Για εκείνα τα 5 κιλά που σε ζορίζουν...

Για εκείνα τα 5 κιλά που σε ζορίζουν... Facebook Twitter
21

 [Aπο τη Ζωή Γιαννακάκη]

Έφτασε λοιπόν η εποχή που ζορίζεσαι να μπεις στο ανοιξιάτικο παντελόνι και που εδώ και τώρα θες να απαλλαγείς από το περιττό βάρος. Προσδοκώντας λοιπόν στην εύκολη λύση και παραβλέποντας τη λογική, ενδεχομένως να πέσεις στις παγίδες του θαυματουργού μάρκετινγκ.

 

Αναρωτιέσαι τι να (πρώτο)κάνεις για να ξαναβρείς τη φόρμα σου χωρίς υπερβολές, ψύχραιμα, με σοβαρότητα και κυρίως χωρίς να καταπονήσεις τον οργανισμό σου;

Ζητήσαμε από την διαιτολόγο Ζωή Γιαννακάκη* να μας πει τι να μην κάνουμε, τι να κάνουμε και κυρίως πώς να το κάνουμε σωστά. Απλά και κατανοητά:

 

Tα ΜΗ

• Σε καμία περίπτωση μη σπαταλήσεις χρήματα σε κρέμες αδυνατίσματος. Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν είναι, πως είναι αδύνατον να εισχωρήσει μία κρέμα μέσα στο δέρμα ,να φτάσει στο λιπώδη ιστό και να δράσει κατά του λίπους. Ο αριθμός των λιποκυτάρρων δε μειώνεται ποτέ! Μία καλή κρέμα κάνει απλά το δέρμα να φαίνεται πιο όμορφο. Για να φύγει το λίπος πρέπει κάπου να χρησιμοποιηθεί, να μεταβολιστεί... Και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με δίαιτα και άσκηση.

• Μη καταναλώσεις χάπια αδυνατίσματος, των οποίων η δράση αμφισβητείται και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς από επιστημονικά στοιχεία. Τέτοια μπορεί να είναι αυτά που στηρίζουν τη δράση τους στο πράσινο καφέ, στα μούρα, στο εκχύλισμα κουκουτσιού αφρικάνικου μάνγκο αλλά και στη σιβουτραμίνη μια ουσία που έχει απομακρυνθεί από το 2010 με οριστική απαγόρευση από την αγορά, καθώς χαρακτηρίστηκε ως μη ασφαλής ουσία ειδικά σε άτομα με καρδιακά προβλήματα. Με τα έως σήμερα δεδομένα δυστυχώς δεν υπάρχουν θαυματουργά χάπια, «όπλα» κατά της παχυσαρκίας και κάποιος που ισχυρίζεται ότι έχασε βάρος με τα συγκεκριμένα σκευάσματα αγνοεί ή υποτιμά τις αλλαγές που έκανε στη διατροφή του όταν ξεκίνησε να τα καταναλώνει.


• Μην πιεις το πρωί ένα ποτήρι ζεστό νερό με μισό λεμόνι. Το λεμόνι δεν έχει την ιδιότητα να βελτιώνει αλλά και ούτε και να επιδεινώνει τη κατάσταση της υγείας μας. Έτσι μην αισθάνεσαι άσχημα αν το βρίσκεις αρκετά ξινό. Μπορείς να καταναλώσεις και χυμό από 1 πορτοκάλι. Στο αδυνάτισμα δε, καμία μελέτη και καμία έρευνα δεν επιβεβαίωσε ότι μπορεί να βοηθήσει. Πρόκειται απλά για μια διατροφική τάση που στηρίζεται απλά στην ημιμάθεια του ατόμου που τη διαδίδει.


• Το πράσινο και μαύρο τσάι δεν αδυνατίζει. Σαφώς και μπορεί να σε ενυδατώσει γιατί περιέχει κυρίως νερό, προσφέρει τόνωση γιατί περιέχει ελάχιστη καφείνη, αλλά οι ευεργετικές του ιδιότητες έγκεινται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει καθώς αυτά με τη σειρά τους συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. 

• Μασάζ για τη κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι συσσωρευμένο λίπος. Δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία για την απομάκρυνση της. Χάνοντας λίπος απ' όλο το σώμα θα μειωθεί ακόμη και στα σημεία που λόγω κληρονομικών παραγόντων έχουμε περισσότερη. Το μασάζ μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντικό στην προσπάθεια κάποιου να χάσει λίπος, διότι χαλαρώνει τους καταπονημένους από την άσκηση μυείς και ενισχύει ψυχολογικά την προσπάθεια για αδυνάτισμα.

• Σάουνα, σελοφάν και πλαστικές φόρμες. Με τη χρήση της σάουνας πετυχαίνουμε μόνο απώλεια νερού απ' τον οργανισμό μας. Το ίδιο συμβαίνει αν τυλιχθεί κάποιος με σελοφάν η φορέσει πλαστική φόρμα και αρχίσει να τρέχει. Δεν έχει καμία σχέση με το χάσιμο του λίπους. Με την πρόσληψη υγρών, μετά τη χρήση, επιστρέφει κανείς στο αρχικό του βάρος και αυτό είναι και το σωστό για να μην επέλθει αφυδάτωση ή απώλεια ηλεκτρολυτών. Ο λιπώδης ιστός έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και δε μπορεί να φύγει από τους πόρους του δέρματος ενώ ιδρώνουμε.

Για εκείνα τα 5 κιλά που σε ζορίζουν... Facebook Twitter


Για να χάσεις τα 4, 5 ή όσα κιλάκια περισσεύουν λοιπόν, υπάρχουν δυο μέθοδοι που όταν λειτουργούν συνδυαστικά φέρνουν και το καλύτερο αποτέλεσμα. Η μία είναι ο έλεγχος της ποσότητας και της ποιότητας της προσλαμβανόμενης τροφής δηλαδή η δίαιτα και η άλλη, η καθημερινή άσκηση. Κάθε χρόνο δημοσιεύονται εκατοντάδες βιβλία που πραγματεύονται διατροφές που όλες έχουν να επιδείξουν επιτυχίες είτε είναι χορτοφαγικές είτε πρωτεϊνικές είτε ισορροπημένες περιέχουν δηλαδή λίγο απ' όλα. Στο μόνο που φαίνεται όλοι να συμφωνούν είναι ότι το junk food επηρεάζει αρνητικά το βάρος μας. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι «ποια δίαιτα;». Η δίαιτα λοιπόν που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα είναι αυτή που αποτελείται από τροφές διαθέσιμες στο φυσικό μας περιβάλλον και ταιριάζουν στο μεταβολισμό μας.


Πιο συγκεκριμένα:
• Η διατροφή θα πρέπει να στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε ελάχιστα επεξεργασμένους υδατάνθρακες (βρώμη, ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, κρίθινα παξιμάδια κλπ).


• Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.


• Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους (πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο, λίπος κρέατος). Aπό τα λιπαρά προτιμήστε το ελαιόλαδο.


• Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες από ζωικές τροφές (άπαχο γάλα, τυρί, αυγά, κρέας, πουλερικά, ψάρι)


• Μειώστε την κατανάλωση του αλκοόλ. Προτιμήστε το κρασί (~1 ποτηράκι του κρασιού / ημέρα).


• Ασκηθείτε καθημερινά. Προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.


• Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες νερού καθημερινά (τουλάχιστον 6 ποτήρια / ημέρα).


• Μειώστε το αλάτι. Αποφύγετε να βάζετε το αλάτι στο τραπέζι, προσθέστε μόνο λίγο καθώς μαγειρεύετε.


• Μην παραλείπετε το πρωινό σας. Αποτελεί βασική αιτία παχυσαρκίας.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι δεν έχει σημασία ο τύπος δίαιτας που θα ακολουθήσει κανείς. Το σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι στη μείωση των θερμίδων και στην ποιοτική ενίσχυση τους. Yπάρχουν αρκετοί έξυπνοι τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να υπολογίσει τις μερίδες κάθε διαφορετικής τροφής. Ανάλογα με τη σωματική διάπλαση και τη δραστηριότητα κάθε ανθρώπου είναι και διαφορετικές οι ανάγκες για την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών μέσα από διαφορετικές ομάδες τροφών.

Πάνω από όλα ψυχραιμία και όχι πανικός! Τα κιλά θα φύγουν, αλλά αν αυτό δε γίνει σωστά και με προσοχή, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το ζόρισμα ενός κουμπιού στο τζιν.

* Η Ζωή Γιαννακάκη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και τη Ψυχογενή Παχυσαρκία, από το National Centre for Eating Disorders της Μ.Βρετανίας. ([email protected])

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

15 σχόλια
Ειμαι φανατικη ψωμου...Δεν μπορουσα να φαω αν δεν ετρωγα κ ψωμι μαζι...Καθε παραγωγο του αλευριου το λατρευω....Αλλα μετα τις γιορτες το εκοψα μαχαιρι...κατα τα αλλα μπορω να φαω ενα κοπαδι κ ενα λιβαδι. Ψωμια, ζυμαρικα κλπ ομως κομμενα...Εχω χασει τωρα 4 κιλα :)
Θα πρόσθετα άλλο ένα ΜΗ στην ολόσωστη λίστα του άρθρου. ΜΗ καταφύγεις σε ακραίες λύσεις που μπορείς να ακολουθήσεις μόνο για ένα χρονικό διάστημα. Οι δίαιτες-express, τα εξοντωτικά προγράμματα γυμναστικής και οι υπερβολικές στερήσεις έχουν ημερομηνία λήξεως και η λήξη τους θα σημάνει επιστροφή στις παλιές συνήθειες και στα παλιά κιλά. Αντίθετα, μικρές και μόνιμες αλλαγές στον τρόπο διατροφής, στη συχνότητα άθλησης και, κυρίως, στον τρόπο σκέψης μας σε σχέση με τη διατροφή και την άσκηση, θα φέρουν μόνιμα αποτελέσματα που είναι και το ζητούμενο.
Αυτό που δεν εχουμε καταλάβει ειναι οτι ο ανθρώπινος οργανισμός εχει δημιουργηθει για να παίρνει και οχι για να αδυνατίζει. Αυτό γίνεται για να μπορέσει να αντέξει χωρις φαγητο, σε αντίξοες συνθήκες. Το πιο σωστό απ όλα ειναι τα συχνά γευματα, συχνή ασκηση πάνω απο 20 λεπτα (οτι καλυτερο το τρεξιματάκι) και σωστά γευματα... Δεν ειμαι υπερ στο να βγάλουμε απ τη ζωη μας φαγητά όπως παστίτσιο σουβλάκια πιτσες και γενικα ολα αυτα που εχουν πολλές θερμίδες γιατι με τη πρώτη ευκαιρία (λόγω στέρησης) θα επιστρέψουν τα κιλά!!!Με μετρο ολα!
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, διατροφή (όχι δίαιτα) κ άσκηση.Συμπληρώνω μόνο,κατά την διάρκεια του έτους. Πρέπει να είναι τρόπος ζωής, διαφορετικά η ιστορία πάει κάπως έτσι...Πρώτο καμπανάκι για δίαιτα κάπου στα μέσα Μαρτίου, δίαιτα ( συνήθως εντελώς ανθυγιεινή) στα μέσα Απρίλη, χαρά για το αποτέλεσμα τον Μάιο, στα ίδια κιλά από Ιούνιο, διάθεση δεν βαριέσαι καλά είμαι κ έτσι κ ξανά ο ίδιος κύκλος την επόμενη χρονιά..
Το χλιαρό νερό με το λεμόνι χρησιμεύει, λέγεται, για αποτοξίνωση, καθαρισμό του εντέρου κ.λ.π., όχι για να διαλύει το λίπος. Αλλά και δυο ποτήρια νερό, το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο φας ή πιείς, καλή δουλίτσα κάνουν. Τουλάχιστον ενυδάτωση.
Γιατί άραγε να είναι τα ίδια και τα ίδια; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Γιατί αυτή είναι η πιο υγιεινή και αποτελεσματική λύση. Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
Κάθε οργανισμός διαφέρει.Εγώ μέχρι τα 29 ήμουν 55 κιλά με ύψος 1,70 και έτρωγα ότι ήθελα.όταν έκοψα το τσιγάρο έβαλα 8 κιλά τα οποία δε φεύγουν με τίποτα (άσκηση,κρέμες,διατροφή) εδώ και ενάμιση χρόνο!!!Θα το ξαναρχίσω το ρημάδι!!!
Αν τα όχι ήταν για το τελευταίο σχόλιο, τότε να δικαιολογηθώ εξηγώντας ότι ήταν σαρκαστικό.Σαφώς και προτιμώ να είμαι καλά στην υγεία μου ακόμα κι ας έχω λίγα παραπανίσια κιλά
Πολύ σωστό το άρθρο!Απλή είναι η λύση: Καθημερινή άσκηση και προσοχή στις μερίδες φαγητού. Τρώμε από όλα αλλά με μέτρο. Δεν είναι τυχαίο το "παν μέτρον άριστον".
Το καλύτερο είναι να αφήσεις τις δίαιτες, γιατί συνήθως τα ξαναπαίρνουμε, και να βρεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει άσκηση και μια σωστή διατροφή, κι η απώλεια περιττών κιλών μετά έρχεται μόνη της.
Στο εξωτερικό υπάρχει βέβαια κ η σχολή Low Carb High Fat όπου επιτρέπεται το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά κ γενικότερα τα λιπαρά (με μέτρο) ως ευεργετικά κ βοηθητικά στο χάσιμο βάρους.. Πχ : http://www.examiner.com/article/low-carb-high-fat-diets-aid-weight-loss-and-reverse-heart-disease-and-diabetes
Τελικα τα πραγματα ειναι τοσο απλα και τα κανουμε μονοι μας δυσκολα ψαχνοντας τις λυσεις σε χαπια και κρεμες...Λιγο διατροφη και λιγο γυμναστικη και ολα αλλαζουν μαζι με την ψυχολογια μας. και ολα θα γινουν σιγα σιγα. Ε οποιος θελει να γινει φετες σε 1 μηνα δεν γινεται. ουτε με χαπια ουτε με κρεμες.
Γενικά θα ήταν καλό το άρθρο να μας εξηγήσει, όχι μόνο για το μασάζ, και για τις άλλες μεθόδους που "αδυνατίζουν", π.χ. μηχανήματα κτλ. για το αν έχουν αποτελέσματα και αν υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν.Για παράδειγμα οι ζελατίνες, λένε ότι ναι μεν στην πράξη μόνο νερό αποβάλλουν, αλλά και η κυτταρίτιδα πολλές φορές οφείλεται σε κατακράτηση υγρών. Αν εστιάσει κανείς στην αποβολή αυτών των υγρών από συγκεκριμένα σημεία, δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα;
Αχ έχεις τόσο δίκιο και πόσους ακόμα μύθους θα μπορούσα να γράψω..Παιδιά ΠΡΟΣΟΧΗ ειδικά τα χάπια/σκευάσματα αδυνατίσματος!!! Αποφεύγουμε ό,τι έχει να κάνει με δυσαπορρόφηση έστω και του "εχθρού", του λίπους...
Ειδικα με τα χαπια,να συμπληρωσω οτι μπορει να σου δημιουργησουν και ασχημες επιπτωσεις στην ψυχολογια σου.Καποια απο αυτα βασιζονται και στην πτωση της ψυχολογικης σου διαθεσης ωστε να σε κανουν να αισθανεσαι τοσο πεσμενη που να μη θελεις ουτε να φας.Το λεω απο προσωπικη πειρα οταν παλιοτερα ειχα δοκιμασει χαπια αδυνατισματος για να χασω 10 κιλα γρηγοροτερα,ενω εκανα aerobic και pilates,και μου ειχαν παει τη διαθεση μου χωρις λογο στο πατωμα με εντονο εκνευρισμο.Επειδη συνηθως ειμαι up σε διαθεση,μολις το καταλαβα τα εκοψα μαχαιρι και ηρεμησα.