Καμαρωτά περνούν τα χιψτεράκια μας

Καμαρωτά περνούν τα χιψτεράκια μας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO
82

 

Δεν χρειάζεται να λές δυό φράσεις, εκεί που αρκεί μία: Πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο η γελοιότητα με τις παρελάσεις. Είναι παντελώς άχρηστες, κοστίζουν πολύ, δεν πείθουν ούτε τη "μαθητιώσα" ούτε τη "στρατευμένη" νεολαία (μόνο τα χρυσαυγίτικα ΚΑΠΗ) και αντί να ανυψώνουν, διεκτραγωδούν την εικόνα του χρεοκοπημένου έθνους.

Ολα τα στερεότυπα που είχαμε για αυτές, έχουν λήξει σα ξινισμένο γάλα: τα καμαρωτά φανταράκια, οι σημαιοφόροι, τα κορδωμένο παπαδαριό με τους Υπουργούς στην εξέδρα. Γιατί να κλίνεις την κεφαλή στα δεξιά -να δεις ποιός είναι αυτός που κλέβει την πατρίδα τώρα; Τον ξέρεις, τον βλέπεις κάθε βράδυ στις ειδήσεις του Antenna. Στον Εθνικό Κήπο, λίγο πριν αρχίσουν να παρελαύνουν, μαθητές, φαντάροι και μπάτσοι, σα σκόρπιο ασκέρι, ξύνονται και σερφάρουν στα κινητά, βασικά μισώντας τη φάση και ευρύτερα τη χώρα αυτή που τους επιβάλλεται ως άφραγκη μητριά.

Ποιός πιστεύει τι, σε αυτό το απολειφάδι της εθνικής υπερηφάνειας; Τόσα λεφτά πεταμένα, χωρις λόγο και αιτία.

Καταργήστε το κακό θέατρο, σχολάσαμε. 

82

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

15 σχόλια
Δεν νομιζω οτι οι παρελασεις ειναι χαμενα χρηματα... Αντιθετα δεν ειναι κακο να ενισχυεις την εθνικη μνημη και να τιμας αυτους που εδωσαν το αιμα τους κυριολεκτικα για να υπαρχει αυτη η χωρα σημερα. Δεν ειπα να γινουμε εθνικιστες, τα ακρα ειναι παντα ανεπιθυμητα.
Το άρθρο δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μία στείρα απαξίωση επί τη επετείω για να λέμε ότι κάναμε αντεπανάσταση. Αλήθεια θα προτιμούσε η συνάκτρια του άρθρου οι αστυνομικοί αντί να σερφάρουν με τα κινητά να δέρνουν τον κόσμο μήπως; Οι μαθητικές παρελάσεις δεν αποτελούν κανένα σκοπό απολύτως. Οι στρατιωτικές παρελάσεις έγιναν παράδοση για να μπορεί ο λαός να επεφημεί τους νικητές ή σε καιρό ειρήνη να επιθεωρεί το ετοιμοπόλεμο του στρατού και τον εξοπλισμό του. Άρα αν πρέπει να γίνει παρέλαση ας γίνει μόνο από το στρατό.
Η κλασσικες κοντρες μεταξυ Έλληνα και νεοελληνα, σε ολα τα κρατη που εχουν ΙΣΤΟΡΙΑ κανουν παρελασεις για να τιμησουν τον αγωνα και τους νεκρους που δωσανε τη ψυχη τους για να υπαρχει σημερα ο καθενας και να λεει οτι του κατεβει, οταν λεγανε οτι για να καταστρεψεις ενα λαο πολεμα του την ιστορια το ξερουμε; αυτο δυστυχώς γίνεται εκ των έσω τελικα, πιστεύετε οτι με εκδρομες και αλλα τετοια θα ενδιαφερθει ο νεοελληνας νεος να παει να δει κατι για τη επανάσταση του 21 ή για το οχι του 41? Και αυτοι που θα επιλεξουν να πανε θα εχουν το πικαρισμα των συμμαθητων τους οτι ειναι ακροδεξια και αλλα τετοια προοδευτικα λογακια που μονο ο νεοελληνας ξερει να λεει. Αρε κατα καημενη Ελλάδα τι σου έμελλε να παθεις, σου καταστρεψανε την γλωσσα, της αξιες τωρα και την παράδοση και την ιστοριαΚαλη συνεχεια στη καταντια σου νεοελληνα αλλα να ξερεις σε οτι μπαρουφα πεις θα ειναι εδω Έλληνες να πουν ΟΧΙ
Έκανες λάθος, το 'Οχι' είναι του 1940- από την ταραχή σπυ θα είναι, έχεις τόσο ώριμο κ συγκρότημενο λόγο που αποκλείω να μην ήξερες την σωστή ημερομηνία.
Εγώ θα πήγαινα στην παρέλαση, αλλα δεν μου έδωσε πρόσκληση η κυβέρνηση. Και σε κάθε μπαρούφα που λένε όχι κάποιοι Έλληνες, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που λένε ναί, όπως π.χ για τα μνημόνια.
Φαγωθήκατε όλοι με τους Γάλλους που, εννοείται δεν είναι και κανα παράδειγμα προς μίμηση (βλ. Λεπέν στις τελευταίες εκλογές), αλλά γίνονται εκεί μαθητικές παρελάσεις εις βαρος της διδακτικής ύλης; Γίνονται κάπου άλλου;Το πρόβλημα είναι ότι ο στρατιωτικός βηματισμός και ο φανατισμός της παρέλασης στην Ελλάδα θεωρείται υλικό προς διδασκαλία ανηλίκων. Και κάποιοι αυτό το θεωρούν φυσιολογικό και αντιδρούν λέγοντας ότι αν αφαιρεθεί αυτό από την σχολική ύλη (!), θα συνιστά έλλειψη παιδείας!Και κάπως έτσι το να είσαι "προοδευτικός" έχει καταντήσει να είναι χειρότερο από το να είσαι "εθνικιστής". Ούτε καν εντύπωση δεν μου κάνει πλέον...
δειγμα πραγματικου τριτοκοσμισμου ειναι η δυνατοτητα να κοροιδευεις τον εαυτο σου με το να πετας την πιο default (κάθε χρονια) ανακριβή - απο τα γεγονοτα - αποψη - αποδεικτικο και καλα "προοδευτικότητας"(απο ποτε οι πραγματικα προοδευτικοι ειναι ατομιστες βεβαια και δεν εκτιμουν και τιμουν τους συλλογικους αγώνες;;;) ανακατεμενη με μια δόση μιζέριας, και να παριστάνεις τον και καλα σκεπτόμενο με ολο αυτό το σκηνικό.και btw ειναι τοσο αστοιχειωτοι ή πιστευουν τις ιδιες τις ανακριβειες που λενε με το να μην ξερουν για την Ημέρα της Βαστίλλης κλπ κλπ;
η πλάκα είναι ότι η συντάκτρια ζει στην Αγγλία, η οποία Αγγλία εν έτη 2014 συνεχίζει να έχει βασίλισσα, ανάκτορα και πρίγκιπες, οι οποίοι πληρώνονται από το κράτος, οι δε φλεγματικοί Άγγλοι παραληρούν για το βασιλικό βρέφος. Κατά τα άλλα εμείς είμαστε τριτοκοσμικοί...
1. Συμφωνώ με το ατυχές 'τριτοκοσμική' του άρθρου. 2. Δεν συμφωνώ με τις συγκρίσεις με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Αφενός γιατί ως επί το πλείστον οι παρελάσεις είναι διαφορετικού χαρακτήρα (δε συμμετέχουν μαθητές- πόσω μάλλον αν δε το θέλουν!-, δεν χάνονται διδακτικές ώρες και γενικότερα είναι πολύ πιο light) αφετέρου γιατί, ακόμη κι εκεί, προσωπικά δε τις θεωρώ σημαντικές. Στην Ελλάδα, η παρέλαση είναι μόνο ένα από τα πολλά απαράδεκτα στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο δε καλλιεργεί καμία κριτική σκέψη για την ιστορία παρά μόνο δογματίζει, είτε με βιβλία-'αυθεντίες', είτε με παρελάσεις.
Μάλιστα κυρία ΠΩΛΙΝ. Πείτε μας σας παρακαλώ πόσο κοστίζουν οι παρελάσεις στο κράτος. Πολύ περισσότερο όμως από τις παρελάσεις κοστίζει ο κυνοβουλευτισμός (το "υ" επίτηδες). Μόνο τις επιδοτήσεις των κομμάτων να πάρεις φτάνει να κάνεις 50 παρελάσεις. (και μιλάμε για στρατιωτικές, γιατί οι μαθητικές δεν κοστίζουν σχεδόν τίποτα, ίσα ίσα γίνονται αιτία να δουλέψουν και λίγο τα γύρω μαγαζιά). Επίσης όπως θα έχετε παρατηρήσει ο κυνοβουλευτισμός και η δημ(ι)οκρατία τα τελευταία χρόνια μόνο καλό δεν έχουν κάνει στην Ελλάδα. Εγώ λοιπόν προτείνω αντί για τις παρελάσεις να καταργήσουμε το κυνοβούλιο γιατί κι αυτό έχει "λήξει σα ξινισμένο γάλα". Στην τελική αν δε σας αρέσουν οι παρελάσεις αισθητικά, το παιδί σας μην το στείλετε. Υπάρχουν παιδιά τα οποία συνειδητά πάνε να παρελάσουν και ΔΕΝ είναι χρυσαυγίτες. Είναι παιδιά που έχουν συνείδηση του αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί τους. Σέβονται το αίμα που έχυσαν για να γράφετε εσείς σήμερα ελεύθερα με τόσο θράσος τις αηδίες σας, σαν η άποψή σας να είναι η μόνη που έχει αξία, και να απαιτείτε (!) να καταργηθούν οι εκδηλώσεις ανάμνησης του αγώνα τους. Σίγουρα δεν αρκούν ΜΟΝΟ οι παρελάσεις, χρειάζεται γενικότερη εθνική παιδεία, αλλά είναι μια πολύ καλή αφορμή να βγουν στους δρόμους οι γαλανόλευκες (αν το τελευταίο σας πειράζει ή σας φαίνεται "φασιστικό" τότε κι εγώ είμαι φασίστας, αλλά μαζί μ' εμένα και οι αγωνιστές του '21 και του '40). Αν πάλι δε σας αρέσει η τάξη με την οποία προχωρούν τα παιδιά, αν σας πειράζει στην αριστερή σας συνείδηση, μάθετε ότι τέτοια τάξη έχτισε τα πάντα στη γη, τίποτα δε χτίστηκε με ανεξάρτητες ενέργειες και ατομικισμό, μόνο γκρεμίστηκε. Εγώ εύχομαι ο κόσμος να κλείσει τα αυτιά του σε προτάσεις που επιδιώκουν την ιστορική λήθη. Κάθε ευκαιρία για εκδήλωση ανάμνησης είναι ζωτικής αξίας. Λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Τέλος, προτείνω και σε εσάς να μην είστε τόσο δογματική, όχι μόνο επειδή προκαλείτε την αηδία σε όποιον διαβάζει το άρθρο σας κι έχει διαφορετική κοσμοθεώρηση, αλλά και γιατί η δογματικότητα, όταν πάρει δύναμη, καταλήγει τυραννία. Απλώς επιβεβαιώνετε το γεγονός ότι ο χειρότερος Προκρούστης του 21ου αιώνα είναι η αριστερά. Εγώ προσωπικά δεν είμαι ούτε χρυσαυγίτης ούτε ακροδεξιός, είμαι όμως σκεπτόμενος και ως εκ τούτου κατά της αριστεράς και της ισοπέδωσης των αξιών που προβάλλει. Είμαι από αυτούς (και, σας διαβεβαιώνω, είμαστε αρκετοί) που δεν αισθάνθηκαν την παρέλαση ως υποχρέωση, αλλά ως καθήκον. Από αυτούς που το ρεύμα δεν τους παρέσυρε στο σύγχρονο φιλελεύθερο, αμερικάνικο τρόπο ζωής. Κλείνω με μια αφιέρωση προς όσους ακόμα αντιστέκονται, όχι δική μου, αλλά κάποιου πολύ ανώτερου από εμένα: Ώ λιγοστοί κι ώ διαλεχτοί κι αρίφνητοι αύριο ίσως!Είναι μια αλήθεια κάτου εδώ που τη χτυπάει το μίσος,είν' εδώ πέρα μια Ομορφιά που η καταφρόνια δένει,κι είν' εδώ πέρα μια Αρετή δειλή και ντροπιασμένη.-ένας Έλληνας που με τιμή και συγκίνηση θα συμμετάσχει αύριο στην τελευταία του σχολική παρέλαση
Ακροδεξιος και χρυσαυγιτης μπορει να μην εισαι καρα-δεξιος ομως εισαι. Και δεν λεω οτι η αποψη σου δεν ειναι σεβαστη, χανεις ομως το τυχον δικιο σου οταν το προβλημα σου σχετικα με το αρθρο και την αρθρογραφο ειναι η αριστερα....Εκει ερχονται πολιτες σαν κι εμενα και λενε, σιγουρα δεν εχει κατι κακο η σημαια και οι παρελασεις αλλα αυτοι που ειναι τοσο φανατισμενοι ωστε να εξομοιωνουν τη δεξια με τον "σκεπτομενο" και την αριστερα με το χαος...χανουν σε επιχειρηματολογια... και σκεφεσαι μετα ..αλλος ενας φανατισμενος δεξιος που δε βλεπει μπροστα του ....και φανατισμενοι αριστεροι ...και εγω στη μεση σε ενα τελικα τριτοκοσμικο κρατος (λογω σκεψης των πολιτων του)ΥΓ Τις πολλες γαλανολευκες μαζι με εσενα, τους αγωνιστες του 40 και του 21, τις κουνανε και δακρυζουν και καμποσοι δολοφονοι φασιστες, εγκληματικες οργανωσεις, χουντικοι κλπ.....πρεπει να διακρινουμε λοιπον
Προσωπικά η συμπαθειά μου για τη δεξιά είναι τόση όση και για την αριστερά: μηδενική. Για να μην πω ότι προτιμώ σε γενικές γραμμές την αριστερά στο δίλημμα δεξιάς-αριστεράς. (Από την άποψη ότι είναι κατά του καπιταλισμού και μόνο). Απλά ο κόσμος έχει μπει στη λογική ότι αν κάποιος δεν είναι αριστερός είναι δεξιός. Πολύ μεγάλο λάθος.
Giorgo Papastavrouειναι περιεργο αυτο που λες...τα λογια σου μοιαζουν φοβερα με τους φανατισμενους "πατριωτες"...η αριστερα εχει καταστρεψει τον τοπο, ισοπεδωνει τα παντα κλπ...εξαρταται για ποια αριστερα μιλαμε παντα, και το αν ειναι η καταστροφη του τοπου πολυ αμφιβαλλω...και δεν ειμαι καν αριστερος.Μπορει να εισαι κατα του δογματισμου, αλλα αυτη σου η επιθεση μου φανηκε πολυ δογματικη.Οπως ειπα και πριν πρεπει να διακρινουμε, γιατι αυτοι με τις πολλες σημαιες ειναι οι χειροτεροι, καταλαβαινεις τι εννοω...κι εχουμε μια ταση να νομιζουμε οτι ειμαστε περισσοτερο ελληνες μερικοι απο καποιους αλλους...πραγμα που δεν το ακουω ποτέ σε αλλους ευρωπαικους λαούς.
καλα οτι ειναι αχρειαστη ειναι...αλλα το "τριτοκοσμικη" ειναι ατυχες.σε ολο το "πολιτισμενο" κοσμο γινονται παρελασεις/εκδηλωσεις/αναπαραστασεις μαχων σε μεγαλες εθνικες γιορτες...ενω καμια παρελαση στο Καταρ και στην Αιθιοπια που να υπαρχει εθελοντικη συμμετοχη δεν εχει παρει το ματι μου...σε μια χωρα που εχουμε φτασει να γιορταζουμε ως και το Halloween ,καλο θα ειναι να συνεχισουμε να τιμαμε εστω με αυτο τον ατελή τροπο ,ανθρωπους που εδωσαν τη ζωη τους για να εχουμε την ελευθερια να πηδηξουμε τη χωρα οπως τη πηδηξαμε...αφηστε που ξεστραβωνεται και κανα παιδακι κι εστω απο σποντα μαθαινει λιγο ιστορια.
Εγώ και πολλοί (μα πάρα πολλοί άλλοι) είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την πατρίδα και τη σημαία μας και καθόλου τριτοκοσμικοί. Και μάθε τί ακριβώς είναι ο 3ος κόσμος πρώτα και μετά έλα να κάνεις σχόλια για την παρέλαση (αλήθεια ξέρεις που ακριβώς βρίσκεται ο 1ος και ο 2ος κόσμος;;;). Αρκετά πιά με τον κάθε αδαή που προσπαθεί να προκαλέσει εντυπώσεις στο κάδρο της προοδευτικής σκέψης... ας καταργηθεί λοιπόν ο στρατός, τα σχολεία, το επίσημο κράτος, τα ποιήματα του Κ. Παλαμά και ο άγνωστος στρατιώτης...ΗΜΑΡΤΟΝ!
Μπερδεύεις την εθνική υπερηφάνεια με τις παρελάσεις.Μετά μπερδεύεις την σημασία των παρελάσεων με τα σχολεία και τον Παλαμά.Λογικό, και γω στο ίδιο σχολείο πήγα, την ίδια σαπίλα προσπαθώ να αποβάλλω εδώ και χρόνια από το μυαλό μου. Ως αδαής όμως, έκανα τους διαχωρισμούς που εσύ δεν κάνεις. Πλαστικό σημαιάκι αγοράζεις κάθε χρόνο ή χρησιμοποιείς το ίδιο που είναι πιο έκο-φρέντλυ; Για στραγάλια δε σε ρωτάω, είναι υποχρέωση κάθε αδάμαστου Έλληνα να καταναλώνει 1/4 πατροπαράδωτο στραγάλι τούτες τις άγιες μέρες. ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΑΔΕΡΦΙΑ!
Εγώ τη σημαία μου δεν τολμώ να την κοιτάξω κατάματα αχρείε αλλα εσύ που ξέρεις για σημαία και τιμή... δεν φταίς εσύ άλλος φταίει που είσαι εκεί που είσαι....
Αφού δεν φταίω εγώ γιατί με βρίζεις; Με έχεις καταμπερδέψει πεφωτισμένε Έλληνα. Παρεμπιπτόντως, κι εγώ αν έβλεπα μια σημαία με μάτια, ούτε εγώ θα τολμούσα να την κοιτάξω κατάματα. μπρρρρ...
οπου ακους τη φραση "εσει οι προοδευτικοι" (όλοι μαζι σε ενα τσουβαλι, δε βαριεσαι..) βαλε απο Φαήλο και δεξιοτερα... πατριωτες του κ@λου...ΥΓ Χαρακτηριστικη χρυσαυγιτικη λογικη...μιλαμε για παρελασεις, και πεταμε μετα καταργηση στρατου, σχολειων, κρατους....για να δυναμωσουμε το επιχειρημα...
Αγαπητέ tktk, δεν είμαι Χρυσαυγίτης και δεν χωράει καμία Χρυσή Αυγή όπως και κανένα άλλο κόμμα στην παραπάνω διατύπωση. Τα σχόλια μου είναι αποκλειστικά αγανάκτηση και απογοήτευση για μια λογική η οποία όπως λές και εσύ μας έχει βάλει όλους στο ίδιο τσουβάλι. Δεν κατονομάζω πολιτικούς, παρατάξεις και =ΔΕΝ δεχομαι να με αποκαείς χρυσαυγίτη τη στιγμή που δεν γνωρίζεις το παραμικρό για εμένα. Η αλλοίωση του πνεύματος που αφορά παρελάσεις σημαία και πατρίδα με ενοχλεί αλλα κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μάθει και να δώσει επιχειρήματα απλά αναμασάει αυτά που επιβάλει η όποια πολιτική προπαγάνδα. Τέλος για να ξηγούμαστε γιατί άκουσα κάτι και για στραγάλια και πλαστικά σημαιάκια απο τον cheesemonger εγώ τη Σημαία μου δεν τολμώ να την κοιτάξω στα μάτια.... απλά αυτό....δεν προσπαθώ να αποβάλλω καμία σαπίλα προσπαθώ να την αλλάξω και δεν χλευάζω αυτό που για τον άλλον είναι θεμιτό η ανίψια μου που έκανε παρέλαση εχθές δεν είναι χιπστεράκι. Καλημέρα και χρόνια πολλα.
Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι (εκδότης της Ελεύθερης Ώρας) και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου.https://www.youtube.com/watch?v=a5ehJBIo0Fg
Φανταζομαι και οι Γαλλοι ειναι τριτοκοσμικοι καθε 4 Ιουλιου.. Αλλα ειπαμε, μονο οτιδηποτε Ελληνικο σας ενοχλει, κοκκινο πανι φαινεται ειναι η Ελληνικη σημαια για τους προοδευτικους.. Κριμα.
Φιλε αφροψαρε , οποτε σας συμφερει αναφερετε την Ευρωπη σαν παραδειγμα για να καταποντισετε οτι εχει σχεση με την Ελλαδα και οποτε σας συμφερει το παιζετε ανωτεροι απο τους Κουτοφραγκους... Αποφασιστε ειμαστε στην Ευρωπη η ειμαστε σε καποια ουτοπια ?Οτιδηποτε συμβαινει στην Ευρωπη μας αφορα.
εντυπωσιαστεις ή οχι ,η Γαλλια δεν ειναι 3κοσμικη χωρα...ο χαρακτηρισμος της ως τετοια ,ειναι ατοπος.ασε που στις 3κοσμικες χωρες δεν γινονται μαθητικες παρελασεις.ξερεις γιατι ; γιατι 1ον δεν υπαρχουν σχολεια και αρα δεν υπαρχουν μαθητες,αλλα ακομα κι αν υπηρχαν και τους εβαζαν να περπατησουν τοσο ,θα επεφταν λιποθυμοι απο τη πεινα...αντε γιατι την εχουμε κανει τη γλωσσα ξεσκονοπανο! αρκετα την βιαζουν οι πολιτικοι κι οι δημοσιογραφοι καθημερινα ,ας κρατησουμε εμεις μια αξιοπρεπεια στους χαρακτηρισμους που χρησιμοποιουμε.
Κοιτα emmsha καταρχας ειναι λιγο περιττες αυτες οι απαντησεις σε στυλ"εσεις που λεγατε,τωρα λετε",δεν με ξες,δεν εχουμε ξαναμιλησει εδω μεσα,δεν εχει νοημα να λεχθει κατι τετοιο,καταλαβαινω τον αυτοματισμο,και γω το εχω κανει στο παρελθον αλλα καλο ειναι να αποφευγεται.Κατα δευτερον η ουσια του ποστ μου ειναι οτι δεν μπορουμε να προχωραμε με βαση την Ευρωπη στο μυαλο,δεν εχουμε να ζηλεψουμε πολλα σε πραγματα μνημης,εθιμων η ακομα και συνειδησης.Δηλαδη οταν το γερμανακι και το γαλλακι δεν ξερει τι ειναι Αριστερα και Δεξια (εχωντας προγονους που πεθαναν υπερασπιζωντας τετοια ιδανικα) για μενα ειναι μεγαλυτερη υβρις.Και μιλαω με γεγονοτα,λογο πανεπιστημιων εχω ερθει σε επαφη με πολλους νεολαιους εξωτερικου.Και εν τελη η διαφωνεια δεν ειναι στην ουσια της παρελασης(σαν αποδοση μνημης) αλλα στην μορφη της.Τεσπα μεγαλη συζητηση για να γινει μεσω ποστ με διαφορα μιας μερας το ενα απο το αλλο.
Προφανως και οι Γαλλοι κανουν μια τεραστια παρελαση στις 4 Ιουλιου αλλα και αλλες εκδηλωσεις σε ολη τη Γαλλια , κανεις δεν εχει ζητησει τη καταργηση αυτης της παρελασης απο οσο ξερω (ζω στη Γαλλια).. Νταξει σε καθε επετειο διαβαζεις τετοια αρθρα λες και αν καταργηθουν οι παρελασεις θα αλλαξει κατι.. Βγηκε και η Ρεπουση που υποστηριζει τη κυβερνηση και τα λεει παλι ... Με αλλα λογια θα περασει σε 2-3 μερες , τα ξαναλεμε στην επετειο του ΟΧΙ...
Γινονται μαθητικες παρελασεις στην Γαλλια? Εξοσων γνωριζω(εκτος αν κανω λαθος και διορθωστε με σας παρακαλω)τετοιες γινονται μονο στην χωρα μας και σε καποιες "αλλες" τυπου Β.Κορεα...
VardarisΤο ελληνικο που εσυ εννοεις ελληνικο, ειναι μαλλον χουντο-ελληνικο. Υπαρχει ελληνικο και "ελληνικο"...απο τα "ελληνικα" τυπου Χρυσης Αυγης χορτασαμε...Κανεις δεν εχει προβλημα με τη σημαια, αλλα με αυτους που τη χρησιμοποιουν και μαλιστα χυδαια και "εμφυλιοπολεμικα"...αντε μερικοι που εχετε παρει την ελληνικοτητα, τη σημαια κλπ εργολαβία!ΥΓ Οι Γαλλοι εχουν και 1000 άλλα πραγματα που εσυ και καποιοι αλλοι "πατριωτες" θα απορριπτατε...ακου Γαλλια.
τκτκ, το οτι αμεσως σπευδεις να με χαρακτηρισεις χρυσαυγητη και χουντικο ελλειψει επιχειρηματων, επειδη τολμησα να αναφερω οτι και αλλου γινονται παρελασεις στην μνημη των πεσοντων και εναντια στη ληθη, μαλλον κατι για σενα λεει.. Και προφανως κατι σχολιαστες οπως η κυρια Πωλινα εχουνε προβλημα με την Ελληνικη σημαια. Το ποιος ειναι χυδαιος και "εμφυλιοπολεμικος" ειναι προφανες.Και μαθετε επιτελους να συζητατε φυσιολογικα, με επιχειρηματα και χωρις να βαζετε ταμπελες σε αλλους ανθρωπους. Tην προοδευτικοτητα, την δημοκρατικοτητα και την ανεκτικοτητα την εχετε μαθει με λινγκουαφον;
η παρέλαση της 28ης γίνεται στη βάση της αρχής του πολέμου, ενός πολέμου στον οποίο το ελληνικό κράτος ηττήθηκε εντέλει και εμπεριέχει τόσο στρεβλωμένο περιεχόμενο (το όχι ''του Μεταξά'') που καταντάει γραφικό. Δηλαδή, μια παρέλαση για την απελευθέρωση θα είχε μεγαλύτερο νόημα, ή ακόμα τη μέρα της ίδρυσης του ΕΑΜ, η οποία συγκεντρώνει και το νόημα του αληθινού ''όχι'' κτλ κτλ. Ακόμα και η 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία (τυπική) ναρξης της επανάστασης και όχι της ιδρύσεως του κράτους. Ο εορτασμός συνεπώς μιας πολιτικής και στρατηγικής επιλογής ενός δικτάτορα, στα πλαίσια ενός καταπιεστικού καθεστώτος με χιλιάδες φυλακισμένους και εξόριστους, η οποία εντέλει ούτε καν στόχευε σε μια αποτελεσματική απόκρουση αλλά στην εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων πολιτικών σκοπιμοτήτων, εκφράζει από μόνος του την επικρατούσα ιδεολογική κυριαρχία εμπλουτισμένη με λαϊκιστικά χαρακτηριστικά.
(...)η Ελλάδα έχει λόγω να γιορτάζει την επέτειο μιας νικηφόρας αντίστασης και όχι τις πολιτικές και στρατηγικές μανούβρες ενός εξαρτημένου και δουλοπρεπή δικτάτορα, που οδήγησαν σε έναν προγραμματισμένο αποτυχημένο πόλεμο.
@vardarisείπαμε δεν ξέρεις ιστορία, δεν μπορείς να κάνεις στοιχειώδεις σύνθετες σκέψεις. 8% είχε φτάσει μάλιστα το '09.Ο δικτάτορας φασιστικής φύσεως Μεταξάς, όχι μόνο δεν πίστευε σε έναν νικηφόρο πόλεμο, ήταν αυτός που κράτησε τους χιλιάδες φυλακισμένους κομμουνιστές στις φυλακές και τους παρέδωσαν μετά στη Γερμανία. Ο Μεταξάς δεν ήταν τίποτα άλλο πέρα από έναν αρρωστοφοβικό ματαιόδοξο και καταθλιπτικό ανθρωπάκι, δικτάτορας/δημιούργημα της Βρετανίας και του παλατιού.
Αντε να πεισεις τον ελληνα οτι η παρελαση ειναι μια γελοιοτητα! Εχουμε καταφερει να ειμαστε και σ'αυτο οι χειροτεροι της Ευρωπης. Και μια σουπερ-συντηριτικη κυβερνηση που γνωριζουμε καλα, οτι δεν εχει καμια διαθεση να ασχοληθει με ολα αυτα τα "ριζοσπαστικα".Καποια στιγμη στο μελλον ισως, εφοσον ομως εχουμε συλλογικα αλλαξει μυαλα και κουλτουρα....
Ποιος είναι πια αυτός ο "Έλληνας" που χρησιμοποιείται είτε από "συντηρητικούς" είτε από "προοδευτικούς" για να καταδείξει ακριβώς αυτό: ότι δεν αλλάζει λες και είναι θέμα "ουσίας", κάτι μεταφυσικό; Κι όσοι διαφέρουν, δηλ., είναι κάτι το εξαιρετικά εξαιρετικό. Δεν έχω κάνει στατιστική έρευνα αλλά δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Η αίσθηση μου είναι ότι μάλλον στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν εξαιρετικά πολλές αντιθέσεις (όπως σε όλες βέβαια), για να μη πω διχασμός. Το ζήτημα της παρέλασης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι μισοί οδυρόμαστε υπέρ και οι μισοί κατά. Ένα, ίσως, ακόμη μεγαλύτερο τμήμα αυτών που λέμε "ο Έλληνας" - δεν τους καίγεται καρφί για το αν θα γίνονται ή όχι παρελάσεις - καλώς ή κακώς. Ούτε αυτό είναι ελληνική πρωτοτυπία. Κι ο "Γάλλος" και ο "Ιταλός" είναι το ίδιο "απολιτίκ". Απλώς οι θορυβώδεις μειοψηφίες, ως τέτοιες ακούγονται και άρα επηρεάζουν περισσότερο προς την μία και την άλλη κατεύθυνση και λογικό είναι όταν οι περισσότεροι απλά δεν δίνουμε δεκάρα.
Επιτέλους, το γράφει κάποιος. Κάπου έλεος με αυτόν τον "Έλληνα"! Ειδικά εσείς που θεωρείτε εαυτόν προοδευτικό, δεν καταλαβαίνετε ότι είναι τέρμα ρατσιστική αυτή η χρήση της λέξης;
Να τα πείτε και στους ομογενείς αυτά που κάνουν παρελάσεις.Η εξέδρα συμβολίζει όσους αγωνίστηκαν. Αυτοί πάνω δεν είναι σαν πρόσωπα αλλά σαν αξιώματα. Τεσπα.Αν το δούμε απ τη μεριά των συμμετεχόντων, δε νομίζω να χει κανείς που παίρνει μέρος πρόβλημα. Οι γονείς καμαρώνουν τα παιδιά, οι φαντάροι καλά περνάνε, ποιος έχει πρόβλημα, επικρατεί εορταστικό κλίμα κτλ. Ποιο είναι το τρελό έξοδο που μας ζημιώνει τόσο πολύ? Δεν κοιτάτε καλύτερα που δεν ξέρουν οι μισοί γιατί γίνεται η παρέλαση και τι έγινε την 28η.Όλος ο κόσμος κάνει παρελάσεις τιμά και σέβεται το παρελθόν του. Εμείς εδώ τι θέλουμε να γίνουμε? Να χωριστούμε τελείως, ο καθένας να κοιτάει τον εαυτό του, να τα ξεριζώσουμε όλα και να μη μας συνδέει τίποτα. Προσπαθούμε μόνοι μας να σβήσουμε τα πάντα.
Έλα τώρα... "συμβολίζει αυτούς που αγωνίστηκαν"... Και τι μου βάζουν ως σύμβολο;; Τον κλήρο, που κάνει ότι μπορεί για να κρατηθεί στον 21ο αιώνα; Ή την πολιτική ηγεσία του σήμερα;! Αυτοί δεν είναι άξιοι να συμβολίζουν τίποτα.... Ντροπή στο όνομα των αγώνων είναι... Θες να συμβολίζει κάτι; Βάλε παλαίμαχους, βάλε μέλη των οικογενειών τους, αν αυτοί δεν ζούνε... Όταν μου βάζεις παπά, δημαρχο και την όλη ψευτοελίτ, μάλλον γελοιοποιεις κι εμένα, και το θεσμό και τους αγώνες!!