Πώς θα μπορούσε να λυθεί εδώ και τώρα το θέμα του Ρωμανού

Πώς θα μπορούσε να λυθεί εδώ και τώρα το θέμα του Ρωμανού Facebook Twitter
75

Από αυτά που διαβάζω, για να παίρνει κάποιος εκπαιδευτική άδεια και να βγαίνει απ' τη φυλακή κάθε μέρα για να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: 

Να έχει εκτίσει ένα συγκεκριμένο μέρος της ποινής του, να κριθεί απ' τους υπεύθυνους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει, να κριθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εγκληματήσει. 

Ας το παραδεχτούμε: Ο Νίκος Ρωμανός δεν μοιάζει να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. 

Ούτε έχει εκτίσει το μέρος της ποινής που απαιτείται, ούτε έχει αποδείξει ότι δεν θα είναι δημόσιος κίνδυνος.

(Έχει δε απειλήσει αρκετές φορές απ' τη φυλακή. Μία απ' αυτές, με αφορμή τα ευρήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» σε Βόλο και Καλλιθέα έγραψε ότι «υπάρχουν επαναστατημένοι άνθρωποι, σύντροφοι για μένα, τρομοκράτες για σας, που δεν σκοπεύουν ν' ανεχτούν την εξόντωσή μας χωρίς πρώτα να κάνουν εσάς και τους πολιτικούς σας προϊστάμενους σας να ματώσουν. Αν θέλετε μπορείτε να το εκλάβετε ως απειλή». Παράλληλα είχε καλέσει σε περισσότερη βία.) 

Τέλος, όταν ένα σωρό κρατούμενοι -από τον Μαζιώτη και τον Χριστόδουλο Ξηρό μέχρι τον πρώην απεργό πείνας Κ. Σακκά- είτε παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους και το έσκασαν, είτε πήραν άδεια και δεν ξαναγύρισαν ποτέ, είναι επίφοβο να αφήνεις κάποιον κάθε μέρα να βγαίνει, ακόμα και με συνοδεία φυσικά. (Το δε να πηγαίνει με συνοδεία στο αμφιθέατρο είναι επίφοβο και αστείο, αυτή τη στιγμή.) 

Άρα, το να αγνοηθεί ο νόμος και να παρακαμφθούν οι ενστάσεις σχετικά με τις καθημερινές εξόδους του, είναι προφανώς δύσκολο - και παράνομο. Ας μη λέμε ότι ο Ρωμανός θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος, όταν ζητά το αντίθετο. Αν θέλουμε ας ζητήσουμε να αλλάξει ο νόμος.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ. 

Μετά από εβδομάδες αναλγησίας της κυβέρνησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μοιάζει να ξύπνησε και πρότεινε την πιο λογική λύση, για αυτή τη στιγμή και κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. 

Να παρακολουθήσει ο Ρωμανός μαθήματα εξ αποστάσεως.

Απορώ: Πόσο δύσκολο ήταν να το σκεφτούν εδώ και τόσο καιρό; Γιατί έπρεπε να κοντεύει να πεθάνει για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές;

Στο tedx του Πανεπιστημίου της Πάτρας παρακολούθησα πρόσφατα την ομιλία του κυρίου Πέτρου Δαμιανού, του διευθυντή του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, που προσπαθεί να βάλει την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές και στη συγκλονιστική του ομιλία περιέγραψε τις συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα. 

Η εκπαίδευση των κρατουμένων πρέπει να γίνει πρώτη προτεραιότητα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που κατέχει το ρεκόρ για τους πεισσότερους φυλακισμένους ανά πάσα στιγμή (μιλάμε για σχεδόν 3.5 εκατομμύρια ανθρώπους) έψαξαν πολύ το θέμα και μέσα από μελέτες ανακάλυψαν ότι κάθε εκατομμύριο που δαπανούν για την εκπαίδευση μέσα στις φυλακές, αποτρέπει περίπου 600 εγκλήματα. Εάν το ίδιο ποσό δαπανηθεί για την αστυνόμευση, αποτρέπονται 350 εγκλήματα. Η εκπαίδευση λοιπόν είναι σχεδόν δυο φορές πιο συμφέρουσα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

[UPDATE: Δεν το γνώριζα, αλλά ο κύριος Δαμιανός που ανέφερα παραπάνω, υπήρξε λυκειάρχης του Ρωμανού στην φυλακή. Διάβασα μόλις: "Πριν από λίγο στο θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του γυμνασίου και λυκείου των φυλακών Αυλώνα, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει με τον Ρωμανό και απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση σύντομα. Στο σχολείο αυτό φοίτησε ο Ρωμανός και πέτυχε την εισαγωγή του στο ΤΕΙ Αθηνών."] 

Τώρα, στο θέμα Ρωμανού: 

Πρόταση για «εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου» κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στην απεργία πείνας από το Νίκο Ρωμανό, καθώς του στερείται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Μάλιστα ο κ. Αθανασίου καλεί τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο «να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ' αυτούς» δίνοντας τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως.

[Η πλευρά Ρωμανού (και ο πρόεδρος του ΤΕΙ) βρίσκουν τελείως εξωπραγματικό το να τροποποιηθούν τα μαθήματα ώστε να μπορέσει να φοιτήσει -μέχρι ή να αλλάξει ο νόμος, ή να πληροί όλα τα κριτήρια. Δεν το συζητούν καν! Δεν γίνεται λένε, πάει και τελείωσε, λες και κατέβηκε ο Θεός στη Γη και έδωσε και μια ενδέκατη εντολή που απαγορεύει οποιαδήποτε προσπάθεια. [Τι παει να πει το "ο προεδρος των ΤΕΙ διαψευδει τη δυνατοτητα τηλεδιασκεψης"; έγραψε ο Στέλιος Μαυρίδης. "Με μια απλη ΚΥΑ αλλαζουν τα απαιτουμενα φοιτησης για ειδικες κατηγοριες φοιτουντων." Επίσης, παλιά ανέφικτο θεωρούνταν και το να υπάρχει εκπαίδευση στις φυλακές, και να που τώρα υπάρχει και είναι πανχρήσιμη.]

Είτε από απόσταση, είτε με κάποιον καθηγητή που θα επισκέπτεται τις φυλακές (και αργότερα ίσως και με άδειες) πρέπει να δοθούν τώρα εγγυήσεις στον Νίκο Ρωμανό ότι θα μπορέσει να σπουδάσει, ώστε να σταματήσει την απεργία πείνας. 

Είναι απλό. Και είναι επείγον. 

75

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
update: ο υπουργός δικαιοσύνης που επικαλέστηκε χθες το θρησκευτικό αίσθημα σε σχέση με τους "παρά φύσει" γάμους ομόφυλων ατόμων, σήμερα δήλωσε ότι και ο θεός ο ίδιος να κατέβει, ο Ρωμανός δεν παίρνει άδεια.Δεν βλέπουμε ότι ο Αθανασίου είναι η κυριλέ εκδοχή της των ακροδεξιών τρολ της ΝΔ όπως ο Άδωνις και η Σιδέρη; Ψαρεύει στα ίδια νερά με τις Ρίζες και τους λοιπούς, και γλύφει τον ίδιο χώρο στα άκρα της παράταξής τους, που τον αφήσαν οι ίδιοι να γιγαντωθεί με την πολιτική τους και τώρα του επιτρέπουν να καθορίζει το σύνολο της πολιτικής ατζέντας ανθρωπίνων δικαιωμάτων: από το προσφυγικό (όπου πάμε πάλι 50 χρόνια πίσω) μέχρι τους γάμους ομοφύλων.Αφήνουμε τους Αγιατολάχ να παράγουν κυρίαρχο πολιτικό λόγο και δεν βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα: και ο Ρωμανός εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο. Η μη χορήγηση άδειας στον Ρωμανό είναι η φτηνή και ανέξοδη λύση για να φανούμε ff (fascist-friendly). Κι αν ψοφήσει ακόμη καλύτερα. Αυτό εξάλλου εύχονται να πάθει (επί λέξει) όλα τα ακροδεξιά τρολ στα σχόλιά τους στο διαδίκτυο. Με βάση αυτά τα σχόλια φαίνεται ότι παράγει πολιτική δικαιωμάτων ο Σαμαράς.Δεν ξέρω αν υπάρχει θεός και αν θα κατέβει, μερικούς μερικούς πάντως πρέπει να περάσει να τους πάρει το αντίπαλο δέος του.
Εκτός αν έχω ερμηνεύσει κάτι λάθος, οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν ισχύουν για τις εκπαιδευτικές άδειες, αλλά για τις τακτικές άδεις. ( https://nomoi.info/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%91-291-1999-%CF%83%CE%B5%CE%BB-15.html ) επομένως ο ρωμανός έχει κάθε δικαίωμα να φοιτήσει στο ΤΕΙ με τον νόμο, αλλά επδ είναι υπόδικος και αυτο σημαίνει ότι χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου δικαστικού οργάνου και το αρμόδιο όργανο δεν τον αφήνει... ολίγον τι "ετσιθελικά"
ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ σημαινει να βοηθαει η κοινωνια τον κρατούμενο να επανενταχθεί στο κοινωνικο συνολο. με βαση αυτη την ερμηνεια οι εκπαιδευτικές άδειες είναι απαραίτητες. στις φυλακές-μέρη βασανιστηρίων που θέλει η αστική δημοκρατία, τότε ναι θα μπορούσε να "σπουδάζει" απτο ιντερνετ. να χαίρεστε τα μυαλά σας φιλελεύθεροι!
Χάνεται το μέτρο σε αυτή τη χώρα. Εντωμεταξύ όλο αυτό συγγνώμη κιόλας, σε ποια σχολή στο ΤΕΙ, τι θα σπουδάσει ο κ. Ρωμανός; Λυπάμαι αν θα ακουστώ σνομπ αλλά το ΤΕΙ δεν δίδει μόρφωση αλλά τεχνική κατάρτιση. Και απ'ό,τι φαίνεται ο κύριος αυτός δεν θέλει να γίνει τεχνικός αυτοκινήτων στο μέλων ή γενικά κάποιο άλλο τεχνικό επάγγελμα, ή τεχνικός Η/Υ κτλ. Να δραπετεύσει μάλλον θέλει ο άνθρωπος, να προκαλέσει σαματά. Απ'την άλλη εφ'όσον δεν σέβεται το έννομο κράτος και θα μπορούσε να είχε πάρει ανθρώπινες ψυχές μαζί του ή να το κάνει στο μέλλον, θα πρέπει όπως λέει ο νόμος να εκτίσει την ποινή του. Είναι λυπηρό μια ολόκληρη κοινή γνώμη να αφήνει το συναισθηματισμό της να επηρεάζεται από έναν τρομοκράτη που δεν τη σέβεται, και να χάνει την λογική της.
Δεν ξέρω τι νόμοι ισχύουν στο όλο θέμα αλλά δεν γίνεται να είσαι φυλακή και να μην στερηθείς πράγματα, δεν γίνεται να αλλάξει όλο το ΤΕΙ για να τον βολεύει επειδή αποφάσισε να την δει εγκληματίας, αλλά δεν γίνεται και να του αρνηθούν την μόρφωση.Δεν ξέρω αν το νόμιμο είναι να του αρνηθουν άδειες ή όχι, ίσως το δικαίωμα του για μόρφωση έρχεται αντιμέτωπο με το δικαίωμα της Δικαιοσύνης να του ανρηθει έξοδο αν τον θεωρεί επικινδυνό. Όπως και να χει πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, το ότι κάνει απεργία πείνας δεν σημαίνει ότι το κράτος είναι ο δολοφόνος του επειδή αυτός κρίθηκε επικυνδυνος... Συμφωνώ απόλυτα στο ότι οι φυλακισμένοι επιβάλλεται να μορφώνονται αλλά όταν παίρνεις τα όπλα και ορμάς σε χώρο με αθώο κόσμο ξέρεις ότι θα χεις επιπτώσεις...Αν είχε ξεφύγει καμιά σφαίρα θα τρωγε 20 χρόνια φυλακη και κανείς δεν θα ταν υπερ του...
Θλίψη για τον απέραντο συντηρητισμό των σχολίων.Αν ο Αθανασίου ήταν υπουργός και όχι Αγιατολάχ της Ομοφοβίας (βλ. σημερινές δηλώσεις).Αν η δικαιοσύνη ήταν Δικαιοσύνη και όχι άντρο ακραίας συντήρησης, διαπλοκής και αναλγησίας απέναντι σε μυριάδες περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων.Αν στην Ελλάδα ξέραμε τι σημαίνει ισονομία, δηλαδή Διαφωτισμός.Αν ο Ρωμανός δεν είχε βασανιστεί από το κράτος (υπόθεση φώτοσοπ) και αν η Δικαιοσύνη είχε κάνει κάτι για αυτό.Αν δεν ήμασταν τόσο ιδεολογικά επαρχιώτες που να λέμε "επιλογή του η απεργία, ας πεθάνει, ε και;".Αν ο Ρωμανός δεν είχε ζήσει την εποχή εκτροπής της αστυνομικής βίας προς τον κυριολεκτικό και απροκάλυπτο φασισμό (βλ. σχέσεις με χα και τα περιστατικά στη σχολή αξιωματικών της ΕΛΑΣ).Αν δεν είχε φάει από τέτοιους αστυνομικούς ξύλο (και ο κολλητός του σφαίρες)τότε πιθανόν ο Ρωμανός να μην ήταν αναρχικός.Και που είναι όμως το κράτος δεν πρέπει ούτε δικαιούται να το λαμβάνει υπόψη. Οι υποχρεώσεις του κράτους δεν απορρέουν από το ποιος είναι ο επωφελούμενος. Είναι ίδιες για όλους. Λέγεται ισονομία. Μια συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή που στα σχόλια βλέπω ότι πολλοί την έχετε γραμμένη στα παλιά σας τα παπούτσια.Αλίμονο αν πιστεύουμε ότι το κράτος καλά κάνει και έχει αλά καρτ στάση απέναντι στον οποιοδήποτε φυλακισμένο.Ας πήγαινε να σπουδάσει ο Ρωμανός φρουρούμενος. Ξέρουν και οι πέτρες ότι ένας αναρχικός όταν παίρνει άδειες ακολουθείται από 30 κυπατζήδες και 5 ΙΧ. Ας είναι 28 οι κυπατζήδες και ας πάνε και δύο φανεροί μαζί του στο ΤΕΙ. Ίδια επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό.Για αυτό και το ότι ξέφυγε ο Ξηρός είναι κάθε άλλο παρά επιχείρημα. Τον Ξηρό τον άφησαν για να έχουν να λένε, και όταν χρειαστεί θα τον ξαναμαζέψουν. Όλα τα άλλα είναι μόνο για λαϊκή κατανάλωση ιδεολογικά επαρχιωτών υπηκόων στο μεσαιωνικό χωριό μας.
@Left Sfak Εε μα πες τα πια! Το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η κάθε αυθαιρεσία αλλά το πόσο λίγο έως καθόλου ενοχλεί τους πολλούς, σαν να μην θέλουν κράτος δικαίου και συμβιβάζονται με πρακτικές αυθαιρεσίας, και υπερισχύει η λογική του όχλου να βγάλει ο χαιρέκακα, ο κάθε καταπιεσμένος την χολή του και είναι πολλοί.
Όταν διαφωνούμε με τους νόμους που καλώς ή κακώς έχουν ψηφιστεί από αυτούς που η δική μας ψήφος ή η δική μας αποχή έχει εκλέξει, αγωνιζόμαστε για να αλλάξουν - είτε οι νόμοι είτε οι εκπρόσωποί μας. Η λύση για να καταλαγιάσει η "δίκαιη οργή" μας δεν είναι να υποστηρίζουμε με ένθεο πυρετό τη μη εφαρμογή τους - η μη εφαρμογή στο μόνο που θα συντελέσει είναι να κρύψουμε βιαστικά κάτω από το χαλί τους λόγους που μας την παρέστησαν αναγκαία, τους λόγους που ανέδειξαν την αδυναμία του πλαισίου, ενός πλαισίου που στην πραγματικότητα αρνούμαστε να ξεβολευτούμε για να το αλλάξουμε. Είτε μας αρέσει είτε όχι, όσο παραμένουμε συμβεβλημένοι στο πολιτειακό συμβόλαιο, όσο επιθυμούμε να βρισκόμαστε εντός της συνταγματικής δημοκρατίας και να επωφελούμαστε αυτής, το ένα μας όπλο, το μόνο όπλο με αποφασιστική ισχύ, δεν είναι παρά το ρημαδοφακελάκι που ρίχνουμε στο κουτί με τη σχισμή. Το ότι ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο βαρύ είναι το φακελάκι αυτό, που με τόση αλαφράδα ρίχνουμε ή και απαξιώνουμε να ρίξουμε, λέει περισσότερα για μας παρά για το γράμμα ή το πνεύμα των νόμων.
ωραίο ακούγεται το "μαθήματα εξ αποστάσεως" αλλά αν τα βάλουμε κάτω, πρακτικά δεν γίνεται.. Πέρασε σε ΤΕΙ που σημαίνει ότι εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα που θα μπορούσαν να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα πρέπει να πηγαίνει και στα εργαστήρια, να κάνει ομαδικές εργασίες, πτυχιακή και πρακτική. πώς θα τα κάνει όλα αυτά εξ αποστάσεως?
Αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω, βλέποντας τα σχολια που ταλαντώνονται ανάμεσα σε ακραιότητες. Μου θύμισαν την ταινία Rashomon του Κουροσάβα.Αν δεν δίνουμε εμείς την ευκαιρία στους ανθρώπους, εκείνοι δεν πρόκειται να αλλάξουν. Ολοι πάνω σε αυτό το παιδί εκπληρώνουν ενα μικρό τους προσωπικό κομματι. Απο αυτούς που θα βγουν αύριο να τα σπάσουν όλα στο ονομά του, εώς εκείνους που εύχονται μέσα τους να σαπίσει στην φυλακή. Και μιλάμε εμείς οι αναμάρτητοι αλήθεια? Ξαφνικά υποστηρίζουμε διακαώς τον ΄΄νόμο΄΄ στην κοινωνία των ανόμων, της διαφθοράς και της ανισότητας? Σοβαρά τώρα? Ποιόν νόμο απο τους δύο? Τον ηθικολαγνικό νόμο του επειδή δικαιούμαι το ένα απαιτώ και το άλλο, αλλιώς θα πεθάνω και θα φταίτε εσείς ή τον οπορτουνιστικό νόμο που βλέπει εγκληματίες μόνο όπου του αρέσει? Κοιταχτήκαμε ειλικρινά μέσα μας πριν το κάνουμε? Και στους δυο συννένοχοι είμαστεΚαι αν βγει και αν δεν βγει δεν προκειται να αλλάξει κάτι στην ζωή σας. Καμία μύτη σας δεν θα ανοίξει εαν δεν το θελήσετε πρώτα εσεις. Ενα παιδί που οραματίστηκε να τα βάλει με το σύστημα είναι. Το οτι δεν έμαθε τον τρόπο είναι και δική μας ευθύνη.Ναι μοιάζει κακομαθημενο και κολοπαιδίστικο αλλά χρειάζεται πολύ θάρρος. Αλλά το πρόβλημμα είναι έτη φωτός μακρύτερα. Οσο για το αν θέλει να το σκάσει, μα ποιός τυφλός δεν θέλει το φως του..και ναι είναι παράλογη η απαίτηση του για να μην παρεξηγηθω, αλλά ας μη βλέπουμε μονόπλευρα. Παράλογο επίσης είναι ξαφνικά να γινόμαστε οι ένθερμοι συνήγοροι ενός ανάλγητου κράτους που ''χρησιμοποιεί'' την δικαιοσύνη για ίδιον όφελος. ...Πριν βγάλουμε λογύδρια ας κοιτάξουμε απέναντι, πίσω και μέσα μας.
μα δες και συ λογύδριο βγάζεις, δε γίνεται αλλιώς, στο προκαλεί όχι η lifo, αλλά οι σχολιαστές της. Οι αντι-ρωμανικοί ακραίοι θα πούν το παιδί κακομαθημένο και αή να τιμωρηθεί. Και οι αλληλέγγύοι, αντί να μείνουν στην αλληλεγγύη και ως εκεί, μπορούν να φτάσουν στο σημείο να βγάλουν το παιδί ήρωα. (τί εννοείς "ηθικολαγνικό νόμο του επειδή δικαιούμαι το ένα απαιτώ και το άλλο, αλλιώς θα πεθάνω και θα φταίτε εσείς" το παιδί έχει ξεκαθαρίσει ότι η για τη συγκεκριμένη πράξη έχει ευθύνη ο ίδιος και μόνον ο ίδιος. Απο κει και πέρα δικιά μας επιλογή είναι το αν θα πάρουμε το κρίμα στο λαιμό μας. Εγώ προσωπικά θα το πάρω.)Κρίμα πάντως το σχόλιο σου, από τα πιο ψύχραιμα, να είναι κάτω κάτω, και πρώτα να εμφανίζονται τα ροκανισμένα σχόλια φαρισαϊσμού και χολής.
Χαίρομαι που διαφωνούν τόσοι μαζί μου, διαφορετικά μετά απο αυτά που διάβασα, αλίμονο θα ανησυχούσα. Ναι κι εγώ λογύδριο έβγαλα αφου πρώτα κοίταξα μέσα μου όμως για να ξερίζωσω κάθε υποκρισία. ''Ηθικολαγνικό'' εννοώ σχετικά με το πως θέλουν οι υποστηρικτές του παιδιού να παρουσιάσουν το αιτημά του. Παράλογη λέω την απαίτηση του σχετικά με την προσωπικη στάση του ίδιου του παιδιού εφόσον οταν δηλώνεις οτι θα χυθεί αίμα δεν μπορεί παράλληλα να ζητάς κατι τέτοιο γιατί έτσι είναι σαν να αυτοακυρώνεσαι ως προς τον αυτοπροσδιορισμό σου. Είναι μια ιστορία που όλοι κάνουν το λάθος τους και όμως δεν θέλουν να το δούν γιατί αν το κανουν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους. Και οι ''αναμάρτητοι'' σχολιαστές της lifo πόσο ασφαλείς είστε στην πολυθρόνα σας, ε? Είστε Αναπαυτικά? Αν κάποια στιγμή αρχίσει πάλι να καίγεται ο τόπος παρακαλώ να θυμηθείτε οτι είναι και δική μας ευθύνη.
διαφωνω σε ένα πολύ μικρό κομμάτι περί του " όλοι κάνουν το λάθος τους", είναι πολύ μηδενιστικό και εύκολο εν τέλει και αποτρεπτικό να πάρεις θέση. Είναι καθαρά θέμα κρίσης ανάλυσης και επιχειρηματολογίας. Απο κει και πέρα εσύ η ίδια λες ότι βρίσκεις τα λάθη τους..δεκτό και παρ΄όλα αυτά δεν υποκύπτεις σε συναισθηματισμούς τύπου "μπράβο στο ληστή" ή σε " αή που θλελει εκπαίδευση το τσογλάνι". και μπράβο γι αυτό. οι πρισσότεροι, από τα 10 λάθη επέλεξαν τα 2-3 που τους συνέφερε για να τα κοτσάρουν ως bullets στην άποψάρα τους. και φυσικά σε τεζάραν σε "oxi" αλλά και σιγά που σε νοιάζει. και μπράβο σου επίσης
θα μπορούσε να είναι μια πολύ ψύχραιμη απάντηση αν ο κύριος δημοκίδης δεν αγνοούσε ότι στο ΤΕΙ που πέρασε το παιδί, υπάρχει ένα τουλάχιστον εργαστήριο πρακτικό στο κάθε εξάμηνο, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τμήματος αυτού. Μη δίνουμε λοιπόν εύκολες απαντήσεις. Δύσκολα για κάτι τέτοιο μπορεί να βρεθεί λύση τύπου χρησιμοποίησης κάποιου ηλεκτρονικού μέσου για παρακολούθηση. Αν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι γίνεται, πάσο.Σε κάποιο σημείο ο Δημοκίδης λέει ότι η εκπαίδευση συμφέρει γιατί μειώνεις την εγκληματικότητα με λιγότερη σπατάλη χρημάτων. Ευτυχώς που αναλύουμε τα πράγματα μέ φίλτρα οικονομικής ωφέλειας και όχι ανθρωπισμού... Δηλαδή αν με τα ίδια λεφτά για εκπαίδευση, δεν μειωνόταν η εγκληματικότητα, θα λεγαμε κλάιν ποιος νοιάζεται ας την παραλείψουμε?? Παραμερίζουμε τόσο εύκολα και αγόγγυστα τα ανθρωπιστικά τμήματα της θεωρητικής κοινωνιολογίας-εγκληματολογίας επηρεασμένα από την έρευνα του Φουκώ πάνω στον εγκλεισμό και την τιμωρία (και το πώς η τελευταία ανάλογα με τις εγκαθιδρυμένες καταστάσεις και το βαθμό στον οποίο επιβάλλεται, μόνο αναμόρφωση και κοινωνική προσαρμογή δεν φέρνει).Πάντως ο Δημοκίδης είναι ο μόνος στη lifo που εκλογίκευσε το όλο θέμα και στήριξε την εκπαίδευση του παιδιού με απλές σκέψεις και χωρίς σούξου μούξου μανταλάκια, κάτι αναμενόμενο από μια σχετικά ώριμη και ψύχραιμη γραφή.Θα ήθελα να τον δώ όμως να γράφει και για την αθλιότητα των φυλακών Γ (που πολλοί λένε για ανάλογες φυλακές και στις ΗΠΑ, τάχα μου τάχα προς υπεράσπιση των φυλακών Γ, λές και μια γεωγραφική αναφορά σε μια ήπειρο αποτελεί επιχείρημα. πρέπει αυτοί να είναι λάτρεις και των θανατικών ποινών των ΗΠΑ απέναντι σε παραβατικούς σαν τον Ρωμανό). Θα ήθελα επίσης να καταλάβω το λόγο που μερικοί συγκεκριμένοι στάνταρ σχολιαστές που έχω παρατηρήσει, όταν μαίνονται και παραπαίουν για την παραβατικότητα , δεν το κάνουν για την παραβατικότητα όλων είτε αυτός είναι ρωμανός, είτε είναι ο φοιτητής των σκουπιδιών, είτε είναι όμως και ο φορτσάκης ή η κυβέρνηση. όχι...το κάνουν μυωπικά και επιλεκτικά. Η νομιμότητα και η ανομία, ή θα είναι για όλους ή για κανέναν.
Άρη νομίζω ειναι άκυρο το επιχείρημα σου. Στην περίπτωση του Ρωμανου δεν ηταν η έλλειψη μόρφωσης που τον έσπρωξε στο έγκλημα, αφου αυτός πλασαρεται ως συνειδητοποιημενος επαναστάτης και πολεμιος του συστηματος (τρομάρα του). Άρα το "πρέπει να σπουδάσει" που λες δεν νομιζω να εχει νόημα. Η επιπλέον μόρφωση δεν θα εχει σωφρονιστικό αποτέλεσμα, ισα ισα που θα καβαλησει το καλάμι ακομα περισσότερο
ααλλα νταλλα της παρασκευης το γαλα...εδω ο ιδιος λεει οτι βρισκεται σε πολεμο με το συστημα και εμεις σκεφτομαστε γιατι δεν το αφνηνουνε ελευθερο να σπουδασει διοικηση και ενα εχει εργστηρια στο τει.,,πεταμε και μια μπαρουφα για τους δικηγορους του τσοχατζοπουλου και του καρατζαφερ και εδεσε.μονο το προεκλογικο προγραμαμ του συριζα δε εχουμε γραψει που ταιριαζει με ολα..λοιπον κυριοι.ο μικρος εχει ταχθει απεναντι.ετυσι αποφασισε, αυτο θελει ,και αυτες τις συνεπειες θα υποστει.ο κορκονεας ειναι στη φυλακη ,εγκληματα εχουν γινει πολλα,να αλαλξει το κοσμο κανενας δε το αποφασισε και μαλιστα με τετοια παιδικη επιχειρηματολογια και μετα να ζηταει και τα ρεστα αποποιον απο τους δικαστικους που απειλει οτι θα καθαρισει?.. αστεια πραγματα.παλευεις και χανεις.end of story. .για τον εαυτο σου.δε ζητησε κανενας να γινει ο ανατροπεα της κοινωνιας μας ουτε εχει κατι παραπανω απο εμας για να δικαιουτε προτεραιοτητα επει της αλλαγηξς του συστηματος και μετα οπλα κιολας
Αυτό που περισσότερο σας ενοχλεί όλους είναι ο ηρωισμός. Ένα εικοσάχρονο παιδί έχει τόση δύναμη και ψυχή μέσα του, ώστε σκίζει το ίδιο του σώμα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, την ίδια στιγμή που εσείς θα λερώνατε τα βρακιά αν κάποιος σας παραβίαζε το "ζωτικό σας χώρο" και ήταν ισχυρότερος (πού να ζούσατε και στην κατοχή δηλαδή.... κουκούλα με τη μία). Το παιδί αυτό για να θυμήσω στους φασίστες και στους νεοδημοκράτες "συνχολιαστές" εδώ πέρα που ζητούν ουσιαστικά το θάνατό του για να ηδονιστούν, ήταν το παιδί που γλύτωσε από καθαρή τύχη την σφαίρα του φίλου σας Κορκονέα, και που κράτησε στην αγκαλιά του τον Αλέξανδρο λίγο πριν πεθάνει. Δεν περίμενα φυσικά να αλλάξετε καταπώς τη στάση σας εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Πολύ απλά όμως, θα αποδείξω την υποκρισία σας για την "τήρηση της νομιμότητας" για την οποία σας κόφτει ξαφνικά, όχι μόνο με το ότι λέτε ψέματα, γιατί στην ουσία είναι ξεκάθαρα παράνομο να αρνείται το κράτος την εκπαιδευτική άδεια σε έναν κρατούμενο, αλλά βλέποντας πολύ απλά την αντίδρασή σας στην πραγματική και ουσιαστική κατάλυση της νομιμότητας με δύο απλά παραδείγματα : 1. Οφειλές εκατομμυρίων προς το ΔΗμόσιο ENERGA - HELLAS POWER, και οι ιδιοκτήτες τους να γλεντάν στην Μύκονο, χωρίς κανείς να έχει τη διάθεση να τους ενοχλήσει. Εκεί , κανένας από του λόγου σας δεν το έκανε θέμα, δεν έγραψε ένα μικρό σχολιάκι, κάτι. Πολύ που χεστήκατε (αν δεν το χαρήκατε κιόλας) 2. Υπόθεση Καρατζαφέρη. Βρίσκεται μπλεγμένος με εκατομμύρια από μίζες σε οφσόρ, ούτε αυτόφωρο πέρασε, ούτε προφυλακιστέος κρίθηκε ούτε τίποτα. Τουναντίων βγαίνει και βγάζει λογύδρια στο κανάλι του σαν να μην τρέχει τίποτα. Είχε και γι' αυτό ένα άρθρο η Lifo. Από κάτω , οι λαλήστατοι εδώ νεοφιλελέδες ... κουβέντα. Και πολύ που σας ένοιαξε.Αντίθετα στην υπόθεση αυτου του νέου παιδιού, που στο κάτω κάτω έκλεψε μηδέν (0) [αφού η αναίμακτη ληστεία σε τράπεζα που πηγε να κάνει, ποτέ δεν πέτυχε] ενώ οι "δικοί σας" έκλεψαν εκατομμύρια, ενώ δεν ζήτησε "αθώωση" αλλά το κατά το νόμο σας δικαίωμα στις σπουδές, λυσσάξατε πραγματικά με ακατάπαυστα σχόλια , κατάρες και ευχές ουσιαστικά να αποβιώσει γρηγορότερα Και όλα αυτά αποφεύγοντας να αναφέρω που ήταν η επίκληση της νομιμότητας όταν οι συλληφθέντες φωτογραφήθηκαν δημόσια ύστερα από βασανιστήρια που τους υπέβαλαν τα όργανα της τάξης... (κάτι που απαγορεύται όχι μόνο από τους νόμους του κράτους αυτού, αλλά και από όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας) .Μα είναι δυνατόν τόση κτηνωδία που εκφράζετε να μην είχε κοντά της και μπόλικη υποκρισία ; Θα ήταν σαν κουραμπιές χωρίς ζάχαρη...
Επειδή σ'αυτήν την χώρα έχουμε ξεφτιλίσει εντελώς τις έννοιες,αυτή εδώ είναι ηρωίδα και όχι ο Ρωμανός και κάθε Ρωμανός: http://www.dw.de/germany-mourns-death-of-courageous-tugce/a-18101069
και αυτή και αυτός. Μην ψάχνετε εκ των υστέρων να μας πείσετε ότι αναγνωρίζετε και άλλους ήρωες, για να το παίξετε δίκαιοι. Χεσμένη την είχατε και αυτήν την κοπέλα. Γιατί πολύ απλά η συγκεκριμένη ήταν μετανάστρια , και ως γνωστόν με τους μετανάστες έχετε ειδική αλλεργία. Οπότε αφήστε τα σάπια.
"Αυτό που περισσότερο σας ενοχλεί όλους είναι ο ηρωισμός." - ο Ρωμανός είναι μέσα για ληστεία και γράφει ότι θέλει να εκδικηθεί την κοινωνία. Δεν έχει σημασία πόσα έκλεψε, έχει σημασία ότι τη σχεδιάσε και συμμετείχε. Και πού κολλάει ο Καρατζαφέρης; Δηλαδή, πιστεύεις ότι όποιος δεν συμφωνεί με τα κίνητρα και την ιδεολογία του Ρωμανού χαίρεται με διάφορους άλλους φερόμενους ως κλέφτες και είναι και ο ίδιος "μεγαλοκλέφτης"; Τι λογική είναι αυτή;
Πάλι ψέματα... ΠΟΥ λέει ότι "θέλει να εκδικηθεί την κοινωνία" ; Παραμυθατζη΄δες!! Πως είναι δυνατόν να εκδικηθεί την κοινωνία, αφού όλη του τη ζωή στην κοινωνία αυτή την αφιερώνει, και στον αγώνα του γι' αυτήν την κοινωνία. Θα μπορούσε κ' αυτός να τρώει σαν κ' εσάς τα λεφτά του μπαμπά, και να αφήσει τους αγώνες και την αντίσταση και τις επαναστάσεις, θα μπορούσε να έχει κ' αυτός την δική σας τη ζωή που "ταλαιπωρείται" ανάμεσα στο χάμπουργκερ, τα ψώνια, το πληκτρολόγιο και την κακία σας. Η Γκεμπελίστικη λογική σας να γράφετε ότι το μαύρο είναι άσπρο και το άσπρο μαύρο δείχνει που ιδεολογικά ανήκετε.
Κωστάκη,θέλω να απόδράσω από το πληκτρολόγιο και το τσιζ,στο μεταξύ τα λεφτά του μπαμπά δεν φτάνουν για τον αγώνα,δείξε μου τον δρόμο της λευτεριάς και πες σε ποιο βουνό ξεκινά το αντάρτικο να αρχίσω να ανεβαίνω.lilen ασε τα mail και αηδίες,θα περάσω να σε πάρω να κινήσουμε για το βουνό,πάρε γαλότσα.
και να και η πραγματικότητα.http://www.huffingtonpost.gr/2014/12/02/proedros-tei-rwmano_n_6254796.htείναι τουλάχιστον υποκριτικό να κομπάζει ο κάθε υπουργός και το κάθε σύστημα δικαιοσύνης ότι δίνονται δυνατότητες φοίτησης στους κρατουμένους, ενώ το μόνο που δίνεται εν προκειμένω είναι η δυνατότητα πανελληνίων και αφού περάσει κάποιος δεν μπορεί εντέλει να φοιτήσει. Επίσης να προσθέσω για τους σχολιαστές κυρίως, ότι το επιχείρημα ''είναι επικίνδυνος λόγω των ιδεών του οπότε να μείνει μέσα'' είναι τρομακτικό. Το επόμενο στ'άδιο δηλαδή, είναι η λοβοτομή?
“Απορώ: Πόσο δύσκολο ήταν να το σκεφτούν εδώ και τόσο καιρό; Γιατί έπρεπε να κοντεύει να πεθάνει για να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές;” Πηγή: www.lifo.grΥπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο, να είναι όλοι τόσο αργόστροφοι και να μην σκέφτηκαν καμία εναλλακτική και ευτυχώς που μετά από εβδομάδες αναλγησίας ξύπνησε ο υπουργός και γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο σταματάει τις υπερβολές και λύνει το θέμα του Ρωμανού εδώ και τώρα. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να έχουν δοθεί εδώ και μέρες εναλλακτικές. Με λίγο ψάξιμο θα μπορούσατε να βρείτε ότι μέχρι και να έρχονται οι καθηγητές του στη φυλακή του προτάθηκε κάτι το οποίο αρνήθηκε.http://news247.gr/eidiseis/koinonia/sto_kolasthrio_toy_korydallou_o_nikos_rwmanos_synexizei_thn_apergia_peinas_gia_to_dikaiwma_sthn_ekpaideysh.3152621.html
Νομίζω πως βρήκα την λύση captain. Είναι ο: ΝΟΜΟΣ 4274/ΦΕΚ Α 147/14.07.2014 Στο άρθρο 1 παρ.12 λέει για την αλλαγή στις άδειες του σωφρονιστικού κώδικα. "Στους κρατουμένους σε καταστήματα κράτησης άλλου, πλην του Γ' τύπου για τα εγκλήματα: α) των άρθρων 134, 135, 135Α, 138 και 187Α Ποινικού Κώδικα ή β) για τα εγκλήματα των άρθρων 299, 380 παράγραφος 2 και 385 παράγραφος 1 περίπτωση α', εφόσον τα εγκλήματα της περίπτωσης αυτής τελούνται στο πλαίσιο του άρθρου 187 Ποινικού Κώδικα, άδειες χορηγούνται δύο έτη πριν τη συμπλήρωση: α) είκοσι ετών πραγματικής έκτισης της ποινής, προκειμένου για ποινή ισόβιας κάθειρξης και β) των 3/5 πραγματικής έκτισης της ποινής, προκειμένου για ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης." Το 380 του ποινικού κώδικα είναι μεν η ληστεία αλλά η παράγραφος 2 είναι η ληστεία από την οποία προήλθε θάνατος. Δεν ξέρω ακριβώς ποιο είναι το κατηγορητήριο του Ρωμανού. Αν κάποιος επιθυμεί ας το ψάξει παραπάνω. Εγώ έχω διάβασμα πολύ διαφορετικό από τις νομοθετικές σπαζοκεφαλιές. Καλό βράδυ
Και πως θα δραπετεύσει το παιδί αν του παράσχουν την δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης μαθημάτων;Μην τους το χαλάς τώρα κι εσύ!Κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς όργανο της κυβερνητικής προπαγάνδας.