Τα σόγια

Τα σόγια Facebook Twitter
7

Από το the elf at bay

Την δεκαετία του 1990, όταν διάβαζα Μαρξ, κλείνοντας το μάτι στον Χέγκελ λόγω της έξυπνης αθεΐας του τελευταίου, προσπαθούσα να ερμηνεύσω κινήσεις, σκέψεις και συμπεριφορές του ευρύτερου περιβάλλοντος, ανακαλύπτοντας το εξής συνταρακτικό: άπαντες απήγγελλαν κομμουνιστικά τσιτάτα, με την σιγουριά ότι εκπροσωπούν το ιερό αίμα των αρχαίων Ελλήνων, ικανοποιημένοι από τους παχυλούς μισθούς, το ευρωπαϊκό πέπλο και την πεποίθηση ότι το σοβιετικό λάθος ήταν απόρροια του καπιταλιστικού τέρατος που εισέβαλε στην ρωσική τούνδρα και όχι της γραφειοκρατικής λύσσας και της απάνθρωπης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού απ'τους εκτελεστές πιονιέρους. Δεν εκπλήττομαι, δεδομένου ότι ο ντετερμινισμός του δρώντος υποκειμένου είναι τόσο ολοκληρωτικός, που και το ασυνείδητο είναι προκαθορισμένο κι αδιέξοδο για τους λάτρεις του Κεφαλαίου. Εξάλλου το μίσος των προλετάριων δεν έχει όρια ούτε γούστο.

Το ΔΝΤ αποκάλυψε τρία πράγματα στην σφηκοφωλιά της βαλκανικής παράνοιας: την αμορφωσιά του όχλου, το πάθος για το εύκολο χρήμα και τον εμμονικό τοπικισμό, ένθεν κακείθεν. Η περιώνυμη συναίνεση δεν αφορά κανέναν καθώς στην Ελλάδα του χαλβά, των σουβλακερί και των σκυλάδικων η συνοχή, τα κίνητρα και οι αξίες, οφείλουν να περάσουν από φασματογράφο για την απαραίτητη έγκριση χρώματος. Το κατακερματισμένο ασκέρι της μνησικακίας και της παράνοιας αυτοβαφτίζεται «αριστερό» και «αναρχικό», στήνοντας ικριώματα και κηρύσσοντας νόμους σαν τον Ένγκελς όταν κατέθεσε την υλιστική του θέαση για την δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία. Ο φασισμός δεν αφορά μόνο τους θιασώτες της Χρυσής Αυγής αφού μια βόλτα απ'τα κοινωνικά δίκτυα, καθιστά τον διάλογο και την σύνεση μικροαστικό κατάλοιπο για να παίζουν τα νήπια με την αυτονομία και τους θεσμούς. Υπεράνω όλων η ιαχή και το χάος.

Δεν υπερβάλλω όταν εμμένω στην κάκιστη ποιότητα των Ελλήνων. Μια βόλτα σε εφορία, υποκατάστημα ΙΚΑ ή στη λαϊκή, προδίδει αυτό που εθελοτυφλούμε να παραδεχτούμε. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία πολλών να απαγκιστρωθούν από το μοτίβο που ενέχει αναθεμάτισμα, χρόνια επαιτεία και κουτοπόνηρη ανημπόρια. Από την εμπειρία μου φρονώ ότι ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με τα κοινά, το Δημοκρατικό Ιδεώδες, τα πολιτιστικά και κοινωνικά φαινόμενα, δεν διαβάσαμε Ιστορία χωρίς να την ερμηνεύσουμε με τα εύκολα εργαλεία της παραγωγής και της εκμετάλλευσης, αδιαφορώντας για την τυχαιότητα, την δημογραφία, τα γλωσσικά στοιχεία, τον μη οικονομικό σκοπό. Αναλωνόμαστε σε ένα κακέκτυπο κοινωνιολογικού εφιάλτη αφού το προσωπικό στίγμα δεν υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο. Ο όχλος δεν ξεχνά αυτούς που του φέρονται με το γάντι. Το νοητό εξάλλου αγνοεί το αισθητό. Ποτέ το αντίθετο.

Τελικά, δεν βγαίνει άκρη καθώς η λογική, η άρνηση υπέρβασης της δυσκοίλιας θέασης λόγω κόμματος και η συντεχνιακή αλητεία των σταλινιστών και ηλιθίων αναρχοφασιστών, οδηγούν σε αυτό που έπρεπε να ήμαστε από καιρό. Μια μπανανία που τρέφεται με δόγματα σοκ, που επιχειρηματολογεί με αστεία βιβλιογραφία για το θέσει ακατανόητο των πράξεων με βανδαλισμούς και πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ, που ζητάει περισσότερα δικαιώματα για να δουλεύει λιγότερο απολαμβάνοντας την σύνταξη στα 45, που κόπτεται για την αλληλεγγύη και το εθνικό χάλι, εμφυτεύοντας την ενοχή στον διπλανό του δεδομένου ότι η ευτυχία εν Ελλάδι αφορά τους πλουσίους, τους τυχερούς και τους αιθεροβάμονες. Ξεχνώ βεβαίως ότι στα 38 χρόνια ζωής, αντιλήφθηκα με ενάργεια και περίσσεια θάρρους ότι οι περισσότεροι γύρω μου παλεύουν ακόμα με τα φαντάσματα της αυτοάνοσης μιζέριας τους. Αδιαφορώ και συνεχίζω. Είτε με συμπαθούν, είτε όχι.

Αρχείο
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Χαρακτηριστικό δείγμα της χωριατιάς που περιγράφει ο γραφών, οι κομπλεξικοί που θέτουν ευαυτό πάνω από την "πλέμπα". Ο ίδιος κομπλεξικός που αγόρασε followers στο twitter για να δείξει μάγκας και τον ξεφτύλισαν. "Δεν υπερβάλλω όταν εμμένω στην κάκιστη ποιότητα των Ελλήνων. Μια βόλτα σε εφορία, υποκατάστημα ΙΚΑ ή στη λαϊκή, προδίδει αυτό που εθελοτυφλούμε να παραδεχτούμε."Ανόητε αρχονοχωριάτη, έχεις βγει εξωτερικό; Οι άνθρωποι είναι ίδιοι παντού. Η δαιμονοποίηση της εργατικής τάξης από κάτι κατακάθια σαν και του λόγου σου είναι το μόνο λάθος προϊόν αυτής της υπόθεσης. Κομπλεξικοί, μικροί, μικρόψυχοι, δήθεν, κανενοπουθενάδες. Πίσω στη σπηλιά σου elf.
Είστε τόσο στόκοι που δεν καταλαβαίνετε την διαφορά ανάμεσα στο να βρίζεις τους συνανθρώπους σου (που τυχαίνει να μην έχουν, για πολλούς και συχνά σημαντικούς λόγους) το ίδιο μορφωτικό επίπεδο, με τον πολιτικό λόγο. Ξαναλέω, χαρακτηριστικά δείγματα της κάκιστης ποιότητας που λέει το κείμενο, είναι ακριβώς η τυχάρπαστη και κομπλεξική φάρα σας. Καλημέρα.
Αχ όχι πάλι. Αυτά τα γράφατε το 2009 όταν ακόμα νομίζατε ότι θα μας πέσουν λίγο τα εισοδήματα και ότι δεν θα έχουμε για διακοπές. Τώρα με τόση ανεργία και με κομμένη θέρμανση αυτές οι λόγιες αναλύσεις που κακομιξάρουν λίγη ιστορία, λίγη επιλεκτική κοινωνιολογία, λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου είναι αν μη τι άλλο ανεπίκαιρες. Ας τελειώσει αυτή η ναρκισσιστική γιαλαντζί φωνή μιας δήθεν πικρής αλήθειας. Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας από εμάς, είστε κι εσείς ουσιαστικά αμόρφωτος, εμμονικός τοπικιστής της χώρας των αυτοπροσδιορισμένων ως ικανών και έχετε πάθος για εύκολο χειροκρότημα από όσους θα πιστέψουν ότι με το που θα σας χειροκροτήσουν θα έχουν κι αυτοί αυτοεξαιρεθεί από την πλέμπα των κακών νεοελλήνων.
πανεμορφη η γραφη και η ροη του λογου αλλα δεν περιγραφει τιποτα ουσιαστικο, σχηματοποιημενο και διαφορετικο. εν τελει τι καταφερνει? εναν ακομη κατακερματισμο, διαχωριζοντας εαυτον απο το υπολοιπο συνολο.ευγε. μιας και ειναι ανωτερος και διαφορετικος ολων, ας παει να ζησει σε καμια σπηλια στα Ματαλα, μιας κι απ'οτι φαινεται, δεν εχει την διαθεση να βοηθησει τους συμπολιτες του, να "μορφωθουν" και να αλλαξουν προς το καλυτερο, ωστε συλλογικα να επιδιωξουμε και να πετυχουμε μια οποια κοινωνικη μεταστροφη προς το ιδεατο που εχει στο μυαλο του.καταληγει να γινεται ερμαιο του ιδιου ντετερμινισμου που προσαπτει στους "αλλους", ερμηνευοντας τα παντα με τον παραμορφωτικο φακο που θελει τον καθε Ελληνα, φανατικο αργοσχολο και δημοσιουπαλληλακια. αν αυτος ο "μεστός,αναλυτικός,εύστοχος,περιγραφικός λόγος, που ρέει αβίαστος", το μονο που καταφερνει ειναι ενα ιλουστρασιον τσουβαλιασμα, ας τον κρατησει να τον χαιρεται. φτανει δε σε σημειο απιστευτης χυδαιοτητας οταν περιγραφει πολιτες που διαδηλωνουν για να διεκδικησουν τα δικαιωματα τους, με ενα σμηνος απο αιμοβορες και τραμπουκικες μελισσες που βαρεθηκαν να δουλευουν μια ζωη και θελουν να γινουν κηφηνες. μαλλον δεν εχει κατεβει ποτε του σε πορεια και διαδηλωση... η "επανασταση" και ο "ρηξικελευθος" λογος, ποτε δεν ηταν ευκολοτερα για ολους τους δηθεν ανατρεπτικους καλικαντζαρους...οι υπολοιποι παλευουμε σε καθε μετωπο (ατομικο και συλλογικο) για ενα καλυτερο παρον κι ενα καλυτερο μελλον.