7 στους 10 Ελληνες θέλουν διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους

7 στους 10 Ελληνες θέλουν διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους Facebook Twitter
Άφιξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης Βαρθολομαίου στις Σέρρες στο πλαίσιο πενθήμερης επίσκεψης στο Νομό Σερρών, στις 17 Απριλίου 2015.... SOOC
28

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "ΒΗΜΑ".

Η δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας, αποκαλύπτει πως το 74,5% τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού, και το 19,7% να διαφωνεί.

Την ικανοποίηση για έργο και τη δραστηριόητα της Εκκλησίας εξέφρασε και πάλι η μειοψηφία με το 63,9% να δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο.

Παράλληλα, το 47% θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί και το 78,4% τάσσεται υπέρ της άποψης ότι οι κληρικοί θα πρέπει να μισθοδοτούνται από την Εκκλησία και όχι από το ελληνικό δημόσιο. 

Στην ίδια έρευνα το 73% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της καύσης των νεκρών, πρακτική την οποία η Εκκλησία εξακολουθεί να απορρίπτει.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Δεν το περίμενα αυτό το ποσοστό (74,5%). Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο μου ακούστηκε.Που είστε λοιπόν δικηγόροι και δικηγορίσκοι; Ψυχολόγοι και τρελλογιατροί;Ας οργανωθούμε γιατί δεν φτάνει ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας. Ο χριστιανισμός έχει κάνει πολύ κακό στους ανθρώπους γιά να μείνει το πράγμα μόνο σ' έναν «διαχωρισμό».Εγώ ζητάω:1. να καταργηθεί ο χριστιανισμός από επίσημη θρησκεία (και να μην υπάρχει καμμία επίσημη θρησκεία)2. να κατασχεθεί η περιουσία της εκκλησίας.3. να επιστραφούν αναδρομικά όσα λεφτά έχουν πάρει ως μισθό έως σήμερα, οι «ιερείς». Νεκροί και ζωντανοί (γιά τους νεκρούς πληρώνουν οι κληρονόμοι).4. και ζητώ αποζημίωση γιά ηθικές βλάβες που μου προκάλεσε η ηθική του χριστιανισμού, ευρισκόμενος σε χώρα με «επίσημη θρησκεία». Ηθικές βλάβες που έχουν να κάνουν με τις ενοχές που μου καλλιέργησαν από την τρυφερή ηλικία σχετικά με τη σωματική ηδονή (ενοχοποίηση -δαιμονοποίηση της σωματικής ηδονής).Ζητώ ένα τρισεκατομμύριο€ γιά κάθε χρόνο που είμαι πολίτης χώρας με «επίσημη θρησκεία».Μισό τρις από την εκκλησία και μισό τρις από το σύνολο των εκλεγμένων πολιτικών ως σήμερα, νεκρών και ζωντανών (πληρώνουν οι κληρονόμοι), διότι δεν έκαναν τίποτε γιά να με απαλλάξουν από τη θρησκεία, αντιθέτως καλλιέργησαν κάθε είδους επιχειρηματική σχέση μαζί της.
1. Θές δεν θές η κοσμογονία σου είναι θρησκεία, η πίστη σου ότι είσαι ένα τυχαίο κοσμικό λάθος που ξέρασε το απόλυτο τίποτα χωρίς ελεύθερη βούληση και χωρίς αίτιο θεωρείτε θρησκεία αφού η τυχαιότητα το τίποτα και η τύχη δεν ανήκουν στην Επιστήμη, ο υλισμός είναι δόγμα οπότε και θρησκεία. Απλά ζητάς να αντικατασταθεί το ένα δόγμα με ένα άλλο δόγμα, αυτό φυσικά θα ήταν και φασιστικό αφού το 97% είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι.2 Γιατί; Η Περιουσία της Εκκλησίας δημιουργήθηκε συνειδητά, κάποιος που είχε περιουσία εμπιστεύτηκε τα χρήματά του να τα διαχειριστεί η Εκκλησία μετά τον θάνατό του γιατί ήξερε ότι θα πάνε σίγουρα σε ανθρωπιστικό έργο, οι ιερείς είναι οι μόνοι που συνεισφέρουν σήμερα σε ανθρώπους που πεινάνε, έχεις πάει ποτέ σε συσσίτιο; Έχεις πάει ποτέ στην φυλακή να δείς πόσες εγγυήσεις πληρώνονται από την Εκκλησία για ανθρώπους που δεν έχουν; Πότε ΕΣΥ έβαλες το χέρι στην τσέπη;3 Βλακείες4 Βασικά η ανθρωπότητα πήγε μπροστά όταν χαλιναγώγησε τα πάθη της, η Επιστήμη που ταυτίζετε εσείς οι "ορθολογιστές" με την πρόοδο είναι ταυτόσιμη με την ταπεινότητα και την εργασία δηλαδή την θυσία της προσωπικής ζωής. Η Εκκλησία δεν σε περιορίζει να κάνεις έρωτα απλά λέει ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και δεν πρέπει να βασίσεις την ζωή σου στην λαγνεία, ίσα ίσα που θεωρείτε αμαρτία να μην κάνεις έρωτα με το ταίρι σου. Οι πρώτοι πατέρες της Εκκλησίας όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπαν ότι το σεξ δεν πρέπει να γίνεται μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για να σβήνουν τα πάθη.
H Εκκλησία που είναι το σώμα του Χριστού δηλαδή ο λόγος Του όταν ενώθηκε με το Κράτος έκανε την δουλεία παράνομη και μέγιστη αμαρτία προς τον Θεό, έδωσε στις γυναίκες δικαιώματα στο διαζύγιο, στην μόρφωση και στην εξουσία(στο Βυζάντιο είχαμε 4 Αυτοκράτειρες που κυβέρνησαν μόνες τους χωρίς άντρα), ξεχώρισε την Αστρολογία απο την Αστρονομία και τις Φυσικές Επιστήμες απο τον σκοταδισμό του παγανισμού και τις δεισυδαιμονίες, έθεσε τις βάσεις για τον Ανθρωπισμό και δημιούργησε το Κράτος Δικαίου, είπε δηλαδή το αυτονόητο ότι στα μάτια του Θεού είμαστε όλοι ίσοι και δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Το κίνημα LGBT άνθισε για πρώτη φορά σε Χριστιανικό έδαφος (Σικάγο) και εκμεταλεύτηκε την αναισθησία των Χριστιανών αφού οι Χριστιανοί δεν καταδικάζουν αλλά περιμένουν απο τον Θεό να το κάνει, το κίνημα δεν ξεκίνησε ούτε σε κουμουνιστικό έδαφος (Αθείστικο) ούτε σε μουσουλμανικό αλλά ούτε σε Ινδουιστικό.
Φίλε μου,τα έχεις μπερδέψει λίγο.Η εκκλησία πάντα (ακόμα και τώρα) τις γυναίκες τις θεωρεί πολίτες Β' κατηγορίας,πόσο μάλλον τους LGBT.Όχι ότι με τυχόν διαχωρισμό θα αλλάξουν μυαλά,αλλά τουλάχιστον δεν θα επιδοτούμε εμείς το σκοταδισμό τους
Βασίλη στον Χριστιανισμό οι γυναίκες είναι ίσες με τον άντρα και μην σου πώ ότι στην Θεολογία μας θεωρούνται και ανώτερες.Από την άποψη της ύλης. Ο Αδάμ πλάστηκε από πηλό. Η Εύα από το πλευρό του.Από την άποψη του τόπου. Ο Αδάμ πλάστηκε εκτός παραδείσου. Η Εύα στον παράδεισοΑπό την άποψη της σύλληψης. Συνέλαβε το θεό, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο άνδρας.Από την άποψη της εμφάνισης. Σε γυναίκα πρωτοεμφανίστηκε μετά την ανάσταση ο Ιησούς.Από την άποψη της εξύμνησης. Την παναγία εξύμνησε ο χορός των αγγέλλων.Απο την άποψη της γνώσης, η Εύα έφαγε το φρούτο της γνώσης και όχι ο Αδάμ δηλαδή η γυναίκα απέκτησε πρώτη γνώση.Η Ισότητα στον Αθεϊστικό υλισμό καθορίζεται σύμφωνα με τις δυνάμεις και αυτό κάνει τις γυναίκες και τους αρρώστους κατώτερους αφού είναι σωματικά πιο αδύναμοι, αυτό ο Επίκουρος το ήξερε πολύ καλά για αυτό και οι πρώτοι άθεοι δεν υποστήριζαν την ισότητα αλλά την καταδίκαζαν σαν αφύσικη. Σκοταδισμό θα βρείς μόνο στον υλισμό, αν διαφωνείς με τον Χριστιανισμό και τον αποκαλείς σκοταδιστικό πρέπει να μου πείς τι απο αυτά που δίδαξε ο Χριστός είναι σκοταδιστικό και με τι εσύ το συγκρίνεις.
Lucretius , οι Χριστιανοί λένε ότι ο σοδομισμός είναι αμαρτία και σταματάνε σε αυτό, δεν παίρνουν ούτε πέτρες ούτε παλούκια να αρχίσουν να σκοτώνουν κόσμο, αυτό δεν συνέβη ποτέ στην Χριστιανική Ιστορία, ΣΤΗΝ ΑΘΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΙ και στρατόπεδα με μεγάλες πινακίδες είχαμε που έλεγαν "ΕΔΩ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΝΤΡΕΣ" και δηλώσεις άθεων βιολόγων είχαμε ότι η ομοφυλοφιλία δεν βοηθάει την εξέλιξη και βία. Το κίνημα LGBT θές δεν θές ξεκίνησε σε Χριστιανικό έδαφος γιατί αυτοί που το υποκίνησαν ήξεραν ότι οι Χριστιανοί θα το πάρουν πιο light λόγο της θρησκείας τους.
Στάνταρ. Κάθε τρεις και λίγο βγαίνει ο Άνθιμος και ο Αμβρόσιος και μιλάνε για "θανάσιμα αμαρτήματα" και "βόθρους δυσωδίας" και όλα αυτά είναι στα πλαίσια της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Στο δε παρελθόν της η εκκλησία (βυζάντιο και πίσω αλλά ακόμη και στην τουρκοκρατία) μια χαρά έκανε και τις δικές της διώξεις και τους αφορισμούς, πάντα σε αγαστή συνέργεια με τον εκάστοτε αυτοκράτορα ή πασά.Για τα του στρατού και το μάτσο άντριλίκι, ισχύει. Όπως ισχύει και ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός τις κυριακές, οι προσευχές καθε βράδυ, οι εκκλησιαστικοί ιερείς και οι κατηχήσεις κάθε τρεις και λίγο. Το να ισχυριστεις οτι στην ελλάδα ο στρατός είναι άντρο αθεϊσμού είναι αστείο.Για τον μισογυνισμό της εκκλησίας τα έχει γράψει πολύ καλύτερα από μένα ο Ροϊδης roides.wordpress.com/2008/03/12/misso120308/
Lucretius πρώτα απ όλα η ομοφυλοφιλία είναι αφύσικη και μετά αμαρτία. Οι ομοφυλόφιλοι εξακολουθούν να έχουν σπέρμα που γονιμοποιεί μόνο ωάρια, κατηγόρησε την φύση για αυτό όχι τους Χριστιανούς. Δεύτερον μερικοί σαν τον Άνθιμο και τον Αμβρόσιο απλά καταδικάζουν τον σοδομισμό, δεν βγήκαν να σκοτώσουν τους ομοφυλόφιλους ή να τους εξαφανίσουν όπως έκαναν οι άθεοι, τρίτον όταν μιλάω για στρατό μιλάω για το τι γινόταν στα Αθεϊστικά καθεστώτα που θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία εμπόδιο για την επιβίωση της φυλής. Πρέπει να ξέρεις ότι στον Χριστιανισμό οι πράξεις είναι κάτι ξεχωριστό από τον άνθρωπο για αυτό και δεν καταδικάζουμε τον ίδιο τον άνθρωπο όπως γινόταν παλιά αλλά τις κακές πράξεις. Να στο θέσω ακόμα πιο απλά, ο άνθρωπος έχει την ελεύθερη βούληση να αλλάξει μέχρι και την φύση του.
1) Η ομοφυλοφιλία είναι φυσικότατη, μια και παρατηρείται σε λίγο-πολύ όλα τα θηλαστικά. Εμφανίζεται δε σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες, από τις αρχές κιόλας της καταγεγραμμένης λογοτεχνίας/ιστορίας. Οι δε μητροπολίτες, ενώ είναι λαλίστατοι για την ομοφυλοφιλία, παρουσιάζονται περιέργως σιωπηλοί για όλα τα υπόλοιπα. Και ενώ ο καλός χριστουλης δεν μίλησε ποτέ για τους ομοφυλόφιλους ενώ καταδίκασε (και με τον λόγο και με το μαστίγιο) την φιλαργυρία και την υποκρισία βλέπουμε τον ανώτατο κλήρο με περισσότερο λαμέ και χρυσό ακόμη και από τον φλωρινιώτη, πρησμένους από το φαΐ να τσακώνονται για το παγκάρι και τα έσοδα. Οι δε ιερές μπίζνες της ιεραρχίες είναι γνωστές σε όλους. Η απόσταση μεταξυ θεωρίας και πράξης μετριέται πλέον σε έτη φωτός.2)Τα φασιστικά καθεστώτα (που κάποτε οι ηγέτες τους ήταν άθεοι) είχαν αυτές τις αντιλήψεις το '40 και το '50. Η εκκλησία στην ελλάδα τις έχει τώρα. Αν χρειάζεται να φτάσεις στον χίτλερ για να βρεις ομοίους σου (που και αυτός καθολικός ήταν) ή τον Στάλιν (που και αυτός πέρασε από κατήχηση πριν περάσει στην πολιτική)τότε μάλλον κάπου κάνεις λάθος.
Αυτό που δεν ξέρετε οι περισσότεροι είναι, πως το κράτος πληρώνει τους κληρικούς, ΕΠΕΙΔΉ ΑΚΡΙΒΏΣ Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΤΟΥ ΈΧΕΙ ΠΑΡΑΔΏΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑ ΤΗΣ !!!!!! Αυτή ήταν η συμφωνία... Σχετικά με την έρευνα, χωρίς να μπώ στο τρυπάκι να σχολιάσω το αν είναι έγκυρη, θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ερωτηθέντες γνωρίζουν τι εστί διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας. Γνωρίζουν πως με βάση αυτόν τον διαχωρισμό ίσως καταργηθούν τα 15ήμερα Χριστουγέννων-Πάσχα, καθώς και οι Κυριακάτικες αργίες;;; Μάλλον όχι...
Αυτή η παράδοση της περιουσίας πότε ακριβώς έγινε και ποια ήταν ακριβώς τα ανταλλάγματα;Για τις δε αργίες, προφανως δεν έχετε ιδέα. Έχετε την εντύπωση οτι σε κοσμικά κράτη (πχ την Γαλλία) δεν υπάρχουν αργίες; Περεμπιπτώντως, πότε δίνονται αυτά τα δεκαπενθήμερα; Μιλάτε προφανώς μόνο για το σχολείο, γιατί δεν νομίζω οτι υπάρχουν εργαζόμενοι που παίρνουν τέτοιες άδειες.
Εδώ μπορείς να δείς την εξέλιξη αυτού του ζητήματος:http://www.romfea.gr/arthra-apopseis/18305-2013-07-31-08-42-32Δεκαπενθήμερα δεν έχουν, έχουν όμως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Το τι εστί διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας και το κατα πόσο σήμερα υπάρχει σύζευξη αυτών των δύο, είναι θέμα προς συζήτηση.
Δεν την βλεπω καλα αυτη την εταιρεια! Πεσανε οι μετοχες,ανταγωνισμος,πανε και οι σπονσορες...παει για χρεωκοπια.Θα ηθελα να ξερα το 3% των Ελληνων(εκτος βεβαια απο αυτους που ωφελουνται)τι σκεφτονται;
Απ ότι φαίνεται ναι. Η λαική αριστερά ειναι ανίκανη για κοινωνικές ( και μακροπρόθεσμες οικονομικές) αλλαγές. Έχουμε κολλήσει στο " η κοινωνία δεν είναι έτοιμη". Οι πολιτικοί μας είναι πιο πίσω απ την κοινωνία και τους ενδιαφέρει μόνο η άμεση καριέρα τους.
Μου αρέσει η φωτογραφία του άρθρου.Ο Πρώτος κύριος λοξοκοιτάζει τον φωτογράφο και η τρίτη κυρία με το ροζ ταγέρ, κάτι μεταξύ θαύματος και... τάματος.....αναρωτιέμαι σε ποιους συγκαταλέγεται. Σε εκείνους, υπέρ ή κατά του διαχωρισμού;;;...
Τα "όχι" είναι προφανώς για το βασικό (βασικότατο!) λάθος που κάνει στο ενδυματολογικό κομμάτι. Δεν είναι ζακετάκι, είναι εσάρπα! Καλά, τίποτα δεν σας έμαθαν στα θρησκευτικά;
Επαναλαμβάνω για όσους δεν την πρόλαβαν ή για όσους δεν κατάλαβαν. Το άρθρο παρουσίαζε στην αρχή μία άλλη φωτογραφία τραβηγμένη εντός ιερού ναού. Αυτή η φωτογραφία στη συνέχεια αφαιρέθηκε. Για αυτήν, την αρχίκή φωτογραφία έγιναν τα συγκεκριμένα σχόλια.
Αν μας δώσουν από την περιουσία τους όπως είπε ο Ιερώνυμος τις προάλλες, θα είναι μια ανάσα δεν λέω, αλλά τότε είναι που δεν θα δούμε ποτέ διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους.