Πόλεμος στα ανοιχτά πόδια και τα σακίδια πλάτης στο μετρό

Πόλεμος στα ανοιχτά πόδια και τα σακίδια πλάτης στο μετρό Facebook Twitter
28
Πόλεμος στα ανοιχτά πόδια και τα σακίδια πλάτης στο μετρό Facebook Twitter

Mια νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης που ήδη προκαλεί συζητήσεις, ανακοίνωσε ο ΜΤΑ, ο φορέας διαχείρισης των συγκοινωνιών και μέσων μαζικής μεταφοράς της Νέας Υόρκης. 

Στο στόχαστρο του φορέα μπαίνουν όσοι επιβάτες καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα καθίσματα των ασφυκτικά γεμάτων βαγονιών της πόλης, αλλά και τα υπερμεγέθη σακίδια πλάτης των νεοϋορκέζων. Ο εκπρόσωπος του ΜΤΑ που ανακοίνωσε την εκστρατεία ανέφερε πως και οι δύο κατηγορίες επιβατών προκαλούν πολλά προβλήματα στην ομαλή χρήση του μετρό και των λεωφορείων με την συμπεριφορά και τις συνήθειές τους και σκοπός της προσπάθειας είναι η διευκόλυνση των εκατομμυρίων επιβατών που καθημερινά χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες. 

Οι "man spreaders", όρος που χρησιμοποιείται για όσους κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στις θέσεις του μετρό, είναι κυρίως άντρες και σύμφωνα με τον Kevin Ortiz του ΜΤΑ είναι η αιτία που αρκετοί από τους επιβάτες μένουν όρθιοι κατά την διάρκεια των μετακινήσεων τους. Οι επιβάτες αυτοί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και συχνά δεσμεύουν μία ή και δύο επιπλέον θέσεις με τον τρόπο που κάθονται. 

Ακόμη μεγαλύτερα είναι σύμφωνα με τον φορέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται με τα ογκώδη σακίδια πλάτης. Σχεδόν κανείς από τους επιβαίνοντες δεν τα αφαιρεί εντός των συρμών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η παραμονή των υπολοίπων και να δημιουργείται πρόβλημα χώρου. Η αρχική σκέψη του φορέα ήταν να προχωρήσει σε απαγόρευσή τους, αλλά τελικά η αρχή θα γίνει με την προσπάθεια να στοχεύει στην καλή θέληση και κατανόηση όσων τα φέρουν. Ο φορέας εξηγεί πως τα σακίδια πλάτης είναι επίσης επικίνδυνα, μια και έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά όπου αυτά πιάστηκαν στις πόρτες του συρμού ή χτύπησαν κάποιον άλλο επιβάτη σε απότομα φρεναρίσματα.

Πόλεμος στα ανοιχτά πόδια και τα σακίδια πλάτης στο μετρό Facebook Twitter

Σύνθημα της καμπάνιας που αρχικά θα έχει μορφή ανακοινώσεων από τα μεγάφωνα και παράλληλα θα ενισχυθεί με αφίσες στους χώρους του μετρό θα είναι η φράση" η αβρότητα είναι μεταδοτική¨και η πρεμιέρα της θα γίνει στις αρχές του νέου έτους.

Πόλεμος στα ανοιχτά πόδια και τα σακίδια πλάτης στο μετρό Facebook Twitter
28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Εγώ επειδή είμαι ογκώδης πολύ πιθανότερο να εκτοπίσω κάποιον με σακίδιο σε μια επικείμενη σύγκρουση μεταξύ μας, αλλά πολύ εκνευρίζομαι με όσους μιλάνε δυνατά στο τηλέφωνο. Δηλαδή ρε κοπελιά εντάξει χωρίζεις, χεστήκαμε όμως, αν θέλεις να το συζητήσεις στήλε γράμμα στην Αμπα.
Θάνατος σε αυτούς που ανοίγουν τα πόδια, θάνατος σε αυτούς που χρησιμοποιούν τον στύλο σαν προσωπικό ακουμπιστήρι και (κυρίως) PSOFOS στο γαϊδούρι του αεροπλάνου που πάντα ακουμπάει άνετα όλη τη χερούκλα του στο υποβραχιόνιο που είναι κοινό και για τους δύο και με αναγκάζει να περάσω ολόκληρο το ταξίδι με το ένα χέρι κουλό. #sixtir
Πω ρε φίλε τ´ανοιχτά πόδια , γιατι ρε γμτ είναι σχεδόν πάντα οι αντρές που τ´ανοίγουν, κι σ´ακουμπουν κί όλας με τις ποδάρες τους τελείως απροσκλητα. Το καλοκαίρι δη αισθάνεσαι και τις τριχες στα πόδια.
Εμένα δεν με ενοχλούν τόσο τα ανοιχτά πόδια όσο τα σακίδια πλάτης.Κάθε φορά που μπαίνω στο μετρό πρέπει να φυλάγομαι και κάποιες φορές είναι αδύνατον να το αποφύγεις, σκεφτείτε ότι υπάρχουν και μικρόσωμοι άνθρωποι, το σακίδιο σας μου δίνει χαστούκια στη μούρη! μπορείτε να το φορέσετε μπροστά πριν μπείτε μέσα, όπως κάνω εγώ δηλαδή που παρότι προσέχω, φροντίζω να μειώσω την πιθανότητα ενόχλησης στο ελάχιστο! Και να θυμάστε πως δεν είναι όλοι ευγενικοί και συνεργάσιμοι όπως εγώ! Κάποια μέρα θα σας τύχει κανένας τρελός και δεν γλιτώνετε το κράξιμο!
Στο Ατινα δεν προλαβαίνεις να βγεις απ'το μετρό και ορμάνε όλοι πάνω σου γιατί δεν έχουν μάθει τι σημαίνει σειρά.Επίσης πολλοί κάνουν τους τζαμπατζήδες και δεν πληρώνουν ούτε cent.
Απίστευτο αλλά αληθινό! Προχθές ήμουν σε παστωμένο λεωφορείο. Κύριος καθώς πρέπει, που είχε αράξει με την πλάτη στον στύλο δίπλα στην πόρτα, έβαλε τις φωνές σε μια καημένη γυναικούλα που προσπαθούσε να κρατηθεί επειδή "τον ακουμπούσε".
“man spreaders”: υπαρκτότατο φαινόμενο και εν ελλάδι: εντάξει παιδιά μάλλον θέλετε να δείξετε ότι το όργανό σας είναι μεγάλο … αλλά και οι άλλες-οι πρέπει να κάτσουν σαν άνθρωποι, ναι;σακίδια: ότι λέει η ίρις, όχι απότομες στροφές και εν γένει κινήσεις με το σακίδιο στην πλάτη (βάλτο κάτω, ανάμεσα στα πόδια σου αν είναι μεγάλο, ρε παιδί μου!)γυναίκες με τσάντες περασμένες στην μασχάλη: κοπελιά δεν θα σε κλέψω μην σφίγγεσαι! Αλλά η τέτοια σου http://jomax-international.com/files/products/images/women_bags28.jpg μού μπήγεται στην σάρκα, άουτς λέμε!Άτομα που θεωρούν ότι τα παλούκια απ΄ τα οποία κρατιόμαστε στα λεωφορεία και τα μετρά είναι για να ακουμπούν την πλάτη τους.Και επίσης μερικές φάσεις στο μετρό (εκεί που ρεύματα κόσμου ορμούν να προλάβουν το τραίνο, παρασύροντας ότι -για κακή του τύχη- βρίσκεται μπροστά) μού θυμίζουν το dawn of the dead.
"εντάξει παιδιά μάλλον θέλετε να δείξετε ότι το όργανό σας είναι μεγάλο"Αν καποιος αντρας εγραφε οτι οι κοπελες φορανε ξωβυζα και ξωπλατα το καλοκαιρι, οχι επειδη ζεσταινονται, αλλα για να δειξουν οτι εχουν μεγαλο στηθος, θα τον ελεγαν σεξιστη. Double standards και παλι υποθετω.
1. Εξ όσων γνωρίζω τα ανοιχτά πόδια ενοχλούν και στριμώχνουν, τα βυζιά πάλι όχι. Δεν μιλάμε για αισθητική, μην γίνεσαι πουριτανός :-P2. Ούτε οι τσουτσούδες μας ενοχλούν, ούτε τα βυζιά, απλά θέλουμε, όπως είπα και πριν, να καθόμαστε σαν άνθρωποι, γιατί είτε στριμωχνόμεθα στην εσωτερική θέση (αναγκαστικά σταυροπόδι), είτε αναγκαζόμεθα να κάτσουμε έξω-έξω και έτσι μας σπρώχνουν συνεχώς οι όρθιοι επιβάτες, περνώντας (και λογικό είναι γιατί τους εμποδίζουμε).3. Γιούχου! Και εγώ με ανοιχτά πόδια βολεύομαι να κάθομαι.4. Μην μού θίγεσαι!
Εγώ το μόνο που ζητάω από τους ανθρώπους με τεράστια σακίδια είναι να έχουν συναίσθηση του όγκου τους, κυρίως όταν κάνουν καμιά απότομη στροφή. Ειδικά αν κάθεσαι, ακόμη και σε ψιλοάδειο λεωφορείο/μετρό, μπορεί να φας από το πουθενά μια συμπαντική μπούφλα από αμέριμνο σακιδιοφόρο. Προφανέστατα δεν θα έπρεπε να απαγορευτούν, πλάκα κάνουμε; Αλλά αφού δεν νιώθουν το σακίδιο ως προέκταση του κορμιού τους, & δεν συνειδητοποιούν ποιον παίρνουν σβάρνα, ας τις κρατούν για λίγο μπροστά τους. Α, το ίδιο ισχύει και για ορισμένες κυρίες με εκείνες τις υπερμεγέθεις τσάντες που χωράνε μέσα και την τριμελή τους οικογένεια άμα λάχει, και που συνήθως τις αφήνουν να τραμπαλίζονται ανέμελα κάπου πίσω τους, κι όποιον πάρει ο Χάρος. Ουφ, το έβγαλα κι αυτό από μέσα μου.
Χα χα! Εκτός από τις υπερμεγέθεις τσάντες, υπάρχουν και κάτι απαίσιες πλαστικές τσάντες από μαγαζιά οι οποίες αν περάσουν ξυστά από το πόδι σου, πάει το καλσόν!
Όχι, δεν κάνουν τα ίδια. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Αυτά τα φαινόμενα bullying είναι χαρ/κά των αγγλοσαξωνικών κοινωνιών. Που όπως όλες οι κοινωνίες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους (αυτό ένα από τα αρνητικά).
Δεν κάνουν τα ίδια; Τρις χειρότεροι οι δικοί μας. Μηδέν παιδεία. Οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι ζουν σε κοινωνία και έχουν υποχρεώσεις.
Οι εδώ μπορεί να το κάνουν από έλλειψη τρόπων. Σε Αγγλία, Αμερική οι παρόμοιες συμπεριφορές γίνονται συνήθως από σαδισμό. Είναι μια τελείως άλλη κουλτούρα, και ενώ οι δύο συμπεριφορές μπορεί να φαίνονται ίδιες σ' έναν παρατηρητή, είναι πολύ χειρότερο να βιώνεις την επιθετικότητα και τη μελετημένη κακία του άλλου απ' την αφελή αγένεια ενός μπάρμπα που μπορεί να απλώθηκε λίγο παραπάνω.
Από επιθετικότητα στην Ελλάδα άλλο τίποτα... Δεν ξέρω πώς σου διέφυγε ότι στο μετρό και στα λεωφορεία πέφτει μέχρι και ξύλο. Άστο, δυστυχώς είμαστε πολύ χειρότεροι.
@Lycos Με λεωφορείο & μετρό κυκλοφορώ και βλέπω την επιθετικότητα και τη σύγχυση που λες, δεδομένης της σοβαρότητας της κρίσης πάλι καλά, θα έλεγα... Η επιθετικότητα σαν να βγαίνει πιο αυτοκαταστροφικά στους Έλληνες. Δεν θεωρείται αξία από μόνη της η βία στον σύγχρονο πολιτισμό μας και αυτό βοηθάει την κατάσταση, αλλιώς υποθέτω θα είχε ξεφύγει πολύ πολύ περισσότερο.
Οποτε εχω αναγκαστει να καθομαι με κλειστα τα ποδια στο τρενο επειδη καθεται κι αλλος διπλα μου υποφερω και φανταζομαι πολλοι αντρες βρισκουν αφυσικο να κλεινουν τα ποδια τους για πολλη ωρα.Να φτιαξουν μεγαλυτερες θεσεις!Ειχα δει πιο παλια αυτο το μπλογκ http://mentakingup2muchspaceonthetrain.tumblr.com/Νομιζα οτι το ειχε καποια υστερικη μεμονωμενη περιπτωση. Προφανως υπαρχουν κι αλλοι εκει εξω.
Σε πολλά προτιμώ τις αγγλοσαξωνικές χώρες (ρομαντισμός, μεγαλύτερη καλλιέργεια της ατομικότητας & σπάνιων ενδιαφερόντων, υψηλό επίπεδο στη λογοτεχνία [εκεί δεν αρκεί να έχεις δει 3 βιντεοταινίες του Γκοντάρ και να έχεις το αντίστοιχο ντύσιμο και κούρεμα για να θεωρηθείς 'κουλτουριάρης'], πιο κεφάτη διασκέδαση [όχι μόνο ακίνητες παρέες στα τραπεζάκια], κλπ. κλπ.) αλλά με τίποτα δεν τους λες λιγότερο βίαιους από Έλληνες. Καλλιεργείται πολύ η βία σ' αυτές τις χώρες κ' είναι κάτι που ταιριάζει στην κοσμοθεωρία τους. Έχει και θετικές πλευρές αυτό, καθότι φέρνει δυναμισμό, αλλά κάνει την καθημερινότητα πιο άγρια. Είναι γνωστό ότι είναι ενδημικό φαινόμενο σε Αγγλία το bullying, η κακοποίηση συζύγων, το 'happy slapping', τα μαχαιρώματα χωρίς αιτία στους δρόμους... Η κουλτούρα των ταινιών σπλάτερ είναι κάτι που ξεπερνάει κατά πολύ τους μαμάκικους, μεσογειακούς εαυτούς μας.
Αγαπητή Σαλαμάνδρα δεν ξέρω πού αναφέρεσαι στην Αγγλία και τα λες αυτά πάντως υποθέτω θα είναι σε καμιά πόλη τύπου Bradford ή σε καμιά συνοικία του Λονδίνου τύπου Hackney γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι έτσι γενικότερα. Όχι φυσικά ότι είναι παράδεισος αλλά υπάρχει τεράστια κοινωνική απαξία για τέτοιες συμπεριφορές, πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Ειδικα τα παραδείγματα που αναφέρεις με bullying και κακοποίηση συζύγων θα έβαζα και στοίχημα στην Ελλάδα τα νούμερα είναι πάρα πολύ χειρότερα.
Αν καποιος πιανει δυο θεσεις και θελω να κατσω πολυ απλα παω και καθομαι και αναγκαζεται ο αλλος να μαζευτει, ή απλα λεω ενα ¨κανετε λιγο πιο κει;". Φυσικα εχει συμβει και το αντιστροφο. Εννοειται οτι αναγκαζεσαι να συμβιβαστεις για οση ωρα κατσεις μαζι με καποιον, δε γινεται αλλιως.Μεγαλος ντορος για μια απλη κοινωνικη συνδιαλεξη, πιθανως καποιοι ζοριζονται να υποχρεωθουν να μιλησουν σε εναν αγνωστο.
Είναι θέμα παιδείας. Και οι γυναίκες όταν αράζουν σπίτι τους δεν κάθονται με ενωμένα γόνατα και αυτές το βρίσκουν αφύσικο. Είναι μαθημένες από μικρές να μην πιάνουν πολύ χώρο και να είναι καθώς πρέπει, είτε φορούν φούστα είτε παντελόνι (λες και είναι πρόστυχο μια γυναίκα να κάθεται με τον έναν τρόπο ενώ για τον άντρα είναι ok!). Αντίθετα στα αγόρια δεν είπε κανείς ποτέ να προσέχουν πως κάθονται και νομίζουν ότι είναι στην φύση τους να πιάνουν 2 θέσεις. Καιρός να μάθουν τρόπους τώρα, ποτέ δεν είναι αργά πιστεύω.