Τα 17 ανέγγιχτα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών που ούτε ο Σύριζα θα αλλάξει

Τα 17 ανέγγιχτα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών που ούτε ο Σύριζα θα αλλάξει Facebook Twitter
33
Τα 17 ανέγγιχτα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών που ούτε ο Σύριζα θα αλλάξει Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO

Κάθε βουλευτής στοιχίζει περίπου 20.000 ευρώ τον μήνα στα δημόσια ταμεία!

Οι μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές κάθε βουλευτή ανέρχονται από 7.670 ευρώ μέχρι 8.198,79 ευρώ.


Επίδομα οργάνωσης γραφείου. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου εκλέγονται, οι βουλευτές λαμβάνουν από 738,88 έως 935,88 ευρώ για την οργάνωση του γραφείου τους. 

Ατέλεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι βουλευτές δικαιούνται δωρεάν συσκευή κινητού και η Βουλή καλύπτει λογαριασμούς έως και 200 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά.

Οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).

Αυτοκίνητο που το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ. Οι βουλευτές του λεκανοπεδίου Αττικής (Α', Β' Αθηνών και Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής) δικαιούνται αυτοκίνητο έως 1.400 κυβικά εκατοστά και έως 750 ευρώ μηνιαίο μίσθωμα. Για τους βουλευτές περιφέρειας προβλέπεται Ι.Χ. έως 1.800 κ.εκ. και 1.200 ευρώ μίσθωμα. 

Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας ή ρευστό, κατά μέσο 1.000 ευρώ, σε όσους επιθυμούν να μείνουν σε διαμέρισμα.

Ταχυδρομική ατέλεια, ένα προνόμιο που υπολογίζεται σε 909,31 ευρώ.

Ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα. 

Οι βουλευτές της επαρχίας έχουν στη διάθεσή τους 104 αεροπορικά εισιτήρια τον χρόνο για να πηγαίνουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. 

Πενήντα δύο αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για τον νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. 

Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις υπαλλήλους. Οι δύο είναι μετακλητοί και πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους και οι άλλοι δύο οι επιστημονικοί συνεργάτες από τη Βουλή. 

Οικογενειακή παροχή και εργοδοτική εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ περίπου 350 ευρώ.


Συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και θερινά τμήματα. Το ποσό αυτής της έξτρα αποζημίωσης μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Προβλέπονται 75 ευρώ ανά συνεδρίαση μετά τις περικοπές.

Ασυλία από όλα τα ποινικά και αστικά αδικήματα. Φέτος ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο αναστέλλονται τα φορολογικά και άλλα προνόμια των βουλευτών όταν καταδικαστούν αμετάκλητα για κακουργήματα, αλλά και για πλημμελήματα όπως η κλοπή, η απάτη, η εκβίαση, η πλαστογραφία, η ψευδής βεβαίωση, η ψευδορκία, η απιστία περί την υπηρεσία, η παράβαση καθήκοντος, η συκοφαντική δυσφήμηση, η υπεξαγωγή εγγράφου, το έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και η οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, καθώς και η παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών.


Όλοι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν άτοκο δάνειο από τη Βουλή σε 48 μηνιαίες δόσεις μέσω παρακράτησης του ποσού που τους αναλογεί από τον μισθό τους. 

Τα παιδιά των βουλευτών πηγαίνουν δωρεάν στον παιδικό σταθμό της Βουλής.

Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

_____

 

ΥΓ. Το μόνο κόμμα που ευθαρσώς αντιτίθεται στο σκανδαλώδες των  βουλευτικών προνομίων εν καιρώ κρίσης είναι το ΚΚΕ. Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ  εκφράζει τη σταθερή και αμετακίνητη αντίθεσή της στα προνόμια των βουλευτών και των άλλων αιρετών και ζητά:

  • Τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και τη φορολόγησή της με τους ίδιους όρους που φορολογούνται και οι άλλοι εργαζόμενοι.
  • Την πλήρη κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.
  • Την πλήρη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης όχι μόνον για το μέλλον αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους βουλευτές.
  • Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι θέση αρχής και απορρέει από την γενικότερη άποψή του για τη θέση των αιρετών στα όργανα της λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει

 

 

Τα 17 ανέγγιχτα προνόμια των Ελλήνων βουλευτών που ούτε ο Σύριζα θα αλλάξει Facebook Twitter

Buzz
33

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

20 σχόλια
Ποιο ΚΚΕ; Πλάκα κάνει ο αρθρογράφος;Μόνο το Ελληνικό Όραμα έχει καταθέσει πρόταση επίσημη ώστε η Βουλευτική αποζημίωση να είναι στο ύψος του βασικού μισθού δηλαδή στα 586€!Με πρόταση νόμου.Γιατί δεν το έκανε το ΚΚΕ τόσα χρόνια;
Εγω θα εκανα μια προταση.Να συνδεθει η βουλευτικη αποζημιωση με τον κατωτατο μισθο και το επιδομα ανεργιας, οπως επισης κι η βουλευτικη συνταξη με την κατωτατη συνταξη. Να ειναι πχ 8 φορες επι του κατωτατου.Τοτε θαθελα να δω με τι ευκολια θα ψηφιζαν οι "εθνοπατερες", μειωσεις για τους αλλους.Κακα τα ψεμματα, οταν θιγεται κι η δικη σου τσεπη, αλλιως τα βλεπεις τα πραγματα.Ετσι δεν ειναι;
Κατά τη γνώμη μου, καλώς τα έχουν.Οι λειτουργρί κάθε μιας από τις 3 δημοκρατικές εξουσίες πρέπει να έχουν ένα γενναιόδωρο μισθό που να τους καλύπτει όλα τα έξοδα και να εξασφαλίζει σε αυτούς και την οικογένειά τους μια άνετη ζωή, ώστε ο καθένας να μπορεί να γίνει βουλευτής(/δικαστής, κλπ) ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας και, γιατί όχι, να είναι ελκυστικό ως λειτούργημα σε άτομα χαμηλότερης οικονομικής επιφάνειας, να μη χρειάζεται να έχουν κατά νου την οικονομική στήριξη της οικογένειάς τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και να μην έχουν κίνητρο δωροληψίας ή εξωτερικής οικονιμικής ενίσχυσης. Ίσως κάποια πράγματα όπως τα 52 αεροπορικά να φαίνονται υπερβολικά, αλλά είναι απαράιτητα για να κάνει σωστά τη δουλειά του.Επίσης η βουλευτική ασυλία για το ό,τι κάνουν στη βουλή είναι κάτι παραπάνω απαραίτητη, ώστε να μπορόυν να ψηφίζουν κατά τη γνώμη τους και όχι φοβούμενοι αν οι πολιτικοί αντίπαλοι θα τους μηνύσουν στη συνέχεια παραδείγματος χάρη. Αν και δεν καταλαβαίνω γιατί τα γενετήσια εγκλήματα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Αν οι εισαγγελείς θεωρούν ότι έχουν επαρκή στοιχεία για να αποδώσουν τέτοιες κατηγορίες, τότε σημαίνει ότι θα είναι βάσιμα.
ΕΤΣΙ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ 2 ΕΚΑΤ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑς ΑΞΙΖΟΥΝ Η ΕΛΠΙΔΑ ΗΡΘΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ.......!!!!!!
Εγω,παντως,θα ημαουν διατεθειμενος να επικροτησω οχι την μειωση,αλλα τον διπλασιασμο του συνολου των αποδοχων και προνομιων των ελληνων βουλευων.Με μια μονον,πλην αυστηροτατη,προυποθεση.Αν υπηρχε τροπος ετσι να ειμαστε 100% βεβαιοι οτι θα ψηφιζουν και θα λειτουργουν παντοτε,χωρις κιαμμια εξαιρεση, με αποκλειστικο γνωμονα το συμφερον του ελληνικου λαου και απολυτως τιποτε αλλο.Διοτι το συνολικο κοστος των καθε ειδους αποδοχων τους αποτελει ενα εντελως ασημαντο κλασμα της ζημιας που επεφεραν ,και επιφερουν,στην χωρα ψηφιζοντας ,ενεργωντας και λειτουργωντας "υπερ ολιγων εκλεκτων επιχειρηματιων"με γνωμονα το ιδιον αυτων συμφερον,και μονον.
Αναρωτιέμαι, τα "104 αεροπορικά εισιτήρια" δεν είναι το ίδιο προνόμιο με τα "52 αεροπορικά μετ' επιστροφής", που αναφέρονται δίπλα δίπλα? Καλή η ιερή αγανάκτηση, μέσα κι εγώ, αλλά και λίγη δεοντολογία (ή έστω ένα "proof read"- που κι αυτό δεοντολογία είναι) δεν βλάπτει
Πόσο χρόνο παίρνει για να αλλάξουν? Δεν είναι νωρίς να λέμε ότι δεν άλλαξε...γιατί προτρέχετε?Θα έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να τους βρίζουμε κι αυτούς γι αυτά που δεν θα κάνουν αν όντως δεν τα κάνουν..Ένας μήνας είναι, δεν γίνονται όλα αυτά που δεν έχουν γίνει σε 40 χρόνια να τα δούμε μεσα σε 30 ημέρες..Ας είμαστε πιο ψύχραιμοι και λιγότερο μικρόψυχοι...Εκτός κι αν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο είναι καλύτερη ενναλακτική..
ΣΤΟ CRASH-test με τα αυτοκίνητα πάντως, πέσανε να την φάνε την Κωνσταντοπούλου κι αυτή άρον άρον απέσυρε την πρωθυπουργική υπόσχεση. Διαρρέοντας κάτι για λίζινγκ, που δεν τους το επιτρέπει και άλλα παρόμοια... Η καλή μέρα από το πρωί φάινεται, αλλά εντάξει, έχουμε υπομονή να δούμε όλο το πουλόβερ να ξηλώνεται... Εσείς δείξετε πίστη, θα σας χρειαστεί...
Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμη φορά εκφράζει τη σταθερή και αμετακίνητη αντίθεσή της στα προνόμια των βουλευτών και των άλλων αιρετών:Τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και τη φορολόγησή της με τους ίδιους όρους που φορολογούνται και οι άλλοι εργαζόμενοι.Την πλήρη κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες.Την πλήρη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης όχι μόνον για το μέλλον αλλά και για τους ήδη συνταξιούχους βουλευτές.Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι θέση αρχής και απορρέει από την γενικότερη άποψή του για τη θέση των αιρετών στα όργανα της λαϊκής εξουσίας, όπου ο λαός θα είναι ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει
Αντιστεκονται αλλα δε βλεπω κανενα να αρνειται να τα παρει, η να τα παρει και να τα βαλει με τη μια σε κανα ταμειο. Στα λογια καλοι ολοι, στην πραξη κο κο κοκο κο κο κο
Ωχ αμάν πια, έχει καταντήσει αηδία πια αυτό το ΚΚΕ όσο φιλολαικό και αν είναι. Βγήκε το Σύριζα και πάλι δυστηχισμένο είναι. Όσο για το συγκεκριμένο θέμα, ναι χρόνια μάλλον πρέπει να το λέει αλλά ρωτάω...έχουν έστω ΜΙΑ ΦΟΡΑ έστω και συμβολικά οι βουλευτές του ΚΚΕ αρνηθεί τους μισθούς και τα προνόμια ή τέλος πάντων τα έχουν χρησιμοποιήσει υπέρ ενός καλού σκοπού (συσσίτια, υποστήριξη Χαμόγελου του Παιδιού κτλπ)??? Νομίζω πως όχι, δεν τους κακοπέφτει κιόλας. Και να μην κατηγορούν και πολύ τα άλλα τα βουλευτικά λαμόγια καθώς πέρα απ το ό,τι απολαμβάνουν και αυτοί τα ίδια μαυτούς, οι περισσότεροι αν όχι όλοι επίσης όπως και οι αντίπαλοι τους δεν έχουν δουλέψει σχεδόν ποτέ. Και ύστερα υπερασπίζονται τα δίκαια των φτωχών εργατών, έλεος.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που λαμβάνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ πηγαίνει προς την ενίσχυση των σκοπών του κόμματος. Και επειδή δεν επιδεικνύονται κάνοντας χαζό δωρεές ξεπλύματος χρημάτων σε ιδρύματα που απο τη μια μπαίνουν και απο την αλλαγή βγαίνουν, δε παει να πει πως δεν κάνουν φιλανθρωπίες !
http://www.kke.gr/19o_synedrio/to_katastatiko_toy_kke_poy_pshfisthke_sto_19o_synedrio_ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑΡΘΡΟ 39Τα μέλη του Κόμματος, που εκλέγονται ή τοποθετούνται με απόφαση του Κόμματος σε νομοθετικά Σώματα, σε αντιπροσωπευτικά ή άλλα αιρετά όργανα και γενικά στους θεσμούς του αστικού κράτους, εφαρμόζουν την πολιτική και τις αποφάσεις του Κόμματος, είναι αφοσιωμένα στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της υπεράσπισης των συμφερόντων της, υπερασπίζονται με συνέπεια γενικότερα τα λαϊκά συμφέροντα.Για να προταθούν κομματικά μέλη να αναλάβουν καθήκοντα σε αυτές τις θέσεις, πρέπει να παίρνεται η γνώμη της ΚΟΒ και των οργάνων που ανήκουν.Η θέση αυτή είναι στη διάθεση του Κόμματος. Τα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος μπορούν να τους τοποθετούν σε άλλον τομέα δουλειάς ανάλογα με τις ανάγκες του Κόμματος.Οι μισθοί, αποζημιώσεις, συντάξεις ή άλλα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τη θέση τους είναι έσοδα του Κόμματος και διατίθενται σε αυτό.
@Darwin: δηλαδή, αν κατάλαβα τη τελευταία παράραφο από το σημείωμά σου, όλα αυτά τα χρηματικά πρόνομια που απολαμβάνουν οι βολευτές του ΚΚΕ ανήκουν στο κόμμα. Με άλλα λόγια, συμφωνείτε να πίνετε όλοι σας συλλογικά στην υγεία των κορόιδων Ελλήνων. Δεν διάβασα πουθενά ότι συμφωνεί το κόμμα σας να επιστρέφει στην Ελληνική πολιτεία αυτές τις ...αποζημιώσεις, μιά και είναι υπέρογκες, άδικες, κλπ.Δε διαφέρετε από τους άλλους.
Αγαπητέ Εγκέλαδε,από που προκύπτει οτι ανήκω στο κόμμα; παρέθεσα αυτό που λέει το ΚΚΕ οτι κάνει, σύμφωνα με το καταστατικό του. Νόμιζα πως αναζητούνταν μια απάντηση. Δεν πιστεύω πως μπορούσε να είναι πιο αντικειμενική από τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου. Από κει και πέρα, όλοι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε κριτική επί παντός, αυθαίρετα συμπεράσματα όμως καλά είναι να μη βγάζουμε.
Πόσο μάλλον όταν κπ από τους άρτι εκλεγέντες δεν έχουν δουλέψει ΠΟΤΕ στη ζωή τους, παρά μόνο για το κόμμα.Θέλω να πάρω φόρα και να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο..