκολα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι, λέω ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά που δεν περνούν απαρατήρητα από τους (καλούς) συναδέλφους τους.
με ποιον να πολεμησει κυριε λυκισκε;με τους τζιχαντιστες;ανεξαρτητα απο το αν λεει αληθεια ή οχι ο τροπος που απαντας σημαινει οτι αυτο σκεφτεσαι για ολους τους προσφυγεςθα μιλαγες ετσι και για τους ελληνες της σμυρνης;θαλεγες γιατι δεν εμειναν να πολεμησουν οταν τους εσφαζαν οι τσετες;
Υπάρχει και καλύτερη, πολύ καλύτερη Ελλάδα (με ανθρωπιά) από αυτήν που γνώρισε ο συγκεκριμένος συνάνθρωπος μας. Σαν Λαός του χρωστάμε μία μεγάλη συγγνώμη, τα υπόλοιπα (συμπεριφορές δημοσίων "λειτουργών") είναι θέμα Πολιτείας, αν δεν ελπίζω τίποτα.
Ο κακός Έλληνας αστυνομικός (ή μάλλον οι κακοί αστυνομικοί-μα όλοι?-) που έφτυνε και τον φώναζε μαλάκα, και ο καλός Αλβανός αστυνομικός που του αγόρασε ρούχα και τον φιλοξένησε.Μάλιστα.
Σίγουρα ο Αλβανός αστυνομικός (καλοπληρωμένος απο το αλβανικό κράτος) φιλοξένησε ( δίνοντας τους ρούχα και προςφεροντας Τους βραδινό μόνο) τόσους πρόσφυγες, μιας κι αυτός έζησε πόλεμο (ποιον πόλεμο άραγε?).Όχι ότι οι αστυνομικοί μας είναι οι καλύτεροι του κόσμου, αλλα το άρθρο φαίνεται κατευθυνόμενο........
-Το "μαλακας" στα νεοελληνικα δεν ειναι απαραιτητα βρισια.-Εννοείται οτι οι ανθρωποι ηταν ατυχοι και επεσαν σε κωλοπαιδα δικους μας αστυνομικους, αλλα σε καμια περιπτωση δεν μπορω να πιστεψω, οτι ειναι ολοι ετσι.- Το γνωστο τραγουδακι: δεν θα γινεις Ελληνας ποτε, Αλβανε Αλβανε. Νομιζω οτι αποκτα μια νεα σημασια. Μπραβο του.
Πού ακριβώς στο ρεπορτάζ λέει ότι " όλοι είναι έτσι" ; Το κακό είναι ότι είναι πάρα πολλοί " έτσι", είναι ανεξέλεγκτοι και ατιμώρητοι. Δεν είναι δύσκολο βα φανταστεί κανείς ότι απ το τουλάχιστον 20% που ψηφίζουν ΧΑ, μια ναζιστική δολοφονική οργάνωση που περικλείει όλους τους χουντικούς, αρκετοί απ αυτούς παρεκτρέπονται συστηματικά και ηθελημένα. Μιλάμε για δεκα χιλιαδες αστυνομικούς που ενστερνίζονται τα ιδεώδη της ΧΑ. Κατα τα άλλα είμαστε Ευρώπη...
Θα γίνω πάλι γραφική, αλλά ποτέ άλλοτε ένας εκτελεστικός φορέας όπως η αστυνομία δεν ήταν τόσο εκτός ελέγχου... εκτός αν τα ΜΜΕ κάνουν δουλειά οπότε όλα βγαίνουν στην επιφάνεια. ΕΛΕΟΣ με τον κάθε αμόρφωτο μπάτσο που κουβαλά συμπλέγματα εξουσίας!
Όχι δεν γίνεσαι γραφική πιστεύοντας ότι πίπα λέει ο μετανάστης,βούτηρο στο ψωμί του κάθε δημοσιογράφου δηλαδή,ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι κακοί και αμόρφωτοι και όλοι οι πρόσφυγες καλοί και ειλικρινείς.
Η πιθανότητα να λέει ψέματα φαντάζομαι είναι μηδαμινή. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ανίκανοι να πουν ψέματα λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας που δεν τους επιτρέπει να λένε ψέματα.
Ο λόγος να πει ψέματα; Πολλοί λόγοι, όχι μόνο ένας. Να τραβήξει την προσοχή πάνω του; Να προκαλέσει οίκτο μπας και πάρει πιο πολλά χρόνια άδεια παραμονής; Ο λόγος να φερθεί έτσι η αστυνομία ποιος ήταν δηλαδή; Νερό ζήτησε ο άνθρωπος, όχι χρυσάφι. Έμαθαν όλοι τώρα τη λέξη μαλάκα και λένε τα ίδια και τα ίδια στις καταθέσεις τους, λες και άλλες λέξεις δε λέμε εμείς οι Έλληνες. Τέλος, λέει ότι τους φέρονταν σαν να ήταν δολοφόνοι. Συγγνώμη, αλλά μέχρι να έρθουν τα χαρτιά τους θα μπορούσε κάποιος να είναι, ήταν απλά επιφυλακτικοί. Δεν είναι καλύτερα να προσέχουν; Τι ήθελε δηλαδή; Να τους αμολύσουν ανάμεσα στους πολίτες με την ελπίδα ότι όλοι είναι έντιμοι;
Διαβάστε όλη του την ιστορία πριν υποθέσετε. Δεν έχει ανάγκη επέκτασης της άδειας παραμονής. Όχι δε ζήτησε να τον... αμολύσουν στους πολίτες (!), απεναντίας ζήτησε να κληθεί η αστυνομία για να τους αναλάβει, αν διαβάσατε προσεκτικά αυτή την ιστορία. Νερό και τη διευθέτηση του πού θα πάνε ζήτησε. Η επιφυλακτικότητα μια χαρά είναι, δεν θα τον έψεγε κανείς τον αστυνομικό αν ήταν απλά επιφυλακτικός και τυπικός. Αυτό που περιγράφει ο άνθρωπος ξεπερνάει κατά πολύ την επιφυλακτικότητα.
Αυτό που περιγράφει ίσως και να είναι ψέματα. Γιατί δηλαδή είσαι τόσο βέβαιος ότι ο Έλληνας είναι ο κακός και ο ψεύτης και όχι ο πρόσφυγας; Επίσης, που λέει στο άρθρο ότι δε χρειάζεται επέκταση της άδειας παραμονής; Επειδή λέει ότι είναι νόμιμα στη χώρα; Μα ακόμα κι αν του έχει χορηγηθεί άδεια για δύο χρόνια όπως στη Γερμανία, νόμιμα είναι και πάλι. Απ'όσο έχω διαβάσει υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για να μείνουν μόνιμα σε κάθε χώρα, μην κοιτάς εμάς που νομιμοποιούμε ακόμα και εγκληματίες για να μη μας πουν ρατσιστές την ίδια στιγμή που οι "πολιτισμένες" χώρες ζητούν μόνο άμεμπτους πτυχιούχους.
Γιατί δε με ενδιαφέρει ποιάς εθνικότητας έτυχε και είναι ο "κακός". Καθίκια υπάρχουν παντού. Είναι θλιβερό για μένα μεν στη συγκεκριμένη ιστορία να είναι συμπατριώτης ο (πραγματικός) μαλάκας, αλλά αδιαφορώ πλήρως στο να αναθεματίσω τον "κακό" Έλληνα ή να "δοξάσω" κάπου αλλού τον "καλό" Έλληνα. Αλλά έχω δυσανεξία σε αυτούς που προτάσσουν "μα μόνο ο κακός Έλληνας υπάρχει, δείτε και τι κάνουν οι άλλοι", "α ρε Ελλαδάρα, μόνο Έλληνας θα το κανε αυτό γιατί εμείς έχουμε το φιλότιμο στο λεξιλόγιό μας" εξίσου όπως και στο άλλο άκρο "ε βέβαια, περίμενες να δεις καλό από Έλληνα", "τέτοιοι είμαστε τέτοια μας αξίζουν" και άλλες τέτοιες θυμικές μαλακίες...Η ανανέωση ή μη της άδειας παραμονής πώς μπορεί να επηρεαστεί από το σε ποιούς αναφέρεται αρνητικά και σε ποιούς θετικά στην ιστορία του ο άνθρωπος; Η ιστορία του ενημερωτικά έχει 6 μέρη με αναφορές σε διάφορες χώρες, και την οποία την παρακολουθώ στο HONY εξαρχής. Αυτό που δημοσιεύεται σε αυτό το άρθρο εδώ στη lifo είναι ένα από τα 6 μέρη (το 5/6 νομίζω). Λογικό είναι τα δικά μας ΜΜΕ να ενδιαφέρονται να δημοσιεύσουν τι έγινε στη δικιά μας χώρα, αλλά δε σημαίνει ότι μίλησε μόνο για αυτό, κάνε τον κόπο να τη διαβάσεις αν σε ενδιαφέρει να στηρίξεις κάποιο επιχείρημα. Στο τελευταίο μέρος της ιστορίας αναφέρει ότι στην εξέταση του στάτους του από τον Αυστριακό δικαστή μετά από κάποιο χρόνο παραμονής στην Αυστρία έλαβε απάντηση "είσαι Αυστριακός τώρα", γι'αυτό και δείχνει στη φώτο το αυστριακό διαβατήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόταν σε άδεια παραμονής, προσωρινού τύπου υπηκοότητα ή μόνιμη υπηκοότητα. Δύο οφέλη μπορεί να έχει κάποιος για να πει ψέμματα εν προκειμένω: 1) επειδή το μπλογκ έχει τρελή αναγνωσιμότητα, μπορεί να υπερδραματοποίησε το τι πέρασε για να ξεκινήσει κάποιο fundraising. Γίνεται συχνά για άτομα των οποίων οι ιστορίες δημοσιεύονται εκεί. Αλλά ω the plot twist, ο άνθρωπος στο τέλος λέει ότι μετά από όσα περιέγραψε ότι πέρασε, επιτέλους η ζωή του έστρωσε, τις αδερφές του τις φυγάδευσε και ο πατέρας του που είχε πρόβήμα υγείας κατάφερε να το λύσει. Και έχει μια καλή ζωή και δουλειά ως μεταφραστής στην Αυστρία. Για την ακρίβεια γι αυτό βρίσκεται πίσω στην Κω, από όπου είναι οι φωτογραφίες, για να συνοδέψει τον φωτογράφο/μπλόγκερ στο οδοιπορικό που κάνει στους πρόσφυγες ως μεταφραστής του, και απλά ο Standon επέλεξε να ξεκινήσει με τη δική του ιστορία. Άρα δεν "ζητιανεύει" εμμέσως ούτε για λεφτά ούτε καν για να φυγαδεύσει κάποιον από τη Συρία. 2) Κάνει εντεταλμένη προπαγάνδα. Ναι... conspiracy theory much? Θα μπορούσαν να θιγούν διάφορες εθνικότητες από τις πράξεις μεμονωμένων ατόμων στην full ιστορία του, και αν είναι προπαγάνδα, πρέπει κάποιος να μου εξηγήσει το όφελός της για προπαγάνδα κατά αυτών των εθνικοτήτων (Tι να πουν κι οι Τούρκοι δηλαδή που σήμερα που έσκασε καιιστορία 2ου ατόμου και όλοι τα καλύτερα έχουν να πουν, που η μόνη αναφορά είναι στους αδίστακτους λαθρέμπορούς τους).
Συγγνώμη αλλά αυτό που κατηγορείς στους άλλους είναι που έκανες εσύ. Θεώρησες δεδομένο ότι ο Σύρος λέει αλήθεια και ταυτόχρονα ότι ο Έλληνας είναι ο κακός της ιστορίας. Εγώ πάλι δεν είπα ούτε ότι λέει ψέματα, ούτε ότι λέει αλήθεια. Απλά επεσήμανα το γεγονός ότι πολλοί λένε ψέματα για διάφορους λόγους που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε. Λες ειρωνικά κάποια πράγματα που όντως όμως ισχύουν όπως τα fundraising και -θα το ξαναπώ- η επέκταση της άδειας παραμονής. Δε θα το έλεγα ότι είναι conspiracy theory, είναι γνωστό ότι η κακιά Ελλάδα με τους κακούς Έλληνες πουλάει κι έτσι πολύ καρπώνονται από αυτήν την ιστορία. "Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" που λέει κι ο λαός. Αλλά ακόμα κι αν λέει αλήθεια, δεν καταλαβαίνω αυτό το πράγμα τι σημαίνει δηλαδή. Ότι όλοι οι Έλληνες είναι καθάρματα; Εχω βαρεθεί όλες αυτές τις ιστορίες προσφύγων που όλες περιγράφουν το ίδιο πράγμα (με επανάληψη της λέξης μαλάκα, δηλαδή έλεος ειλικρινά) χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τους τσακωμούς μεταξύ τους, τις υπερβολικές απαιτήσεις ακόμα και για κλιματιστικά(!), τα μαχαίρια που κουβαλούσαν κάποιοι αντί να είναι απλά ευγνώμονες -που γλίτωσαν τον αποκεφαλισμό- σε μια χώρα που προσπάθησε πραγματικά όσο λίγες να τακτοποιήσει και να εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους κι ένα ευχαριστώ δε βλάπτει. Διότι μόνο για τον κακό Έλληνα ακούω στις συνεντεύξεις τους. Ο καλός Έλληνας που είναι; Εκείνος που τους τάιζε χωρίς να είναι υποχρεωμένος; Εκείνος που τους δεχόταν με ανοιχτές αγκάλες στη χώρα του; Τον ξεχνάμε αυτόν, έτσι; Μετά απορείς με τα σχόλιά μου. Η αχαριστία έχει και όρια και μάλλον κάποιοι πρόσφυγες τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού.
από σχόλια σαν το δικό σου trollolo, η πιθανότητα ομόφρονάς σου με εξουσία να βασανίσει ανυπεράσπιστους πρόσφυγες απλά επειδή του δόθηκε η ευκαιρία είναι 100%.
Καλά sogl ξέφυγες. Όντως μαθαίνω ότι όλοι οι έχοντες εξουσία ακροδεξιοί (όπως είμαι κι εγώ απ'όσο μαθαίνω από εσένα, άλλωστε το να στηρίξεις την Ελλάδα σημαίνει ότι είσαι χρυσαυγίτης, όπως επίσης το να τολμήσεις να εκστομίσεις ότι ένας πρόσφυγας μπορεί να λέει ψέματα) διαβάζουν τα σχόλιά μου που μάλλον αποτελούν μανιφέστο και σε αυτά στηρίζουν την επόμενη επίθεσή τους ή έστω παίρνουν δύναμη και θάρρος για να εγκληματίσουν. Μπράβο βρε sogl, ευτυχώς που με κατάλαβες και με ξεμπρόστιασες. Τελικά από τους σχολιαστές της LiFO καταλαβαίνεις ποιος πραγματικά είσαι...Άιντααααααα!
Ψέματα οι πρόσφυγες,θα πέσει φωτιά να μας κάψει,αφου έρχονται μόνο καλοί άνθρωποι και δυστυχώς πέφτουν στα αιμοσταγή δόντια των Ελληνικών Σατανικών αρχών που βγάζουν βούρδουλα και του μαστιγωνουν αλύπητα μέχρι να ομολογήσουν,ευτυχώς που υπάρχει και η καλή Αλβανική αρχή που σκεπάζει με τις αγγελικές φτερούγες της τον πόνο και την δυστυχία του καταφρονημένου και μετά ήρθε ένας δράκος και ο καλός ιππότης τον σκότωσε με το σπαθί του,άρπαξε την αρχοντοπούλα με τον άσπρο άτι του και ξεχύθηκαν στα λιβάδια με δρόμο τους την ευτυχία και έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
"Αλλά ακόμα κι αν λέει αλήθεια, δεν καταλαβαίνω αυτό το πράγμα τι σημαίνει δηλαδή. Ότι όλοι οι Έλληνες είναι καθάρματα; Πηγή: www.lifo.gr"Είπα εγώ τέτοιο πράμα πουθενά στη συνομιλία μας; Εσύ έσπευσες να ειρωνευτείς ότι λέει ψέμματα. Κι εγώ σου λέω ότι πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά διαβάζοντας όλη του την ιστορία, κι όχι μόνο το σχετικό με Ελλάδα κομμάτι που δημοσίευσαν τα ημεδαπά ΜΜΕ, δε βρίσκω όφελος στο να πει ψέμματα. "Διότι μόνο για τον κακό Έλληνα ακούω στις συνεντεύξεις τους. Πηγή: www.lifo.gr"Ποιές άλλες έχεις ακούσει; Γιατί εγώ έχω ακούσει και καλά και κακά. Λογικό δεν είναι; Επίσης για το συγκεκριμένο μπλογκ μιλώντας, ήταν η πρώτη από σειρά ιστοριών που θα δημοσιευτεί. Μπορεί να ειπωθεί και κάτι καλό, δεν ξέρεις. Γενικά το μπλογκ αυτό είχε πάντα σκοπό να αποτυπώνει άτομα και τις μικρές τους (ή μεγάλες) ιστορίες. Όχι σκοπιμότητες. Και το κάνει πάρα πολύ καλά. Και τον σέβομαι το μπλόγκερ για αυτό. Οι σκοπιμότητες μπορεί να υπάρχουν ατομικά από τους συνεντευξιαζόμενους, αλλά στη *συγκεκριμένη περίπτωση*, εξακολουθώ να μην τη βλέπω. trollolo, ένα είναι το σίγουρο. Ατομικά (και εθνικά αν σε ενδιαφέρει) ένα είναι το σίγουρο. Καμία πρόοδο δεν θα δούμε αν κάθε τι που βλέπουμε το αντιμετωπίζουμε ως "ναι καλά, ο κακός Έλληνας φταίει πάντα" ή "εμ βέβαια, τέτοιοι μαλάκες είμαστε οι Έλληνες, τι καλό να περιμένουμε". Αν όμως σε ενδιαφέρει η πρόοδος, οφείλεις να αναγνωρίσεις τις παραβατικές συμπεριφορές και να τις εξαρθρώσεις, και οφείλεις να αναγνωρίσεις τις αξιέπαινες συμπεριφορές και να τις πάρεις ως παράδειγμα. Όχι να αφορίσεις ή να προσπαθήσεις να μειώσεις χωρίς λογικά (κ όχι θυμικά) επιχειρήματα.Εγώ αυτό το ίδεα σαν άλλη μια ιστορία του μπλογκ και στεναχωρέθηκα με το δράμα του ανθρώπου. Του ανθρώπου, όχι του Σύριου. Σου είπα, δαγκώθηκα που έτυχε ένας από τους κακούς (και πίστεψέ με, ο λιγότερο κακός κιόλας) να είναι ένας Έλληνας, θα ήθελα κι εγώ θυμικά να μην ήταν, αλλά λογικά αν το πάρεις ήταν μια σταγόνα, άντε ένας κουβάς, στον ωκεανό της ιστορίας του. No more than that.