«Ο Χριστός ήταν ένας αστικός μύθος»

«Ο Χριστός ήταν ένας αστικός μύθος» Facebook Twitter
48

Ιστορικός ερευνητής- μετά από μελέτη κειμένων που είναι γραμμένα από τον 1ο ως τον 3ο αιώνα- υποστηρίζει ότι ο Χριστός δεν υπήρξε ποτέ και πώς πρόκειται για μυθικό πρόσωπο αφού δεν βρήκε στα κείμενα αυτά καμία σχετική αναφορά. Η μία και μοναδική αναφορά που βρήκε ήταν σε κείμενο του Ιώσηπου αλλά θεωρείται κατασκευασμένη από τους εκδότες του βιβλίου, κάτι που έγινε αργότερα.  

Ο Μάικλ Πόλκοβιτς μελέτησε 126 συγγραφείς που έζησαν την περίοδο του Χριστού και κατέληξε ότι πρόκειται για έναν φανταστικό χαρακτήρα που εφηύραν οι χριστιανοί για να έχουν μια εικόνα να λατρεύουν. Παράλληλα κάνει λόγο για αντικρουόμενες ιστορίες της Βίβλου και για ομοιότητες του Ιησού με άλλους παλαιότερους Θεούς.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από έναν αστικό μύθο ή καλύτερα της ερήμου», λέει ο Πόλκοβιτς σύμφωνα με την Daily Mail, χαρακτηρίζοντας εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για το Χριστό παρά τα «παγκόσμια θαύματά του και την φήμη του».

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

17 σχόλια
Η ιστορικότητα του Ιησού δεν είναι καθόλου δεδομένη, από τη στιγμή που κανείς ιστορικός της εποχής του δεν τον αναφέρει. Επιπρόσθετα τους μετέπειτα αιώνες οι χριστιανοί πλαστογράφησαν αρκετές αναφορές για τον πρωταγωνιστή των ευαγγελίων, η ιστορία του οποίου παρουσιάζει παράλληλα αναρίθμητες ομοιότητες με άλλες προχριστιανικές θεότητες. Το ρεύμα ιδεών που πρεσβεύει την ιστορική ανυπαρξία του Ιησού ονομάζεται Μυθικισμός. Για περισσότερα δείτε το www.mythikismos.gr
Το κλειδι βρισκεται στον Παυλο, αυτος ειναι αναμφισβητητα ιστορικο προσωπο υποθετω, και αυτος ο οποιος εξαπλωσε τον χριστιανισμο, στην μορφή που τον ερμηνευσε
btw ριχνω μια ματια στο site και φαινεται εξαιρετικά ενδιαφερον.Πχ η σχεση του Αδωνη με την ανασταση κλπ κλπ. Αυτο που δεν πρεπει να μας διαφευγει ομως ειναι το εξης: Συμφωνα με δηλωση του (... πιστου) σκεπτικιστη επιστημονα NS Taleb (Black Swan, Incerto κλπ) το να πιστευει και να πηγαινει o ιδιος στην εκκλησια ειναι θεμα και αισθητικης, για αυτον αντιπροσωπευει μια πιστη που ετσι και αλλοιως ειναι πιστη εξορισμου αναποδεικτη και κυριοτερα ενα τροπος να διατηρηθουν αρχεγονες τελετουργιες και δοξασιες της Αρχαιας Ανατολικης Μεσογειου, μιας απο τις κοιτιδες του πολιτισμου.Επομενως το αν η Ανασταση ειναι η γιορτη του Αδωνη μεταμφιεσμενη οχι μονο της αφαιρει αλλα τις προσθέτει στο περιεχομενο της.
Έλληνες Μυθικιστές τις έψαξες τις πηγές σου;;; Ο Άδωνις ο Όρος η Αφροδίτη τα 12 ζώδια και άλλα ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας ενός μασόνου που έγραψε το βιβλίο "Εικόνες του Χριστού" για να κλονίσει την πίστη στον Χριστό με αναρίθμητα ψέμματα, εδώ η απάντηση απο πηγές και εγκυκλοπαίδειες. https://www.youtube.com/watch?v=nVacpoZMsqY
Οτι να΄ναι.Ο συγκεκριμένος ερευνητής μελέτησε συγκεκριμένα (πάλι) την ύπαρξη η μη ενός συγκεκριμένου προσώπου. Δεν αναφέρεται πουθενά σε Βούδες και Μωάμεθ.
Η πειστικότερη εκδοχή που έχω ακούσει είναι, πως τον καιρό εκείνο έξω από την Ιερουσαλήμ, σε ερημικές τοποθεσίες πάνω σε σπηλιές βράχων, ζούσε μια κυνηγημένη ολιγάριθμη φυλή – δυστυχώς δε θυμάμαι πως λεγόταν – στην οποία προΐστατο ο Ιωάννης ο βαφτιστής. Ο Ιήσους υπήρχε πραγματικά και ήταν κανονικά ο μικρός ξαδερφός του. Ο Ιωάννης χρησιμοποιούσε το βάφτισμα στα νερά του ποταμού ως μύηση κάθε νεόφερτου στη φυλή. Μόλις ο ρωμαίος περιφεριάρχης πήρε το κεφάλι του Ιωάννη τα άτομα που απάρτιζαν τη φυλή έστρεψαν τα βλέμματά τους προς τον ξάδερφο του Ιωάννη τον Ιησού. Ο Ιησούς τότε τους άφησε για λίγο και κάπου πήγε και απομονώθηκε για πολλές ώρες. Όταν γύρισε, ανέλαβε την αρχηγία. Σύντομα άρχισε να γίνεται όλο και πιο θρασύς, κατέβαινε από τις σπηλιές και πήγαινε και "έλεγε τα δικά του" μες στα μούτρα των κρατούντων, στους δρόμους τους. Αυτό δεν κράτησε για πολύ καιρό, τον θανάτωσαν, με τον τρόπο που εκτελούσαν τότε μόνο όσους κατηγορούνταν για υποδαυλίσεις ανατροπών, τον σταυρό, και όχι με τον τρόπο που εκτελούσαν τους τοτινούς του κοινού ποινικού εγκλήματος.Επιστήμονες ερευνητές πρόσφατα βρήκαν έγγραφα της φυλής αυτής. Ό,τι γράφεται στα βιβλία τους αποτελεί τη βάση των όσων ξέρουμε σήμερα ως λόγια του Ιησού. Η φυλή και κατ' επέκταση ο Ιησούς δε διακήρυτταν τη Δευτέρα Παρουσία και το πλάσιμο από την αρχή. Πίστευαν σε μια συντέλεια του κόσμου.
Ενδιαφέρον βέβαια αλλα αυτό που έχει σημασία ειναι αν τα διδάγματα του αξίζει να τα ακολουθούμε. Γιατί αν όσα είπε (ή υποτίθεται οτι είπε) αξίζουν τότε αξίζουν είτε τα είπε ο Ιησούς είτε τα είπε ο Παύλος είτε τα είπε ο κυρ Μήτσος. Το τραγικό με τη θρησκεία είναι ότι το αν ο Χριστός ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή αν η μάνα του ήταν παρθένα θεωρείται πολυ σημαντικότερο από το 'αγαπάτε αλλήλους'.
το πρόβλημα είναι πως αυτά τα οποία κοινώς θεωρούνται πως τα είπε ο Ιησούς δεν είναι παρά αοριστίες και γενικότητες και μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθούν υποπεριπτώσεις των θεωριών των Ελλήνων φιλοσόφων. Είναι καθαρά πολιτική ορθότητα ν' αναφέρεται κανείς σε «αυτά που είπε ο Ιησούς».
Η ύπαρξη η όχι του Χριστού είναι άσχετη με τον θεό και τη θρησκεία. Όλες οι θρησκείες περιέχουν αλήθειες και μύθους προκειμένου να κερδίσουν την πίστη η τον φόβο η τη δυναμη η οτι άλλο επιδιώκουν. Δηλαδή ο Αδάμ και η Εύα είναι υπαρκτά πρόσωπα?
Κατ'αρχην πρεπει να δουμε το θεμα ιστορικα,οχι θρησκευτικα.Τον Χριστο,δηλαδη,ως ιστορικο προσωπο-και μαλιστα αν υπηρξε η οχι.Ο κ.Πολκοβιτς εκανε μια φοβερα "δυσκολη","επιπονη" και "ουσιωδη" ερευνα,η οποια δεν στηριζεται σε γραπτες αναφορες,αλλα στην απουσια τους !.Ξερετε ποσο δυσκολο ειναι να ισχυρισθεις οτι "μελετησα 126 συγγραφεις της εποχης του "ταδε η του δεινα" και δεν τον αναφερουν καθολου" ;Θα μπορουσαν να ειναι και περισσοτεροι.Ευκολα.Ας πουμε,επι παραδειγματι,οτι θελεις να αποδειξεις οτι ο Σωκρατης δεν υπηρξε ποτε.Ποσο δυσκολο ,δηλαδη,ειναι να βρεις "126 συγγραφεις "της εποχης του οι οποιοι δεν ταν αναφερουν καθολου ; Αρκει να επιλεξεις αυτους ακριβως οι οποιοι δεν τον αναφερουν.Για δικους τους λογους, γεωγραφικους,εθνικους,επιστημονικους,πολιτικους η οτιδηποτε αλλο, καποιοι-πολλοι- απλα δεν ασχοληθηκαν ποτε με τον Σωκρατη.Ο οποιος,αλλωστε,οπως και ο Χριστος,δεν εγραψε ποτε τιποτα και εγινε γνωστος μεσα απο τα εργα των μαθητων του-κυριως του Πλατωνα.Αυτο,ομως,δεν ειναι επιστημονικη ερευνα.Ειναι αλχημειες και σοφιστειες,και μαλιστα μαλλον χαμηλου επιπεδου.Βεβαια,οπως εixe πει και ο P.T.Barnum, "there is no such thing as bad publicity".Φυσικα το αν ο Χριστος ηταν Θεος,Προφητης,η απλα ενας εξυπνος ανθρωπος,ειναι αλλης ταξεως ζητημα.
Στην χειροτερη κάποιας μορφής τρελοπροφητης θα υπηρχε στην γη που εβγαζε προφητες με το κιλο. Και μαλλον με ενδιαφερουσες για την εποχη δοξασιες.Σε κάθε περιπτωση ο χριστιανισμος της εποχης γεμισε ενα κενο, και θα πρεπει να μας απασχολησει και σημερα τι ηταν αυτο το κενο.Εστω και αν τον πουμε Παυλισμο αντι για Χριστιανισμο
@Λαμπρος Κοντος Ο Σωκράτης αναφέρεται σε συγγραφείς της εποχής του, πρώτος και καλύτερος ο Πλάτωνας. Αυτό που λέει το άρθρο είναι ότι η έρευνα περιέλαβε κείμενα συγγραφέων σύγχρονων του Χριστού και δεν αναφέρεται πουθενά, πράγμα τουλάχιστον περίεργο. Δε νομίζω ότι η έρευνα περιέλαβε μόνο αυτούς που δεν τον αναφέρουν αλλά όσα κείμενα έχουν σωθεί. Αν πάντως πιστεύεις ότι η έρευνα είναι μαϊμού δεν έχεις παρά να βρεις ο ίδιος ένα κείμενο συγγραφέα σύγχρονου με τον Χριστό που να τον αναφέρει...
Ποτε δεν ειπα αυτο που γραφεις.Ασφαλως και αναφερεται απο αρκετους συγγραφεις ο Σωκρατης,απλα,οπως εγραψα,δεν ειναι καθολου δυσκολο να βρεις "126" συγγραφεις της εποχης,μεταξυ χιλιαδων ,που δεν τον αναφερουν καθολου.Ας μην ξεχναμε,δε,οτι ο Σωκρατης ηταν διασημος φιλοσοφος της σημαντικοτερης πολης του τοτε πολιτισμενου κοσμου,ενω ο Χριστος ηταν ενας "ψευδοπροφητης"(συμφωνα με τους ιδιους τους ηγετες των ομοεθνων του)σε μια ασημαντη επαρχια της Ρωμαικης αυτοκρατοριας,στην οποια οι "προφητες"ηταν συχνοτατο φαινομενο.Για ποιο λογο θα επρεπε ενας Ρωμαιος η ενας Ελληνας λογιος να γνωριζει και να καταγραψει την υπαρξη του ; Δεν ειχε κανενα λογο να το κανει.Οσο για την "παροτρυνση"να κανω ο ιδιος ερευνα,σ'ευχαριστω και θα σε διευκολυνω τα μεγιστα.Εχω διαβασει οτι δεν υπαρχει πουθενα,σε κανενα μουσειο η επισημη "συλλογη" ,ουτε ενα "χριστιανικο"εγγραφο η "κειμενο" (π.χ.Ευαγγελιο),χρονολογημενο με την μεθοδο του "ανθρακα 14"η καποια αλλη συναφη επιστημονικη διαδικασια ,το οποιο να εχει γραφει πριν το 300 μ.Χ..Αυτο ,ομως,αφορα στην "Χριστιανικη Θρησκεια",οπως,οποτε,για οποιονδηποτε λογο και απο οποιουσδηποτε διαμορφωθηκε τελικα αυτη.Δεν εχει καμμια σχεση με το αν υπηρξε η οχι ο Χριστος,αλλα το πως ,και απο ποιους, διαμορφωθηκε ο Χριστιανισμος.Κατι που ξεκαθαρισα απο την αρχη οτι ειναι αλλης ταξεως ζητημα,και οχι το αν υπηρξε -ιστορικα-η οχι ατομο ονομαζομενο Ιησους Χριστος,το οποιο ειναι και το μονον θεμα στο οποιο αναφερθηκα,διοτι αυτο ηταν και το "αντικειμενο"της "ερευνας"..Ελπιζω να σε καλυψα.
Ποτέ δε κατάλαβα ποιο μπορεί να είναι το νόημα και το κέρδος από μια τέτοιου είδους έρευνα. Όπως δε μπορώ να καταλάβω γενικά την πολεμική που ασκεί κάποιος άθεος προσπαθώντας να αποδείξει την ανυπαρξία θεού και το γεγονός ότι η θρησκεία είναι ένα παραμύθι. Λες και υπάρχει περίπτωση κάποιος που πιστεύει να αλλάξει άποψη. Το πιθανότερο είναι να γίνει πιο ένθερμος οπαδός αυτού στο οποίο πιστεύει. Θυμάμαι τον ντόρο που είχε γίνει με το "Η περί θεού αυταπάτη" του Ντόκινς. Να'χαμε να λέγαμε και βιβλία να πουλάμε, γιατί τελικά όποιος πιστεύει στην ύλη, την επιστήμη και έχει κριτική σκέψη θα γίνει μοιραία άθεος, όποιος πιστεύει σε δεισιδαιμονίες, μεταφυσική και γενικώς έχει την ανάγκη της ύπαρξης κάποιας υπερφυσικής οντότητας για να νιώθει ισορροπία, θα πιστέψει σε θεό (ή θεούς). Τόσο απλά. Εγώ πάντως είμαι τόσο άθεος που φοβάμαι τον θάνατο και είμαι συνεχώς αγχωμένος για την έκβαση των πραγμάτων στη ζωή μου. Σε αυτό τους ζηλεύω τους πιστούς.
Συμφωνώ στο τελευταίο κομμάτι του σχολίου σου αλλά δεν συμφωνώ στο ότι κάποιος που πιστεύει δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη...εγώ άλλαξα και όχι γιατί μελέτησα αλλά γιατί πίστεψα θεωρώ στα πραγματικά λόγια της θρησκείας και με έκαναν να καταλάβω ότι είναι μια ανθρώπινη ιστορία για ελπίδα...αργότερα με βάση την επιστήμη επιβεβαίωσα ότι δεν υπάρχει Θεός,τουλάχιστον όχι με την μορφή που θεωρούν οι πιστοί.
Η θρησκεία δεν είναι απλά μια προσωπική επιλογή όπως υποθέτεις. Είναι κάτι που καταπίεζε και καταπιέζει εδώ και πάνω από 5 χιλιετίες δισεκατομμύρια ανθρώπους. Εσύ είσαι τυχερός που γεννήθηκες Έλληνας σήμερα και έχεις επιλογές, ας ήσουν μουσουλμάνα γυναίκα στο Αφγανιστάν ή παιδί έτοιμο να θυσιαστεί πριν 500 χρόνια σε βωμό των Μάγιας ή ακόμη και η Ιφιγένεια στην Αυλίδα και θα βλέπαμε τι θα έλεγες.
5 χιλιετίες;;;; Δηλαδη το πρωτο θρησκευτικο σκιρτημα του ανθρωπου ηταν στην εποχη των .. Φαραω;;; New science αυτο. Στα παραδειγματα που αναφερεις την ιδια τυχη ειχες αν ησουν δουλος ή αιχμαλωτος πολεμου, οι αθηναιοι μια χαρα τους σκλαβωσαν τους Μηλιους και δεν ειχαν και καμια θρησκευτικη διαφορα.Η θρησκεια ειναι μονο ενας παραγοντας του power play, μην την αναβαθμιζουμε ως τον μοναδικο υποβαθμιζοντγας τους απολυτα υπαρκτους αλλους
@atmanΕίπα πάνω από 5 χιλιετίες - δεν προσπάθησα να ορίσω επιστημονικά την γέννεση των θρησκειών, οπότε τζάμπα ειρωνεύεσαι.Επίσης δεν είπα ποτέ ότι η θρησκεία ήταν ο μοναδικός λόγος που καταπιέζεται ένας άνθρωπος από τον άλλον άνθρωπο διαμέσου των αιώνων. Ναι τυχερός ήταν που δεν ήταν και Μήλιος όταν κατέσφαξαν το νησί οι Αθηναίοι αλλά αυτό ήταν άσχετο με την θρησκεία που συζητάμε. Η Θρησκεία είναι όμως, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένα από τα βασικότερα εργαλεία καταπίεσης των ασθενέστερων απ' απαρχής της εμφάνισης της. Καλό είναι να διαβάζουμε με προσοχή τι λέει ο άλλος - ειδικά όταν όπως εσύ σε αυτή την περίπτωση συμφωνείς πρακτικά απόλυτα με το σχόλιο μου.
Ο φόβος σου γιά το άγνωστο μετά τον θάνατο, δεν στηρίζεται. Σαν άθεος ασπάζεσαι, υποθέτω, την θεωρία πως δημιουργείθηκες από απειράριθμες χημικές ενώσεις καί σύγκλιση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, κάτω από κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες των φυσικών νόμων. Σεβαστή η άποψη όσων την πιστεύουν, άσχέτως αν δεν αποδεικνύεται, όπως δεν αποδεικνύεται κι εκείνη των πιστών της θεογονίας. Αρα, καί η κατάληξη της ύπαρξής σου, θα πρέπει, άλλη μιά φορά, να είναι (αντίστροφα όμως) κάποιο συνονθύλευμα φυσικών νόμων καί διάσπασης χημικών ενώσεων καί ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Τα πάντα ρεί, είπε ο σοφός. Η ύλη είναι άφθαρτος, είπε κάποιος άλλος. Τι σε φοβίζει; Το ότι θα διαχυθείς στο απέραντο κενό; Το ότι με τον θάνατό σου θα συμβάλεις στην ζωή της Γης, τρέφοντας την γιά λίγο καιρό; Το ότι μπροστά σου θα ανοίξει ξαφνικά ένα σκοτεινό άγνωστο; Αν σε φοβίζουν τα παραπάνω, καλύτερα γιά εσένα θα είναι να βρείς μιά θέση σε μιά ῾῾βάρκα σωτηρίας της ψυχἠς῾῾ κάποιας ανθρωπογεννημένης θρησκευτικής προστασίας. Γιά τούτο άλλωστε οι άνθρωποι επινόησαν τόσες καί τόσες θρησκείες, ώστε να υπερνικήσουν αυτούς τους φόβους και να κρατήσουν το ισχυρότερο τους όπλο: Την Ελπίδα, που ως γνωστόν, πεθαίνει μαζί με τον άνθρωπο.
@ EndymionΌταν κάποιος εκφράζει την άποψή του και εσύ διαφωνείς, επιχειρηματολόγησε, θεμιτό, μη προσπαθείς όμως να παρερμηνεύσεις αυτό που λέει και εννοεί ο άλλος, έτσι ώστε να ταιριάξουν και να ενισχύσουν τη δική σου θέση. Ούτε να προσπαθείς να με αλαζονεία, δήθεν να "βοηθήσεις" τον άλλο να σκεφτεί καλύτερα. Δε σε έχει κανένας ανάγκη, μεγάλα παιδιά είμαστε.Αλλά για να σου απαντήσω, φοβάμαι το θάνατο σημαίνει, φοβάμαι το να σταματήσω να ζω γιατί απολαμβάνω αυτό που ζω και δε θέλω να σταματήσει! Τόσο απλά. Ξέρω ότι θα σταματήσει. Το μόνο που θέλω είναι όταν θα έρθει εκείνη η ώρα (μακάβρια συζήτηση αλλά τέλοσπάντων) να γίνει ξαφνικά, προτού δηλαδή έχω συναίσθηση αυτού που θα μου συμβεί και προλάβω να στεναχωρηθώ για τους ανθρώπους που θα μου λείψουν και για τη ζωή που θα πάψει. Τα υπόλοιπα είναι δημιουργίες του μυαλού σου.Την θρησκεία την αφήνω σε σένα όπως και τον προσηλυτισμό που απ'οτι βλέπω νομίζεις ότι κατέχεις.
"Λες και υπάρχει περίπτωση κάποιος που πιστεύει να αλλάξει άποψη." Όλα τα λεφτά όμως είναι αυτοί που δεν πιστεύουν *ακόμα*, άλλο να μην υπάρχει αντίλογος άλλο να υπάρχει γι' αυτό άλλωστε οι πιστοί ειναι σε γενικές γραμμές ενάντια σε τέτοιου είδους έρευνες ή στο να διδάσκεται η εξέλιξη στα σχολεία και γι' αυτό οι θρησκείες (αλλά και οι ιδεολογίες π.χ. εθνικισμός) δίνουν τεράστια έμφαση στον προσηλυτισμό των νηπίων και των μικρών παιδιών.
@De La Net Και η δήλωση "στη Χιροσίμα πέθαναν παραπάνω από 1 άνθρωπο" είναι κατά την λογική σου "ορθή" ή ορθή; Ετσι και η δηλωση σου για τις θρησκείες και τα 5Κ.Δεξου ότι η απορια για το μη εξηγησιμο (το οποιο τελικα αν οχι σε μορφή οργανωμενης εκκλησιας σε κα΄τι συμπτυσεται κοινοτικό) ειτε ειναι κεραυνος ειτε ειναι τι υπήρχε πριν το bing bang, οδηγεί τον άνθρωπο να αναρωτιεται για τα ορια της γνωσης του και τι υπαρχει, αν υπάρχει κατι, πέρα απο αυτά και καπως το απλουστευει αυτο και το ονομαζει.Επισης δεξου ότι η θρησκεια μπορει να χρησιμοποιηθει ως ενα μεσο επιβολής αναμεσα στα αλλα. Αναγνώρισε ότι η απαλοιψη της θρησκειας, απο μόνη της, δεν θα κανει το κοσμο ουσιωδως καλυτερο: been there done that. Υπενθυμιζω ότι στην Αλβανια της Σιγκουρατε και την Ρουμανια του Τσαουσεσκου, την Σταλινικη ΕΣΣΔ και σχεδόν στην φασιστικη Γερμανια η θρησκεια ηταν ξεκαθαρα εκτος νομου στις 2 πρωτες, και με εμφανη επιθυμια για ξεφορτωμα στην τελευταια.Αυτο δεν τις εμποδισε να καταγάγουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα στον 20αι. Επιτελους δεν βρισκομαστε στα 1960s ειμαστε στο 2014 και καπως πρεπει να εκσυγχρονιστεί, ουσιωδως, ο λογος μας και οι αποψεις μας. Η λογική σου ειναι η ιδια: ας δαιμονοποιησουμε τον Μαρξ και τους κομουντιστες γιατι υπήρξε ο Στάλιν.
@atmanΟι γενετήσιες αιτίες των θρησκειών είναι λίγο πολύ γνωστές τοις πάση. Επίσης συμφωνούμε ότι η θρησκεία είναι όπλο στα χέρια των ισχυρών. Ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι να σκοτώσουν συνανθρώπους τους οι άνθρωποι και ότι έχουν και άλλα κόλπα πέρα από την θρησκεία για να καταπιέσουν τον συνάνθρωπο τους - συμφωνούμε και εδώ . Ποτέ δεν διαφώνησα με τίποτε από αυτά. (Αν και διαφωνώ όταν λες ότι ο Ναζισμός ήθελε να ξεφορτωθεί την θρησκεία - αυτοί πηγαίναν χέρι χέρι)Επίσης δεν δαιμονοποιώ τον κομουνισμό εξαιτίας του Στάλιν - είναι ξεκάθαρο ότι ο Στάλιν δεν ήταν κουμουνιστής αλλά στυγνός δικτάτορας όπως ο Χίτλερ ή ο Κιμ της Βόρειας Κορέας. Ο Μαρξ από την άλλη, ήταν ένας οικονομικός φιλόσοφος, ένας διανοητής και όχι ο Σατανάς και ποτέ δεν είπε ότι κάποιος σαν τον Στάλιν θα έπρεπε να ηγήται μιας κομουνιστικής χώρας - και σε αυτά συμφωνούμε. Πρακτικά συμφωνούμε σε όλα, εκτός από τον βαθμό και στον χρόνο στον οποίο θα πρέπει η ανθρωπότητα να ξεφορτωθεί τις θρησκείες. Πρόσεξε λοιπόν τον συλλογισμό μου: Ας υποθέσουμε ότι στην χώρα έχουμε 3 εγκληματίες. Βγαίνω λοιπόν εγώ και λέω "πρέπει να μπει φυλακή ο Α" και εσύ μου λες "Δεν είναι μόνο ο Α εγκληματίας, είναι και ο Β και ο Γ το ίδιο ή και περισσότερο κακοί". Συμφωνώ, είναι και ο Β και ο Γ εγκληματίες, αλλά εγώ επικεντρώνομαι αυτή την στιγμή στον Α. Αυτός με απασχολεί αυτή την δεδομένη στιγμή. Ένας την φορά. Όταν θα ξεφορτωθούμε τον Α θα επικεντρωθούμε στον επόμενο εγκληματία. Δεν σημαίνει ότι δεν ξέρω για τον Β ή τον Γ ή δεν συμφωνώ μαζί σου ότι είναι πολύ κακοί. ΥΓ. Επίσης αφού θέλεις τόσο πολύ να προσδιορίσουμε πιο επακριβώς πόσες χιλιετίες καταπιέζει η θρησκεία την ανθρωπότητα, πες μου λοιπόν σε παρακαλώ την δική σου εκτίμηση, την περιμένω με πολύ ενδιαφέρον.
Δεν υπαρχει πιστη στην επιστημη αλλα κατανοηση της. Εγω ενω ειχα πολυ καλη εικονα για την επιστημη απο σχετικα μικρη ηλικια (εξελιξη συμπαν κλπ) πιστευα στο θεο. Σιγα σιγα βεβαια αρχισα να αναθεωρω. Αν ειχα διαβασει και καποιο αντιστοιχο βιβλιο ισως ειχε γινει νωριτερα. Τι παει να πει πολεμικη; Για μενα να φανταστεις το ξεκινημα που εγινε αυτο ηταν μια συνομιλια σε chat στο ιντερνετ, οποτε γιατι μια ερευνα να μη μπορει να φωτισει τους πιστους;
"Σεβαστή η άποψη όσων την πιστεύουν, άσχέτως αν δεν αποδεικνύεται, όπως δεν αποδεικνύεται κι εκείνη των πιστών της θεογονίας."λάθος, φυσικά και αποδεικνύεται. Δεν είναι άποψη αλλά πραγματικότητα. Οι χημικές ενώσεις και οι τυχαίοι συνδυασμοί τους είναι πολύ απτά πράγματα. Άποψη (και μάλιστα αποκύημα φαντασίας) είναι ότι υπάρχει κάτι άλλο από αυτές.
"Για μενα να φανταστεις το ξεκινημα που εγινε αυτο ηταν μια συνομιλια σε chat στο ιντερνετ, οποτε γιατι μια ερευνα να μη μπορει να φωτισει τους πιστους; "γιατί οι αληθινοί πιστοί το να υπάρχουν λίγα (ή και ενάντια) δεδομένα για την πίστη τους το θεωρούν δοκιμασία στην οποία πρέπει να ανταπεξέλθουν πιστεύοντας ακόμα πιο φανατικά. Όσοι λένε "πιστεύω γιατί [πχ] τα σκληρά δεδομένα για την Εξέλιξη είναι πάνω-κάτω τα ίδια με τα σκληρά δεδομένα για τη Γένεση" δεν είναι αληθινοί πιστοί αλλά απλά αδαείς: φυσικά και έχει απείρως περισσότερα δεδομένα υπέρ της η Εξέλιξη και ή τα αγνοούν ή δεν είναι σε θέση να τα καταλάβουν. Είναι κάτι σαν αποτυχημένοι θετικιστές (και ταυτόχρονα αποτυχημένοι πιστοί), δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα τον καιρό που κυριαρχούσαν οι θρησκείες στη Δύση. Νομίζω στην Α' ή στη Β' Λυκείου υπήρχε και κεφάλαιο στα θρησκευτικά που όπου το λένε ανοιχτά και καμαρώνουν, συγκεκριμένα ότι ναι το τριαδικό δόγμα είναι όχι απλά λογικά αδύνατο αλλά δε βγάζει καν νόημα και γι' αυτό έχει αξία να το πιστεύεις.
@del net οκ συμφωνουμε λοιπον, απλα για μενα αυτη τη στιγμη (τονιζω αυτη τη στιγμη) δεν ειναι η θρησκεια το κυριο προβλημα του δικου μας τουλαχιστον πολιτισμου.Ισα ισα θα ελεγα οτι επειδη οι ανθρωποι δεν θελουν να πολυσκοτιζονται κινδυνεουμε μεσα απο την γενικα θρησκευτικη απαξιωση να μας "σκασει στα μουτρα" καμια ακομα πιο απλουστευτικη εκδοχη του κοσμου, βλ πχ υπαρκτη ανοδο ακραιου ισλαμ η μερικη ανοδο ακραιων τάσεων πχ ευαγγελιστες αναμεσα ακομα και σε δυτικους.Για μενα δεν νομιζω οτι ειναι η θρησκεια που γεννα μηχανισμο καταπιεσης των ανθρωπων, αλλου πρεπει να το δουμε, ισως και στην ανθρωπινη φυση.Με αυτη τη λογικη και η θρησκεια και η καταπιεση αναγονται δυστυχως στην βαση της γενννησης του ανθρωπου... Συμφωνα να περιορισουμε τους παραγοντες αλλα αυτη τη στιγμη (στον δικο μας πολιτισμο) η θρησκεια δεν ειναι μεσα στους σημαντικους... Και μάλιστα ειναι παραγοντας που ως ενα βαθμο αντισταθμιζει τους πλεον διαβρωτικους και επικίνδυνους πλεον, βλ. ατομισμό, καταναλωτισμο κλπ κλπ
Αν ξεκίνησε την έρευνα του θεωρώντας ότι ο χριστός όντως υπήρξε τότε προφανώς ήταν έκπληκτος με το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η προφανέστερη εξήγηση.
Μα δεν πρόκειται για είδηση. Είναι ένα γεγονός που γνωρίζει κάθε συνειδητοποιημένος άθεος. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες ιστορικές πηγές που να αναφέρουν τον Ιησού. Απλά τώρα είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα και δημοσιεύονται περισσότερα άρθρα με αυτό το θέμα.
Ευκολάκι... Μπείτε στο παρακάτω link και διαβάστε την παράγραφο 4.1 Existencehttp://en.wikipedia.org/wiki/JesusΜου φαίνεται ότι ο κος Πόλκοβιτς προσπαθεί να περάσει "έρευνα" του 18ου αιώνα ως δική του και... καινούρια
Το γεγονός ότι διαδόθηκε σαν φωτιά από την Ιουδαία μέχρι την Ισπανία και το ότι έχουμε σύνοδο επισκόπων το 70 περίπου μ.Χ. από ανθρώπους που έχουν δει-ξέρουν, μάλλον το αντίθετο δείχνει.
70 χρόνια μετά, σα φωτιά όντως! Μιλάμε για τρελή ταχύτητα! Και φυσικά για ανθρώπους που είδαν και ξέρουν! Απλά το είδαν 20 χρονών και τότε ήταν 90, στο άνθος της νιότης τους...
ξεκόλλα, πως νομιζεις ότι εξαπλωνονταν οι ιδεες την προβιομηχανικη εποχη; Ο Ρωμαίος αυτοκρατορας στην Ρωμη (ο ισχυροτερος ανθρωοπος του κόσμου με απειρα resources στην διάθεση του) μαθαινε τι γινοταν στην επαρχια του στην Ιουδαια κατι εβδομάδες μετα;;; Ο Μαρξ, την βιομηχανικη εποχη επισης χρειαστηκε καποιες δεκαετιες να επικρατησει ιδεολογικα.
όπως άλλωστε και το International UFO Congress που γίνεται κάθε χρόνο από το 1991, με δεκάδες ομιλητές και εκατοντάδες παριστάμενους από όλον τον πλανήτη: δείχνει ότι όντως μικρά πράσινα ανθρωπάκια διασχίζουν το μισό γαλαξία προκειμένου να παραμείνουν κρυμμένα αρπάζοντας πού και πού κάποιον αμερικάνο για να του κάνουν κωλοβυθομέτρηση. :)
Ο Χριστός υπήρξε, δίδαξε, βασανίστηκε και αναστήθηκε και έχουμε τα λεγόμενά του γραμμένα στα Ευαγγέλια που ονομάζονται Συνοπτικά επειδή είναι ίδια μεταξύ τους.Άθεος Ιστορικός χλευάζει όποιον απορρίπτει την ιστορικότητα του Χριστούhttps://www.youtube.com/watch?v=RCz3rBxDHXc Most modern scholars of antiquity agree that Jesus existed,[5][7][8] but scholars differ on the historicity of specific episodes described in the Biblical accounts,[12] and the only two events subject to "almost universal assent" are that Jesus was baptized by John the Baptist and was crucified by the order of the Roman Prefect Pontius Pilate.[9][10][11] There is a significant debate about his nature, his actions and his sayings, but most scholars agree that Jesus was a Galilean Jew who was born between 7-4BC and died 3036 AD,[13][14][15] that he lived in Galilee and Judea and did not preach or study elsewhere,[16][17][18] and that he spoke Aramaic and perhaps also Hebrew and Greek, although this has been disputed.Αν δεν υπήρξε ο Χριστός τότε 12 αμόρφωτοι ψαράδες σηκώθηκαν μια μέρα να φτιάξουν μια θρησκεία που θα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τις δουλείες τους, τις οικογένειες τους, να χλευαστούν και στο τέλος θα πεθάνουν μαρτυρικά! Δεν είχαν κανένα προσωπικό όφελος να κάνουν κάτι τέτοιο αφού όλοι πέθαναν. Οι πρώτοι Χριστιανοί είναι απόδειξη για τον Χριστό, οι πρώτοι Σωκρατικοί απόδειξη για τον Σωκράτη, οι πρώτοι Πλατωνικοί απόδειξη για τον Πλάτωνα κ.ο.κ Χάθηκαν πολλά στοιχεία για την ιστορικότητα του στην τεράστια καταστροφή του 70 μ.Χ που είχε προφητεύσει ο Χριστός ότι θα γίνει, η Ιερουσαλήμ εκεί δηλαδή που έγιναν τα σημαντικότερα θαύματα καταστράφηκε ολοσχερώς απο τους Ρωμαίους. Από την στιγμή που έχουμε ακόμα και την Σινδόνη που σκέπασε το σώμα του τότε έχουμε απτά στοιχεία ότι υπήρξεhttp://www.huffingtonpost.com/2013/03/28/shroud-of-turin-real-jesus_n_2971850.html Μια ομάδα επιστημόνων επι 6 μήνες δούλεψε στην Ιερά Σινδόνη να αποκαλύψει το πρόσωπο του Χριστού, αν πραγματικά έμοιαζε με τις πρωτοχριστιανικές εικόνες που έχουμε, το ντοκιμαντέρ εδώ.https://www.youtube.com/watch?v=WNJPJ4JwHeEΗ εικόνα στην Ιερά Σινδόνη δημιουργήθηκε από ισχυρή λάμψη λένε Επιστήμονεςhttp://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2076443/Turin-Shroud-created-flash-supernatural-light.htmlO Σεισμός όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια πάνω στον σταυρό έγινεhttp://news.discovery.com/history/religion/jesus-crucifixion-120524.htmΑνακαλύφθηκε ο τάφος της Κόρης του Καΐάφα, μέσα σε αυτόν βρήκαν Ρωμαϊκά καρφιά πιθανότατα από την Σταύρωση του Χριστού τα οποία τα πήρε ο Αρχιερέας σαν ένδειξη νίκης για την τιμωρία Τουhttp://ancienthistory.about.com/od/biblearchaeology/a/041511-CW-Alleged-Relics-Of-Jesus-Crucifixion-Tied-To-High-Priests-Tomb.htmΤα κόκκαλα του ετεροθαλή αδερφού του Χριστού ανακαλύφθηκαν, o Ιάκωβος ήταν γιός του Ιωσήφ απο άλλη μάναhttp://io9.com/this-ancient-burial-box-contains-the-earliest-known-ref-1490333224εδώ μαζεμένες πηγές που αναφέρουν τον Ιησού Χριστό< Παγανιστικές, Εβραικές, Χριστιανικέςhttp://www.egolpion.com/193AC71E.el.aspx