Πρόστιμο από 25 ως 500 ευρώ θα πληρώνει όποιος ταΐζει άστεγους στην Βερόνα μετά από απόφαση του δημάρχου της πόλης Φλάβιο Τόζι, ο οποίος ανήκει στο ξενοφοβικό κόμμα της Λέγκας του Βορρά.

 

Ο πρώτος πολίτης της πόλης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «όπως αποδεικνύουν φωτογραφίες πολιτών και οι εκθέσεις της αστυνομίας, πολλές περιοχές του ιστορικού κέντρου έχουν μετατραπεί σε μόνιμα σημεία κατανάλωσης τροφίμων από μέρους ατόμων χωρίς μόνιμη κατοικία. Πολλοί είναι γνωστοί στα όργανα της τάξης και σε βάρος τους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης».

 

Σημειώνει επίσης για να δικαιολογήσει την απόφαση για πρόστιμα ότι στην περιοχή «έχουν συσσωρευθεί αποφάγια, στρώματα, αλλά και ακαθαρσίες των ατόμων αυτών».

 

Με πρόστιμο δεν κινδυνεύουν μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που κάθε βράδυ διανέμουν φαγητό στους άστεγους.

 

Άλλωστε, μία από αυτές τις οργανώσεις κατηγόρησε ο Τόζι, βρίσκοντας αφορμή για το πρόστιμο. «Κοντά στην Piazza Dante υπάρχει ένας κήπος, όπου για κάποιο χρονικό διάστημα η Ronda della Carita αποστέλλει δέματα με τρόφιμα. Τώρα υπάρχουν περισσότεροι από 20 άστεγοι εκεί και χρησιμοποιούν το μέρος σαν προσωπική τους τουαλέτα. Η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Για αυτό αποφάσισα το πρόστιμο», είπε ο ξενοφοβικός δήμαρχος.

 

Από την άλλη ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε ως κεραυνό εν αιθρία την απόφαση και τόνισε ότι τα μέλη της πηγαίνουν εκεί όπου ήδη υπάρχουν άστεγοι.

 

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη γειτονική χώρα. Ήδη ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς δημοσιογράφους, ο Γκαντ Λέρνερ, ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να μοιράσουν σήμερα Παρασκευή, σε πορεία κατά του ναζισμού και του φασισμού, φαγητό σε άστεγους, σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής.