Στο σημερινό «Α μπα»: μεγαλωμένη με σχετική άνεση

Στο σημερινό «Α μπα»: μεγαλωμένη με σχετική άνεση Facebook Twitter
35


__________________
1.


καλησπέρα Λένα! Συγχαρητήρια για τη στήλη σου, είμαι θερμή φαν! Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σου για τις πυραμίδες τύπου Amway ή Lyoness (αλλιώς γνωστές ως εταιρείες MLM). Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ποια είναι η γνώμη σου για τους ανθρώπους που είναι μέλη και πιστεύουν σε αυτές. Έχω απομακρυνθεί από φίλη η οποία γράφτηκε και προσπάθησε να με πείσει να γραφτώ και εγώ – προφανώς υπήρχαν και άλλοι λόγοι – και έχω χωρίσει και κάποιον ο οποίος έμαθα ότι ήταν γραμμένος και πίστευε απόλυτα στην επιτυχία των εταιρειών αυτών. Γιατί είμαι τόσο προκατειλημμένη με αυτές τις εταιρείες και τους ανθρώπους που τις υποστηρίζουν? Θεωρώ ότι είναι απάτη και οποιοσδήποτε με ελάχιστο ψάξιμο μπορεί να βρει πληροφορίες για αυτό, αν ενδιαφέρεται πραγματικά –προβληματισμενη

Τα θύματα των πυραμίδων είναι άνθρωποι που εντυπωσιάζονται εύκολα, που είναι αφελείς, που είναι νέοι και άπειροι, κι έχουν μεγάλη ανάγκη να πιστέψουν στο παραμύθι. Μην σου κάνει τόση εντύπωση ότι δεν το ψάχνουν περισσότερο. Για τα πάντα μπορεί να βρει πια κανείς πληροφορίες αν ενδιαφέρεται πραγματικά, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε ανάμεσα μας ανθρώπους που δεν πιστεύουν στα εμβόλια, που πιστεύουν στους αεροψεκασμούς, και πιστεύουν ότι το φάρμακο για τον καρκίνο υπάρχει αλλά μας το κρύβουν. Το ίντερνετ θα έπρεπε να διαλύσει τα άλλοθι, αλλά αντ' αυτού, έγινε ο καθρέφτης μας: ό,τι και να πιστεύεις, κάποια γωνιά του ίντερνετ θα σου το επιβεβαιώσει.


Δεν είναι προκατάληψη να είσαι αντίθετη με τις πυραμίδες. Είναι μια λογικότατη αντίδραση. Προκατάληψη είναι να έχεις γνώμη για κάτι που δεν ξέρεις, οι πυραμίδες ξέρουμε μια χαρά τι είναι. Στην Ελλάδα η δημιουργία εταιρεία-πυραμίδας είναι ποινικό αδίκημα, άρα δε μιλάμε για απλή προτίμηση, «δεν μου αρέσει το κόκκινο». Οι διοργανωτές κάνουν πλύση εγκεφάλου στα θύματα τους και εσκεμμένα προσπαθούν να τα αποκόψουν από το περιβάλλον τους, οπότε μη νομίζεις ότι απομακρύνθηκες από αυτούς που αναφέρεις αποκλειστικά με δική σου πρωτοβουλία. Εδώ υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους.

__________________
2.

Γεια σας!
Θα σας πω και εγώ το πρόβλημα μου. Με τον φίλο μου, είμαστε μαζί δυο χρόνια .Το θέμα μου είναι πως νιώθω ότι δεν επικοινωνούμε. Συγκεκριμένα, εγώ είμαι πολύ κλειστό άτομο και πολύ δύσκολα εκφράζω αυτά που νιώθω και που σκέφτομαι. Τις φορές που κατάφερα με πολύ προσπάθεια να πω κάτι που με ενοχλεί η αντίδραση ήταν φωνές εκ μέρους του και προσπάθεια να βγεί από 'πάνω', με αποτέλεσμα να κλείνομαι όλο και περισσότερο στον εαυτό μου. Ό,τι αρνητικό με βασανίζει προσπαθώ μόνη μου να το καταπολεμήσω γιατί φοβάμαι να το μοιραστώ μαζί του.
Εκτός από την αντίδραση του φίλου μου, ένας άλλος λόγος που δεν λέω αυτά που νιώθω και με ενοχλούν είναι ο φόβος μου μη τον χάσω. Νιώθω εξαρτημένη μαζί του, νιώθω πως δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Η ιδέα του να τον χάσω με τρομοκρατεί. Η ερώτηση είναι πως θα μπορούσα βήμα βήμα να μάθω να εκφράζω αυτά που με ενοχλούν και τι θα με συμβουλεύατε να κάνω για να αποκτήσω ξανά τον έλεγχο και να μην κρέμεται τόσο πολύ η ζωή μου από τη σχέση με τον φίλο μου.- εξαρτημένη


Αγαπημένη μας φίλη.


Πολύ με στενοχώρησε το μήνυμα σου.


Ο φίλος σου δεν είναι φίλος σου. Εκμεταλλεύεται την αδυναμία σου για να σε εξουσιάζει. Έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι δεν φταίει αυτός που σε καταπιέζει, αλλά εσύ, που δεν μπορείς να χειριστείς την κατάσταση.


Δεν δικαιολογείται να σου φωνάζει και να σε ακυρώνει, όσο κλειστός χαρακτήρας κι αν είσαι. Το πρόβλημα που έχεις δεν είναι ότι «δεν επικοινωνείτε». Το πρόβλημα που έχεις είναι ότι έχεις κλειστεί στον εαυτό σου και φοβάσαι να πεις οτιδήποτε για να μην χάσεις αυτόν που σε καταπιέζει.


Για να αποκτήσεις ξανά τον έλεγχο πρέπει να αποτινάξεις από πάνω σου αυτό που σου τον έχει αφαιρέσει. Δεν λέω ότι είναι αδύνατο να υψώσεις ανάστημα απέναντι στον άλλον. Λέω ότι δεν χρειάζεται, δεν πρέπει να ασχολείσαι με ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες σου. Δεν έχεις να τους αποδείξεις τίποτα. Κράτα τα ψυχικά σου αποθέματα για ανθρώπους που σε αγαπάνε όπως είσαι. Υπάρχουν, βρες τους, κάνε τους φίλους και συντρόφους, και μην χάνεις χρόνο και ενέργεια χαλώντας το σαπούνι σου. Το ανάστημα σου θα το σηκώσεις μόνο με ανθρώπους που έχεις ισότιμη σχέση, και μόνο με αυτούς αξίζει να κάνεις αυτό τον κόπο. 

__________________
3.

Χαιρετώ όλη την παρέα!
Αφορμώμενη από ένα χθεσινό γεγονός ήθελα να ρωτήσω εσένα αλλά και τους αγαπημένους σχολιαστές. Είσαι στο δρόμο και περνάει κάποιος/α που τραβάει το βλέμμα σου και συ το δικό του. Όχι με το συνήθη τρόπο " α να, ένας ωραίος/α". Αυτό που συνεχίζεις να περπατάς κοιτώντας πίσω με κίνδυνο να σαβουριαστείς, να κοπανήσεις σε κολόνα, να σε πατήσει μηχανάκι, να πέσεις πάνω σε γριά και να σε βρίσει! Έχει γνωρίσει κανείς σας στο δρόμο κάποιον έτσι γουντιαλενικά; Πολύ θα ήθελα να ακούσω τέτοιες ιστορίες. Ναι τον/ην γνώρισα και βγήκε παρανοϊκός, μυθομανής, νάρκισσος ή ναι, και είμαστε ακόμα μαζί και λέμε στα παιδιά μας για τότε που γνωριστήκαμε έξω από το σουβλατζίδικο στην Αραχώβης. Ή όχι, κώλωσα και δεν έγινε τίποτα. Εγώ, για την ιστορία του πράγματος, είχα την τύχη να ζήσω ένα τέτοιο βλέμμα και την ατυχία να περπατάω με συνάδελφο οπότε να μη μπορώ να κάνω τίποτα. Μέχρι να δημοσιευτεί η ερώτηση θα ξέρω και τι έχει γίνει, οπότε θα σας ενημερώσω! -αυτή να ρωτήσουμε να δούμε πού πάει

Δεν μου έχει τύχει, και δε νομίζω να έχω ακούσει και σχετική ιστορία από ανθρώπους που γνωρίστηκαν στο δρόμο, αλλά θα έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάσουμε μερικές στα σχόλια. Αν μας διαβάζεις, να μας πεις αν η συνάντηση σου είχε συνέχεια.

__________________
4.

Αγαπητή Αμπα,
σε διαβάζω μήνες και είπα να σε ρωτήσω κατι που με απασχολεί χρόνια αλλά τώρα λόγω δουλειάς έχει έρθει στην επιφάνεια. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να θέλει να κάνει φίλους και παρέες αλλά συνήθως να μην το καταφέρνει, ενώ έπαιρνα το θάρρος να μιλήσω στα άλλα άτομα. Ακόμα και σήμερα βλέπω οτι η συμπεριφορά μου στο κοινωνικό σύνολο είναι μάλλον προβληματική, ενώ θέλω να εχω καλές σχέσεις με τους γύρω μου και με τους συναδέλφους μου βλέπω οτι μετά απο ένα διάστημα γνωριμίας, στις συζητήσεις συνήθως είμαι απ έξω και δεν θέλω να επεμβαίνω απο μόνη μου για να μη διακόψω τους άλλους και για να μη θεωρηθεί "εισβολή". 2 διαφορετικοί άνθρωποι που με γνώρισαν με χαρακτήρισαν (χωρίς διάθεση προσβολής) ως ένα ατομο ιδιόρρυθμο, που έχει διάθεση να κοινωνικοποιηθεί αλλά το κάνει με αδέξιο τρόπο, και ότι μάλλον είμαι πιο μοναχικός χαρακτήρας. Τόνισαν δε, πως το να είσαι μοναχικός και αντικοινωνικός δεν είναι κακό. Όπως και να χει, ακόμα και σε καθημερινές συναναστροφες με ανθρώπους, παρατηρώ σκηνές αμηχανίας όπως σε μια κουβέντα να αγνοούν τις προσπάθειες μου να συμμετέχω στη συζήτηση, ή να θέλω να περασω από ένα σημείο και να μην μπορω να σκεφτω έναν εναλλακτικό τρόπο απο το να στριμωχτω πανω τους, ή το κλασσικο ,που περπατάς και έρχεται από απέναντι κάποιος και πάτε να συγκρουστειτε επειδη πάτε να περάσετε από την ίδια μεριά. Η προηγούμνη δουλειά μου ήταν σε χημείο και οι σχέσεις με τις συναδελφους μου ήταν προβληματικές καθώς έδειχναν να δένουν μεταξύ τους αλλά καθε δική μου προσπαθεια για κουβέντα έπεφτε στο κενό. Ακομη και μια που μιλαγαμε πιο πολύ και ήταν πιο προσιτή και γλυκιά φοβάμαι πως το έκανε επειδή είναι το στυλ της έτσι και όχι επειδή με γούσταρε.
Τωρα είμαι υπάλληλος φαρμακείου και σκοπός της δουλειάς είναι να πουλάω καλλυντικά, κατι που με φέρνει σε επαφή με πολύ κόσμο και είναι έξω απ τη ζώνη άνεσης μου, κατι που επέλεξα συνειδητά( απολυθηκα από την προηγουμενη δουλεια καθώς η αφεντικίνα δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλημα με τις άλλες κοπελες στο εργαστήριο, παρατηρούσε μια ένταση στο χώρο λόγω φορτου εργασίας).Δεν είναι η δουλειά των ονείρων μου αλλά ελπίζω να με βελτιώσει στο θέμα της κοινωνικοτητας, γιατι παρατηρω οτι οι σχέσεις μου με τις κοπέλες του φαρμακείου πάνε να καταλήξουν όπως και στην προηγούμενη δουλεια: τυπικές και μεχρι εκεί.Βασικα, αν εχει δει εικονες του στυλ socially awkward penguin θα καταλαβεις τι γίνεται στη ζωή μου και στο μυαλό μου καθημερινα. Μισώ αυτή την κατάσταση και παρατηρώ πως αρχίζω να κουράζομαι από τους ανθρώπους που με απορρίπτουν, με αποτέλεσμα να αποσύρομαι σπίτι μου κάνοντας πράγματα που με ευχαριστούν(σειρες, χειροτεχνίες κλπ)και από ότι καταλαβαίνω, πρέπει να βελτιώσω τις κοινωνικές μου δεξιότητες και θα ήθελα αν εχεις κάτι υπόψην, να μου πεις κάποιο βιβλίο ή κάποια σελίδα/κοινοτητα online όπου θα μπορούσα να βρω κάποια εφοδια.(Μένω στην εξοχή και η Αθήνα απέχει αρκετά, γι αυτό και εστιαζω στο ιντερνετ και στο βιβλιο.) Και εσείς, αναγνώστες, το έχετε νιωσει ποτε όλο αυτο; Και πως το διαχειριζεσαι;- Ριτα

Δεν κατάλαβα γιατί απολύθηκες από τη δουλειά σου στο χημείο, και είναι πολύ σημαντικό – για να βγάλουμε ένα πρόχειρο, άκυρο και επιπόλαιο συμπέρασμα, όχι πραγματικά σημαντικό. Απολύθηκες λόγω της συμπεριφοράς σου ή όχι; Δεν καταλαβαίνω πώς ο φόρτος εργασίας μπορεί να οδηγεί σε μια απόλυση. Το ανάποδο δεν είναι πιο λογικό; Υπήρχε ένταση και απολύθηκες εσύ; Γιατί; Εσύ τη δημιουργούσες;


Ρωτάω επειδή όλοι πρέπει να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες (εκτός από τον Ομπάμα, και άλλες είκοσι – τριάντα ανθρώπους/ εξαιρέσεις στον κόσμο), αλλά λίγοι πρέπει να το κάνουμε οπωσδήποτε. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνουν αυτοί που λόγω της συμπεριφοράς τους έχουν προβλήματα στη δουλειά τους και στις προσωπικές τους σχέσεις. Το να είσαι κλειστός άνθρωπος, ιδιόμορφος, εκκεντρικός, δεν είναι κάτι που πρέπει να αλλάξεις οπωσδήποτε. Το να έχεις τυπικές σχέσεις με τις συναδέλφους σου δεν είναι καν πρωτότυπο – σπάνια δημιουργούνται αυθεντικά φιλικές σχέσεις στη δουλειά. Αν σε απολύουν όμως λόγω της συμπεριφοράς σου, τότε κάτι πρέπει να κάνεις, και αυτό δυστυχώς δεν γίνεται με βιβλία και ίντερνετ.


Καταλαβαίνεις ότι κάτι κάνεις και απωθείς ή δίνεις παράξενη εντύπωση στον κόσμο, αλλά δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτό. Αν δεν έχεις καταλάβει, πώς θα το διορθώσεις; Η κοινωνική αδεξιότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη κατηγορία, δεν μπορείς να μείνεις σε αυτό, πρέπει να κατανοήσεις τι εντύπωση δίνεις, και κυρίως, γιατί τη δίνεις, τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνεις και κάνεις λάθος. Κάποιος λόγος υπάρχει, αν σε αγνοούν στις συζητήσεις. Κάποιος λόγος υπάρχει που δεν καταλαβαίνεις από ποια μεριά να περάσεις. Δεν γίνεται να καταλάβεις τι κάνεις, γιατί δεν μπορείς να παρατηρήσεις τον εαυτό σου απ' έξω. Καταλαβαίνεις τα αποτελέσματα, που είναι πολύ ενθαρρυντικό, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αλλάξεις. Χρειάζεσαι βοήθεια από ειδικό, για να καταλάβεις τι κάνεις, τι εντύπωση δίνεις, και τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τις επαφές σου με τους άλλους. Δεν έχει σημασία που είσαι μακριά από την Αθήνα, δεν ξέρω πόσο εξοχή είναι η εξοχή, μπορεί να είναι πρόβλημα η απόσταση, αλλά πρέπει να βρεις έναν τρόπο να το λύσεις, έστω και με skype.

__________________
5.


Καλησπέρα Α μπα! Θέλω να σε ρωτήσω δύο πράγματα άσχετα μεταξύ τους αλλά με κοινό παρονομαστή αμερικάνικα ριάλιτι.
1. Παρακολουθώ την ιστορία αλλαγής φύλου του Bruce Jenner, πατριού της Kim Kardashian. Πιστεύεις ότι είναι δυνατόν να γίνεται μόνο για λόγους δημοσιότητας; Δεν αμφισβητώ το ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν αυτό που περιγράφει ο Bruce. Έχοντας όμως παρακολουθήσει λίγο την εκπομπή τους έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικογένεια αυτή δεν έχει κανένα φραγμό στο να πουλήσει και να εκμεταλλευτεί το οτιδήποτε. Είναι δυνατόν να έκαναν κάτι τέτοιο;
2. Επίσης παρακολουθώ την εκπομπή 19 kids and counting. Είναι η ζωή μιας υπερσυντηρητικής οικογένειας με 19 παιδιά, που ακολουθούν έναν πολύ αυστηρό, χριστιανικό τρόπο ζωής. Τα κορίτσια πρέπει να μοιάζουν με την Παναγία, ντύνονται με μακριές φούστες και έχουν τα μαλλιά τους πάντα κάτω και μακριά. Τα δε αγόρια πρέπει να είναι πάντα ξυρισμένοι και φρεσκοκουρεμμένοι. Όλα τα παιδιά κάνουν home schooling. Δε μιλάμε απλά για ανθρώπους που δε θέλουν να έχουν προγαμιαίες σχέσεις και θέλουν να κάνουν πολλά παιδιά. Δεν τους επιτρέπεται να βγουν ραντεβού, παρά μόνο υπό την επίβλεψη των γονέων, κρατάνε το χέρι τους συντρόφου τους αν αρραβωνιαστούν, φιλιούνται για πρώτη φορά την ημέρα του γάμου. Κανένα μέτρο αντισύλληψης, ούτε καν μέτρο οικογενειακού προγραμματισμού. Οκ, λέμε να μην κρίνουμε τον τρόπο ζωής του άλλου, αλλά είναι δυνατόν να κλείσουμε τα μάτια σε κάτι τόσο οπισθοδρομικό;
Υ.Γ. Δεν είμαι καμιά αργόσχολη, αλλά αυτές οι εκπομπές είναι η ένοχη απόλαυσή μου. Αλήθεια, έχω ενδιαφέροντα :)- Τηλεορασόπληκτη

1. Αν εννοείς «αν έκανε αλλαγή φύλου για τη δημοσιότητα» η γνώμη μου είναι ότι όχι. Αοκλείεται να αποφασίσει ένας άντρας/είδωλο για μια χώρα, πρότυπο αρσενικού και πρώην Ολυμπιονίκης, να κάνει κάτι τόσο αμφιλεγόμενο και τόσο δύσκολο και κατακριτέο δημοσίως, για λίγη δημοσιότητα παραπάνω. Ήταν μεγάλο το ρίσκο, και της βγήκε σε καλό (συνολικά, τελικά, όχι σε κάθε τομέα) επειδή έχει προσλάβει μια ολόκληρη εταιρεία δημοσίων σχέσεων που δουλεύει ασταμάτητα χρόνια για το θέμα. Είναι αστείο και μόνο να το συζητάμε.


Αν εννοείς ότι εκμεταλλεύτηκε την δημοσιότητα και τα μέσα για να περάσει μια θετική εικόνα του εαυτού της, σε προσπάθεια να ελέγξει τις αντιδράσεις, κάνοντας μια παράλληλη προσπάθεια να περάσει και ένα μήνυμα παγκοσμίως με στόχο να αναδειχτεί το θέμα των transgender, τότε ναι, σίγουρα: ως παλιά καραβάνα σε ριάλιτι, με ένα ριάλιτι θα έλυνε και τα επόμενα θέματα της. Αυτό ξέρει, από αυτόν τον κόσμο είναι, και αυτό μπορεί να (δια)χειριστεί.

2. Φαντάζομαι ότι έμαθες για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης εντός της οικογένειας αυτής. Για αυτό το ριάλιτι δεν ξέρω τι να πω. Είναι ο πάτος της κόλασης σε επίπεδο τηλεόρασης, γιατί στην πραγματική ζωή συμβαίνουν αυτά και πολύ χειρότερα.


__________________
6.


Επειδή είχα παραμελήσει τα τελευταία χρόνια τη σχέση με τη μητέρα μου, αποφάσισα να πάω μαζί της για ψώνια, έτσι, για το bonding.
Μαμά: Το κόκκινο σου πάει. Εγώ: Προτιμώ το μπλε. Μαμά: Ε, όλο βλακείες σου αρέσουν, για αυτό ντύνεσαι τόσο χάλια. Εγώ: Δεν σου αρέσει το ντύσιμό μου; Μαμά: Τι να σου πω παιδάκι μου κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Εγώ: Ό,τι καταλαβαίνω κάνω, όπως όλοι μας, αλλά τι εννοείς; Μαμά: Μην ειρωνεύεσαι. Εγώ: Καθόλου! Θα ήθελα να μάθω τι δεν σου αρέσει στο ντύσιμό μου και αν έχεις καμιά καλή ιδέα μπορεί να την υιοθετήσω! Μαμά: (με αγνοεί, μιλάει με άλλους ανθρώπους που συμφωνούν με την αρχική της επιλογή στο χρώμα, επιστρέφει σε μένα) Να, το λέει και η Ρίτσα, το κόκκινο σου πάει καλύτερα. Εγώ: ε, αφού το λέει και η Ρίτσα θα πάρω το κόκκινο!
Παίρνω το κόκκινο, για να μην οδηγηθούμε σε καβγά, πάει η κάθε μία σπίτι της, την επόμενη μέρα το αλλάζω και παίρνω το μπλε. Δεν ξαναπάω μαζί της για ψώνια. Ίσως αν πρόκειται για κανένα δώρο δικού της φίλου ή κανενός μωρού που δεν έχω άποψη μπορεί να το σκεφτώ. Μετά σκέφτομαι τι λάθος κάνω. Μήπως έπρεπε να κρατήσω το κόκκινο γιατί, σιγά, ένα μπλουζάκι είναι; Μήπως έπρεπε να το συζητήσω μαζί της αργότερα ότι με έκανε να νιώθω σαν 5χρονο μπροστά στη Ρίτσα; Αλλά αυτό πώς θα γίνει χωρίς να νομίζει ότι την κατηγορώ και κατρακυλήσουμε σε νέο καβγά;
Άλλοι τρόποι για να κάνουμε bonding; Δεν μου έχουν μείνει και πολλοί.

Έτσι είναι οι μαμάδες, αγαπάνε, κριτικάρουν, επεμβαίνουν. Τι να κάνουν, από μέσα τους βγήκαμε, νιώθουν ότι είμαστε προέκταση του εαυτού τους, και κατά κάποιο τρόπο, είμαστε. Όσο και να ασπρίσουν τα μαλλιά μας, όταν μας κοιτάνε, βλέπουν ένα αβοήθητο βρέφος που κλαίει, εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης, και η ζωή μας εξαρτάται από τις αποφάσεις τους. Μπορεί να πέρασαν σαράντα χρόνια από τότε, αλλά ξεχνιέται αυτή η εμπειρία;


Μην προσπαθείς να συμφωνήσεις με τη μαμά σου, πάρτο και λίγο στην πλάκα, πάρε και το κόκκινο κάποιες φορές, ή μην το πάρεις, αλλά μην της πας κόντρα για τέτοια ζητήματα. Ξέρω πόσο μπορεί να τρελάνει η κριτική μιας μαμάς για τα μαλλιά, για τα κιλά, για τα ρούχα μιας κόρης, αλλά αν δεν μιλάμε για παθολογική περίπτωση, και δε νομίζω ότι μιλάς για παθολογική περίπτωση, συνέχισε τις προσπάθειες για το bonding, κάνοντας πράγματα που έρχονται πιο αβίαστα από τα ψώνια. Τι της αρέσει να κάνει; Να μαγειρεύει; Να ακούει τραγούδια; Κάντε το παρέα. Δεν χρειάζεται πολλή φιλοσοφία για να κάνεις παρέα με τη μαμά σου. Δεν χρειάζεται να κάνετε καν κάτι μαζί – να είσαστε κοντά (γεωγραφικά) η μία στην άλλη δεν είναι λίγο, ούτε και αυτονόητο.

__________________
7.


Α μπα, θεωρεις οτι μια δεκαοχταχρονη μεγαλωμενη με σχετικη ανεση που δεν θα υπαρχει ομως τα επομενα χρονια ειναι ικανη να γινει σκηνοθετης θεατρου και κινηματογραφου;; Ειναι αυτο που θελω να κανω και ολοι διαφωνουν διοτι δε θα εχω καν τα προς το ζην και ειναι αμφιβολο αν θα μπορουν να με στηριζουν οικονομικα οι γονεις μου και εχω και αλλα τρια αδερφια. Η αληθεια ειναι οτι δε φοβαμαι ιδιαιτερα για να μην το ακολουθησω αλλα σκεφτομαι οτι δε θελω να φτασω σε σημειο να μη εχω να φαω και να πρεπει να γυρισω στο σπιτι των γονιων μου στο Διδυμοτειχο. Δεν ειμαι σιγουρη αν φοβαμαι πολυ ή λιγο αλλα και δεν εχω ιδεα τι να σκεφτω και που να κινηθω. Οι περισσοτεροι με τους οποιους εχω μιλησει μου λενε οτι εχω πολυ ρομαντικη αποψη για τη ζωη και πρεπει να ανοιξω τα ματια μου. τι πιστευεις;;;

Να μη φοβάσαι είναι καλό, αλλά σχέδιο έχεις; Δεν φοβάσαι επειδή τι; Επειδή πιστεύεις ότι αν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε το σύμπαν μπλα μπλα;


Να κινηθείς έτσι ώστε να ξέρεις πού θα σπουδάσεις και με τι λεφτά, και πού θα σε οδηγήσει αυτό και τι δρόμους θα σου ανοίξει. Διάλεξες κάτι που είναι πολύ αξιοσέβαστο, αλλά είναι και επάγγελμα πολυτελείας, γιατί ο κόσμος όταν περνάει κρίση ζει και χωρίς σκηνοθέτες. Για την ακρίβεια, ζει και χωρίς σκηνοθέτες ακόμα και όταν δεν έχει κρίση. Όλοι χρειάζονται ένα κούρεμα στη ζωή τους, όλοι θα χρειαστούν κορδόνια κάποτε στη ζωή τους, αλλά δεν βλέπουν όλοι σινεμά και θέατρο. Για να γίνεις απαραίτητη – κι έτσι θα βγάλεις χρήματα από αυτή την δραστηριότητα, όχι για να γίνεις πλούσια, αλλά για να ζήσεις – πρέπει να ξεχωρίσεις πάρα πολύ από τους πολλούς που θέλουν να κάνουν το ίδιο. Για να ξεχωρίσεις πρέπει να γίνεις αντικειμενικά πολύ καλή σε πολλά πράγματα. Σε τεχνικά θέματα, αισθητικά, θέματα οικονομικής διαχείρισης, ανθρώπων, σε στάση ζωής, κοινωνικές δεξιότητες... Στην ουσία λες ότι θέλεις να γίνεις διευθύντρια μιας ομάδας, ο αρχηγός που οι άλλοι θα σεβαστούν και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Καταλαβαίνεις τι γνώσεις πρέπει να έχεις, και τι προσωπικότητα πρέπει να αποκτήσεις, για να εμπνεύσεις κόσμο και κοσμάκη;


Αν εξακολουθείς να μη φοβάσαι, και αν ξέρεις τι σημαίνει «σκηνοθέτης» και το έχεις κατανοήσει πλήρως, άνοιξε τα φτερά σου με τον καλύτερο τρόπο που ξέρεις. Και στις μεγαλύτερες κρίσεις προκύπτει ταλέντο. Αν δεν ξέρεις για τι μιλάς, ξεκινάς ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι με πολλά εμπόδια. Γι' αυτό, ξεκίνα να μαζεύεις εφόδια που οδηγούν στον στόχο, και αν καταφέρεις να στρέψεις τη ζωή σου προς τα εκεί, θαυμάσια. Αν όχι, τουλάχιστον θα έχεις τα προσόντα για να κάνεις μια δουλειά. (Μετάφραση: αν υπάρχει οικονομική στενότητα, μην πας να «σπουδάσεις σκηνοθέτης» από 18 χρονών. Κάνε σπουδές που είναι απαραίτητες για έναν σκηνοθέτη, και γίνε όσο πιο καλή γίνεται, άριστη, αξέχαστη. Στη διαδρομή θα καταλάβεις τι άλλο πρέπει να κάνεις).
 

35

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

19 σχόλια
#3Μου έχει τύχει πολλές φορές να βγω ραντεβού με άτομα που έχω γνωρίσει στο δρόμο. Καμία γνωριμία μέχρι τωρα δεν εχει οδηγήσει σε κάτι μακροπρόθεσμο, αλλα χάρη στην τελευταία δύο πολύ καλές μου φίλες βρίσκονται σε υπέροχες σχέσεις.
#4 Ρίτα, Ριτάκι το να είσαι μοναχικός και αντικοινωνικός δεν είναι κακό όταν είσαι ερημίτης στην έρημο. Και επειδή μου αρέσει να είμαι μοναχική επειδή δεν μου αρέσει να γίνομαι αντικοινωνική κάθομαι σπίτι μου σπιτάκι μου και το απολαμβάνω τα μάλα.Δεν ξέρω τι ακριβώς ψάχνεις αλλά ξέρω όμως ότι δεν το έχεις βρει. Στην εργασία μας, πως να το πω; Αν έχεις συναδέλφους δεν χρειάζεσαι εχθρούς!Είναι μια αρένα που υπάρχει ανταγωνισμός, καθώς αμείβεσαι για συγκεκριμένη, ειδικευμένη προσφορά προς το κοινωνικό, εν τέλη σύνολο. Οπότε δεν είναι ο στόχος μας η φιλία (αν και μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας τυχερούς αν προκύψει κάτι τέτοιο). Έτσι το βλέπουνε οι περισσότεροι άνθρωποι με λίγη μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία, οπότε καλύτερα βρες ένα χόμπι όπως ανάφερε κάποιος πιο πάνω στα σχόλια. Για μένα προσωπικά είναι κάποιος είτε απεγνωσμένος ή έχει κενά στην εργασία του όταν είναι υπερβολικά ευγενικός απέναντι σε συναδέλφους, τουλάχιστον στην αρχή. Πριν πολλά χρόνια μου είχε πει κάποιος ότι για την αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντικό πρώτα να βρεις κάτι που σου κάνει καλό, κάτι που σου αρέσει να κάνεις. Αυτό το μοιράζεσαι με άλλους και έτσι ξεκινάς να χτίζεις τον εαυτό. Το γράφω αυτό γιατί είναι θεωρώ απαραίτητο πριν αρχίσεις να μοιράζεσαι πράγματα με άλλους ανθρώπους. Και εννοώ και πράγματα τα οποία σε εκθέτουν, για να βρεις κοινά στοιχεία με άλλους. Το μπε γιουρ σελφ ισ ιμπόρταντ το φάϊντ γιουρ σελφ. Who are you?
#2Μου θυμίζεις εμένα κ τον πρώην. Πέρα από μια σχετικά καλή εμφάνιση, δεν είχε τίποτα καλό και εγώ εκεί, κολλημένη! Πραγματικά όπως ανέφεραν κ πιο πάνω αναρωτιόμουν αν πάσχω από σύνδρομο Στοκχόλμης.Έτσι κ τολμούσα να εκφράσω παράπονο, γινόταν ο κακός χαμός. Νεύρα, φωνές, καταστροφή αντικειμένων. Και φυσικά έφταιγα που είχα παράπονο. Να μην τα πολυλογώ, χώρισα γιατί κουράστηκα. Με τα πολλά κατάφερα κ να ξεκολλήσω.Μπορώ να περιγράφω με τις ώρες περιστατικά, αλλά είναι κάπως άσκοπο και σίγουρα θα φάω ντομάτες για την ανοχή μου! :PΕμπειρικά λοιπόν θα σου πω, ότι αν δεν απαλλαγείς, δεν θα πάψεις να νιώθεις εξαρτημένη. Και λογικά αδίκως είσαι εξαρτημένη. Τι εννοω, δεν μπορείς καν να στηριχτείς πάνω του για ένα σου πρόβλημα. Δεν σε βοηθάει δηλαδή, ίσα ίσα που σε δυσκολευει περισσότερο. Και όλο αυτό σε κάνει πιο κλειστή ως άνθρωπο, πιο διστακτική, και μέσα στη σχέση και έξω από αυτή. Θα τη βρεις τη δυναμη κ να ξεκολλήσεις και νέους φίλους να κάνεις και νομίζω πως κατά βάθος το ξέρεις κ εσύ ότι πρέπει να απαλλαγείς. Το σίγουρο είναι ότι αυτός δεν θα αλλάξει.
3. Λοιπόν, ήταν απόκριες και ήμασταν σε ένα μπαράκι. Ήταν ντυμένος κοκκινοσκουφίτσα. Σηκωνόμαστε ταυτοχρονα απο τις θέσεις μας και θυμάμαι ακόμα να σκέφτομαι, "Α! Μια κοκκινισκουφίτσα! Είναι άντρας, είναι ωραίος, έχει πιο ωραία πόδια απο μένα". Μου χαμογέλασε και εγώ σκεφτόμουν ποιος είναι αυτός ο τύπος;! Οι φίλες μου με ρώτησαν αν τον ξέρω και κοιταζόμασταν έτσι. Πάνω στο κους κους ο κοκκινοσκουφίτσος, φεύγει. Μετά απο μήνες επιτέλους βρέθηκε ένας κοινός φίλος που σκηνοθέτησε τη γνωριμία. Παίζαμε χαλασμένο τηλέφωνο για 2 χρόνια και όταν επιτέλους βρήκαμε χρόνο να γνωριστούμε και να συζητήσουμε καταλήξαμε να έχουμε μια τέλεια σχέση για ένα χρόνο. Χωρίσαμε γιατί είχαμε υποχρεώσεις σε άλλες πόλεις και άλλες προτεραιότητες. Μετά ήταν η περίοδος των τσακωμών, της αδιαφορίας και τελικά της φιλικής επανασύνδεσης. Μπορώ να πω οτι όσο καλά πέρασα μαζί του τόσο με στεναχώρησε μετά. Άλλαξα τηλέφωνο και παρέες για να σταματήσει η επικοινωνία. Ήταν τρομερά κυκλοθυμικός σε παρανοϊκό βαθμό και έπρεπε να ξεκόψω για να ηρεμήσω λίγο. Γίναμε φίλοι και πάλι όταν περάσαμε μια Κυριακή μαζί και μου ζητούσε συγνώμη απο το μεσημεριανό που είχαμε πει να φάμε μέχρι τα μεταμεσονύχτια ποτά. Διατηρούσαμε επαφή απο μειλ και τηλέφωνο για χρόνια, ήξερα πως ότι και να του έλεγα δε θα με έκρινε και θα με συμβούλευε προς όφελος μου. Ξέρει περισσότερα για μένα απ οτι ξέρουν οι κολλητές μου φίλες.Ξαναχαθήκαμε γιατί πάλι δε φέρθηκε σωστά, εγώ τον έκραξα και έτσι έχουμε να μιλήσουμε κάτι χρόνια πάλι. Έμαθα πως θέλει να μιλήσουμε...
Έτσι είναι η ζωή ρε παιδιά, γιατί τόσες αρνητικές; Ποιο κομμάτι ακριβώς σας πείραξε εδώ; Οι άνθρωποι συναντιούνται και ανακαλύπτουν με την πάροδο του χρόνου αν ταιριάζουν έτσι δεν είναι; (Ουδείς αναμάρτητος)
3. Πριν 2 χρόνια πήγα με τη γιαγιά μου στην λαϊκή για να τη βοηθήσω. Ξαφνικά, εκεί στον πάγκο με τις ντομάτες, μένουμε και οι δύο παγωμένοι, δεν το είχα ζήσει ξανά αυτό. Απομακρυνόμασταν με τη γιαγιά κ τα βλέμματά μας δεν ξεκολλούσαν. Αργότερα πέρασα ξανά μόνη μου, ήθελα να τον δω, μου μίλησε, ήταν απίστευτα ντροπαλός, ήταν Πακιστανός κ πρώτη φορά προσέγγιζε γυναίκα, μου έδωσε το τηλ του αν κ του είπα πως έχω σχέση. Δεν τον κάλεσα, ωστόσο μετά από εβδομάδες βρέθηκα ξανά στην λαϊκή με φίλη , όχι με τη γιαγιά ευτυχώς, κ έπεσε στα πόδια μου κλαίγοντας κ ρωτώντας γιατί δεν τον πήρα. Με τα πολλά του έδωσα τον αριθμό μου (λάθος μεγάλο) κ φυσικά το μετάνιωσα. Εξαιτίας της κουλτούρας κ της νοοτροπίας του έγινε απίστευτα κουραστικός κ ενοχλητικός, έβαζε το αφεντικό του να με παίρνει, μίλησε στους δικούς του στο Πακιστάν για μένα, διάφορα σκηνικά. Ήταν ένα καλόκαρδο πλάσμα, μικρότερος από μένα (πρέπει να ήταν 23 τότε) κ λόγω στάσης ζωής άπειρος κ λίγο ανώριμος . Δυστυχώς μετά από 2 μήνες αναγκάστηκα να του μιλήσω υπερβολικά άσχημα λέγοντας λόγια που δεν είναι στο χαρακτήρα μου, μέχρι κ με χ.α. τον απείλησα παρ όλο που γνώριζε πόσο τη μισώ. Τον πλήγωσα πολύ, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι εγώ μπορούσα να μιλήσω έτσι κ δε με ενόχλησε ποτέ ξανά. 2χρόνια μετά τον είδα στην Ομονοια, δουλεύω εκεί κ πίστευα πως ήταν πιθανό να τον έβλεπα εκεί γύρω. Περίμενε στην ίδια στάση με μένα. Έπαθε σοκ. Με πλησίασε ρωτώντας με αν είμαι η τάδε αλλά έβαλα τα γυαλιά ηλίου, γύρισα από την άλλη κ είπα "κάποιο λάθος κάνετε, δεν είμαι αυτή που θέλετε κ αν μπορείτε αφήστε με στην ησυχία μου σας παρακαλώ". Έτσι κι έκανε. Πού να ήξερε ότι εγώ είχα πάθει μεγαλύτερο σοκ από εκείνον..
Σέβομαι πολύ την κατάθεση ψυχής, γιατί θέλει κότσια να βγάλεις τα εσώψυχα σου, με όλα τα λάθη! Ήθελα να ήξερα τι δεν άρεσε σε αυτούς που χτύπησαν το όχι, τι ακριβώς δεν τους άρεσε; Το ότι δεν είχε Χολιγουντιανό τέλος;
Ήθελες να'ξερες τι δεν άρεσε σε αυτούς που χτύπησαν το όχι; Σοβαρολογείς φίλη μου Santinity; Μάλλον είσαι αγαθός άνθρωπος και μράβο σου, εγώ πάντως ανατρίχιασα με αυτά που διάβασα! Αγαπητή loukritia, δεν έχω πρόθεση να σε στεναχωρήσω αλλά δεν κρατιέμαι...θα κράξω!! Δε σκέφτηκες πουλάκι μου ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση όπως το παιδί αυτό, για τον οποίο το σεξ είναι ό,τι πιο δυσεύρετο αφού Ελληνίδα δεν πρόκειται να πάει μαζί του και ομοεθνή του δεν έχει λεφτά για να παντρευτεί, προφανώς και θα κάνει σαν τρελός για να βρει διαθέσιμο σεξ, και μόνο με την αμυδρέστερη ελπίδα ότι ίσως και να του κάτσεις θα κινήσει βουνά μπας και δει τα βεγγαλικά? Άμυαλη, πολύ άμυαλη, και του φέρθηκες και σκαιά από πάνω. Φλέρτάρες καλά καλά μαζί του ως άγνωστο στη λαϊκή (!!!) ξέρεις τι σημαινει αυτό στη δική του κουλτούρα? Τεσπα, σταματάω εδώ, δε θέλω να σε προγγήξω άλλο. Να προσέχεις πουλάκι μου, μη δινεις τηλέφωνα σε κάποιον που ξερεις ότι δε γουστάρεις.
Mia Idea με αφορμή την #3 το θέμα ήταν οι απρόσμενες συναντήσεις που κατέληξαν σε σχέση.Κατά τα άλλα συμφωνώ με όσα περιγράφεις.Υ.Γ. Ευχαριστώ για το κομπλιμέντο! λολ!
#3 ξέρω μια ιστορία ενός συναδέλφου, εκείνος Αφρικανός εκείνη Εσθονή, στο εξωτερικό βέβαια, μη φανταστείς καμιά ψωροκώσταινα. Που λες, τη βλέπει το πρωί στη σκάλα του μετρό, κοιτιούνται έντονα, απομακρύνονται. Την ίδια μέρα, στο σχόλασμα, την ξαναβλέπει και της μιλάει. Ε παντρεύτηκαν.
Για το #6, θα ήθελα να σου πω ότι σε θάυμασα και σε ζήλεψα για την ψυχραιμία σου και την αντίδραση σου, η οποία δειχνει και σεβασμό αλλά και αγάπη προς τη μητέρα σου.Ξέρω ότι δεν ενδιαφέρει το σύμπαν αλλά εγώ σε αντίστοιχο διάλογο, στο σημείο όπου ακούγεται το "γι αυτό ντύνεσαι τόσο χάλια", μου ανεβαίνει το αίμα τόσο πολύ στο κεφάλι που ξεκινάω τον καυγά πριν καν να το καταλάβω.Είναι τέτοιο το μίσος μου για την απαξίωση που μου δείχνει μέσα από την κριτική για το πόσο κακόγουστη είμαι, και δη μπροστά σε κόσμο, που δεν καταφέρνω να αντιδράσω τόσο ψύχραιμα όπως εσύ: "Θα ήθελα να μάθω τι δεν σου αρέσει στο ντύσιμό μου και αν έχεις καμιά καλή ιδέα μπορεί να την υιοθετήσω"?? Φίλη μου είσαι βούδας, μπράβο σου!
3Συναντούσα στην πόλη μου τυχαία στο δρόμο για πολλά χρόνια τον εφηβικό μου έρωτα που έμενε σε άλλη πόλη. Όλες τυχαίες συναντήσεις ήταν απίστευτα κινηματογραφικές και συνέβαιναν τουλάχιστον 4-5 φορές το χρόνο σε άσχετα σημεία, εποχές και ώρες χωρίς να έχουμε κοινές παρέες. Δεν έγινε τίποτα.
#4 Μιας και πρόσφατα βγήκα από το λούκι της κοινωνικής αμηχανίας/ κοινωνικού άγχους, θα συμφωνήσω με την Α,μπα πως ένας ειδικός θα σε βοηθούσε πολύ. Συγκεκριμένα η κοινωνική αμηχανία μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου, την οποία ναι μεν μπορείς να λύσεις με βιβλία, γνώσεις για κοινωνικές συναναστροφές, γλώσσα του σώματος κτλ. αλλά πραγματικά είναι κάτι που θα λυθεί πολύ πιο εύκολα αν καταλάβεις γιατί το κάνεις. Προσωπικά τοποθετούσα όλη την αξία που είχα σαν άνθρωπος στο αν θα με αποδέχονταν ή άλλοι ή όχι - που είχε φυσικά σαν αποτέλεσμα να έχω απίστευτο άγχος στις συναναστροφές μου και να βγαίνει μια άβολη αμηχανία. Με είχε βοηθήσει ένα βιβλίο που είχε πέσει στα χέρια μου - συγκεκριμένα Η Γλώσσα του Σώματος του Allan Pease- να καταλάβω μερικά πράγματα που έκανα λάθος και να βελτιώσω τις συναναστροφές μου αλλά το άγχος και η αγωνία δεν έφυγαν χωρίς την βοήθεια ειδικού. Όποιο και να είναι το πρόβλημα πάντως με αρκετή δουλειά και υποστήριξη από κάποιον ειδικό μπορεί να λυθεί, οπότε μην ανησυχείς :)
3. Μία καλή μου φίλη γνώρισε πριν 6 χρόνια σε ένα συντριβάνι στη Βουδαπέστη ξημερώματα έναν τύπο, ψιλομεθυσμένοι και οι δύο, κοιτάζονταν και έπιασαν κουβέντα, και, εντελώς γουντιαλενικά, τα παιδιά είναι ακόμα μαζί και ζουν στη Βουδαπέστη -όταν γνωρίστηκαν ήταν και οι δύο επισκέπτες στην πόλη! Για ταινία θα ήταν σχεδόν συνηθισμένο, αλλά για τη ζωή... ε, είναι τέλειο!
4. Αγαπητή Ρίτα, σε καταλαβαίνω. Σε μικρότερη ηλικία, στις πρώτες μου εμπειρίες σε εργασιακό περιβάλλον ένιωθα από τη μια αόρατη, από την άλλη επίκεντρο σάτιρας μ’ ένα κακό χιούμορ που το έπαιρνα προσωπικά και το θεωρούσα προσβλητικό. Είχα παθητική στάση και συμμορφωτική. Όλο αυτό με πλήγωνε ... έβλεπα ότι ενώ ήμουν καλοπροαίρετη, η στάση μου γινόταν πρόσφορο έδαφος “εκμετάλλευσης”, επιπλέον είχα μια σύγκρουση με τον εαυτό μου γιατί μέσα μου ένιωθα δυναμική.Μετά από καιρό συνειδητοποίησα παρατηρώντας τους ανθρώπους, ότι δεν ταιριάζω μαζί τους και αυτό που εγώ αποζητούσα ήταν η αποδοχή τους. Από την άλλη έκανα και μια διαπίστωση που αρχικά την αμφισβητούσα. Υπήρχε ένας υπόγειος ανταγωνισμός προς εμένα αλλά και μεταξύ τους! Για να μη μακρυγορώ άρχισα να μην επιδιώκω τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους παρα μόνο τη συνεργασία σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι “φιλίες” μέσα στη δουλειά μου είναι στην ουσία παρέες με κοινό θέμα τα παράπονα προς τους ανώτερους και το ενδοεταιρικό κουτσομπολιό. Ελαφριές, ανούσιες συζητήσεις δηλαδή. Δεν περιμένω σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες μου και να μ’ εκτιμήσουν. Οι φίλες που μοιράζομαι προσωπικές στιγμές, σκέψεις και συναισθήματα είναι από τη σχολή μου και μέσα από χόμπυ που συμμετείχα κατά καιρούς.Είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις ένα χόμπυ που απαιτεί να σχετίζεσαι με κόσμο! Καλή τύχη!
#3 Έχω γνωρίσει άνθρωπο σχεδόν στο δρόμο. Είχαμε καταφύγει κάτω από το ίδιο (κλειστό) περίπτερο για να προστατευτούμε από αναπάντεχο καταρρακτώδες μπουρίνι. Κινηματογραφικό, ε; :ΡΤο δικό μου όχι απλώς έληξε άδοξα, ήταν η χειρότερη σχέση και από τους χειρότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει (έμοιαζε στον τύπο της # 2 [by the way, run Forrest, ruuuuuuun!!!!!]). Αλλά δε νομίζω ότι σχετιζόταν αυτό με τον τρόπο γνωριμίας μας.
#4, με προβλημάτισε και με συγκίνησε η ιστορία σου. Είμαι σαν άνθρωπος το ακριβώς αντίθετο από σένα, μπορώ να πιάσω κουβέντα με οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε ώρα.Είναι πάρα πολύ θετικό που κατανοείς ότι κάτι στη συμπεριφορά σου σου δημιουργεί αυτά τα προβλήματα κοινωνικοποιησης. Έχει δίκιο η Λένα, αναζήτησε τη βοήθεια ψυχολόγου, είναι πολύ σημαντικό. Πολλοί ψυχολόγοι κάνουν συνεδρίες μέσω Skype, οπότε όπου και να μένεις μπορείς να έχεις τη βοήθειά του. Δεν έχω κάτι άλλο να σου προτείνω, ήθελα απλά να σου εκφράσω την υποστήριξή μου και να σου κάνω μια αγκαλιά!
#6. Μια φορά, τότε που ακόμη έμενα με γονείς, είχα βάλει για μια κοινή μας έξοδο ένα φόρεμα υπέροχο, υπέροχο τι να σας λέω τώρα. Το βλέπει η μάνα μου, τι έβαλες εκεί παιδάκι μου, τι αηδία είναι αυτή βγάλτη, βγάλτη και πάμε να φύγουμε έχουμε αργήσει. Ε, την έβγαλα την αηδία, έμεινα με τα εσώρουχα, πήρα την τσάντα μου, έβαλα τα παπούτσια μου, την έπιασα αγκαζέ (το bonding που λέγαμε) και της είπα πάμε μανουλίτσα.
@1 Είχα χαθεί με αγαπημένο φίλο από το δημοτικό γιατί έμπλεξε με μια τέτοια εταιρεία, αυτή που διοργανώνουν ταξίδια ή κάτι τέτοιο, και με έπρηξε να γραφτώ κι εγώ. Εγώ που δεν μπορώ να πουλήσω ούτε τους 20 χριστουγεννιάτικους λαχνούς που μου δίνουν κάθε χρόνο από τη δουλειά μου, δύο ευρώ έκαστος, και καταλήγω να τους αγοράζω όλους η ίδια. Εκτός από το πρήξιμο δεν μπορούσα πια να επικοινωνήσω μαζί του, είχε γίνει άλλος άνθρωπος. Άλλη κουβέντα και ασχολία δεν είχε πέρα από την σαχλοεταιρεία.Πρόσφατα τον ξαναείδα, μετά από 5 χρόνια, και μιλήσαμε και μου είπε ότι τα πάει πολύ καλά με την εταιρεία, που στο μεταξύ έχει γίνει και στην Κύπρο παράνομη, και γι αυτό άφησε την κανονική του δουλειά γιατί τον καταπίεζε. Και μιλάμε για μια πολύ καλή δουλειά, που ήταν το όνειρό του από παιδί και έβγαζε πάνω από 2 χιλιάδες το μήνα. Δεν ξέρω πόσο καλά τα πάει αλλά εγω στεναχωρέθηκα πολύ με την απόφασή του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καθόλα φυσιολογικός μου φίλος (παλια) μεταμορφώθηκε πλέον σε ένα παντελώς ηλίθιο άτομο γεμάτο έπαρση με μότο του όλα μπορείς να τα καταφέρεις με την εταιρεία μου, όσοι είστε απ'έξω δεν ξέρετε τι χάνετε και ένα χαζοχαρούμενο/ειρωνικό χαμόγελο μονίμως καρφωμένο στο πρόσωπό του. Τι να πω, μακάρι να περνά καλά και να του βγει σε καλό.
Είναι αυτό που ανέφερε η Λένα: τους γίνεται πλύση εγκεφάλου. Είχα τύχει μια φορά πριν χρόνια σε συγκέντρωση της Amway -προέκυψε μέσω γνωστού που ασχολιόταν τότε με αυτό- και το όλο σκηνικό έφερνε σε τελετές μύησης. Στα 20' έφυγα τρέχοντας.
Όντως, μου έδειξε κάποια βιντεάκια από συγκεντρώσεις τους και είχα την εντύπωση ότι έμοιαζαν με τελετές αίρεσης. Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν θίγω κάποιους αναγνώστες που συμμετέχουν, δεν κατέχω την απόλυτη αλήθεια. Αλλά σε όσους είμαστε απ' έξω φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά, και καθαρή εκμετάλλευση.
Είχα παρακολουθήσει κι εγώ κάτι ομιλίες σ' αυτήν την πυραμίδα με τα ταξίδια, όπου ο ομιλητής προέτρεπε το ακροατήριό του να χειροκροτεί και να φωνάζει κι επειδή εγώ παρακολουθούσα απαθής, μου έριξε ένα βλέμμα όλο δηλητήριο! Τους σιχάθηκα όλους όσοι ήταν εκεί.Μα το πιο κουλό ήταν ότι τα πολυδιαφημισμένα ταξίδια τους αφορούσαν μόνο προορισμούς που επέλεγε η εταιρεία τα οποία τα πραγματοποιούσαν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες με την συμμετοχή μόνο των μελών της ομάδας (και των συνοδών τους).
Και από όσο ξέρω πληρώνουν και και τα εισητήρια τους και το ξενοδοχείο, με έκπτωση. Εκτός, χωρίς να είμαι σίγουρη, αν είναι ψηλά στην ιεραρχία και δεν πληρώνουν ξενοδοχείο. Μα τι να το κάνω καλέ, δε βρίσκω καλύτερα καμιά προσφορά π.χ. από την Thomson holidays να πάω και μόνη μου να έζω την ησυχία μου; Όχι με ένα τσούρμο άγνωστους και να κάνω και συνέδρια.
#3. Ωραία ευκαιρία να πω μία αγαπημένη μου ιστορία! Σε γηπεδάκι μπάσκετ, περνούσα πίσω από την μπασκέτα για να πάω σε κάτι φίλους. Εκείνος έπαιζε και διασταυρώθηκαν τα βλέμματά μας . Καρφωθήκαμε. Του έφυγε η μπάλα από τα χέρια, εγώ προχωρούσα κοιτάζοντάς τον, με αποτέλεσμα να συγκρουστώ με το κεφάλι με την διπλανή μπασκέτα... Έφυγα κατακόκκινη από ντροπή, χωρίς να πάω καν ως τους φίλους μου, και φυσικά δεν ξαναπάτησα το πόδι μου εκεί. Τέσσερις μήνες μετά τον πέτυχα σε ένα λεωφορείο, είχε τη διπλανή θέση. Με ρώτησε πώς είναι το κεφάλι μου, μου είπε ότι έχει λιώσει τα παπούτσια του στο γήπεδο αυτό το διάστημα περιμένοντας να ξαναφανώ και μετά από 4 ώρες ταξίδι γίναμε ζευγάρι. Τώρα η σχέση αυτή έχει τελειώσει, αλλά πάντα θα είναι γλυκιά η ανάμνηση της στιγμής που ο χρόνος πάγωσε και υπήρχαν μόνο τα μάτια του.