Βαρουφάκης: Δεν θα συνεργαστούμε με τη «σαθρά δομημένη» τρόικα (βίντεο)

Βαρουφάκης: Δεν θα συνεργαστούμε με τη «σαθρά δομημένη» τρόικα (βίντεο) Facebook Twitter
Φωτ.: Μenelaos Myrillas/ SOOC
45

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη συνεργαστεί με την τρόικα ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στον επίλογο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής του Eurogroup. Η συγκεκριμένη δήλωση άφησε εμφανώς άναυδο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η κυβέρνηση μας θα πορευτεί με τη μέγιστη συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς, με τους οποίους έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις και θεωρούμε εταίρους μας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «με μία επιτροπή, η οποία είναι ενταγμένη σε αυτό το πρόγραμμα του οποίου τη λογική η κυβέρνηση μας έχει απορρίψει, μία σαθρά δομημένη επιτροπή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα συνεργαστούμε».

Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Γ. Ντάισελμπλουμ έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Όπως είπε, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στο ζήτημα της δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης για μια νέα συμφωνία εντός Ευρωζώνης για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται.

45

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

17 σχόλια
Πάντως και ο Βαρουφάκης, που έχει συνήθως άνεση στον λόγο, έχει ξεκάθαρα τρακ (χάνει τα λόγια του, επαναλαμβάνει λέξεις κλπ). Άρα δεν μοιάζει να έχει άγνοια κινδύνου. Ίσως θα έπρεπε να είχε πάρει και τον Τσίπρα μαζί του, να τον έχει δίπλα του--που είναι πάντα άνετος. Εφόσον δηλαδή αποφασίσανε να το παίξουν όλα για όλα. Όσο για τον κύριο D. (Dancing with Mr. D., που λένε και οι Stones), είχε συνηθίσει φαίνεται να του λένε "ναι" σε όλα (χωρίς, βέβαια, να έχουν σκοπό να εφαρμόσουν τίποτα).
Μια απορία....Ο Νταϊσελμπλουμ επικεφαλής του EUROGROUP δεν είναι: (eurogroup=συνδιάσκεψη υπουργών οικονομικών της Ευρώπης=ευρωπαϊκό όργανο) Το ΔΝΤ πρόκειται για έναν ΔΙΕΘΝΉ-ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ....ΤΟ ΔΝΤ στόχευε η δήλωση Βαρουφάκη, όχι τους ευρωπαίους εταίρους...Γιατί θύμωσε τόσο ο Ντάϊσελμπλουμ:
Μ αρέσει το ύφος του Βαρουφάκη στο τέλος , μέχρι να κτλβει ο,τι γίνεται ακόμα η μετάφραση . ''Τι έγινε?γιατί δεν μιλάς?σου έφαγε η γάτα την γλώσσα?'' χαχα
Γι αυτό τους ψηφίσαμε για να συγκρουστούν. Όλοι εσείς που δεν επιθυμείτε τη σύγκρουση προφανώς δεν ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ ή δεν ακούσατε τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Σεβαστείτε λοιπόν την πλειοψηφία!!!
Το 36,5% σε ποιον πλανήτη είναι πλειοψηφία?Και ενημερωτικά οι πλειοψηφία αυτού του 37% σας ψήφισε για την Ελπίδα που έρχεται, για αυξήσεις και προσλήψεις.Οχι για επιστροφή στη δραχμούλα.Ψάξτε τρύπα να κρυφτείτε λοιπόν και ελικόπτερο για αν ανεβείτε έτσι και γίνει καμιά στραβή γιατί αυτοί ακριβώς οι ψηφοφόροι θα είναι οι πρώτοι που θα σας πάρουν με τις πέτρες.
Βρε σαν τα χιόνια...Κι εγώ που θυμάμαι να υπερασπίζεστε το 30 κάτι % της ΝΔ "γιατί αυτό είναι δημοκρατία και οι νόμοι μπλα μπλα μπλα"...Άντε ρε ήρθε η ώρα να σας πιάσουμε στο δούλεμα για "εφόδους σε ανάκτορα" κι έτσι,ξέρεις κασέτα από την ανάποδη.Πι.Ες.:Εγώ ψηφίζω Renton.Όποιος το έπιασε...
Στον ίδιο πλανήτη που στις προηγούμενες εκλογές το πρώτο κόμμα συγκυβέρνησε (όπως ο Συριζα) με 29,66%! Τότε δε σε πείραζε η πλειοψηφία, ε; Όσο για την εμβριθή οικονομική σου άποψη περί επιστροφής στη δραχμούλα, τη θεωρώ απλώς λαϊκισμό και λασπολογία απογοητευμένου νεοφιλελεύθερου, οπότε δεν τη σχολιάζω.
Πολύ υποτιμάς την πλειοψηφία των συμπολιτών σου αν νομίζεις πως ο κόσμος ψήφισε τα όποια αντιμνημονιακά κόμματα απλά και μόνο για τα λεφτά (...και πού 'σε? Συριζα, Ανελ, Κκε και χρυσαύγουλα μαζί βγαίνει πάνω από το 50% των ψήφων). Αν βάλεις στην άκρη τις μικρότητες που μπορεί να χαρακτηρίζουν τον καθένα, όλος αυτός ο κόσμος ζητάει πρωτίστως αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Αυτά πρέπει να μπορεί να εξασφαλίζει ο άνθρωπος μέσα σε μια κοινωνία. Μετά χτίζονται όλα τα υπόλοιπα.Το πρωταρχικό για αξιοπρέπεια είναι να πάψουμε να είμαστε οι ζητιάνοι της Ευρώπης και αυτό θα γίνει μόνο αν σταματήσει η πίεση που ασκούν οι δανειστές μέσω της ΕΕ για αποπληρωμή των χρεών μέσω πολιτικών λιτότητας. Για δικαιοσύνη... να πληρώσουν ακριβά όσοι δημιούργησαν και στήριξαν ηθελημένα αυτό το -αποδεδειγμένα- καταστροφικό έργο. Να σε ρωτήσω κάτι αφού ανέφερες και τη δραχμή την οποία προφανώς -και κακώς- έχεις συνδέσει με τη φτώχεια... Εσύ τι θα προτιμούσες? Να είσαι απλά φτωχός (σχετικό)... ή να χρωστάς τ' άντερά σου?Τα χρέη μιας κατεστραμμένης χώρας δεν ξεπληρώνονται με καινούρια δάνεια, που θα φέρουν κι άλλα χρέη, που θα φέρουν κι άλλα δάνεια που θα φέρουν κι άλλα χρέη και ούτο καθ' εξής.Να δω πότε θα διεκδικήσουν όλοι σε αυτήν την χώρα το δίκιο τους το αυτονόητο χωρίς να φοβούνται. Και να βοηθήσουμε όλοι μαζί να φτιάχτεί η κατάσταση.
Η προηγουμενη κυβερνηση ελεγε οτι βγαινουμε απο το μνημονιο και παμε σε μια πιο λαιτ συμφωνιαΕλαχιστα πριν γινει αυτο,παμε σε εκλογεςΗ πρωην κυβερνηση(που ολοι λεγαμε οτι υπακουει πιστα στη τροικα,ειναι γερμανοτσολιαδες κλπ) δεν εχει καμια ουσιαστικη υποστηριξη απο το εξωτερικο (θελω να πω,αφου τη θελανε γτ δε της εδωσαν μια καποια βοηθεια,κατι να ταξει και αυτη;;!!) και εκανε μια τελειως αμυντικη προεκλογικη καμπανια,ουσιαστικα για να συντηρησει το ποσοστο της και ετσι εσπρωξε κοσμο στο κυβερνον κομμαΟ συριχα απο την αλλη κανει μια προεκλογικη εκστρατια γεματη υποσχεσεις,ελπιδα,δειχνει οτι ειναι η αλλαγη και θα τα αλλαξει ολαΟι αξιωματουχοι απο το εξωτερικο δηλωνουν συνεχως πως ολα τα θεματα ειναι στο τραπεζι,δεχονται να συνομιλησουν για τξν ελλαδα και το χρεος κλπ,και στην ουσια "κρεμανε" τη νδ που στηριζεται στο φοβοΚσι τωρα,ο συριζα συνεχιζει νσ ταζει,η οικονομια καταρρει(χρηματηστηριο,εσοδα,κανεις δε πληρωνει ενφια,ακυρωσεις στο τουρισμο) γιατι περιμενει καποια κινηση απο την κυβερνηση,η οποια ως τωρα φαινεται φιλικη προς Ρωσια(τξν οποια μαχεται η ΕΕ) και δεχεται στηριξη απο ΗΠΑ.Ομως ολα δειχνουν πως οτι εγινε εγινε στην οικονονια και δε δεχονται στο εξωτερικο πολλες αλλαγεςΤελικα μηπως ολα γινονται για να δουν καποιοι καποιοι (ιταλιες,ισπανιες,ισως γαλλιες) οτι διαγραφες χρεων και οικονομικη στηριξη απο αλλου δε παιζει και η μονη λυση ειναι η ευρωπη;;;;Ελπιζω να ειναι λαθος ο συλλογισμος μου και σε λιγο καιρο να ανεμιζω το κοκκινο λαβαρο στη κουμουνδουρου....Υγ:οταν διαχειριζεσαι ενα κρατος,σηκωνεις το κεφαλι και συγκρουεσαι οπως ειπατε οταν εχεις δυναμη,οταν εισαι στην αναρωση απο την χρεοκοπια κανεις οτι σου λενε γτ τους χρειαζεσαι....και αυτο δε σημαινει υποταγη
συγγνώμη κιόλας, αλλά φτάνω στο σημείο να υπερασπίζομαι και τον σύριζα μ΄αυτά που γράφετε. Είνια ένα κόμμα που πήρε 36-37%, έχοντας στο πρόγραμμα του αυτό ακριβώς, ότι δεν θα συνεργαστούν με την Τρόικα υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι ένα κλισέ των τελευταίων ημερών αλλά ισχύει και εδώ: πρώτη φορά κατηγορούν μια κυβέρνηση που υλοποιεί (έστω στο φαίνεσθαι) αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά. Μην αγχώνεστε δεν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σας λοιπόν.
Παρεμπιπτόντως το 36-37% των πολιτων μιας χωρας ειναι κατι παραπανω απο το ⅓. Μην εκπλησεσε λοιπον που υπαρχει αντιδραση για τις μεχρι τωρα κινησεις τις κυβερνησης. υ.γ. Αν (λεω αν) επερνε το ποσοστο αυτο η ΝΔ και ηταν σημερα κυβερνηση θα λεγατεοι περισσοτεροι οτι με τετοιο μικρο ποσοστο πλειοψηφιας δεν νομιμοποιειται να παιρνει τετοιες αντιθυετες με το υπολοιπο 63% του λαου που δεν την ψηφισαν. Μισο λεπτο, θυμαμαι τετοιες αντιδρασεις προς την προυγουμενη κυβερνηση...
Η ΝΔ άλλα είπε και άλλα έκανε, πως να κάνεις σύγκριση;Αυτό που... πιο φυσιολογικό και αποδεκτό θα ήταν να κάνει κωλοτούμπα η νέα Κυβέρνηση δεν το πιάνω καθόλου, το λέει και ο Σουλτς... σαν λαμπρό επιχείρημα.
ΔΕΝ ΕΊΜΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.Θα μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο από προσωπική εμπειρία,καθίστε γύρω από την φωτιά μου.Έχω δική μου εταιρία παραγωγής από 20 χρονών,είμαι 40.Λόγω φόβου,λόγω απειρίας αν θες αλλά και λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων η συμπεριφορά μου και η σχέση με τους πελάτες και τους προμηθευτές ήταν η εξής,yes sir,sorry sir,πάντα έσκυβα το κεφάλι και έτρωγα την σφαλιάρα,το πάλευα όμως,ήθελα να το κρατήσω,αυτή η κατάσταση κράτησε για μια δεκαετία.Κάποια στιγμή - ξαναλέω εν μέσω σοβαρού οικονομικού προβλήματος χωρίς να έχω ιδιαίτερη δουλειά,με δικαστήρια για χρέη στο δημόσιο,να χρωστάω σε προμηθευτές αλλά όχι σε υπαλλήλους - ω του θαύματος,μου έρχεται μια φώτιση στο μυαλό,κάτι που μπορεί να το σκεφτεί το πιο μικρό παιδί "όσο σκύβεις το κεφάλι το μόνο που περιμένεις είναι η σφαλιάρα που θα σε ρίξει πιο χαμηλά για να έχεις το εξής αποτέλεσμα...να έρθει η επομενη σφαλιάρα που θα σε στείλει στον γεροδιάολο" και αλλάζω στάση,αλλάζω τρόπο επικοινωνίας και συμπεριφοράς με τους πελάτες,αρχίζω να δείχνω κάτι που δεν είμαι,όχι απροβλημάτιστος και φραγγάτος αλλά ευθυτενής,με μια ΟΡΘΙΑ στάση,δεν είχα να χάσω τίποτα αλλά ίσως να κερδίσω,είχα ένα καλό προϊόν και μια καλή μονάδα.Το απότέλεσμα ήταν εκπληκτικά γρήγορο αλλά και απίστευτα αποτελεσματικό άλλαξε όλο.Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες και επίσης δεν γνωρίζω σε επίπεδο κρατών το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε συλλογικό όσο σκύβεις το κεφάλι μόνο σφαλιάρα μπορείς να περιμένεις και στην τελική εάν δεν καταφέρνεις να σε σεβαστεί ο άλλος καλό είναι να σε φοβάται λίγο όπως και όταν σε απειλεί απειλησέ τον και εσύ,μπορεί να μην φοβηθεί αλλά σίγουρα θα έχει κάτι να σκέφτεται.
Σίγουρα δεν απευθύνεσαι σε εμένα για την ελεημοσύνη ή τον τσαμπουκά αλλά στον Ελληνικό κράτος,δεν μίλησα για τσαμπουκά, για Στάση μίλησα,αλλαγή νοοτροπίας επιχειρηματολογίας, επιδεξιότητας,ένα κράτος δεν είναι άνθρωπος δεν έχει μόνο μάύρο ή άσπρο δεν είναι αυτό που σου έβαλαν στο κεφάλι από μικρό,επιλέγεις βλέπεις το αποτέλεσμα και ξεκινάς απο καινούργια βάση για να ξαναεπιλέξεις πάλι για να καλεστείς εκ νέου.Ο εγκέφαλος για να τον χρησιμοποιούμε είναι :-) έλα ρε συ κατάφερα να κάνω φάτσα.
Ρεμάλι αυτό κατάλαβες; Τα δανεικά να γίνουν αγύριστα ζητάμε από την μια μεριά και απο την άλλη επιστρέφουμε στις πολιτικές και τις πρακτικές του σπάταλου κράτους που μας χρεοκόπησε!Απλά δεν γίνεται να παίζουν τους χουβαρντάδες με τα λεφτά των άλλων κάποιοι τσάμπα μάγκες!
Τσαμπουκάς θα ήταν αν μιλούσε με ύφος και ειρωνεία γι' αυτόν τον μπλουμ.. Εδώ βλέπω αποφασιστική στάση ενός ανθρώπου που πραγματικά ξέρει που παν τα τέσσερα.. (καιρό είχα να καταλάβω τι λέει κάποιος υπουργός)
Σωστά, το απλωμένο χέρι συνδυάζεται καλύτερα με σκυμμένο κεφάλι και πτωχοαλαζονεία, όπως είχαν οι προηγούμενοι! Η διαφορά είναι ότι ο Βαρουφάκης το έδωσε περήφανα για χειραψία και όχι για επαιτεία.
Έτσι είναι ακριβώς. Και είναι μέθοδος που στις εταιρικές συναλλαγές ακολουθείται κατά κόρον, βασικά αν δεν ακολουθηθεί πραγματικά απλά σου σκαρφαλώνουν στην καμπούρα. Και αυτό κάνει κ ο Βαρουφάκης, είναι εντελώς συμπεριφορά trade market. Αυτά που με ανησυχούν είναι 2: 1) Μήπως (ρωτάω, δεν ξέρω) δεν είναι η πολιτική το ίδιο με τις ελεύθερες αγορές; 2) Πώς "παίζει" το παιχνίδι αυτή τη στιγμή ο Βαρουφάκης? Ορθώνει το ανάστημά του και μεθοδικά κινείται προς την επίτευξη των στόχων του, ή κάνει κατά μέτωπον (αντ)επίθεση, ντου από παντού δλδ, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται από πολλά πράγματα που δεν ξέρω κατά πόσο έχει προ-ζυγίσει και παίζει να του γυρίσει μπούμερανγκ, ή τέλος πάντων - αν δε γνωρίζεις και έχεις προϋπολογίσει ΟΛΑ τα δεδομένα - θέλει και τύχη για να δουλέψει (που δεν είναι να αφήνεις σε αυτό το σημείο πράγματα στην τύχη).Δεν ξέρω, δεν αντιτίθεμαι, απλά αναρωτιέμαι και ελπίζω να πετύχει. Με αγχώνει, φοβάμαι μήπως παίζει επιπολαιότητα γενικά, αλλά δε μπορώ να πω, από να σκύβεις το κεφάλι μόνο είναι κάτι, κάτι παραπάνω.
Δεν νομίζω να είναι ακριβώς ελεύθερες αγορές η Πολιτική, είναι και άλλοι παράγοντες στην μέση, η (εξωτερική) Πολιτική (τα αποτελέσματα της δηλαδή) των ημερών του έδινε τα καλύτερα δυνατά πατήματα πάντως.Το πως θα εξελιχθεί ή τι σχεδιάζει ακριβώς... θα φανεί στην πορεία. Μακάρι να πάνε όλα καλά, όπως και αν το εννοεί ο κάθε ένας, νομίζω από όποια σκοπιά και να το κοιτάει κανείς... έχουμε κάποιους κοινούς στόχους.
Α και ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και το έχω φρέσκο στο μυαλό μου από το βιβλίο "Η άμυνα και η πτώση της Ελλάδας 1940-1941" John Carr...Ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιοακίμ Ρίμπεντροπ είχε συμβουλεύσει με άκομψο τρόπο (κουνώνταςτο δάχτυλο)στον Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο ότι η Αθήνα θα έπρεπε για το καλό της να υποκύψει στη σχεδιαζόμενη κυριαρχία της Ιταλίας στην Μεσόγειο.
Ζωντανή σύνδεση με κυρία Μαρία, Κάτω Πατήσια. Γελάω και κλαίω που θεωρείτε τους εαυτούς σας σκεπτόμενους. Η αγραμματοσύνη και τα εφηβικά σύνδρομα σε όλο τους το μεγαλείο.
Έλα ρε alexob1 kenobi δώσε τα φώτα και τις δεξιότητές σου στον κόσμο,μάθε μας την αλφαβήτα,δώσε μας τροφή να σκεφτούμαι,έστω λίγη,να μας ανοικτεί η πόρτα,να πάρουμε μια μυρωδιά από τον μαγικό σου κόσμο ,αυτόν της υψηλής διανόησης.Ή καλύτερα να πήγαινες σιγά σιγά να να κάνεις μια συγκεκριμένη ενέργεια που δεν είναι απαραίτητο ότι θα σε χαλάσει η οποία εκφράζεται με 2 συγκριμένες λέξεις.Υ.Γ.Σ'ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας που έριξες τόσο χαμηλά το βλέμμα σου και διάβασες τα σχόλια.
Και ο Νταισελμπλουμ είχε πει ακριβώς πιο πριν πως οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει στο eurogroup. Ο Σοιμπλε μιλάει για γενναιοδωρία προς την Ελλαδα που τελείωσε.Ανεβάζουν και οι δυο πλευρές τους τόνους για να δημιουργήσουν κλίμα πριν την διαπραγμάτευση. Οι ξένοι θέλουν να δώσουν πάτημα στους εγχώριους αμφισβητίες (από τους δικαιολογημένα προβληματισμένους σχολιαστές εδώ, ως τους πολιτικούς αντιπάλους που ελπίζουν σε βραχύβια ¨αριστερή παρένθεση και τα διψασμένα για δράμα μίντια) ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση.Οι ελληνική πλευρά προσπαθεί ακριβώς το ίδιο. Γι αυτό και έχουν πολλαπλασιαστεί οι θετικές απόψεις στο εξωτερικό.
Μα στα αληθεια πιστευουν πως θα επιβληθουν με τον τσαμπουκα? Καταλαβαινουν που μπορει να οδηγησουν τη χωρα? Εχουν αντιληφθει οτι οι Ελληνες τους ψηφισαν ελπιζοντας σε μετριοπαθεια και προσπαθεια ενοτητας και Οχι Ριξη διχως φραγμο?
Και εγω αναυδη εχω μεινει με την τοση αλαζονια και αγνοια κινδυνου. Φοβαμαι πως βαδιζουμε ολοταχως προς το γκρεμο και οχι τιποτα αλλο ειμαστε τοσο στον κοσμο μας που θα το παρουμε χαμπαρι αφου πεσουμε. Ειλικρινα ευχομαι να αποδειχτω λαθος και στις επομενες εκλογες (οοοταν ερθουν) να ψηφισω και με τα δυο χερια ΣΥΡΙΖΑ.
Όοοοοταν έρθουν ξανά οι εκλογές, αν τα έχει παει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, τι να σε κάνουμε βρε κουκλίτσα μου; Τότε, λίγο πολύ, οι περισσότεροι αυτό θα κάνουν...τώρα σε είχαμε ανάγκη...να τολμήσεις...
Και εμείς όλοι, οι ψηφίσαντες ή οι μη ψηφίσαντες Σύριζα, σε γενικές γραμμές άναυδοι έχουμε μείνει. Γιατί ο Κος Ντάισελμπλουμ να αποτέλεί εξαίρεση? Άναυδος και αυτός λοιπόν με τη σειρά του.