Μετά  την απόκτηση των αρχείων των κωμικών Μπομπ Χόουπ, Ντέζι Αρνάζ, Λουσίλ Μπολ, Γκρούσο Μαρξ, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ανακοίνωσε την απόκτηση του αρχείου του κωμικού Τζέρι Λιούις.

 

Τα προσωπικά αρχεία του Τζέρι Λιούις, αποκτήθηκαν με ένα συνδυασμό αγορών και δωρεών και περιλαμβάνουν περισσότερες από 10.000 σκηνές από ταινίες και τα ντοκουμέντα που καλύπτουν επτά δεκαετίες της σταδιοδρομίας του και ξεκινούν από ένα screen test πριν από το ντεμπούτο του στις ταινίες “The Errand Boy” και “The Bellboy” μέχρι και παραλειπόμενα της καριέρας του.

 

Το αρχείο συμπεριλαμβάνει ακόμα και ερασιτεχνικές ταινίες του που σκηνοθέτησε ο ίδιος όπως τις “Fairfax Avenue” μια παρωδία του “Sunset Boulevard” και “The Re-Enforcer», μια ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ντιν Μάρτιν.

 

Επιπλέον, το αρχείο περιέχει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις του Τζέρι Λιούις όπως και το έργο του για την μυϊκή δυστροφία.

 

Ο 89χρονος κωμικός θα δώσει στις 9 Οκτωβρίου μια παράσταση στο Κρατικό Θέατρο του Culpeper της Βιρτζίνια, όχι πολύ μακριά από το Packard Campus της βιβλιοθήκης, στο οποίο θα αποθηκευθεί το αρχείο του.

 

«Για περισσότερες από επτά δεκαετίες έχω αφιερώσει τη ζωή μου στο να κάνω τους ανθρώπους να γελούν», δήλωσε ο Τζέρι Λιούις. «Αν μέσα σε ένα δωμάτιο βρίσκονται περισσότερα από 3 άτομα, κάνω ένα νούμερο. Το ότι η Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσσου απέκτησε το έργο της ζωής μου είναι μια από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις».