ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Δημήτρης Παναγόπουλος VS Μιχάλης Χατζηγιάννης

Δημήτρης Παναγόπουλος VS Μιχάλης Χατζηγιάννης Facebook Twitter
13

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 παρουσιάστηκα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ως μάρτυρας στην υπόθεση αντιδικίας των τραγουδοποιών - ερμηνευτών Μιχάλη Χατζηγιάννη και Δημήτρη Παναγόπουλου. Εκτός από μένα, μάρτυρες υπέρ του Παναγόπουλου, ήταν ακόμη ο συνθέτης Μάκης Αμπλιανίτης, οι τραγουδοποιοί Στάθης Δρογώσης - Δημήτρης Λάμπος, οι μουσικοί Τάκης Μαρινάκης - Κώστας Καραγιάννης και ο μουσικολόγος Γιάννης Φούλιας. Ο τελευταίος έκανε μουσικολογική ανάλυση των τραγουδιών των αντιδίκων καλλιτεχνών και κατέδειξε πως επρόκειτο για αντιγραφή εκ μέρους του Χατζηγιάννη εις βάρος του Παναγόπουλου.

 

Δημήτρης Παναγόπουλος VS Μιχάλης Χατζηγιάννης Facebook Twitter

 

Κατά σύμπτωση, σήμερα 10 Σεπτεμβρίου του 2014, ακριβώς δύο χρόνια μετά, δόθηκε στη δημοσιότητα η, από τις 29 - 8 - 2014, επίσημη απόφαση του Εφετείου, σύμφωνα με την οποία δικαιώνεται ο Δημήτρης Παναγόπουλος.

Παραθέτω ένα μέρος της τελεσίδικης απόφασης και μετά θα σας παίξω τα δύο τραγούδια για να αντιληφθείτε όλοι το μέγεθος της κλοπής:

 

...Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι τον πρώτο εναγόμενο (τον Μιχάλη Χατζηγιάννη) βαρύνει υπαιτιότητα (δόλος) ως προς την προσβολή του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας του ενάγοντος (του Δημήτρη Παναγόπουλου), αφού η μουσική σύνθεση με τον τίτλο ''ΑΥΡΑ'' θεωρείται ένα κλασικό και διαχρονικό ελληνικό τραγούδι...Ο δε πρώτος εναγόμενος ως καταξιωμένος συνθέτης σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη σύνθεση αυτή και αποφάσισε να αντιγράψει παράνομα τη μελωδική της ιδέα που αναφέρεται προηγουμένως στο σκεπτικό της απόφασης αυτής κατά τη σύνθεση του δικού του τραγουδιού με τον τίτλο ''ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ''...

 

 

Αυτό είναι το τραγούδι του Δημήτρη Παναγόπουλου, η μπαλάντα Αύρα σε δικούς του στίχους, μουσική και ερμηνεία, το εναρκτήριο τετράμετρο του οποίου αντέγραψε παράνομα ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και τώρα καλείται να καταβάλλει σημαντική χρηματική αποζημίωση στον συνθέτη λόγω ηθικής βλάβης!

Πασίγνωστη η Αύρα, standard στα ραδιοφωνικά play - lists από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 που πρωτακούστηκε μέχρι τις μέρες μας. Κλασική ντυλανικού τύπου ελληνική μπαλάντα και για την ιστορία να πούμε πως μαζί με τη Φανή του Βασίλη Καζούλλη, της ίδιας περιόδου, αποτελούσαν δύο πολύ αγαπημένα τραγούδια - ραδιοφωνικά ακούσματα του Μάνου Χατζιδάκι. Λέγεται πώς ο Χατζιδάκις είχε τηλεφωνήσει έξαλλος σε παραγωγό, ο οποίος μετέδιδε την Αύρα του Παναγόπουλου και στο τέλος ''έφαγε'' την ''ουρά'', την κατάληξη της κιθαριστικής μελωδίας...

 

 

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη κυκλοφορία της Αύρας, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης κατέθεσε το δικό του τραγούδι, το Κάτι λείπει, σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη και σε μουσική και ερμηνεία δική του. Δε χρειάζεται εγώ να γράψω κάτι άλλο, τα έγραψε πολύ σωστά ο πιο αρμόδιος, ο μουσικολόγος Γιάννης Φούλιας, και έπεισε τους δικαστές, δικαιώνοντας τον Παναγόπουλο. Όποιος έχει αυτιά κι ακούει, καταλαβαίνει και τι ακριβώς έχει συμβεί!

Προσωπικά νιώθω δικαίωση για τον φίλο μου, τραγουδοποιό Δημήτρη Παναγόπουλο, και χαίρομαι που κατέθεσα ως μάρτυρας υπέρ του. Αυτό μού επέβαλε η συνείδηση μου και η μόνιμη διάθεση συμπαράστασης μου σε ανθρώπους, οι οποίοι θεωρώ ότι αδικούνται κατάφορα.

Δημήτρης Παναγόπουλος VS Μιχάλης Χατζηγιάννης Facebook Twitter

Εύχομαι στην Αύρα του να κάνει μία καινούργια καριέρα, αν και το συγκεκριμένο τραγούδι δεν έχει καμία ανάγκη, μια και η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού το αναγνωρίζει αμέσως. Καλά επόμενα τραγούδια να ευχηθούμε, λοιπόν!

13

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Το κωμικό είναι που, δύο χρόνια πριν, ο Χατζηγιάννης αξίωσε 1.000.000 ευρώ από τον Παναγόπουλο για...συκοφαντία. Εμ σου κλέβω το τραγούδι, εμ σου παίρνω και το σπίτι, κατάλαβες; Ωραίος ο τύπος...
Απορίας άξιο πώς δεν άλλαξε έστω και λίγο το τραγουδιστικό μέρος, συνήθως αυτό που γίνεται είναι ότι κρατάνε ίδια τα ακόρντα και αλλάζουν ελαφρά τη μελωδία για να περνάει απαρατήρητη η κλοπή. Θράσος, υπεροψία, βαρεμάρα;
Πραγματικά το αντέγραψε...και τό κανε αγνώριστο! Εκοψε την κατάληξη του κουπλέ,εβαλε ένα προκατ ρεφραιν,μια ενορχήστρωση στο πόδι και τό κανε σαν τα μούτρα του, τέτοιο όμορφο τραγούδι.Ευχομαι να πληρώσει και μια γερή αποζημίωση
Πραγματικά, αν αρχίσουν οι δημιουργοί τις αγωγές και τις μηνύσεις εναντίον των σημερινών ευπώλητων δημιουργών θα θησαυρίσουν. Δεν είχα ξανακούσει το συγκεκριμένο τραγούδι του Χατζηγιάννη, αλλά απ' τα πρώτα δευτερόλεπτα ήταν ξεκάθαρη αντιγραφή της υπέροχης Αύρας, και χαίρομαι που το άκουσε και το καταλαβε και το δικαστήριο.
<< Ο δε πρώτος εναγόμενος ως καταξιωμένος συνθέτης σύγχρονης ελληνικής μουσικής, αποδεικνύεται ότι γνώριζε τη σύνθεση αυτή και αποφάσισε να αντιγράψει παράνομα τη μελωδική της ιδέα που αναφέρεται προηγουμένως στο σκεπτικό της απόφασης αυτής κατά τη σύνθεση του δικού του τραγουδιού με τον τίτλο ''ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ''... >>Γελάω με το καταξιωμένος!!!