«Όλες οι γυναίκες γίνονται σαν τις μητέρες τους. Αυτή είναι η τραγωδία τους. Οι άνδρες όμως όχι. Αυτή είναι η δική τους τραγωδία»
– Oscar Wilde
 

 

«Όλες τις λένε μαμά. Εσύ ποια είσαι;»

 

«Η γιαγιά παίρνει το χέρι μιας άγνωστης.


- Αυτή είναι η μητέρα σου, μου λέει.


Δεν την έχω ξαναδεί. Έχει ένα περίεργο βλέμμα. Καυτό και φευγάτο. «Αλληθωρίζει ψυχικά», σκέφτομαι.


- Ποια είσαι; Τη ρωτάω. Ποια είσαι;


Έχω ιδρώσει, έχω πυρετό, τρέμω ολόκληρη, θα πεθάνω.


- Πάμε να παίξουμε με τις κούκλες σου;


Την παίρνω απ’ το χέρι.


- Πάμε.


Της δείχνω τις κούκλες μου.


- Όλες τις λένε μαμά. Εσύ ποια είσαι;»

 

Από το αυτοβιογραφικό «ΜΑΜΑ» της Μαργαρίτας Καραπάνου, Εκδ. «Ωκεανίδα»

 

 ___________________

Μια φωτογραφία από την παιδική ηλικία της  διάσημης βιολίστριας Vanessa Mae, αγκαλιά με την μητέρα της.  Η 35χρονη μουσικός έριξε ακόμα περισσότερο φως  στην ήδη γνωστή κακή σχέση με την μητέρα της μετά από συνέντευξη της, πριν λίγες ημέρες, στην Daily Mail. Αποκαλύπτει την κακοποίηση που δέχτηκε όταν ήταν παιδί από την ίδια την μητέρα της. Μερικές από τις δηλώσεις της:

 

«Είχα βρεθεί μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στη σκηνή και σε εκατομμύρια τηλεθεατές, αλλά δεν ήξερα πώς να περάσω απέναντι το δρόμο»

 

«Δεν έστρωνα ποτέ το κρεβάτι μου, δεν έφτιαχνα το πρωινό μου, δεν περπατούσα μόνη μου στο δρόμο. Όλα ήταν έτσι σχεδιασμένα ώστε να επικεντρωθώ στην καριέρα μου στο βιολί. Μπορεί κάποιος να με πει είτε κακομαθημένη, είτε παγιδευμένη».

 

«Κάποτε τόσο η μητέρα μου όσο και ο δάσκαλος μου εκνευρίστηκαν με το παίξιμό μου και με χτύπησαν ταυτόχρονα στο πρόσωπό»

 

«Δεν μου επιτρεπόταν να κόψω το ψωμί μήπως και κόψω κατά λάθος το χέρι μου»

 

Tην απέλυσε από μάνατζερ της πριν 9 χρόνια όταν της είπε:  «Σε αγαπάω γιατί είσαι η κόρη μου, αλλά δεν θα έχεις καμία αξία αν δεν παίζεις βιολί»

Έχουν να μιλήσουν από τότε. Τελευταία τους επικοινωνία ήταν ένα sms που έστειλε η μητέρα της πριν μερικές εβδομάδες για να της ευχηθεί καλή επιτυχία για την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Χειμερινούς Αγώνες.

 

Μια εκπομπή του BBC με θέμα την ζωή της δωδεκάχρονης Vanessa Mae: