Στο σημερινό ‘Α, μπα’: αν θέλεις να μάθεις, διάβασε

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: αν θέλεις να μάθεις, διάβασε Facebook Twitter
63


________________
1.

Αγαπητή α μπα. Είμαι μια κοπέλα που μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είχε την γκρίνια ψωμοτύρι. Ειδικά για τον μπαμπά μου και την αδερφή μου ήταν ένας τρόπος να ξεσπάνε και να νιώθουν καλύτερα. Εγώ ως η μικρότερη το έπαιρνα πιο προσωπικά και προσπαθούσα είτε να τους κάνω τα χατήρια είτε να κανονίζω έτσι τη συμπεριφορά μου ώστε να μην προκαλέσω την γκρίνια τους. Ποτέ δεν το κατάφερα γιατί όπως καταλαβαίνεις αυτοί το εκμεταλλεύτηκαν. Κατάλαβαν πόσο με κουράζει και το χρησιμοποιούσαν σαν απειλή. Μετά από πολλά χρόνια ψυχανάλυσης κατάλαβα ότι δεν έχει νόημα να περιμένω από αυτούς να αλλάξουν αλλά να αλλάξω εγώ και να μην πέφτω στην παγίδα τους. Το πρώτο το έχω καταφέρει, δουλεύω ακόμα πάνω στο δεύτερο. Όλο αυτό όμως μου έχει αφήσει το "κουσούρι" να σιχαίνομαι την γκρίνια με αποτέλεσμα να πιστεύω ότι έχω γίνει λιγότερο διεκδικητική. Από την άλλη όμως δε μου αρέσει να βάζω μπροστά κατινίστικες συμπεριφορές. Βλέπω την κολλητή μου. Καλή, χρυσή αλλά πολλές φορές συμπεριφέρεται στον άντρα της και στους γονείς της σαν κακομαθημένο 10χρονο. Μέχρι και τα κλάματα βάζει για το παραμικρό. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια να της κάνουν όλα τα χατήρια και να της αγοράζουν ακριβά δώρα. Εμένα αυτή η συμπεριφορά της δε μου αρέσει και προσωπικά τη θεωρώ λίγο κατάντια. Από την άλλη όμως πολλές φορές τη ζηλεύω. Και επειδή τους καταφέρνει όλους και επειδή έχει τα ακριβά δώρα, ενώ εγώ τη βγάζω με δωράκια από το Accessorize, και αν. Το ξέρω ακούγομαι πολύ επιφανειακή αλλά άσε με να υποκύψω λίγο στα ταπεινά μου ένστικτα. Έρχομαι λοιπόν και σε ρωτάω. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διεκδίκησης και γκρίνιας;

Aχ, δεν ξέρω τι είναι αυτό που ρωτάς.


Λες διάφορα πράγματα, που συνδέονται και δεν συνδέονται. Αν η ερώτηση είναι 'ποια είναι η διαφορά μεταξύ διεκδίκησης και γκρίνιας' δεν χρειάζεται η εισαγωγή, αλλά για να μας τη γράφεις, έχεις τους λόγους σου. Ρωτάς αν είναι θεμιτό να καταφέρνεις αυτό που θέλεις επειδή οι άλλοι δεν αντέχουν άλλο τη γκρίνια σου; Και όταν λέω 'θεμιτό': εννοείς ότι ξέρεις ότι είναι λάθος αλλά βλέπεις ότι έχει αποτέλεσμα;


Ο καθένας πορεύεται ανάλογα με την προσωπική του πυξίδα. Και η γκρίνια, και οι απειλές, και ο εκβιασμός μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακριβά δώρα. Τα δώρα σε νοιάζουν; Ο σεβασμός των άλλων σε νοιάζει; Τι σε ενδιαφέρει να πετύχεις; Και ποια είναι η μέθοδος που χάνει την ισχύ της γρηγορότερα; Και από τι υλικό είσαι φτιαγμένη εσύ; Δεν μπορείς να γίνεις γκρινιάρης επειδή το αποφάσισες. Αν απορρίπτεις αυτή τη συμπεριφορά, δεν μπορείς να την υιοθετήσεις. Αν θέλεις ένα ακριβό δώρο, βρες ποιος είναι ο δικός σου τρόπος για να σου το κάνουν. Μπορεί να χρειάζεται απλά να το πεις.

________________
2.


Ρε συ Α μπα μπαινω σφαιρα στο θεμα και σε ρωτω. Είναι κακο που ειμαι με τον συνομιληκο φιλο μου απο τα 17,σημερα ειμαστε 27 και θελουμε να συνεχισουμε μαζι αν ειναι δυνατον για παντα? Δε καταλαβαινω γιατι θα επρεπε να χωρισω με τον ανθρωπο που αγαπω,ταιριαζω και δεν εχω μαλωσει ποτε σοβαρα μονο και μονο για να μαζεψω εμπειριες. Θα μου πεις,δεν εχω μετρο συγκρισης....Που το ξερω πως ταιριαζω απολυτα μαζι του και οτι δεν υπαρχει εκει εξω καποιος αλλος που να μου ταιριαζει περισσοτερο???Λοιπον οχι δεν το ξερω αλλα με τον συγκεκριμενο ανθρωπο ειμαι ευτυχισμενη ολα αυτα τα χρονια και θελω να συνεχισω και τα υπολοιπα.Νιωθω οτι,ναι αυτος ειναι κι οτι απλα ημουν απο τις πολυ τυχερες που τον βρηκα "με τη μια". Γιατι να υποφερω λοιπον απο ενα χωρισμο που δε θελω μονο και μονο για να εχω να λεω οτι εχω εμπειρια και να καταληξω μετα απο χρονια να τον αναζητω με κλαματα?- crazy_in_love

Ποιος είπε να χωρίσετε παιδί μου; Για τα κουτσομπολιά των άλλων λες; Θα σας κουτσομπολέψουν είτε χωρίσετε, είτε όχι. Ό,τι θέλετε θα κάνετε, δεν μας πέφτει λόγος, ούτε για τα σωστά, ούτε για τα λάθη σας. Σε πιστεύω ότι ταιριάζετε απόλυτα, αλλά και να μην το πίστευα, δεν θα έπρεπε να σε νοιάζει καθόλου. Όσο ψάχνεις επιβεβαίωση για τις αποφάσεις σου από γνωστούς και αγνώστους, τόσο αυτοί θα σε κάνουν να αμφιβάλλεις.

________________
3.

Αγαπητή Αμπα,
εδώ και 2,5 χρόνια είμαι με ένα παιδί, έχουμε ζήσει υπέροχες στιγμές μαζί, δύσκολες, άσχημες, ήρεμες, ό,τι δηλαδή μπορεί να συμβεί σε μία σχέση. Τον τελευταίο, όμως, καιρό, βλέπω την κατάσταση να "παγιώνεται". αυτό εν μέρει οφείλεται ίσως και στην απόσταση που διανύουμε, μιας και μετακόμισε σε άλλη πόλη. Σε ένα χρόνο τελειώνω το σχολείο και ίσως να περάσω στην ίδια με εκείνον πόλη, ίσως όμως και όχι. η απορία μου είναι η εξής: τι είναι καλύτερο να γίνει επειδή δεν είμαστε καλά, να το αφήσουμε ως μια γλυκανάλατη ανάμνηση; να συνεχίσουμε μέχρι, όπως λες και εσύ, ναυτίας; ή... δεν έχω πραγματικά καμία ιδέα. Αλήθεια πιστεύεις πως ο έρωτας σε μία σχέση κρατάει για ένα διάστημα και μετά συνθλίβεται με την ρουτίνα της καθημερινότητας ή πως κρύβεται αρκετά καλά ώστε να τον ψάξουμε;- weirdo_ junky

Θα γίνει ό,τι είναι να γίνει. Δεν χρειάζεται να πάρετε καμία απόφαση. Θα φανεί από μόνο του το πράγμα, και θα εξαρτηθεί και από το αν θα περάσεις στην ίδια πόλη με αυτόν ή όχι.


Ο έρωτας κρατάει για ένα διάστημα και είτε φεύγει, είτε μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Αυτό θα το μάθεις όταν ζήσεις και αυτό που οι ενήλικες εννοούν όταν λένε 'καθημερινότητα'. Καθημερινότητα δεν είναι το σχολείο, το φροντιστήριο και η φοιτητική ζωή. Μη βιάζεσαι να μιλήσεις λες και είσαι 45, αν όλα πάνε καλά, μια μέρα θα γίνεις 45.


Υ.Γ. Την «καθημερινότητα» θα την μάθεις επειδή θα την ζήσεις, αλλά τώρα κοίταξε στο λεξικό τη λέξη 'διανύω' για να σιγουρευτείς ότι ξέρεις τι σημαίνει.


________________
4.

Γιατί στην griko η κτητική αντωνυμία προσκολλάται στο ουσιαστικό και δεν μένει ξεχωριστή από αυτό; Παράδειγμα: Γιατί asciadreffòmma (ξαδελφός μας) και όχι asciadreffo ma ;


Γιατί όχι; Επειδή έχεις συνηθίσει αλλιώς;


Δεν έχω ιδέα ποια είναι η απάντηση, και να δεις που κάποιος αναγνώστης θα ξέρει. Επειδή αυτό που ήθελες είναι να μας μάθεις τα griko, σε ευχαριστούμε, και γι' αυτό σας παρουσιάζω το παρακάτω βίντεο:


________________
5.


Α μπου μου. Μάλλον όταν δημοσιευτεί η ερώτηση θα με έχουν διαγράψει από το μεταπτυχιακό .Διάρκειας 2 χρόνια, απλά πρέπει να παραδώσω την διπλωματική μου τώρα. Και δεν μπορώ. Στις 18 Νοεμβρίου πρέπει να παραδώσω και εγώ είμαι στην 14 σελίδα. Πρώτο λάθος: Σχολή νοσηλευτική ΠΕ. Δεύτερο λάθος: μεταπτυχιακό.(στις λοιμώξεις)Γιατί; Ποιος ο λόγος; Καθηγήτρια τρελή, καθόλου καλή συνεργασία. Δουλειά στο αντικείμενο δεν υπάρχει. Μόνο αν φύγω έξω. Δουλεύω σε ένα οδοντιατρείο τώρα ως βοηθός και δεν έχω καθόλου χρόνο για προσωπική ζωή. Έρωτας-σχέση ούτε λόγος.(Εδώ και δυο χρόνια μόνη σαν το λεμόνι.)Δεν ξέρω τι να κάνω. Τελειώνει ο χρόνος και εγώ δεν θέλω να προσπαθήσω. Έχω παραιτηθεί γιατί δεν μου αρέσει τίποτα. Δεν έχω ούτε χρόνο να πάω σε ψυχολόγο. Ούτε να γυμναστώ.(Μόνο βιβλία διαβάζω. Τώρα διαβάζω το middlesex. ΒΙΒΛΙΑΡΑ)Και φεύγω πρωι και γυρνάω βράδυ. Και δεν έχω όρεξη ούτε να βγω. Ούτε να γνωρίσω κόσμο. Μόνη μου μένω. Και νομίζω ότι θα ανακουφιστώ όταν τελειώσει η προθεσμία και με διαγράψουν. Δεν τον λυπάμαι τον κόπο μου. Τους γονείς μου λυπάμαι και την γκρίνια τους. Αυτά. Δεν έχω ερώτηση. Απογοήτευση έχω. Γενικά


Αν διαβάζεις, πες μας τι έγινε.


Δουλεύεις και κάνεις παράλληλα μεταπτυχιακό σε κάτι που δεν σου αρέσει. Γι' αυτό είσαι έτσι. Αν έγραψες την διπλωματική, θα έχουν αλλάξει όλα. Αν δεν την έγραψες και σε διέγραψαν, επίσης. Διάλεξες κάτι πολύ δύσκολο, γι' αυτό είσαι έτσι. Μην λυπάσαι τους γονείς σου. Οι γονείς σου θέλουν να είσαι καλά, οπότε κοίτα να είσαι εσύ καλά, όπως είναι το καλύτερο καλά για σένα.

________________
6.


Αγαπητή Α, μπα,
Ως γυναίκα οδηγός (οδηγώ 25 χρόνια), έχω βιώσει το σεξισμό στους δρόμους πάρα πολύ συχνά (πρόβλημα πολυτελείας , θα μου πεις βέβαια). Τα τελευταία δε χρόνια η οδήγηση στους δρόμους της Αθήνας δείχνει την παράνοια σε όλο της το μεγαλείο. Βλέπεις να κάνουν αναστροφή, εκεί που απαγορεύεται, να περνάνε με κόκκινο και να βρίζουν τους πεζούς, να οδηγούν παπάκι χωρίς κράνος, ούτε καθρέφτες και με το ένα χέρι, γιατί στο άλλο κρατάνε το κινητό και μιλάνε ή το φραπέ...
Θα ήθελα να σε ρωτήσω εκεί στας Αμερικάς πώς οδηγούν στις μεγαλουπόλεις ,σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης; Οι γυναίκες οδηγοί αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άντρες;
Φιλιά, χαιρετισμούς στο σπίτι.- " η όλο απορίες"

Η Αμερική, όπως έχω πει χίλιες φορές ως τώρα, δεν είναι ένα ομοιόμορφο και ενιαίο πράγμα. Έστω. Κάτι που ισχύει στην πλειονότητα (μάλλον) είναι ότι οι πόλεις είναι προσανατολισμένες προς το αυτοκίνητο, οπότε γενικώς όλοι ξεκινούν να οδηγούν από πολύ μικροί.


Στο Λος Άντζελες, με 13 εκατομμύρια κατοίκους και ΜΜΜ μόνο για δείγμα, το αυτοκίνητο είναι το δεύτερο σπίτι του καθένα. Όλοι ανεξαιρέτως ξεκινούν να οδηγούν από τα 16 τους και κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα στη ζωή τους, σε αυτοκινητόδρομους με μεγάλες ταχύτητες. Επιθετικότητα υπάρχει, casual παρανομία λιγότερο, το άντρες/γυναίκες δεν ξέρω πόσο ρόλο παίζει, γιατί όλοι περνούν τη μισή τους ζωή μέσα στο αυτοκίνητο. Η μόνιμη και συνεχής και πολύ εντατική παραβίαση νόμου είναι στο όριο ταχύτητας, που το αγνοούν όλοι παντελώς και πολύ άνετα, και η τροχαία δεν ασχολείται.


Στη Νέα Υόρκη ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ και περπατάει, αλλά όσοι οδηγούν, είναι επίσης επιθετικοί. Δεν κάνουν παρανομίες, αλλά τσαμπουκάδες και κοψίματα και βρισίδια, ναι. Είναι τα νεύρα της μεγαλούπολης, που είναι παγκόσμια ασθένεια.


________________
7.

Με αφορμή τον Βαγγέλη ΓΙακουμάκη, το παιδί που αυτοκτόνησε επειδή η ζωή του ήταν ένα μαρτύριο από το bullying των κρητικών στην γαλακτοκομική σχολή, έχω μία ερώτηση.
Πιστεύεις ότι η οικογένεια έχει σημαντικό (αν όχι μεγάλο) μερίδιο ευθύνης για τα παιδιά που αυτοκτονούν;
εγώ για να είμαι ειλικρινής, όταν ακούω για μία αυτοκτονία σκέφτομαι ότι ήταν ευθύνη (ή απόφαση?!) αυτού που το έκανε αλλά η δεύτερη σκέψη μου είναι ότι δεν μπορεί η οικογένειά του έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, δεν μπορεί να είναι αμέτοχη, ότι φταίει.
Εσύ τί εντύπωση έχεις? – ευαίσθητο θέμα

Πιστεύω ότι όταν γίνεται κάτι τόσο τραγικό και αφύσικο όσο μια αυτοκτονία, (αφύσικο με την έννοια ότι ταράζει την πορεία της ζωής όπως την βιώνουμε και περιμένουμε να εξελιχθεί) είναι ανθρώπινο να ψάχνει κανείς το 'ποιος φταίει' και από τα πρώτα που σκέφτεται κανείς είναι ότι φταίει η οικογένεια.


Η αυτοκτονία είναι ένα πολύ σύνθετο πράγμα και δεν εξηγείται έτσι απλά, με το ότι φταίει ο ένας και ο άλλος. Όλοι είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε με το δάχτυλο το φταίχτη, για να τακτοποιηθεί αυτό το γεγονός μέσα μας. Αν ήταν τόσο απλό, ότι η οικογένεια έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης – για σκέψου πόσες δυσλειτουργικές οικογένειες υπάρχουν. Αντιστοιχούν οι αυτοκτονίες στον αριθμό αυτό; Όχι βέβαια. Η αυτοκτονία είναι λύση για κάποιους ανθρώπους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους.


Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τώρα εμείς τον τροχό για αυτό το θέμα. . Δεν είναι υπόθεση 'εντύπωσης' ή 'άποψης'. Η αυτοκτονία ερευνάται και αναλύεται εδώ και δεκαετίες. Αν σε ενδιαφέρει, μπορείς να διαβάσεις και να μάθεις, αντί να βγάζεις θεωρίες από το μυαλό σου και να ρωτάς άλλους που είναι εξίσου άσχετοι με το θέμα με σένα.
 

63

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Για το θέμα της αυτοκτονίας. Το δυνατότερο από όλα τα ένστικτα στους ανθρώπους (και στη φύση γενικότερα) είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Μπορεί να μετακινήσει βουνά και να ανοίξει δρόμο στη θάλασσα. Είναι αυτό που έχει κάνει ανθρώπους να επιβιώσουν σε αδιανόητες συνθήκες. Να βρουν δύναμη υπεράνθρωπη, να φάνε άλλους ανθρώπους, να πιουν το αίμα τους ή τα ούρα τους προκειμένου να επιβιώσουν. Στην αυτοχειρία το ένστικτο αυτό έχει πάψει να λειτουργεί. Στους αυτόχειρες υπάρχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία επιδεινώνεται ασφαλώς από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά σπανιότατα οι εξωτερικοί παράγοντες είναι οι αποκλειστικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν τα συμπτώματα αυτής της παθολογικής κατάστασης και πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν από απλούς καθημερινούς ανθρώπους. (Για αυτό και δεν ρισκάρουμε ποτέ να αγνοήσουμε έστω και την απειροελάχιστη υποψία που μπορεί να έχουμε για πιθανότητα αυτοκτονίας). Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να επιρρίπτει κάποιος ευθύνες στους γονείς ή ακόμα και στους "θύτες". Ασφαλώς και υπάρχει κομμάτι ευθύνης που βαραίνει την οικογένεια ως προς την αναγνώριση των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας του προβλήματος, αλλά δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να αντιληφθούν το βάθος και τη φύση ενός προβλήματος. Είναι επίσης πολύ παρακινδυνευμένο να βγάζουμε όλοι εμείς συμπεράσματα για το αν ήταν ή όχι αυτοκτονία ο θάνατος του Βαγγέλη. Αυτό που ο κάθε ένας αυτοδιορίζεται ιατροδικαστής, δικαστής και ηθικός για να βγάλει λίγη πίεση από μέσα του, ας σταματήσει. Μια αυτοκτονία ή μια εγκληματική ενέργεια δεν είναι θέμα "άποψης". Υπάρχουν ειδικοί που εξετάζουν το θέμα αυτό. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που λένε οι περισσότεροι είναι αλήθεια, δηλαδή ότι η ψυχολογική πίεση μπορεί να γίνει καθαρή αιτία για μια αυτοκτονία, τότε όλοι εμείς (οι άσχετοι) που ουρλιάζουμε και χτυπιόμαστε για το θάνατο του Βαγγέλη και κατηγορούμε με τέτοια ελαφρότητα τους γονείς ή οποιονδήποτε άλλο, κάνουμε αυτό ακριβώς που κατηγορούμε. Μια μορφή bullying που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονία. Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει.
Δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς ρωτάς. Η αυτοκτονία είναι επιλογή έτσι κι αλλιώς. Αλλά η επιλογή της οφείλεται σε παθολογική κατάσταση, κατά την οποία η κριτική και αντιληπτική ικανότητα έχει αλλοιωθεί και το πρόβλημα έχει πάρει εξωπραγματικές διαστάσεις. Ο θάνατος είναι ο τελευταίος σταθμός και το κακό του είναι ότι είναι ότι είναι αμετάκλητος. Ότι και να σου συμβαίνει, υπάρχει πάντα τρόπος και διέξοδος. Οι μόνες εξαιρέσεις που μπορώ να θεωρήσω συνειδητή επιλογή είναι οι ανίατες ασθένειες σε τελικό στάδιο. Οι άνθρωποι δηλαδή που ξέρουν ότι θα πεθάνουν και επιλέγουν να πεθάνουν νωρίτερα για να μη ζήσουν τον πόνο.
#5 Διαφωνώ με την προσέγγιση που έχεις επιλέξει στο πρόβλημα σου.... Το μεταπτυχιακό το διάλεξες εσύ. Δεν σε έβαλαν με το ζόρι. Προσωπικά δουλεύω full time, κάνω μεταπτυχιακό το οποίο και πληρώνω και καταφέρνω να έχω μια ικανοποιητική προσωπική ζωή... Αν γύρναγα πίσω στο χρόνο ίσως να μην διάλεγα να ασχοληθώ με το μεταπτυχιακό μου γιατί είμαι από την φύση μου τεμπέλα και θα ήθελα να μην γράφω τόσες εργασίες μέσα στο χρόνο και εξετάσεις και διπλωματική... Όμως μπήκα στο χορό και θα χορέψω... Δεν αφήνω την φυσική μου ροπή προς την τεμπελιά να μου καθορίζει την ζωή... Ωραία είναι η αυτολυπηση αλλά στο τέλος, πρέπει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας...
#1 Αγαπητη μου κοπέλα. Θέλω να σου πω πως η συμπεριφορά της κολλητής σου όχι απλώς είναι κατάντια, αλλά μου έρχεται εμετός με τέτοιους ανθρώπους (συγγνώμη που το λέω έτσι, γιατί εμένα τουλάχιστον δε μου αρέσει αυτή η έκφραση, αλλά κυριολεκτικά μου έρχεται εμετός). Έχω μεγάλη περιφρόνηση στα άτομα (μιλάω για ζευγάρια και ενίοτε παρέες, όχι για σχέσεις γονιών με παιδιά, γιατί αυτό είναι διαφορετικό) που γκρινιάζουν για να τους κάνουν οι άλλοι τα χατήρια. Εξίσου τεράστια περιφρόνηση έχω και στους άλλους, που τους τα κάνουν τα χατήρια. Και λίγο οίκτο. Αλήθεια, πώς μπορεί να το ζηλεύεις αυτό; Αν είναι να γκρινιάζω και να καταφέρνω να μου παίρνουν ακριβά δώρα, ενώ από μέσα τους σκέφτονται "ας της πάρω ένα κοσμημα μπας και το βουλώσει επιτέλους που μου ζάλισε τον έρωτα η ηλίθια", τι να το κάνω; Η διεκδίκηση με τη γκρίνια τι διαφορά έχει; Πώς μπορεί να σου εξηγήσει κάποιος κάτι τόσο στοιχειώδες; Διεκδίκηση σημαίνει ζητάω αυτό που θέλω χωρίς να γκρινιάζω. Δεν ξέρω πώς να στο πω διαφορετικά. Διεκδίκηση δεν είναι "Μήτσο θέλω να μου πάρεις κι εμένα Σβαρόφσκι όπως πήρε ο Μπάμπης στη Σούλα γιατι το Accessorize είναι φτηνιάρικο". (Και ναι, ήταν πολύ επιφανειακό αυτό που είπες, χίλιες φορές να σε σέβεται ο φίλος σου κι ας μη σου παίρνει ακριβά δώρα ποτέ. Δε χρειάζεσαι τίποτε ακριβό για να είσαι ευτυχισμένη.) Διεκδίκηση σημαίνει να μη φοβάσαι να διεκδικείς πράγματα που δικαιούσαι να έχεις, όπως άδεια από τη δουλειά, όπως ίσο μερίδιο με την αδερφή σου στα κληρονομικά, ο,τιδήποτε σου αναλογεί και είναι δίκαιο. Όπως το να ζητάς από το σύντροφό σου κάτι που θέλεις να κάνει για τη σχέση σας, απλώς να το ζητάς, χωρίς να χρησιμοποιείς σαν μέσο πίεσης το "Ναι ρε Μπάμπη αλλά εγω τόσες θυσίες έχω κάνει για σένα". ΥΓ. Επειδή νομίζω ήμουν απότομη μαζί σου, θέλω να σου πω αν διαβάζεις, πως η συμπεριφορά σου είναι απόλυτα σωστή. Απλά μην ξαναζηλέψεις τη φίλη σου. Είναι για να τη λυπάσαι. Αν ήθελες να φέρεσαι σαν κακομαθημένο 10χρονο -και να σου φέρονται και όλοι όπως σε ένα κακομαθημένο 10χρονο- θα το έκανες. Το ότι δεν το κάνεις, είναι επιλογή σου, και είναι σωστή. Μη γλιστρήσεις ποτέ σε αυτή την κατάντια.
@2Αν ήμασταν πριν 50 χρόνια θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό και κοινωνικά αποδεκτό και το αντίθετο, δηλαδή να χωρίσεις για να αποκτήσεις εμπειρίες θα ήταν ανάρμοστο, ίσως και ανήκουστο. Άρα είναι πολύ σχετικά αυτά που σου λένε για το τι θα έπρεπε να ζεις. Όλοι την ευτυχία ψάχνουμε, εσύ που την έχεις βρει γιατί να την πετάξεις μόνο και μόνο γιατί η κοινωνία αυτή την περίοδο θεωρεί ξεπερασμένο αυτό που ζεις;
#1Νομίζω πως η κοπέλα με την γκρινιάρα οικογένεια στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να της χαρίζουν ακριβά αντικείμενα, αλλά να νιώσει ότι οι δικοί της άνθρωποι την υπολογίζουν, τη φροντίζουν, τη σκέφτονται. Κι επειδή το πιο κοντινό της παράδειγμα είναι η φίλη που της κάνουν τα χατήρια, εξισώνει ακριβά δώρα = αγάπη. Η διεκδίκηση είναι ένα πράγμα: ξέρουμε τί θέλουμε και το ζητάμε, κάνοντας πέρα τις ντροπές. Η γκρίνια από την άλλη, είναι από τις πιο passive-aggressive συμπεριφορές κατ' εμέ, και πολλές φορές δεν γίνεται καν για να διεκδικήσει κάποιος κάτι συγκεκριμένο, αλλά για να έχει τον έλεγχο πάνω στους άλλους. Προσωπική γνώμη, πάντα.
Σου απάντησα στη χθεσινή σου απορία κάτω από το χθεσινό σχόλιο σου αν σε ενδιαφέρει βεβαίως βεβαίως. Κι επειδή ξέχασα να απαντήσω γιατί δεν υπήρξε σχόλιο για την 6, πολύ απλά δεν είχα γνώμη για αυτό το ζήτημα.
#4:Ορισμένες γλώσσες ονομάζονται συγκολλητικές. Όπως η Τουρκική για παράδειγμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει το θέμα της λέξης, στο οποίο πας και κολλάς "πράγματα", αναλόγως την περίπτωση. Τα "πράγματα" συνήθως είναι αντωνυμίες, χρόνος, έγκλιση, πρόσωπο, αριθμός, χρονικοί/τοπικοί προσδιορισμοί κοκ.Παράδειγμα από την Τουρκική:can= ψυχήm/im/um= μουcanım= ψυχή μου2ο Παράδειγμα:Peynir = τυρί- li/lu = επίθεμα που υποδηλώνει περιεχόμενο = μεpeynirli= με τυρί3ο Παράδειγμα:Kardes= αδελφόςm/im/um= μου di/du = επίθεμα του ρήματος "είμαι" στον αόριστο χρόνοkardesimydi= ήταν ο αδελφός μου (όπου y= έξτρα επίθεμα απαραίτητο μπροστά από το ρήμα είμαι σε κάποιες περιπτώσεις).Κάπως έτσι.Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες φορές να βλέπουμε λέξεις που μοιάζουν με προτάσεις.Εντελώς αυθαίρετα, το μυαλό μου πάει σε Έλληνες μετανάστες από την Τουρκία, που μετανάστευσαν στη Ν.Ιταλία και έκαναν έκαναν αυτό το μπάσταρδο παιδάκι. Όπως έκαναν οι Καραμανλήδες (εντελώς πληροφοριακά) με τα Καραμανλήδικα κάπου στη Μ. Ασία, τα οποία είναι ουσιαστικά τουρκικά, γραμμένα με ελληνικούς χαρακτήρες (κοίτα τι σκαρφίστηκαν για να διατηρήσουν μια ελληνική ταυτότητα σ' ένα καθόλα τούρκικο περιβάλλον).
Η διάλεκτος griko της κάτω Ιταλίας προέρχεται κατευθείαν από τις ελληνικές αποικίες της αρχαιότητας (8ος – 5ος αι π.Χ.), οπότε καμία σχέση με τουρκική εποχή. Το ελληνικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο με αποτέλεσμα όλη εκείνη η περιοχή να ονομαστεί Μεγάλη Ελλάδα. Η διάλεκτος έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα αν και φυσικά τη μιλάνε περισσότερο οι ηλικιωμένοι. Η συγκόλληση με την κτητική αντωνυμία στο παράδειγμα που έδωσε οφείλεται στην ηχητική απόδοση της ελληνικής έκφρασης με λατινικούς χαρακτήρες και γραμματικούς κανόνες (δηλαδή το αντιστροφο από αυτό που έγινε με τα Καραμανλήδικα) : κανονικά θα ήταν asciadreffos mas, αλλά το τελικό ς μετατρέπεται σε διπλασσιασμό του μ που ακολουθεί για φωνητικούς λόγους.
Σωστά Ro_xy. Δεν έχω γνώσεις για τη γκρίκο, στα ιταλικά πάντως είναι πχ.: dì=πες, mi=σ'εμένα dimmi=πες μου lo=αυτό dillo=πες τοfa=κάνε fammi=κάνε μουΔιαπιστώνω μια αντιστοιχία με τις κολημμένες λέξεις και τον αναδιπλασιασμό του γράμματος.
Αααχ έτσι με έλεγε ο μακαρίτης παππούς μου ο Πόντιος...Λοιπόν βρήκα ότι yavru είναι το μωρό και το κουτάβι --> yavrumΑλλά οι Έλληνες το λέμε γιαβρί, και σε αντίστροφη πορεία με τους ομιλούντες την γκρίκο, ο παππούς το εξελλήνιζε πλήρως σε δύο λέξεις: γιαβρί μου.
#7 όποιος παρακολουθεί όλα αυτά τα γεγονότα που σχετίζοντα με τον Βαγγέλη και ενημερώνεται από αξιόπιστες πηγές, δεν νομίζω ότι θεωρεί ότι είναι αυτοκτονία.....
@alouteroδιοτι αυτοι οι τυποι ηταν ο λογος της απελπισιας του, αλουτερο.ηταν ενα καλο, ησυχο, ευαισθητο και χαρουμενο παιδακι. ΑΥΤΟΙ ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ.φυσικα φταινε κι αλλοι. φταινε ΟΛΟΙ οσοι ηξεραν, με διαφορετικο βαθμο ευθυνης ο καθενας. τεραστια η ευθυνη του διευθυντη και επειδη δεν εδρασε οταν επρεπε και μπορουσε κι επειδη υποχωρησε στις πιεσεις του βουλευτη σε παλιοτερες παρανομιες και βιαιπραγιες τους. δεν θελω να σκεφτομαι την ευθυνη αυτου του ανθρωπου, ειδικοτερα επειδη μου φανηκε ανικανος και ακαταλληλος κι οχι πονηρος η κακοηθης. απορω πως θα συνεχισει μετα απο αυτο...@mplrναι, αλλα αν αυτο εγινε, πως να γινει δηλαδη?υπαρχουν ιδιαιτερες προυποθεσεις στο να τιμωρηθει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καποιος σε περιπτωση αυτοκτονιας, το ξερω. αλλα ειναι μια περιπτωση που ισχυαν στον χειροτερο βαθμο. ελπιζω οι δικηγοροι και οι δικαστες να κανουν καλα την δουλεια τους και να μην πεσουν στα μαλακα.
#1Τεράστια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ γκρίνιας και διεκδίκησης. Η γκρίνια μπορεί να γίνει μέσο διεκδίκησης και το έχεις βιώσει έντονα αυτό. Δεν είναι όμως το μοναδικό μέσο. Κάποιοι το χρησιμοποιούν, κάποιοι όχι.Κάποιες γυναίκες το χρησιμοποιούν, κάποιες όχι.Η αδελφή σου και η φίλη σου το κάνουν. Εσύ όμως γράφεις πως αυτό σε έχει κουράσει στη ζωή σου, γιατί αναρωτιέσαι λοιπόν γι' αυτό και ζηλεύεις τη φίλη σου; Η ψυχανάλυση δε σε βοηθάει; Μεγάλωσες σε ένα περιβάλλον που η γκρίνια ήταν το μοναδικό μέσο διεκδίκησης. Εφόσον εσένα δε σου ταιριάζει, δε σημαίνει ότι υστερείς κάπου! Ίσα ίσα, είναι πολύ κουραστικοί οι άνθρωποι που γκρινιάζουν και πολλοί τους αποφεύγουμε. Διάβασε και το χθεσινό Α, μπα και τα σχόλια!!Επίσης, τα ακριβά δώρα δεν έχουν να κάνουν μόνο με γκρίνια. Έχουν να κάνουν και με οικονομική δυνατότητα. Αν η οικογένεια και ο άντρας της φίλης σου είναι ευκατάστατοι, ακριβά δώρα θα της έκαναν ακόμη και αν δε γκρίνιαζε. Η ουσία όμως στα δώρα δεν είναι να διεκδικήσεις κάτι όπως όταν ήμαστε μικρά παιδιά που διεκδικούσαμε παιχνίδια. Η ουσία είναι να νιώσει κάποιος ευγνωμοσύνη ή κάτι όμορφο που είσαι δίπλα του και να θελήσει να στο εκφράσει. Πάντως εγώ θα σου πω πως όντως δεν έχει νόημα να περιμένεις να αλλάξουν οι δικοί σου, αλλά μην είσαι τόσο σίγουρη πως πρέπει να αλλάξεις εσύ. Αν όταν μάθεις να διαχειρίζεσαι πλήρως τα συναισθήματά σου απέναντί τους, θέλεις να αλλάξεις κάτι στο χαρακτήρα σου, τότε προσπάθησε το. Μέχρι τότε όμως απλά κάνε μόνη σου δώρα στον εαυτό σου από αγάπη και όχι από γκρίνια! :)
Σωστή/ος ο/η Χαμογέλα ντε! Επίσης δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο στη γκρίνια. Εγώ ας πούμε πεισμώνω περισσότερο όταν κάποιος προσπαθεί να κερδίσει κάτι από μένα γκρινιάζοντας. Επιπλέον είναι πολύ πιθανόν οι πολύ κοντινοί σου άνθρωποι (οικογένεια, κολλητοί) να ανέχονται τη γκρίνια, αλλά είναι πολύ σπάνιο να λειτουργήσει θετικά στους παραέξω. Μια - δυο θα σε ανεχθούν, την τρίτη θα τ' ακούσεις το σιχτίρι σου. Η γκρίνια είναι τοξική και οι άνθρωποι που προσπαθούν να φτιάξουν υγιείς σχέσεις με τους γύρω τους, την αποφεύγουν. Ιτς απ του γιου
#7ειναι πιθανον να ειχε σοβαρες ευθυνες η οικογενεια.αυτο που ειναι απαραδεκτο, ειναι η ευκολια με την οποια κανουν μερικοι σκληρη κριτικη, εχουν ριξει αναθεματα και καταρες σε αυτην την οικογενεια μια τετοια στιγμη, οταν ακομα κι αν ευθυνεται, δεν υπαρχει καμια περιπτωση να ποναει οποιοσδηποτε ασχετος περισσοτερο απο τους γονεις , για τον χαμο του παιδιου...
#4no lo so..μηπως τα μιλουσαν πολυ πριν αρχισουν να τα γραφουν και τα γραψανε οπως ειχαν μεινει στο μυαλο τους ηχητικα, μιας και μιλανε και πολυ γρηγορα?
#2r u talkin to me?το γεγονος οτι απαντας, αμυνεσαι, απολογεισαι, χωρις να υπαρχει καμια ερωτηση, επιθεση η κατηγορία, δειχνει οτι αυτη που αμφισβητεις τις επιλογες σου εισαι η ιδια....ψαξε τον λογο αν υπαρχει, και επεξεργασου τον.αν προκειται απλα για μια ενοχοποιημενη συμπεριφορα απο το πουθενα, απενοχοποιησου και ζησε τον ερωτα σου οπως θελεις εσυ και για οσο θελεις εσυ.
Το ίδιο ακριβώς σκέφτηκα. αλλά μετά μου ήρθαν στο μυαλό όλοι οι καλοθελητές που εκεί που καθόμουν όμορφα minding my own business, μου φέρονταν συγκαταβατικά για μια κατάσταση στη ζωή μου, που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να είναι υπό αμφισβήτηση. Μία, δυο τρεις, δέκα, από κάποιο σημείο και μετά άρχισα να αναρωτιέμαι αν φταίω. π.χ. "Δεν έχεις παιδιά; Α....Ε, να κάνεις, ολοκληρώνουν τη γυναίκα ως ύπαρξη" και άλλα τέτοια αστεία.
Franny, αν πιστευεις κατι για τον εαυτο σου και να ερθουν 10 - 20 νοματαιοι απο διαφορετικα σημεια και στο αμφισβητισουν κι εσυ δεν αναρωτηθεις εστω κι ενα λεπτο αν οντως κανεις λαθος ή οχι, δεν εισαι σιγουρος για τον εαυτο σου, ξεροκεφαλος εισαι. Ολα ειναι συνεχως υπο αμφισβητιση, το οτι αφουγκραζομαι κι επεξεργαζομαι τί λενε γισ μενα δεν με κανει λιγοτερο σιγουρη. Με κανει πιο σιγουρη. Δεν με... κλονιζει κανεις που απλα θα με κανει να αναρωτηθω. Πατροναρεις ανωριμα.
Μην το παίρνεις προσωπικά, αυτή είναι η συμβουλή μου, αν θες. Κάνε πως δεν σε αφορά, αλλιώς χάνεις ενέργεια. Δεν έχει σημασία αν φταις ή αν δεν φταις υπάρχουν μερικοί που το έχουν ανάγκη να εκτονωθούν.Για να μην παρεξηγηθώ, όταν φταίμε πληρώνουμε την ζημιά. Και λάθη γίνονται πάντα, πρέπει να προσέχουμε και τους εαυτούς μας και τους νυσταγμένους και τους αφηρημένους. Για πολλούς είναι θεραπεία και ανήκει στην καθημερινότητα τους να μειώνουν άλλους πίσω από το τιμόνι. Δυσκολευόμουν να καταλάβω στην αρχή, πλέον όμως συνήθισα και τους χαιρετώ. Επιβεβαιώνω τον σεξισμό τους και ζητώ ανοχή ή παίζω την ανήξερη. Έτσι προστατεύω την ψυχική μου υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικοί οδηγοί και στατιστικά κάνουν λιγότερα ατυχήματα. http://www.protothema.gr/car-and-speed/news/article/189374/oi-gynaikes-einai-kalyteroi-odhgoi-apo-toys-andres/http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/316355
Χωρίς διάθεση άρνησης της επιστήμης, πιστεύω οτι πάνω-κάτω τα δύο φύλα είναι εξίσου ικανά. Η σύνεση που έχουν οι γυναίκες στο τιμόνι συνήθως τις οδηγει σε λιγότερα ατυχήματα απ' τους άντες, αλλά παράλληλα, το γεγονός οτι είναι πιο "μαζεμένες", τις κάνει να μην είναι τόσο επιδέξιες σε παρκαρίσματα, σε λάθη άλλων οδηγών ή στην ταχύτητα. Και θεωρώ πως δεν πρόκειται περι στερεοτύπων, είναι πχ γεγονός οτι αν σβήσει η μηχανή σε μια γυναίκα ίσως πανικοβληθεί, ενώ σε έναν άντρα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε φωνές προς άλλους οδηγούς.
#1 Βγαίνει για παράδειγμα η Α με την κολλητή της Β έξω. Η Β επειδή είναι γκρινιάρα αρχίζει τα "όχιιιι αχουυυ δε μου αρέσει αυτή η ταινίαααα, δεν βλέπω ταινίες δράσης απαπαππαααα, να δούμε αυτό". Η Α προκειμένου να έχει το κεφάλι της ήσυχο, λέει "οκ, διάλεξε εσύ μια ταινία." και λήγει το θέμα εκεί. Ως προς τα δώρα, το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι, ότι επειδή η Β είναι τόσο σπασ***ω (συγνώμη για την έκφραση), οι άλλοι τις κάνουν χατήρια και ακριβά δώρα γιατί ξέρουν ότι θα αρχίσει τα νιαουρίσματα και τις κλάψες με ένα ποταπό δωράκι των λίγων ευρώ.Η διαφορά γκρίνιας και διεκδίκησης κατ' εμέ είναι η εξής : Στην διεκδίκηση μιλάς ορθα και κοφτά και ευγενικά. Χωρίς μορφασμούς, νιαουρίσματα και δράματα. Π.χ. στο παράδειγμα με το σινεμά, για να μην είσαι το θύμα και παραβλέπεις τα δικά σου θέλω λες "οκ μην το δεις εγώ θέλω να το δω. τελεία. Θα πάω να το δω μόνη μου. τελεία. Συγνώμη αλλά εγώ δεν θέλω να δω αυτό που θέλεις να δεις εσύ. τελεία. Ας κάνουμε κάτι άλλο που να θέλουμε από κοινού. τελεία." Αυτό είναι διεκδίκηση, απλά και καθαρά.Ως προς τα δώρα και τα λοιπά οφέλη από την συμπεριφορά αυτή, σκέψου το εξής. Η συνάδελφός σου κάνει σεξ με το αφεντικό για να προωθηθεί, εσύ δεν θα το έκανες ποτέ αυτό. Εκείνη κερδίζει πράγματα με αθέμιτο τρόπο, εσύ προφανώς αδικείσαι ενώ όντας σωστή. Συμπέρασμα : απλά μένεις με την αξιοπρέπειά σου και έχοντάς τα καλά με τον εαυτό σου, και εκείνη με την ενοχλητική προσωπικότητά της και τα υλικά της αγαθά. :*
κάθε μέρα που περνάει και διαβάζω την στήλη σου αναρωτιέμαι όλο και περισσότερο. που ήσουν κρυμμένη τόσο καιρό? γιατί να αργήσω τόσο να σε ανακαλύψω? νιώθω ότι θα είχα φτάσει πολύ νωρίτερα σε αυτό που είμαι σήμερα, αν ήσουν στην ζωή μου σε μικρότερη ηλικία. αλλά μπορεί και όχι! ποιος ξέρει!#4 εγώ πάντως δεν ειχα ιδέα τι είναι τα γρικο... ευχαριστούμε φίλε μας που μας σκέφτηκες!
#1 Και η γκρίνια μπορεί κάλλιστα να είναι μέσο διεκδίκησης. Με εσένα μια χαρά δούλευε τόσα χρόνια από τους δικούς σου· έχεις και προσωπική εμπειρία. Ούτε εγώ καταλαβαίνω τί ακριβώς ρωτάς. Αν είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα, και ενδεχομένως στην κάθε περίσταση ξεχωριστά, για να διεκδικήσεις κάτι, θα το κρίνεις εσύ κάθε φορά. Η δική σου προσωπικότητα το αποδέχεται; Οι δικές σου αξίες το επικροτούν; Τα δικά σου επιτεύγματα επιθυμείς να είναι προϊόντα αυτoύ του είδους της διεκδίκησης; Kαι αν ναι, έχεις τα προσόντα για να ασκήσεις την εν λόγω μέθοδο; Αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να απαντήσεις.Εγώ αδικία δε βλέπω πουθενά πάντως. Η αξιοπρέπεια (η ώριμη συνδιαλλαγή με ενήλικους όρους δηλαδή, εν προκειμένω) είχε πάντα το υψηλότερο τίμημα και γι' αυτό είναι τόσο πολύτιμη. Μολονότι μόνο ως πολυτέλεια δεν μπορεί να ειδωθεί.
@ σαλιγκάρι Δε θα συμφωνήσω. Η αδικία εν γένει στην κοινωνία ορίζεται από το βαθμό απόκλισης από την αξιοκρατία, όπως η κάθε κοινωνία την αναγνωρίζει και αναλόγως τη θεσπίζει ευρέως ή κατά περίσταση. Ελέγχεται, δε, μέσα από τυπικά προσόντα και πρότυπα συμπεριφοράς. Εκεί μπορούμε να μιλήσουμε για αδικίες, καθότι μας επιτρέπεται μια αντικειμενικοποίηση. Στις προσωπικές σχέσεις είναι πιο υποκειμενική η αξία της κάθε συμπεριφοράς. Ακολούθως, των αντιδράσεων, επιβραβεύσεων ή απορρίψεων απέναντί της, διότι εξαρτώνται από την έγκριση του καθένα εμπλεκόμενου, που με τη σειρά της προκύπτει από την προσωπική φιλοσοφία, τις προσωπικές αξίες, τα προσωπικά συναισθήματα, την προσωπική του ιστορία και την προσωπικότητά του.
Εγώ, Santinity, να συμφωνήσω ευχαρίστως μαζί σου. Kαι λοιπόν; Έχει σημασία πώς θα την ονομάσουμε; Σημασία έχει ότι κάποιος την επιβραβεύει... Που σημαίνει ότι όχι μόνο την εγκρίνει και την αποδέχεται αλλά και ότι τη θεωρεί αξιέπαινη! Γιατί το δώρο, στην περίπτωση του παραδείγματος ας πούμε, παροτρύνει τη συνέχιση της γκρίνιας, δηλαδή την επανάληψή της ως μέσο διεκδίκησης. Επομένως, με τον τρόπο του επικυρώνει μια συμπεριφορά. Και, όχι, η γνώμη μου είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει καθόλου ασυνείδητα αλλά με πλήρη επίγνωση της πράξης.Εξάλλου, αυτός είναι ο τρόπος διαπαιδαγώγησης πολλών οικογενειών. Αν δεν τον θεωρούν αρετή, τότε γιατί τον συνεχίζουν και τον μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους, τα οποία με τη σειρά τους, αν δεν γκρινιάξουν, ξέρουν ότι δε θα εισακουστούν/δε θα αποκτήσουν δώρα/δε θα τους γίνει το χατήρι κλπ;
Καταλαβαίνω πως το εννοείς, αλλά που οδηγεί μια τέτοια συμπεριφορά; Σε μια γκρινιάρικη οικογένεια; κοινωνία; Και μέσα σε αυτήν ο στόχος θα είναι να δημιουργούμε όχλο και προβλήματα για να πάρουμε τα μεγαλύτερα δώρα; Νομίζω ότι αν αυτό γίνετε συστηματικά οδηγεί στην ψυχική οδύνη και σιγά μην χαλάσω την ψυχούλα μου για ένα δώρο το οποίο θα ακριβοπληρώσω στον ψυχολόγο. Αν το προτιμάει κανείς κάνω πάσο, αλλά δεν το επιβραβεύω.
Nαι, Santinity, ασφαλώς κι εγώ το κρίνω ως κοντόφθαλμο. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζω ποιά μπορεί να είναι η αιτία της επιλογής μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Συναισθηματική ανασφάλεια; Καιροσκοπικός χειρισμός; Ελλιπής ανάπτυξη της προσωπικότητας; Κακή μεταχείριση της διαπαιδαγώγησης, όπως προείπα; Έκανα παραπάνω μια νύξη για την αξιοπρέπεια, αλλά δε νιώθω ότι έχω τις δυνατότητες να το αναλύσω περαιτέρω, γι' αυτό αποφεύγω να δώσω χαρακτηρισμούς και διστάζω να το πάω παραπέρα.
#7 H οικογένεια φταίει όταν, και στο βαθμό που, δεν αποτελεί υποστηρικτική βαλβίδα για το παιδί. Ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει, εκ της βιωματικής επαφής του, αν και πόσο η οικογένειά του (οι γονείς του/κηδεμόνες του/όποιοι το ανέθρεψαν, δηλαδή) μπορεί να του σταθεί ουσιαστικά σε κάποιο δεινό που υφίσταται, αν είναι ανοιχτή και κατάλληλη για να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, και εκείνος πράττει αντίστοιχα. Αντιλαμβάνεται δηλαδή πάνω-κάτω ποιά θα είναι η αντίδρασή της, πώς θα ενεργήσει, αν και πώς θα του συμπαρασταθεί, αν και πώς θα τον καταλάβει, ακόμα και τί κόστος μπορεί να έχει αυτό για τον ίδιο ενδεχομένως και, σε γενικές γραμμές, τρέφει πάνω-κάτω τις σωστές - που σημαίνει τις ανάλογες - προσδοκίες από αυτήν. Αυτό δε χρειάζεται να του συμβεί κάτι κακό για να το καταλάβει. Το ξέρει. Υπάρχει. Είναι εκεί. Είναι ένα σημείο αναφοράς στη ζωή του που συμπερικλείεται στη σκέψη του και στη διαμόρφωσή του. Κατά συνέπεια, και στην προοπτική του. Η απόφαση της αυτοκτονίας του - σε τέτοια ηλικία πολύ περισσότερο, όπως της πρόσφατης περίπτωσης του Β.Γ. και υπό τις συνθήκες και τους λόγους που όπως φαίνεται οδηγήθηκε εκεί - οπωσδήποτε οφείλεται και σε αυτό το γεγονός : την εκκωφαντική απουσία υποστήριξης από την οικογένεια. Η οποία ίσως πηγάζει από την ελλειμματική επαφή που καλλιέργησαν με το παιδί, ίσως σε κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε... Η οποία οικογένεια δηλώνει πως ούτε καν υποψιαζόταν τί τραβούσε το παιδί τους και ότι συστηματικά τους το απέκρυπτε (!) - γιατί άραγε να κάνει κάτι τέτοιο; Και μιλάμε για κανονικές μεθόδους σωματικού βασανισμού (με όλον τον εξευτελισμό και τα ψυχικά βασανιστήρια που συνεπάγονται), έτσι;
Αυτό που διαβάζω είναιΟ επί 2,5 χρόνια αγαπημένος μου πέρασε σε άλλη πόλη και τώρα πηγαινοερχόμαστε και δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Εγώ μπορεί να μην περάσω εκεί που πέρασε και αυτό θα το ξέρω σε κανά χρόνο. Επειδή δε μας βλέπω να συνεχίζουμε αν δεν είμαστε στην ίδια πόλη, μήπως να χωρίσουμε από τώρα;Θα παραπέμψω κι εγώ στον γρύλο. Τον έρωτα τον συνθλίβει το πολύ το κυρ ελέησον.
Θα παραπέμψω κι εγώ στον γρύλο. Τον έρωτα τον συνθλίβει το πολύ το κυρ ελέησον. Πηγή: www.lifo.grΑυτό το αποκτάς σα γνώση μετά από την εμπειρία βέβαια.
Ναι, της απάντησα στην ερώτηση "ο έρωτας συνθλίβεται από τη ρουτίνα της καθημερινότητας;"Τι να έλεγα η δύσμοιρη; Εγώ ξέρω και κάτι άλλο που συνθλίβει αλλά πριτς που θα σου πω, θα μάθεις μόνη έτσι κι αλλιώς;